«Η θάλασσα είναι ζωή»

Την Παρασκευή 31/5/2024, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος της HELMEPA JUNIOR  «Η θάλασσα είναι ζωή»  που υλοποιήθηκε  στο σχολείο μας την τρέχουσα σχολική χρονιά με σκοπό την ενημέρωση, ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας ζωής και της διαχείρισης των  απορριμμάτων σε θάλασσες και  ακτές,  πραγματοποιήσαμε  εθελοντική δράση καθαρισμού της   παραλίας του Αη Γιάννη του Ν. Ξάνθης με τη  συμμετοχή παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Ευχαριστούμε θερμά  τους υπαλλήλους και τον υπεύθυνο του Τμήματος  Περιβάλλοντος και   Καθαριότητας  του Δ. Αβδήρων  για την άμεση ανταπόκριση και την προμήθεια των απαραίτητων υλικών για την καθαριότητα της παραλίας, καθώς και τους γονείς / κηδεμόνες των μαθητών/τριών του σχολείου μας που συμμετείχαν στη δράση.

 

 

 

 

 

Επιπλέον,  οι μαθητές/τριες του σχολείου μας με την βοήθεια των εκπαιδευτικών δημιούργησαν  και ηχογράφησαν τα δικά τους διαφημιστικά σποτ τα οποία θα μεταδίδονται από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ευχαριστούμε  θερμά τον κ. Τηλέμαχο Αρναούτογλου που  ανταποκρίθηκε άμεσα και στήριξε την προσπάθειά μας. 

 

 

Μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης σε δράση!

Την Πέμπτη 30/5/2024 είχαμε  τη χαρά  να συμμετέχουμε  στο βιωματικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΘΤΠ «Οι μικροί Αρχαιολόγοι της Θράκης».  Η κ. Νατάσα Μιχαηλίδου, μουσειολόγος-αρχαιολόγος, ξεναγός,   και «ψυχή» του προγράμματος επισκέφθηκε το  σχολείο μας, καλώντας τους μικρούς μας μαθητές   να γνωρίσουν την ιστορία της Θράκης και να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία της ανασκαφής.

Οι «μικροί αρχαιολόγοι» πήραν τα εργαλεία τους και ξεκίνησαν  με ενθουσιασμό, τις ιδιότυπες  «ανασκαφές» τους, ανακαλύπτοντας ευρήματα που παραπέμπουν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της περιοχής τους.

Η ανταπόκριση των παιδιών  μεγάλη και το ενδιαφέρον τους αμείωτο!!

Την επόμενη μέρα, επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, όπου μας  περίμενε η κ. Μιχαηλίδου. Ξεναγηθήκαμε στο χώρο, θαυμάσαμε τα εκθέματα και «ακούσαμε» την ιστορίας τους. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στον Αρχαιολογικό Χώρο και  θαυμάσαμε  ένα  τμήμα της κύριας πόλης των Αβδήρων.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μιχαηλίδου για την εξαιρετική παρουσίαση του προγράμματος, καθώς και τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών του σχολείου μας  που μας συνόδευσαν στην εκπαιδευτική μας  εκδρομή.

“Τα ρομπότ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης”

Στα πλαίσια υλοποίησης του 4ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων   με τίτλο “Τα ρομπότ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης”,  μέλη της  επιστημονικής ομάδας του STEM education Ξάνθης επισκέφθηκαν το σχολείο μας παρουσιάζοντας  ένα   εκπαιδευτικό πρόγραμμα  stem με θέμα την ανακύκλωση. Τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες για την κατασκευή ενός απορριμματοφόρου-ρομπότ με lego   και το  απόλαυσαν!!!

 

 

Μέλι..μέλι..μέλισσα!

Τη Δευτέρα 20/5/2024 και στα πλαίσια ενασχόλησής μας με τον “κόσμο των μελισσών” συμμετείχαμε  στην ενημερωτική δράση που διοργάνωσε  ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ξάνθης  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας και πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο έναντι του Δημαρχείου.   Συγκεκριμένα, ξεναγηθήκαμε στο χώρο,  ενημερωθήκαμε για την κοινωνία των μελισσών, γνωρίσαμε τα εργαλεία , τη στολή του μελισσοκόμου, το μέλι και τα παράγωγά του,  και διαπιστώσαμε τη σημαντικότητα της μέλισσας  για τη ζωή στον πλανήτη μας. Τέλος, γευτήκαμε νοστιμότατους λουκουμάδες με μέλι από παραγωγούς της περιοχής μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές της δράσης,  τους υπεύθυνους  για την παρουσίαση, καθώς και τους γονείς που μας  συνόδευσαν κατά την μετακίνησή μας.

μ2 μ1 μ3

“ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ”

Τη  Δευτέρα 22/4/2024   πραγματοποιήθηκε δράση  ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών/τριών του Νηπιαγωγείου μας  στα πλαίσια του Προγράμματος  δράσεων και  παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης  και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας για το σχολικό έτος 2023-2024, που υλοποιείται από το Γ.Ν. Ξάνθης, σύμφωνα με σχετικές Αποφάσεις  των Υπουργείου Υγείας, του ΥΠΑΙΘΑ, και  της Διοίκησης  της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας  και Θράκης. 

 Η Επιμελήτρια της Α΄ Παιδιατρικής του Γ.Ν. Ξάνθης κ. Παπανικολάου Μαρία παρουσίασε στα παιδιά εγκεκριμένο από το Υπουργείο υλικό, προκειμένου να ενημερωθούν, να  ευαισθητοποιηθούν στο θέμα  της υγιεινής διατροφής και να αποκτήσουν κατάλληλη στάση και συμπεριφορά.

Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση  και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε.

ΔΙΑ

Επίσκεψη στο ΙΕΚ της ΔΥΠΑ Ξάνθης

Την Πέμπτη  25/4/2024 είχαμε  τη χαρά να επισκεφθούμε  το  Τμήμα Βοηθού Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας του ΙΕΚ της ΔΥΠΑ Ξάνθης.  όπου  οι μαθητές/τριες  του σχολείου μας  είχαν τη δυνατότητα να απασχοληθούν  με διάφορες πασχαλινές δραστηριότητες (χειροτεχνικές κατασκευές,  ομαδικά παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιών).

Ευχαριστούμε θερμά την Δ/ντρια  του Τμήματος κ. Ελένη Καζάκου για την τιμητική πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή και ιδιαιτέρως  τις σπουδάστριες και τις καθηγήτριες  του Τμήματος για τις  υπέροχες δραστηριότητες που  σχεδίασαν και οργάνωσαν  για εμάς.

πηλινα πα4 πα3 πα2 πα1

“Έλεγχος εμβολιαστικής κάλυψης στον μαθητικό πληθυσμό”

Την Παρασκευή 19/4/2024  και στα πλαίσια της δράσης  “Έλεγχος εμβολιαστικής κάλυψης στον μαθητικό πληθυσμό” που  υλοποιείται από την 1η ΤΟΜΥ Ξάνθης,  επαγγελματίες υγείας  από την συγκεκριμένη Δομή  επισκέφθηκαν το σχολείο  μας. Η Παιδίατρος κ. Παγώνα Χούχου και η Επισκέπτρια Υγείας κ. Αισέλ Τσιακίρ,  σε συγκεκριμένο χώρο που  τους παραχωρήθηκε, με διακριτικότητα και χωρίς να  έρθουν σε επαφή με τα παιδιά , έλεγξαν  τα βιβλιάρια εμβολίων των  μαθητών/τριών του σχολείου μας  με τη σύμφωνη γραπτή συγκατάθεση των γονέων τους.

τομυ

“Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια ..”

Οι δρόμοι της γειτονιάς του Νηπιαγωγείου μας γέμισαν από γλυκιές παιδικές φωνές την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024. Τα νήπια του σχολείου μας αναβιώνοντας ένα  παραδοσιακό έθιμο, κρατώντας  τα  χάρτινα «λαζαράκια» τους, αλλά και τα όμορφα στολισμένα καλαθάκια τους “βγήκαν” στους δρόμους τραγουδώντας  τα  “Κάλαντα του Λαζάρου’.  Η πρώτη μας στάση έγινε στο όμορο 13ο Δ/Σ Ξάνθης, όπου μας  υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, χειροκρότησαν το τραγούδι μας και γέμισαν με  λιχουδιές τα καλαθάκια  μας. Ευχαριστούμε θερμά τον Δ/ντή   κ. Γ. Ξανθόπουλο, την Υποδ/ντρια και τα μέλη  του Συλλόγου Διδασκόντων  του 13ου  Δ/Σ για τη θερμή υποδοχή τους.

 

Συνεχίσαμε τραγουδώντας στους καταστηματάρχες και    περπατώντας στους δρόμους της γειτονιάς, όπου μας περίμεναν γονείς  με  λαχταριστά τυλιχτά κεράσματα στα χέρια. Μας άκουσαν, μας χειροκρότησαν και μας αντάμειψαν  γενναιόδωρα. Επιστρέψαμε  στο σχολείο μας  ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, με τα καλαθάκια μας γεμάτα γλυκά !!! 

Και του χρόνου!!!

Εργαστήρια κατασκευών για το Πάσχα

Την Τρίτη 16  και την Τετάρτη  17 Απριλίου 2024  οργανώθηκαν  στο σχολείο μας Δημιουργικά Εργαστήρια   κατασκευών ενόψει  της εορτής του Πάσχα.

Τα  παιδιά  με τη συνδρομή  γονέων και εκπαιδευτικών, επιστρατεύοντας την φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υλικών,  έφτιαξαν κάρτες με  ευχές για το Πάσχα,  όμορφα καλαθάκια και διάφορα πασχαλινά διακοσμητικά, έβαψαν αυγά, στόλισαν λαμπάδες για το βράδυ της Ανάστασης. 

Τέλος, μικροί και μεγάλοι  διασκέδασαν παίζοντας το “κυνήγι των κρυμμένων αυγών”, όπου τα “παιδιά-λαγοί” προσπάθησαν να βρουν τα σοκολατένια  αυγουλάκια  που οι γονείς τους  έκρυψαν  σε διάφορα σημεία της αυλής του σχολείου.

Την επόμενη μέρα  (18/4/2024) αντιπροσωπεία μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον εφημέριο του Ι.Ν. Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης π. Κωνσταντίνο Μαγγίνα. Του προσέφεραν τις λαμπάδες που διακόσμησαν στη διάρκεια των Εργαστηρίων   με σκοπό την πώλησή τους για την ενίσχυση του Ιερού Ναού. Ευχαριστούμε θερμά το κατάστημα εκκλησιαστικών ειδών του κ. Ιωάννη Κυρκούση, για τη δωρεάν  προμήθεια των λαμπάδων στο σχολείο μας.

Καλή Ανάσταση!