"10ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης"

Ιστολόγιο για την ενημέρωση των γονέων

Μερικές συμβουλές!!!

Σεπ 201711

images

Αγαπητοί γονείς,  

Η φοίτηση του παιδιού σας στο νηπιαγωγείο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη μάθηση και τη ζωή του. Αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή. Ο ρόλος των γονέων είναι σίγουρα πολύ σημαντικός και είναι αποδεδειγμένο ότι η μάθηση και η επιτυχία του μαθητή δεν αρκείται μόνο στις δράσεις του σχολείου, αλλά και στη συνεργασία γονέων- εκπαιδευτικών. Μαζί πρέπει να μοιράζονται τους ίδιους στόχους και να ακολουθούν μια κοινή πορεία, που στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη και πρόοδο του παιδιού.

Μερικές συμβουλές για την προετοιμασία του παιδιού και την ομαλή μετάβαση από την οικογένεια στο νηπιαγωγείο:

  • Συζητήστε με το παιδί σας για το πώς το σχολείο βοηθά στη μάθηση και στη ζωή. Εξηγήστε του πόσο σημαντικό είναι και δείξτε ενθουσιασμό. Φροντίστε να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στο σχολείο. Τηρείτε το ωράριο και φροντίστε να μην απουσιάζει, χωρίς σημαντικό λόγο (αυτό εξαρτάται από εσάς).
  • Φροντίστε ώστε το παιδί να έχει σταθερό καθημερινό πρόγραμμα, δηλαδή σταθερές ώρες φαγητού, ύπνου, διάστημα παρακολούθησης τηλεόρασης κλπ. Τα παιδιά νιώθουν άνεση, ασφάλεια και σταθερότητα όταν υπάρχουν σαφείς ρουτίνες.

Το παιδί έχει ανάγκη από όρια και κανόνες. Συναποφασίζετε μαζί του τους κανόνες και επιμένετε στην τήρησή τους. Οι απαγορεύσεις να:

  • είναι λίγες και στα μέτρα του παιδιού, με  σταθερότητα στην τήρησή τους.
  •  Είναι σημαντικό για το παιδί να αυτοεξυπηρετείται, να ντύνεται και να ξεντύνεται μόνο του, να αναγνωρίζει και να φροντίζει τα πράγματά του. Έτσι αναπτύσσεται η αυτονομία και η υπευθυνότητά του.
  • Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να αναλαμβάνουν ρόλους στο σπίτι. Νιώθουν υπερήφανα όταν κάνουν δουλειές ή όταν βοηθούν τους μεγάλους. Κάθε μικροδουλειά, όπως στρώσιμο τραπεζιού, ταξινόμηση ρούχων, τακτοποίηση ψώνιων κλπ. μπορεί να είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι και ταυτόχρονα σημαντική ευκαιρία μάθησης και ανάπτυξης της υπευθυνότητάς τους.
  • Προσφέρετε στο παιδί σας ένα υγιεινό πρωινό πριν την αναχώρησή του από το σπίτι. Βοηθείστε το να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το καλύτερο δεκατιανό γεύμα. Το γάλα και ο φυσικός χυμός είναι τα πολυτιμότερα ροφήματα γι αυτή την ηλικία. Καλό είναι να αποφεύγονται τα συσκευασμένα προϊόντα.
  • Στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού, μην ξεχάσετε να εντάξετε το παιχνίδι και να το ενθαρρύνετε να συμμετέχει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αναδεικνύει μόνο την επιθυμία του να νικήσει.
  • Ενισχύετε το παιδί σας να σέβεται και να αποδέχεται  τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ή από διαφορετικές πολιτισμικές κουλτούρες και θρησκευτικές παραδόσεις. Δώστε με το πρότυπό σας το καλό παράδειγμα.
  • Αφιερώστε  ποιοτικό χρόνο μαζί του. Είναι σημαντικότερο το πώς ασχολούμαστε με το παιδί, από το πόσο.

Ενισχύστε τις κοινωνικές του δεξιότητες, επιδιώκοντας συναντήσεις με συνομηλίκους σε ώρες εκτός σχολείου. Δημιουργήστε ευκαιρίες, ώστε το παιδί σας, να συναναστρέφεται με άλλα παιδιά, να συνεργάζεται αρμονικά μαζί τους, να μοιράζεται τα πράγματά του, να περιμένει την σειρά του κ.α.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί στη μάθηση

  • Ακούτε το παιδί σας, όταν σας μιλάει, κοιτώντας το στα μάτια. Μην το διακόπτετε, αφήστε το να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Μην κάνετε παράλληλα άλλα πράγματα όταν συζητάτε μαζί του. Ενθαρρύνετέ το να σας υποβάλει ερωτήσεις.
  • Διδάξτε τη σημασία της ακρόασης, δεξιότητα που θα το βοηθήσει στο νηπιαγωγείο να ακούει, να μη διακόπτει και να ζητάει ευγενικά το λόγο.
  • Συμπεριλάβετε τη μάθηση στην καθημερινή του ζωή. Για παράδειγμα διαβάστε μαζί ετικέτες προϊόντων, πινακίδες σε καταστήματα και δρόμους,  σήματα, λογότυπα, ζυγίστε ποσότητες, δημιουργείστε λίστες για τα ψώνια κλπ.
  • Διαβάζετε  συχνά βιβλία μαζί με το παιδί σας στο σπίτι, δείχνοντάς του με το δάχτυλό σας αυτό που διαβάζετε, κάνετε ερωτήσεις σχετικές με την υπόθεση και μη διστάζετε να τα διαβάζετε ξανά και ξανά αν σας το ζητά. Ενθαρρύνετε το παιδί να φτιάχνει δικά του βιβλία – ιστορίες και να τα διηγείται. Να επισκέπτεσθε συχνά τη βιβλιοθήκη και να δανείζεσθε  βιβλία.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να πειραματίζετε με τα γράμματα (μαγνητικά, κομμένα από εφημερίδες, περιοδικά κλπ). