Τι είναι τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων;
Με την έναρξη του φετινού σχολικού έτους ένας καινούργιος θεσμός εφαρμόζεται υποχρεωτικά (ΦΕΚ Β΄ 3567/04-08-2021 – Υ.Α. ΓΔ4/29-07-2021 Υ.Α) σε όλες τις σχολικές μονάδες, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και των Γυμνασίων, με τον τίτλο Εργαστήρια Δεξιοτήτων με σκοπό όλα τα παιδιά, από το Νηπιαγωγείο ως και την Γ΄ Γυμνασίου να συμμετέχουν σε εργαστήρια καλλιέργειας των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
Από τη δεκαετία του ‘90 έχει εισαχθεί μια νέα ορολογία: οι δεξιότητες του 21ου αιώνα (UNESCO) που αφορούν την προετοιμασία του ατόμου και της κοινωνίας να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις του αιώνα.
Στις δεξιότητες του 21ου αιώνα (UNESCO) περιλαμβάνονται η ανθεκτικότητα, η δημιουργικότητα, η περαιτέρω ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η επιχειρηματολογία, η αποτελεσματική επικοινωνία και αλληλεπίδραση με διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές γλώσσες, η ασφαλής και δημοκρατική χρήση της ψηφιακής επικοινωνίας, οι δεξιότητες επιχειρηματικότητας και εντοπισμού νέων ευκαιριών μέσα σε αμφιλεγόμενες και σύνθετες καταστάσεις.
Η τυπική εκπαίδευση πρέπει να εφοδιάζει τους πολίτες με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων που ανοίγουν το δρόμο για την προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη, την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και την απασχόληση. Σε αυτές περιλαμβάνονται εκτός από τις σκληρές δεξιότητες (όπως οι γνώσεις γραφής, ανάγνωσης, θετικών επιστημών και ξένων γλωσσών), και οι ήπιες δεξιότητες (όπως οι ψηφιακές ικανότητες, η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ικανότητα για μάθηση).
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων έχουν σκοπό να καλλιεργούν τις ήπιες δεξιότητες που έχουν να κάνουν με το αξιακό σύστημα, τις στάσεις και τις αντιλήψεις, την κουλτούρα και τη συγκρότηση της προσωπικότητας του ατόμου.
Οι Θεματικές Ενότητες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων:
Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» περιλαμβάνει 4 Θεματικές Ενότητες, οι οποίες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και αφορούν στη θεματολογία που ακολουθεί:
Σε ό,τι μας αφορά στα Νηπιαγωγεία:
Οι νηπιαγωγοί, για τη διδασκαλία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σχεδιάζουν τα αντίστοιχα Προγράμματα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει υποχρεωτικά την υλοποίηση και των 4 Θεματικών Ενοτήτων, για 2 περίπου μήνες ανά Θεματική Ενότητα.
Επίσης, επιλέγουν ανάλογα με το πλαίσιο της τάξης, τη Θεματική Ενότητα και τη Θεματολογία που θα διαπραγματεύονται κάθε χρονική περίοδο και την υλοποιούν κατά την πρωινή λειτουργία του σχολείου, σε 3 διδακτικές ώρες, κατανεμημένες 2 με 3 φορές την εβδομάδα.
Έρχεται 😀 😀 😀 “Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο 10ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης”
Αφήστε μια απάντηση