“Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στο χτες, στο σήμερα , στο αύριο”

Το σχολικό έτος 2023-3024 το σχολείο μας συμμετείχε στο Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στο χτες, στο σήμερα στο αύριο», όπου σχολεία (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) παρουσίασαν τον τόπο τους και τις ομορφιές τους.

Συνεργαζόμενοι με τους /τις  μαθητές/τριες του 3ου Ν/Γ Κομοτηνής και του 22ου Ν/Γ Ρόδου και τις εκπαιδευτικούς τους, και «Ταξιδεύοντας  μαγικά από το Βορρά στο Νότο», γνωρίσαμε νέους φίλους, καθώς και έθιμα και μνημεία  του τόπου μας.

Το ταξίδι μας ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία ενός συνεργατικού παραμυθιού. «Η ιστορία του αέρινου χαρταετού» δημιουργήθηκε και εικονογραφήθηκε από τα παιδιά των τριών συνεργαζόμενων σχολείων, μεταφράστηκε σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά) και θα δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Δικτύου.

Ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ 06 Αγγλικών του σχολείου μας  κ. Μαρία Παπασημακοπούλου για την μετάφραση  του συνεργατικού παραμυθιού  μας στα αγγλικά.

Στον παρακάτω σύνδεσμο  μπορείτε να δείτε συγκεντρωτικά το παραγόμενο υλικό  του Προγράμματος.

https://padlet.com/adamo72el/padlet-4c4sry6giakh1j3b

helmepa-junior “Η θάλασσα είναι ζωή”

Από  τον Φεβρουάριο μέχρι τον  Απρίλιο του 2024  και μέσα από  το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα της HELMEPA-JUNIOR «Η θάλασσα είναι ζωή» σχεδιάστηκαν και  υλοποιήθηκαν δραστηριότητες  στις  παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Οικοσύστημα
  • Βιοποικιλότητα
  • Υδάτινες ζώνες
  • Φυσικές διεργασίες
  • Πλαστική απειλή
  • Ρύπανση
  • Κλιματική αλλαγή
  • Ανακύκλωση
  • Ναυτιλία και ασφάλεια στη θάλασσα
  • Ατομική ευθύνη
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τοπικής κοινότητας
  • 17 Παγκόσμιοι στόχοι της Βιώσιμης ανάπτυξης

με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και  ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές/τριες, εκπ/κούς, γονείς), ενώ παράλληλα  πραγματοποιήθηκε  και  διαδικτυακή ξενάγηση στο Κέντρο προστασίας θαλάσσιας χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ»

αρχελων

Τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και σε συνεργασία με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης,  δημιούργησαν  και ηχογράφησαν τα δικά τους μηνύματα- ποιήματα,  με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας ζωής και της διαχείρισης των  απορριμμάτων σε θάλασσες και  ακτές.  Τέλος, σχεδίασαν, οργάνωσαν και  πραγματοποίησαν  εθελοντική δράση καθαρισμού της παραλίας του Αη Γιάννη  με τη  συμμετοχή  όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και σε συνεργασία με την αντίστοιχη Υπηρεσία του Δήμου Αβδήρων. 

Ευχαριστούμε θερμά τον Δ/ντή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης κ. Τηλέμαχο Αρναούτογλου για τη συμβολή του στη  διάχυση των παραπάνω  δράσεων στην τοπική κοινωνία.

eTwinning έργο: “ΘΑΛΑ-SOS-Α ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ”

Κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος -Απρίλιος 2024 τα πρωινά  τμήματα της σχολικής μας μονάδας υλοποίησαν ένα eTwinning έργο μετατρέποντας το Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων  με τίτλο “ΘΑΛΑ-SOS-Α ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ” σε συνεργατικό έργο.

Στο eTwinning έργο συμμετείχαν  συνολικά 8 τμήματα, 11 εκπαιδευτικοί και δεκάδες μαθητές /τριες του 18ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης. του  1ου Νηπιαγωγείου Κιμμερίων και του 1ου Νηπιαγωγείου Χανιών. 

