- A. Στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου
Το όνομα έρχεται από την Τουρκική λέξη Zeytin που σημαίνει Ελιά. Μπορεί να μεταφραστεί ως Ελαιώνας. Βρίσκεται εκατέρωθεν της σημερινής οδού Λαγκαδά, περίπου 1,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.
Καρτ-ποστάλ της εποχής. Τιτλοφορείται: «Οι σύμμαχοι στον δρόμο Θεσσαλονίκης-Ζεϊτενλίκ»
Το 1915 άρχισε η αποβίβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του «ανατολικού μετώπου» ενάντια στη συμμαχία Γερμανών, Αυστριακών, Βουλγάρων και Τούρκων. Η γραμμή του μετώπου ήταν πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη οπότε η εγκατάσταση των συμμαχικών στρατευμάτων έγινε την περιοχή του Ζειτενλίκ στα περίχωρα της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Εγκατάσταση του στρατοπέδου Ζεϊτενλίκ (12-14 Οκτώβρη 1915). Σε πρώτο πλάνο το Αγγλικό στρατόπεδο, ακόμα σε σκηνές. Οι μόνιμες εγκαταστάσεις θα αρχίσουν άμεσα
Στρατόπεδο Ζεϊτενλικ. Εναέρια άποψη του Ζειτενλικ. Είναι ορατά τα αποτελέσματα των Γερμανικών βομβαρδισμών (27 – 28 Μαρτίου 1916).
Το 1916 στην περοχή του Στρατοπέδου Ζέιτενλικ έφθανε σιδηροδρομική γραμμή και υπήρχε και πρόχειρο στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Επίσκεψη του στρατηγού Sarrail (αρχιστρατήγου των συμμαχικών δυνάμεων) στις γαλλικές εγκαταστάσεις (Αύγουστος 1916). Περπατάμέσα στις σιδηροδρομικές γραμμές.
Από τους πιο χαρακτηριστικούς στρατιώτες, οι Αναμίτες. Ήταν από την Ινδοκίνα και ξεχώριζαν κυρίως από τα καπέλα τους και τα σαν σαγιονάρες παπούτσια τους.
Β. Σήμερα
Τα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιτενλικ είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων.
Το νεκροταφείο χωρίζεται σε πέντε τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων
Γαλλικός τομέας: 8.089 πεσόντες
Σερβικός τομέας: 7.500
Ιταλικός τομέας: 3.000
Βρετανικός τομέας: 1.600
Ρωσικός τομέας: 400
Ανάμεσά τους κείτονται και Βούλγαροι αιχμάλωτοι πολέμου.
Κάθε Σεπτέμβριο γίνονται στον χώρο τελετές στην μνήμη των πεσόντων.
Ο χώρος σήμερα χρησιμοποιείται και για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πρόσφατα σχόλια