Εργαστήρια Δεξιοτήτων 2023-2024

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 2023-2024

1ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

ΤΙΤΛΟΣ: «Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική»

Στον κύκλο των συνολικά 7 εργαστηρίων, δόθηκε  έμφαση στην καλλιέργεια των Δεξιοτήτων μάθησης του  21ου αιώνα – 4Cs (συνεργασία, κριτική σκέψη, επικοινωνία, δημιουργικότητα) με έμφαση στις δεξιότητες κοινωνικής ζωής (κοινωνικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση, ευαισθησία).

Στο ξεκίνημα του σχολικού έτους δόθηκε στα παιδιά η  δυνατότητα να μιλήσουν για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Οι δραστηριότητες, το κλίμα, η οργάνωση της τάξης, οι σχέσεις και ο τρόπος επικοινωνίας των νηπίων παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη μιας γενικότερης κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων. Με δεδομένο ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δυσκολεύονται να χειριστούν και να κατανοήσουν αφηρημένες έννοιες, όπως «δικαιώματα», βασική μέριμνά μας ήταν  η οργάνωση δραστηριοτήτων για  την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης,   της αποδοχής, της συνεργασίας και  δημιουργίας κλίματος αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης μέσα στην τάξη. Ο  θεματικός κύκλος στόχευσε  περισσότερο στην ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων, στην υιοθέτηση αξιών, στην αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων και διακρίσεων και στην κατανόηση και ενίσχυση του ρόλου της ομάδας / τάξης-οικογένειας στο σχολείο,  καθώς και της αξίας του θεσμού της Οικογένειας. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και δουλεύοντας ομαδικά  τα παιδιά γνώρισαν διαφορετικούς τύπους οικογενειών,  κατανόησαν  το  πώς αισθάνονται άλλα άτομα που ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες και καλλιέργησαν μεταγνωστικές και ψηφιακές  δεξιότητες με την εφαρμογή  του  διδακτικού μοντέλου της «ανεστραμμένης τάξης».

IMG 20231205 171719 IMG 20231205 171744 IMG 20231205 171809 IMG 20231205 172827 IMG 20231212 075720IMG 20231023 094837IMG 20231024 074132IMG 20231106 113611IMG 20231128 101051IMG 20231128 120941

2ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Ζω καλύτερα-Ευ Ζην

ΤΙΤΛΟΣ: «Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια»

Βασικός σκοπός του Εργαστηρίου υπήρξε η  γνωριμία των παιδιών με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, με τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς, ασφαλούς μετακίνησης, αντίληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων στους δρόμους. Υλοποιήθηκαν δραστηριότητες στα πλαίσια των σύγχρονων διδακτικών πρακτικών οι οποίες στηρίζονται στη βιωματική μάθηση, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και στη δημιουργία συνεργατικών σχέσεων  με την εφαρμογή  του  διδακτικού μοντέλου της «ανεστραμμένης τάξης».

Αναλυτικότερα κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου:

  • Δημιουργήσαμε έναν εννοιολογικό χάρτη για την ανίχνευση των πρότερων γνώσεων των παιδιών, αναφορικά με την οδική κυκλοφορία.
  • Μέσα από την προβολή βίντεο και εικόνων, γνωρίσαμε βασικές πινακίδες σήμανσης, τις κατηγοριοποιήσαμε, παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια για την εμπέδωση της νέας γνώσης, ζωγραφίσαμε, και κατασκευάσαμε τις δικές μας πινακίδες.
  • Μάθαμε βασικούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς των πεζών,  παρακολουθήσαμε βίντεο, παίξαμε παιχνίδια ρόλων.
  • Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τους κανόνες για την ασφαλή κυκλοφορία και χειρισμό του ποδήλατου. Συζητήσαμε τον εξοπλισμό που πρέπει να έχει ένας ποδηλάτης, τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας που πρέπει να ακολουθεί, ακούσαμε σχετικά τραγούδια, είδαμε βίντεο  και αποτυπώσαμε τις σκέψεις μας με ζωγραφική.
  • Επεκτείναμε τις γνώσεις μας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους κανόνες που οφείλουν να ακολουθούν οι επιβάτες. Είδαμε σχετικά βίντεο, παίξαμε παιχνίδια ρόλων και αξιολογήσαμε τις νεοαποκτηθέντες γνώσεις μας με ψηφιακά παιχνίδια.
  • Περιγράψαμε τη διαδρομή που ακολουθούμε κατά τη μετακίνησή μας από το σπίτι προς το σχολείο. Οπτικοποιήσαμε τις διαδρομές με τη χρήση των Google maps και Google earth. Με τη βοήθεια των γονέων αποτυπώθηκε, σε έντυπο χάρτη της γειτονιάς μας, η παραπάνω διαδρομή. Δημιουργήσαμε μια αφίσα με θέμα τους δρόμους γύρω από το σχολείο μας. Κατασκευάσαμε μακέτα με τους δρόμους της γειτονιάς μας και με τις πινακίδες σήμανσης.
  • Μεταφέραμε τις νέες γνώσεις μας στο σπίτι μας, μέσα από μία δραστηριότητα κατά την οποία συνεργαστήκαμε με τους γονείς μας για να γράψουμε τους κανόνες ασφαλούς μετακίνησης των πεζών, των ποδηλάτων, των οχημάτων, και των επιβατών στα μέσα μεταφοράς.
  • Τέλος, μας επισκέφτηκε μία τροχονόμος της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία μας μίλησε για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και με χαρά απάντησε στις απορίες μας.

 

κυκλοφορω1 κυκλοφορω2

3ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Φροντίζω το περιβάλλον

ΤΙΤΛΟΣ: «Θάλα-SoS-α χωρίς πλαστικά»

Σκοπός του εργαστηρίου “Θάλα-sos-α χωρίς πλαστικά” ήταν  να αποκτήσουν οι μαθητές/τριες θετική στάση σχετικά με την μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, να αναγνωρίσουν τις επιπτώσεις της χρήσης τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον καθαρό και βέβαια να αποκτήσουν συμπεριφορές που θα συμβάλλουν θετικά στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στην καθημερινότητά μας.

Το συγκεκριμένο Εργαστήριο υλοποιήθηκε ως εθνικό etwinning έργο σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες

του 1ου Ν/Γ Κιμμερίων Ξάνθης και του 1ου Ν/Γ Χανίων Κρήτης.

Αρχικά οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν τα παιδιά για τη  επικείμενη γνωριμία-συνεργασία με άλλους φίλους, άλλου σχολείου μέσω του διαδικτύου. Τα σχολεία-εταίροι «συστήθηκαν» με ένα βίντεο μέσα από το οποίο εκπ/κοί και μαθητές/τριες έδωσαν πληροφορίες για την πόλη τους, το σχολείο τους, την τάξη τους και παρουσίασαν τους εαυτούς τους. Καθ΄όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές/τριες δούλεψαν συνεργατικά, χρησιμοποιώντας μια σειρά ψηφιακών εργαλείων με τη βοήθεια και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών. Αναζήτησαν υλικό,  κατέγραψαν  και αντάλλαξαν πληροφορίες, συζήτησαν με επιχειρήματα και κατέληξαν σε συμπεράσματα.

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε συνολικά το  παραγόμενο υλικό του Έργου.

 

4ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία

ΤΙΤΛΟΣ: «Τα ρομπότ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης»

Σκοπός του Προγράμματος με τίτλο: «Τα ρομπότ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης» ήταν τα παιδιά με την αξιοποίηση της πειραματικής μεθόδου (υποθέσεις-παρατηρήσεις-συμπεράσματα) να εντοπίσουν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή διαμονής τους, της ρύπανσης του περιβάλλοντος καθώς και τη λύση της ανακύκλωσης, να ευαισθητοποιηθούν και να ενθαρρυνθούν να δημιουργήσουν κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά. Επιπλέον, βασικός σκοπός του θεματικού κύκλου ήταν τα παιδιά μέσω των συνεργατικών δραστηριοτήτων και της βιωματικής-ενεργού συμμετοχής να γνωρίσουν και να  εξοικειωθούν   με το ρομπότ bee-bot, με τη λειτουργία και τον προγραμματισμό του.                                                          

  Μέσα από τις σχεδιασμένες δραστηριότητες και την εφαρμογή του διδακτικού μοντέλου της «ανεστραμμένης τάξης»,  τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές, δημιουργικές, διερευνητικές και ομαδικές δραστηριότητες καθώς και σε δραστηριότητες επίλυσης προβλήματος, να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να διευρύνουν τις γνώσεις και τον τρόπο σκέψης τους, να ευαισθητοποιηθούν για περιβαλλοντικά ζητήματα, να δημιουργήσουν κατασκευές, να εξοικειωθούν με τη λειτουργία και τον προγραμματισμό του ρομπότ bee-bot και να καλλιεργήσουν την υπολογιστική τους σκέψη (computational thinking)

Επιπλέον, στα πλαίσια υλοποίησης του Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε σχετικό  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  από την επιστημονική ομάδα της STEM EDUCATION Ξάνθης.

“Αστέρι της Ευχής”-MAKE A WISH

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αγάπης και προσφοράς. Για δεύτερη συνεχή χρονιά το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε  στο πρόγραμμα “Αστέρι της Ευχής”. Εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά χωρίς δεύτερη σκέψη, παρήγγειλαν τα “αστεράκια” τους στηρίζοντας το έργο του Οργανισμού “MAKE A WISH”

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς των νηπίων της σχολικής μας μονάδας για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης παιδικής ευχής!!!



Λήψη αρχείου