Αρχική » 2020 » Δεκέμβριος

Αρχείο μηνός Δεκέμβριος 2020

Χριστουγεννιάτικο άρθρο από τη μαθήτρια της ΣΤ Νεφέλη Τζαμτζή

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και οι μαθητές της ΣΤ τάξης κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών μαθημάτων στην Πληροφορική κλήθηκαν να γράψουν ένα άρθρο για την αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Το άρθρο που ακολουθεί είναι της Νεφέλης Τζαμτζή.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ

Ένα έθιμο που τα τελευταία χρόνια έχει  εξαφανιστεί και στη θέση του έχει πάρει το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το καράβι. Συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Το καραβάκι συμβόλιζε την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους, αλλά και την αγάπη τους  για τη θάλασσα. Σιγά-σιγά καθιερώθηκε και το έθιμο του στολισμού του όμως επειδή ήταν συνδεδεμένο με δυσάρεστες αναμνήσεις δεν το κρατήσαμε.

ΤΟ ΡΟΔΙ

Στην Πελοπόννησο, έχουν το σπάσιμο του ροδιού. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς ο νοικοκύρης του σπιτιού πηγαίνει στην εκκλησία κρατώντας το ρόδι του για να το “λειτουργήσει”. Όταν γυρνάει στο σπίτι του, χτυπάει την πόρτα και ανοίγοντας σπάει με δύναμη το ρόδι για να σκορπιστούν οι ρώγες του παντού στο σπίτι. Επίσης με το σπάσιμο του ροδιού, δίνουν και την ευχή: “με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος και όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη την χρονιά”.

 

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Στις 24 Δεκεμβρίου, αν είστε στην Ελλάδα, και σας χτυπήσουν το κουδούνι νωρίς το πρωί είναι τα παιδιά που ήρθαν για να σας πουν τα κάλαντα! Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά πάνε στα σπίτια για να τραγουδήσουν για τη γέννηση του Χριστού κρατώντας τρίγωνα! Το ίδιο γίνεται και στις 31 Δεκεμβρίου. Τότε τα παιδιά έρχονται για να τραγουδήσουν για το νέο χρόνο!

Νεφέλη Τζαμτζή

Τα σχολεία στέλνουν μήνυμα αγάπης



Λήψη αρχείου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 4



Λήψη αρχείου

ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

images

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Ο Γραφούλης και η Γραφούλα

Ο Γραφούλης και η Γραφούλα

Diana Loomans

Αν είχα το παιδί μου να μεγαλώσω από την αρχή ….Θα ζωγράφιζα με τα δάχτυλα περισσότερο και θα έδειχνα με το δάχτυλο λιγότερο. Θα σταματούσα να έχω τα μάτια στο ρολόι μου και θα άρχιζα να βλέπω με τα μάτια μου. Θα νοιαζόμουν να ξέρω λιγότερα και θα ήξερα να νοιάζομαι περισσότερο. Θα σταματούσα να το παίζω σοβαρή και θα έπαιζα στα σοβαρά. Θα αγκάλιαζα περισσότερο και θα τραβολογούσα λιγότερο. Θα ήμουν άκαμπτη λιγότερο συχνά και θα επιβεβαίωνα πολύ περισσότερο. Θα έχτιζα πρώτα αυτοεκτίμηση και αργότερα το σπίτι. Δεν έχει σημασία αν το παιδί μου είναι μεγάλο ή μικρό. Από σήμερα και στο εξής θα τα εκτιμώ όλα περισσότερο ….
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση