Planetarium on the Go

Την Τρίτη 28 Μαρτίου είχαμε μια  ξεχωριστή οπτικοακουστική διδακτική εμπειρία, παρακολουθώντας  μία εκδήλωση αστρονομίας από το Φορητό   Ψηφιακό Πλανητάριο-Planetarium on the Go.

Αρχικά, παρακολουθήσαμε  μια    ψηφιακή παράσταση ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου (360ο), ενώ στη συνέχεια παρατηρήσαμε  τον Ήλιο με τηλεσκόπιο.

Εντυπωσιακό!!!!!!

a d g

plan2 plan1

Χρόνια Πολλά Ελλάδα μας!!    

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκαν οι  εκδηλώσεις του σχολείου μας για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Μέσα από ποιητικά κείμενα, θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς και με πρωταγωνιστές τα παιδιά, “ζωντάνεψαν” τα γεγονότα της εποχής εκείνης που οδήγησε στην ηρωική επανάσταση του 1821 και στη λευτεριά της χώρας μας.

Ευχαριστούμε τους γονείς  των νηπίων της σχολικής μας μονάδας που επιμελήθηκαν τα κοστούμια και τις φορεσιές των παιδιών, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις με ενθουσιασμό και μας χάρισαν το πιο “ζεστό” τους χειροκρότημα!

Και του χρόνου!!

1 10mart

 

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου



Λήψη αρχείου

Καλώς ήρθες Άνοιξη!!

Οι δρόμοι της γειτονιάς του Νηπιαγωγείου μας γέμισαν από γλυκιές παιδικές φωνές την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023. Τα νήπια του σχολείου μας αναβιώνοντας ένα  παραδοσιακό έθιμο, κρατώντας  τα  χάρτινα χελιδονάκια τους, αλλά και τα όμορφα στολισμένα καλαθάκια τους “βγήκαν” στους δρόμους για να υποδεχτούν την Άνοιξη τραγουδώντας τα “Χελιδονίσματα” γνωστά και ως “Κάλαντα της Άνοιξης’.  Η πρώτη μας στάση έγινε στο όμορο 13ο Δ/Σ Ξάνθης, όπου μας  υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, χειροκρότησαν το τραγούδι μας και γέμισαν με  λιχουδιές τα καλαθάκια  μας. Ευχαριστούμε θερμά τον Δ/ντή   κ. Ηλία Ισκελή, καθώς και τον Σύλλογο Διδασκόντων  του 13ου  Δ/Σ για τη θερμή υποδοχή και  φιλοξενία. 

x4 x2 x6

Συνεχίσαμε  το τραγούδι μας  περπατώντας στους δρόμους της γειτονιάς, όπου μας περίμεναν γονείς  με  λαχταριστά τυλιχτά κεράσματα στα χέρια. Μας άκουσαν, μας χειροκρότησαν και μας αντάμειψαν  γενναιόδωρα. Επιστρέψαμε  στο σχολείο μας  ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, με τα καλαθάκια μας γεμάτα γλυκά !!! 

Καλώς ήρθες Άνοιξη!!! Και του χρόνου!!!

x5 x3

Εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου σχολικού έτους 2022-2023



Λήψη αρχείου

Αφήγηση μύθων και παραμυθιών

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον γνωστό παραμυθά και ποιητή Δημήτρη Αβούρη, να  απολαύσουμε  τις ιστορίες του και να συμμετέχουμε σε αυτές..

Σας ευχαριστούμε κ. Αβούρη. Περάσαμε υπέροχα!!!!

aboy3 aboy2 aboy1

 

Επίσκεψη στο Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, επισκεφθήκαμε το “Λύκειον των  Ελληνίδων Ξάνθης” και  ξεναγηθήκαμε στον εντυπωσιακό χώρο του Εκθετηρίου των Παραδοσιακών Ενδυμασιών που διαθέτει.

Τα παιδιά συνοδευόμενα από  εκπαιδευτικούς  και γονείς,   γνώρισαν ποικίλες  ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, ενημερώθηκαν για την προέλευση, τον τρόπο απόκτησης και κατασκευής τους, όπως και για την χρηστικότητά τους. 

Ευχαριστούμε την  Προέδρου του Δ.Σ.  του Λ.Ε.Ξ. κα Π. Στάντσιου για την εξαιρετική ξενάγηση στο χώρο!

1 2 3

.png lyk2lyk3

Επίσκεψη στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Αβδήρων

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς,  επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων,  που στεγάζεται  σε ένα ξεχωριστό νεοκλασικό κτίριο  φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο, καθώς και τον παλαιό  Αλευρόμυλο στο κέντρο του οικισμού.

Ενημερωθήκαμε για τη διαδικασία και τα στάδια παρασκευής του σιτάλευρου στο παρελθόν,  γνωρίσαμε  τον  τρόπο ζωής  των ανθρώπων  μέσα από την έκθεση διαφόρων  εργαλείων  και αντικειμένων καθημερινής χρήσης,  οικιακών  σκευών και αντικειμένων παρασκευής ψωμιού, θαυμάσαμε τα υπέροχα  εργόχειρα και χειροποίητα υφαντά, ενδυμασίες και  διακοσμητικά αντικείμενα. 

Ευχαριστούμε τις κ.κ. Ραξιώνη Χρύσα   και  Τσακίρη Κυριακή,  μέλη του Χορευτικού  & Πολιτιστικού  Συλλόγου Αβδήρων, για την υπέροχη φιλοξενία και ξενάγηση στους χώρους!

1 2 3 4 5 6 2

Θρακικό Θέατρο Σκιών

Στις 13 Φεβρουαρίου 2023  είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο σχολείο μας   μια παράσταση Καραγκιόζη, από το “Θρακικό Θέατρο Σκιών Γιάννη Βουλτσίδη-Μικρός Διάκοσμος”, με τίτλο “Ο Καραγκιόζης μάγειρας στην Αργώ του Ιάσονα”.

Τα παιδιά  γνώρισαν τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών, διασκέδασαν με τις περιπέτειες του Καραγκιόζη, ήρθαν σε επαφή με  ήχους παραδεισιακών  μουσικών  οργάνων   που συνόδευαν την παράσταση και χόρεψαν ελληνικούς  παραδοσιακούς χορούς. 

1 2

.png