“Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη”

Την Πέμπτη  14/3/2024 οι μαθητές/τριες του σχολείου μας παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  του ΙΘΤΠ “Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη”.  Γνώρισαν   το Θέατρο Σκιών, την ιστορία και την εξέλιξή του στο πέρασμα των χρόνων, την εμβληματική μορφή του Καραγκιόζη και των υπόλοιπων χαρακτήρων.  Τα παιδιά απόλαυσαν τις περιπέτειές τους  και τέλος έφτιαξαν τη δική τους παράσταση  “ζωντανεύοντας” τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών με την καθοδήγηση της εξαιρετικής κ. Νατάσας Μιχαηλίδου.

“Ο γάμος του Καραγκιόζη”

καρα3 1 καρα2 1 καρα1

“Η Παναγία των Παρισίων”

Την Παρασκευή 29/3/2024 επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης για να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση “Η Παναγία των Παρισίων” από την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης. Σε  μία σύγχρονη απόδοση βασισμένη  στο κλασσικό λογοτεχνικό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ,   που μιλά για την αγάπη, την φιλία, την ηθική, την ενσυναίσθηση, την αξία της διαφορετικότητας και τη δύναμη της αποδοχής της, καταγγέλλοντας τις αυθαιρεσίες της εξουσίας και τις κοινωνικές διακρίσεις,  η παράσταση “κέρδισε” τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών του σχολείου μας που μας συνόδευσαν στη διαδρομή μας.

παναγ3       παναγ1    παναγ2

25η Μαρτίου, Διπλή Γιορτή-Διπλή χαρά

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκαν οι  εκδηλώσεις του σχολείου μας για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Μέσα από ποιητικά κείμενα, θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς και με πρωταγωνιστές τα παιδιά, “ζωντάνεψαν” τα γεγονότα της εποχής εκείνης που οδήγησε στην ηρωική επανάσταση του 1821 και στη λευτεριά της χώρας μας.

Ευχαριστούμε τους γονείς  των μαθητών/τριών της σχολικής μας μονάδας που επιμελήθηκαν τα ρούχα  και τις φορεσιές των παιδιών, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις με ενθουσιασμό και μας χάρισαν το πιο “ζεστό” τους χειροκρότημα!

Χρόνια πολλά Ελλάδα μας!!

Και του χρόνου!!

Μελωδικά “χελιδονίσματα” από τα παιδιά του 13ου Δ/Σ Ξάνθης

Την Πέμπτη 21/3/2024 υποδεχτήκαμε  με χαρά τα παιδιά  της Α΄τάξης του 13ου Δ/Σ Ξάνθης, τα οποία συνοδευόμενα από τις δασκάλες τους,  τραγούδησαν  για  τον ερχομό της Άνοιξης και των χελιδονιών με τις ζωηρές, μελωδικές φωνούλες τους.

Καλή Άνοιξη παιδιά!! Και του χρόνου!!

χελ1 1

“Οι κάλτσες μας αλλιώς!!- Όλοι ίσοι, Όλοι διαφορετικοί!”

6 Μαρτίου 2024, Πανελλήνια Ημέρα  κατά της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού, και στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν ποικίλες  σχετικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Συμμετέχοντας στη Δράση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ξάνθης “Έκφραση”, το 1ο Πρωινό Τμήμα  του σχολείου μας υλοποίησε το καινοτόμο πρόγραμμα “Οι κάλτσες μας αλλιώς, όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί”,  μια βραχεία παρέμβαση που στοχεύει στην πρόληψη του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού μέσα από την ευαισθητοποίηση των παιδιών  στις έννοιες της  διαφορετικότητας και της μοναδικότητας.

Μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες τα παιδιά ενισχύθηκαν  στο να αναγνωρίσουν την μοναδικότητα τόσο την δική τους όσο και των γύρω τους, να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι κάθε παιδί στο σχολείο  “να είναι ο εαυτός του”  και να νιώθει ότι  αποτελεί  σημαντικό μέλος της ομάδας χωρίς να φοβάται μην γίνει αντικείμενο οποιασδήποτε εκφοβιστικής συμπεριφοράς,  και τέλος να  κατανοήσουν  πως η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, το “νοιάξιμο”  του ενός για τον άλλο μέσα σε μια ομάδα συνδέεται άμεσα με το ατομικό συναίσθημα της χαράς και της ευτυχίας.

καλτσες3             καλτσες2

Δημιουργικός Διαγωνισμός “Αστέρι της Ευχής” 2023-2024

Συμμετέχοντας και φέτος στον Δημιουργικό Διαγωνισμό του “Make a wish”    δημιουργήσαμε  την  τρισδιάστατη κατασκευή “Ήλιος και Αστέρια”. Τα παιδιά του σχολείου μας  με την καθοδήγηση των νηπιαγωγών τους σχεδίασαν, έκοψαν, ζωγράφησαν, κόλλησαν  αλλά κυρίως απόλαυσαν  την κατασκευή.  Το αποτέλεσμα…. εξαιρετικό!!! 

ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΙΑ

“Στοματική υγιεινή”

Την Τετάρτη 6/3/2024 επισκέφθηκε το σχολείο μας η νοσηλεύτρια κ. Δέσποινα Δημητριάδου στα πλαίσια των   δράσεων  ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα στοματικής υγιεινής,  που οργανώνονται  από το Κέντρο Υγείας Ξάνθης. Οι μικροί μας μαθητές/τριες  παρακολούθησαν με ενδιαφέρον  την παρουσίαση και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε.

κυ

ky

Καλώς το καρναβάλι!!

Την Πέμπτη 7/3/2024 (“Τσικνοπέμπτη”) διοργανώθηκε μασκέ πάρτυ  για τα παιδάκια του σχολείου μας.   Οι μικροί “μασκαράδες”  διασκέδασαν, χόρεψαν, έπαιξαν και απόλαυσαν νοστιμότατα σνακ.

 

τσικνοπεμπτη3 τσικνοπεμπτη2 τσικνοπεμπτη1

 Ζώντας στη πόλη του Καρναβαλιού, το σχολείο μας συμμετείχε  για πρώτη φορά στην Παιδική Καρναβαλική Παρέλαση   που διοργανώθηκε από τον Δήμο  Ξάνθης την Κυριακή 10/3/2024.  Οι μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές , αντλώντας έμπνευση από το παραμύθι  “Ο Καρυοθραύστης”  διασκέδασαν και χόρεψαν!

παρελαση2 παρελαση1

Ευχαριστούμε  τους γονείς των μαθητών/τριών του σχολείου μας που με ενθουσιασμό συμμετείχαν στην καρναβαλική παρέλαση. Καλή Αποκριά!!!    Και του χρόνου!!!

Διαδικτυακή ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

Την Τρίτη 27/2/2024 είχαμε τη χαρά  να συμμετέχουμε διαδικτυακά στο  πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής του  Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής.  Ενημερωθήκαμε για τη διάσωση, περίθαλψη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών με ξενάγηση από εκπαιδευμένο προσωπικό και εθελοντές  του Συλλόγου ακολουθώντας ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή εντός των εγκαταστάσεων. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 3ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με τίτλο “Θάλα-sos-α χωρίς πλαστικά” που υλοποιεί το σχολείο μας την περίοδο αυτή.

αρχελων

arxelon