Σκοπός του Προγράμματος ήταν τα παιδιά να αποκτήσουν θετική στάση σχετικά με τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, αναγνωρίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν ειδικότερα στη θαλάσσια ζωή, να αναστοχαστούν ως προς την προσωπική τους ευθύνη και να υιοθετήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που συμβάλλουν θετικά στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στην καθημερινή ζωή, προτρέποντας έτσι και τον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο, στην υιοθέτηση αυτών των συμπεριφορών. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων ενθάρρυνε την ενεργό εμπλοκή των παιδιών στη μαθησιακή διαδικασία, μέσα από την αυτενέργεια, τη διαμαθητική /διασχολική επικοινωνία, τη λήψη αποφάσεων, τον χειρισμό των υλικών και των ψηφιακών μέσων για διερευνητική, ανακαλυπτική και δημιουργική μάθηση, σε ένα πλαίσιο επικοινωνίας, αποδοχής και συνεργασίας.

Στο 1ο Εργαστήριο: Δραστηριότητα Γνωριμίας “Ας γνωριστούμε” τα σχολεία-εταίροι  “συστήθηκαν” με ένα βίντεο μέσα από το οποίο εκπ/κοί και μαθητές έδωσαν πληροφορίες για την πόλη τους, το σχολείο τους, την τάξη τους και παρουσίασαν τον εαυτό τους.

Στο 2ο Εργαστήριο: «Μοιράζομαι με την ομάδα αυτά που γνωρίζω” έγινε καταγραφή λέξεων που πρότειναν τα παιδιά σχετικές με τη λέξη “ΘΑΛΑΣΣΑ” και δημιουργήθηκε ένας συνεργατικός  «νοητικός χάρτης»

https://coggle.it/diagram/ZdOFphcvlDArJ3NU/t/%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1-pexels-frank-schrader-15143966

Κάθε μαθητής/τρια έκανε μια  σχετική με το θέμα ζωγραφιά, τη φωτογράφησε και με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού την  “ανέβασε” στο padlet

https://padlet.com/paraskevikanli/sos-tt4sdu5ov88lgk3x

Αναρτήθηκαν φωτογραφίες  με πλαστικά απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές και τέθηκε  το ερώτημα αν αυτό είναι καλό  ή όχι και γιατί. Οι απαντήσεις και τα επιχειρήματα των παιδιών καταγράφηκαν ηχητικά και κοινοποιήθηκαν δίνοντας τίτλο στο έργο μας.

https://padlet.com/sfakalait/sos-l2u4h76xofcz4w4p

Στο 3ο Εργαστήριο: “Ανησυχία στο βυθό…ερευνούμε, καταγράφουμε, βγάζουμε συμπεράσματα” οι  μαθητές/τριες ενημερώθηκαν  από την “μασκότ” της τάξης ότι στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σχολείου είχαν αποσταλεί υπερσύνδεσμοι με υλικό για ιστοεξερεύνηση. Τα παιδιά έκαναν υποθέσεις για το περιεχόμενό τους.

Σε ομάδες μελέτησαν το υλικό, παρακολούθησαν τα βίντεο, έκαναν αποτύπωση οθόνης στα σημεία που θεωρούσαν σημαντικά, αποθήκευσαν εικόνες και δημιούργησαν πάντοτε με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών μια συνεργατική παρουσίαση.

https://www.canva.com/design/DAF_-Wvemso/gx2nFnI3soYKngl8AXlDBQ/edit?utm_content=DAF_-Wvemso&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton

Στο τέλος του εργαστηρίου συμπλήρωσαν νοητικό χάρτη καταγράφοντας τα συμπεράσματά τους.

https://coggle.it/diagram/ZdxjyRcvlDArqH2n/t/%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1-sos-a-x%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1

Στο 4ο Εργαστήριο: “Εγώ μπορώ – Δημιουργούμε περιβαλλοντικά μηνύματα” οι μαθητές/τριες κάθε τμήματος δημιούργησαν μια  έντυπη αφίσα για την ανάγκη μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης και τη διατήρηση καθαρών θαλασσών και ακτών, χρησιμοποιώντας  ελεύθερη τεχνική και υλικά γράφοντας κι ένα μήνυμα. Δημιούργησαν στη συνέχεις ένα ηλεκτρονικό λεύκωμα / βιβλίο και το ανάρτησαν στο Twinspace της πλατφόρμας.

https://read.bookcreator.com/LKQ5YlXl4nYOuO8d34HFChRYmLm1/TuK_zYhaSTOmDvOyG4ditA/iekrQuydRi2D8IECLSio1w

