Στο 3ο Εργαστήριο του Προγράμματος Καλλιέργειας Δεξιοτήτων ασχοληθήκαμε με «Τα δικαιώματα των παιδιών» από τη Θεματική Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ–Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη.
Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου:
- Δεξιότητες Κοινωνικής Ζωής (ενσυναίσθηση και ευαισθησία, ανθεκτικότητα, υπευθυνότητα)
- Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης (ενσυναίσθηση και ευαισθησία, επίλυση συγκρούσεων).
Η αγαπημένη μας ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ, φίλη της τάξης, δε σταμάτησε τη σχολική χρονιά που διανύσαμε, να μας εκπλήσσει ευχάριστα και να μας συντροφεύει στις δραστηριότητές μας !!! Έτσι κάποιο πρωί εντελώς αναπάντεχα χτύπησε το τζάμι του παραθύρου της τάξης, για να τρυπώσει στην παρεούλα μας και να ζητήσει τη συνδρομή των παιδιών σε μια αποστολή και ένα ταξίδι που μόλις θα άρχιζε. Τα παιδιά ρωτούσαν τη φίλη τους …”πού βρισκόταν τόσο καιρό και δεν είχαν νέα της…”. Ας διαβάσουμε όμως το γράμμα της και να πάρουμε απαντήσεις:
“Αγαπημένα μου παιδιά, είμαι και πάλι κοντά σας με μεγάλη χαρά.
Όλο αυτό τον καιρό πήγα σε πολλά σχολεία και γνώρισα παιδιά απ΄ όλο τον κόσμο.
Είμαι λυπημένη γιατί δεν έχω ευχάριστα νέα να σας πω. Τα παιδιά όλου του κόσμου δεν είναι ευτυχισμένα, όπως έχουν το δικαίωμα να ζουν. Γι΄ αυτό ευθύνονται οι μεγάλοι.
Στον κήπο του σχολείου σας, έχω φυλάξει το κουτί των εκπλήξεων και θα ήθελα να το ανακαλύψετε και να βρείτε τί κρύβετε στο εσωτερικό του.
Αυτό θα βοηθήσει το μάθημά σας, ώστε να γίνεται ενημερωμένοι πολίτες. Σκέφτομαι να μείνω μαζί σας γιατί νιώθω όμορφα και περνώ ευχάριστα τις μέρες μου στο σχολείο σας.
Θα ήθελα να με βοηθήσετε να μάθουν όλα τα παιδιά τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους.
Μπορείτε?
Το ταξίδι μας στη γνώση αρχίζει !!!”
Χαρά, ενθουσιασμός για το γράμμα, για τα λόγια και την εμπιστοσύνη που η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ μας είχε, ανάμεικτα συναισθήματα, με αγωνία και με ανυπομονησία ξεχυθήκαμε στην αυλή του σχολείου να βρούμε το κουτί με τις εκπλήξεις !!! Το σύνθημα δόθηκε: “Ψάξτε όλοι προσεκτικά κάθε γωνιά του κήπου”.

Το κουτί βρέθηκε και καθώς το άνοιξαν τα παιδιά αντίκρυσαν μικρούς θησαυρούς μάθησης.
Μια πρώτη επαφή με την έννοια δικαίωμα αναπτύσσοντας ομαδικό πνεύμα και συνεργασία.
Η Ηλιαχτίδα μας φέρνει ένα κουτί στην τάξη που μέσα κρύβει κάρτες με τα δικαιώματα των παιδιών. Συζήτηση και προβληματισμός στην ολομέλεια. Τι σημαίνει δικαίωμα;

- Παίζουμε παιχνίδι μνήμης με τις κάρτες.

