Μπάσκετ με Αμαξίδιο – Γιορτή Αθλητισμού – Πηγή Δύναμης

IMG20240327104552

Όλες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το σχολείο μας είναι μοναδικές. Η χθεσινή μας εκδήλωση όμως ήταν ξεχωριστή. Ξεχωριστή για το μοναδικό θέαμα που απολαύσαμε, για την καταπληκτική κερκίδα γεμάτη από μαθητές και από τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, για τη συνεργατική οργάνωση και ολοκλήρωση μιας διαφορετικής δράσης. Υποδεχθήκαμε με θερμό χειροκρότημα 4 ανθρώπους πρότυπα, τον Γιάννη Χαλδαίο, τον Χάρη Σπέντζο, τον Παναγιώτη Κότσαρη και τον Γιώργο Ζαφειρόπουλο, και οι τέσσερις αθλητές του Μπάσκετ με Αμαξίδιο, μέλη της ΟΣΕΚΑ (Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο). Την ομάδα των αθλητών συνόδευε η τεχνική σύμβουλος της ομοσπονδίας, κυρία Σούλα Ζαχαράκη. Ο ενθουσιασμός όλων ήταν μεγάλος από την ώρα που μπήκαν τα αγωνιστικά αναπηρικά αμαξίδια στον αγωνιστικό χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου της πόλης μας – «Χαλκιοπούλειο» , το χειροκρότημα και η έκπληξη εντάθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα επίδειξης και η χαρά κορυφώθηκε με τη βιωματική συμμετοχή των μαθητών, καθήμενοι στα αμαξίδια και δοκιμάζοντας τον διαφορετικό αυτό τρόπο διεξαγωγής ενός από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στην ηλικία τους. Στους μαθητές μετέφερε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το άθλημα (ιστορία, κανονισμοί, εξοπλισμός κ.ά.), ο Γιάννης Χαλδαίος.

Οι αθλητές και μάλιστα των Παραολυμπιακών Αθλημάτων, αποτελούν πρότυπα και πηγή έμπνευσης για όλους και ακόμα περισσότερο για τους μαθητές. Το σύνθημα των Παραολυμπιακών Αγώνων «Ψυχή – Σώμα – Πνεύμα» αποδεικνύει το ρόλο και την ολόπλευρη συμβολή του αθλητισμού στην εκπαίδευση. Η εκδήλωσή μας πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συμμετοχής των μαθητών της Ε΄ τάξης στο  Παραολυμπιακό Φεστιβάλ«Par-OLYMPIA Festival, Αθλητισμός και Συμπερίληψη – Inclusion in Sports» και στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό που οργάνωσε η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή με θέμα την παρουσίαση Παραολυμπιακών Αθλημάτων. Οι μαθητές στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής με την εκπαιδευτικό κ. Παναγιώτα Σφέτσα γνώρισαν θεωρητικά, αλλά και βιωματικά, αρκετά από τα παραολυμπιακά αθλήματα, αφήνοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά, το μπάσκετ με Αμαξίδιο, σε μεταγενέστερο ραντεβού, το οποίο και έφτασε.

Σαν ένδειξη ευχαριστίας προς τους αθλητές οι μαθητές τους χάρισαν το ζωγραφικό έργο του συμμαθητή του Γ. Αντωνόπουλου καθώς και μια μπάλα μπάσκετ γραμμένη με μηνύματα και ευχές. Οι αθλητές ανταπέδωσαν με μια μπάλα υπογεγραμμένη με τα ονόματά τους.

Η συνεργασία του Δικτυού Σχολείων  που συμμετέχουμε (2ο, 5ο, 22ο, 23ο και 24ο Δημοτικά Σχολεία Λαμίας), ήταν καίρια για την ολοκλήρωση της εκδήλωσης. Ευχαριστούμε τους Διευθυντές των σχολείων, κυρία Καραφέρη Παναγιώτα, κυρίους Κοκολόγο Σταμάτη, Ζαλαβρά Αθανάσιο και Δρόσο Βασίλειο, τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής των σχολείων κυρία Σφέτσα Παναγιώτα, κύριο Ρήγα Κωνσταντίνο, κυρία Παπαθεοδώρου Φανή και κύριο Ζαλαβρά Αθανάσιο για την διεξαγωγή της αθλητικής δράσης στον αγωνιστικό χώρο, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς που συνόδευαν τους μαθητές και τους βοήθησαν με το παραπάνω  στην κοινωνική δεξιότητα της παρακολούθησης μιας πολυπληθούς εκδήλωσης.

Συνδιοργανωτές ήταν η ΟΣΕΚΑ (Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο), η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε., ο Δήμος Λαμιέων,  καθώς και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας ο Διευθυντής Ιδρύματος «Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων Στυλίδας», Πρωτοπρεσβύτερος Αγίου Νικολάου Λαμίας Πατήρ Μιχαήλ Στεφάνου. Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χαιρετισμό έστειλε ο Αντιπεριφεριάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Σανίδας Ηλίας. Από τον Δήμο Λαμιέων μας τίμησαν η κυρία Σόλια Ειρήνη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο κύριος Στεργίου Αθανάσιος Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, ο κ. Κουτκιάς Ιωάννης, εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Εθελοντισμού και ο κύριος Στριφτός Δημήτριος, προϊστάμενος αθλητικών υποδομών. Από τις εκπαιδευτικές αρχές μας τίμησαν ο κ. Γκούμας Ευθύμιος, προϊστάμενος Δ.Π.Ε. Φθιώτιδας, ο κ. Τσαδήμας Χρήστος, προϊστάμενος Γραφείου Φυσικής Αγωγής, ο κ. Τσαπρούνης Αθανάσιος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης της περιφέρειας των σχολείων μας, η κ. Τσαγανού Σοφία, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και η κ. Σταθούλη Μαρία, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών.

Ήταν μαζί μας ο κύριος Σκόνδρας Ευθύμιος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Ευχαριστούμε τους Διευθυντές και εκπαιδευτικούς που συνόδευσαν τμήματα μαθητών για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και από τα παρακάτω σχολεία Ειδικό Σχολείο, 10ο Δημοτικό Σχολείο , 2ο  Γυμνάσιο και 8ο Γυμνάσιο.

Το ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα μας και παρείχε για την εκδήλωση επανδρωμένο ασθενοφόρο για κάθε έκτακτη περίσταση. Ευχαριστούμε τους διασώστες για την επαγρύπνηση και την παρουσία τους εκεί.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα αφανή πρόσωπα αυτών των εκδηλώσεων, αλλά με εξαιρετική σημασία! Το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης του γηπέδου, μας υποδέχθηκαν σε ένα πεντακάθαρο και περιποιημένο γήπεδο, που έδωσε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους μας, αλλά κυρίως στους φιλοξενούμενους αθλητές.

Επιθυμία μας είναι η δράση αυτή να γίνει πηγή Έμπνευσης για κάθε μαθητή ή μαθήτρια να φτάσει στα όριά του, να ξεπεράσει τον εαυτό του και να πετύχει την υψηλότερη διάκριση. Ήταν μία γιορτή του αθλητικού πνεύματος και του αθλητισμού που ένωσε αθλητές – μαθητές – θεατές.