Στο 5o Εργαστήριο «Η Θάλασσα που  θέλω» δημιουργήθηκε  συνεργατική ψηφιακή ζωγραφιά/αφίσα . Τίτλος της αφίσας, ο τίτλος  του έργου.

https://colorillo.com/dk0s?chod4a

Στο 6ο Εργαστήριο: Δραστηριότητα Αξιολόγησης/Διάχυσης, οι εκπ/κοί δημιούργησαν έναν  πίνακα αξιολόγησης στο Twinspace με όλες τις δραστηριότητες του έργου και ζήτησαν από τους μαθητές να τις αξιολογήσουν χρησιμοποιώντας σύμβολα emoticon.

pinakas_axiologisis_drastiriotiton

Στην τελευταία, αποχαιρετιστήρια ζωντανή συνάντηση των εταίρων ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και προέκυψαν οι δημοφιλέστερες δραστηριότητες. Οι  μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων -κουΐζ προκειμένου να διαπιστωθούν οι νεοαποκτηθείσες γνώσεις. 

https://wordwall.net/resource/71404714

 

 

 

Η Κινητή Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης στο σχολείο μας

Την  Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 η Κινητή Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης έκανε  «μια στάση» στο σχολείο μας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες επιστρέψαμε τα βιβλία που είχαμε δανειστεί για τον εμπλουτισμό της σχολικής μας βιβλιοθήκης και  ανταλλάξαμε καλοκαιρινές ευχές. Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους για την εξαιρετική συνεργασία! Εις το επανιδείν!!!!

Πραγματοποίηση ημερήσιας εκδρομής

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του σχολείου μας με τη συμμετοχή μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών. Επισκεφθήκαμε το Ιερό Βαπτιστήριο  της Αγ. Λυδίας, καθώς και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής «Λυδία». Παίξαμε, χαλαρώσαμε  και αποχαιρετήσαμε  με χαμόγελα τη σχολική χρονιά που πέρασε. Καλό καλοκαίρι σε όλους!!!!!

Ομαλή μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο και των προνηπίων στο Νηπιαγωγείο

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 και στα πλαίσια των δράσεων που σχεδίασε η σχολική μας μονάδα για την ομαλή μετάβαση των νηπίων μαθητών/τριών μας στο Δημοτικό Σχολείο, επισκεφθήκαμε το 13ο Δ/Σ Ξάνθης. Εκεί μας υποδέχθηκε ο Δ/ντής κ . Γιώργος Ξανθόπουλος, καθώς και οι δασκάλες και μαθητές/τριες της Α΄Τάξης. Ξεναγηθήκαμε στο χώρο, ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα και  τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου, ανταλλάξαμε ευχές και αναμνηστικά δωράκια και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβριο.

Την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με γονείς  με θέμα την ομαλή μετάβαση των νηπίων στο Δ/Σ με ομιλήτριες την κ. Διονυσίου Παρασκευή, Ψυχολόγο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ξάνθης «¨Εκφραση» και την κ. Μελίνα Κουκουφίκη, δασκάλα του 13ου Δ/Σ Ξάνθης, ενώ οι πόρτες του σχολείου μας άνοιξαν για να υποδεχθούν τους νέους γονείς των προνηπίων που θα φοιτήσουν στο σχολείο μας το σχολικό έτος 2024-2025 τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2024, οπότε και  ραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης  σχετικά με την ομαλή μετάβαση των προνηπίων από το σπίτι και τον παιδικό σταθμό στο Νηπιαγωγείο και πάλι σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Ξάνθης.

“Βήματα για τη ζωή”

Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Βήματα για τη ζωή», το σχολικό έτος 2023-2024, παρείχαν στα παιδιά την ευκαιρία

  • Να εξερευνήσουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους σε ασφαλές περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουν τη δεξιότητα ανεύρεσης κατάλληλων λύσεων.
  • Να μάθουν τον τρόπο να λύνουν τα προβλήματά τους μόνα τους. Να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν περισσότεροι του ενός τρόπου να λύσουν ένα πρόβλημα και να μην παραιτούνται εύκολα.
  • Να διερευνήσουν τις πιθανές συνέπειες μιας συγκεκριμένης λύσης ενός προβλήματος, κατανοώντας την αλληλουχία των γεγονότων, αναπτύσσοντας την επαγωγική τους σκέψη και παρακινώντας τα  να εξετάσουν αν μια ιδέα είναι καλή ή όχι.