- Τα παιδιά παρατηρούν τις κάρτες και μαντεύουμε το δικαίωμα που εικονίζεται. Όλα τα παιδιά από χέρι σε χέρι στην ολομέλεια επεξεργάζονται τις κάρτες με τα δικαιώματα και επιλέγουν αυτό το δικαίωμα που τους έκανε εντύπωση. Ακολουθεί φύλλο εργασίας όπου ζωγραφίζουν το δικαίωμα που τα εντυπωσίασε:
Τα επόμενα φύλλα εργασίας έχουν ως θέμα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών που αφορούν την επιβίωση και την καθημερινή διαβίωση:



- Από το διαδίκτυο συγκεντρώνουμε φωτογραφικό υλικό και παρακολουθούμε στον προτζέκτορα αρχείο σε power point με τα δικαιώματα των παιδιών στον κόσμο και συζητάμε. Έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια δικαιώματα; Με ποιο τρόπο τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο; Πώς είναι το σχολείο τους; Πώς τρέφονται; Έχουν οικογένεια ; Πώς είναι το σπίτι τους ; Ποιες είναι οι συνθήκες που ζουν κ.τ.λ… Τα παιδιά παρατηρούν συγκλονισμένα τη ζωή συνομηλίκων τους και θέτουν εύστοχες ερωτήσεις. Ακολουθεί καταιγισμός εντυπώσεων και παρατηρήσεων.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
- Έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ανάγκες ;
- Ο Εκπαιδευτικός σε ρόλο γραμματέα καταγράφει ανάγκες και δικαιώματα όπως τα μεταφέρουν τα παιδιά.
- Το κουνελάκι της τάξης πηγαίνει από παιδί σε παιδί και λέμε μια επιθυμία μας.
- Χωριζόμαστε σε ομάδες και κάθε μια καταγράφει υποχρεώσεις μας απέναντι στο σχολείο, τους φίλους μας ,την οικογένειά μας , τη φύση και το περιβάλλον.
- Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες ζωγραφίζουν την υποχρέωση, που έχουν συζητήσει, σε φύλλο εργασίας.


- Κατασκευή ομαδικής αφίσας. Ατομικά πρώτα ζωγραφίζουμε το δικαίωμα που επιλέξαμε και αφού φωτογραφηθήκαμε κρατάμε το πλακάτ με το δικαίωμα που μας αρέσει και επεξεργαστήκαμε.

- Δημιουργούμε ατομικά έργα σχηματίζοντας ουράνια τόξα με αγαπημένα χρώματα πάνω από το σχολείο μας, δίνοντας ζωντάνια στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες μας. Οραματιζόμαστε ένα πολύχρωμο σχολείο.

- Με επιλεγμένα έργα τέχνης που απεικονίζουν δικαιώματα των παιδιών φτιάχνουμε ένα μουσείο στην αυλή του σχολείου μας και καλούμε τα παιδιά να το περιηγηθούν:
- Κάθε παιδί διαλέγει τον πίνακα με το δικαίωμα που του έκανε εντύπωση και τον αναπαριστά σε ατομικό φυλλάδιο. Δημιουργούμε τα δικά μας έργα τέχνης:

Από το διαδίκτυο τα παιδιά παρακολουθούν στον προτζέκτορα βιντεάκια για τα δικαιώματα των παιδιών και μαθαίνουν τις συγκινητικές ιστορίες δύο συνομηλίκων τους της Μαλάλα και του Εμμανουέλ:
Παιδικό Παραμύθι
Το Μαγικό Μολύβι της Μαλάλα
Παραμύθια για παιδιά
Η Αληθινή Ιστορία του Εμμανουέλ

Σύνδεσμοι με βιντεάκια με πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών
Παίζουμε ψηφιακά παιχνίδια και τα παιδιά καλούνται να ανακαλέσουν στη μνήμη τους πληροφορίες που διδάχτηκαν. Ενθουσιάζονται και απαντούν εύστοχα εδραιώνοντας τις γνώσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας και ψηφιακών εικόνων. Βελτιώνουν τον προφορικό τους λόγο και γίνονται παρατηρητικά.
Σύνδεσμοι ψηφιακών παιχνιδιών
Μαθαίνουμε για τη δράση της οργάνωσης UNICEF και διαβάζουμε την ιστορία της με τη βοήθεια εικονόλεξων:

Βιβλία με αναφορά στα δικαιώματα των παιδιών που μας συνόδευσαν στο Εργαστήριο:

Και τα μπαλόνια με τα δικαιώματα από το τμήμα 2
