Κατασκευάσθηκε πιθανότατα στο δεύτερο μισό του 15ου μΧ αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως οπλοστάσιο και πύργος πυροβολικού σε ένα από τα σημεία όπου θεωρούνταν κρίσιμα για την αντιμετώπιση πολεμικών ενεργειών.
Η συνεχής οχύρωση της τοποθεσίας μαρτυρεί την σημασία που δίνονταν στο συγκεκριμένο σημείο καθώς συνόρευε με την Ακρόπολη η οποία και αποτελούσε το ασφαλέστερο καταφύγιο για τον πληθυσμό κατά την διάρκεια των επιδρομών.
Ενώ σήμερα ο πύργος είναι γνωστός και με δύο ονόματα (Πύργος του Τριγωνίου – Πύργος της Αλύσεως), υπάρχουν έρευνες και προσεγγίσεις που υποστηρίζουν οτι η ονομασία αυτή παρέπεμπε σε άλλο παραπλήσιο κτίσμα με τριγωνική κάτοψη και προβολή κάτι που καθιστά ακριβέστερη την προσφώνηση του ως “Πύργος της Αλύσεως”. Κατά την Οθωμανική περίοδο ήταν επίσης γνωστός ως Πύργος της Αλυσίδας (Zincirli Kule) και Ζωσμένος Πύργος (Kusakli Kule), πιθανότατα εξαιτίας της διακοσμητικής ταινίας που έφερε στην περιφέρεια του.
Από τον Β΄ Παγκόσμιο που χρησιμοποιήθηκε ως ασφαλής χώρος στους βομβαρδισμούς, δεκαετίες ολόκληρες έμεινε έτσι. Η μόνη εξαίρεση ήταν η επετειακή χρήση του στις εθνικές γιορτές. Από εκεί ρίπτονταν οι κανονιοβολισμοί. Οι σεισμοί φόρτωσαν το μνημείο με νέα προβλήματα, μαζί με εκείνα του χρόνου.
Το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακό. Εχει τρία πυροβολεία, με τα οποία ήλεγχαν ανατολικά και βόρεια την πόλη. Τα κανόνια αυτά μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό ώς τη θάλασσα. Εχει ενδιαφέρον ότι στη θέση του «Πύργου Τριγωνίου» υπήρχε ένας ορθογώνιος πύργος. Με την καταστροφή, αλλά και την αλλαγή της τεχνικής, που ήθελε πια κυκλικούς πύργους -οι οποίοι άντεχαν περισσότερο-, ο τετράγωνος διασώθηκε στο εσωτερικό. Αποτελεί, δηλαδή, τον πυρήνα του πύργου που γνωρίζουμε, με όλο το εσωτερικό του να μοιάζει με διπλό τείχος.
Παλιές φωτογραφίες του Πύργου
Και κάποιες σύγχρονες
Η εξαιρετική θέα από τον Πύργο
Πηγές:
Πρόσφατα σχόλια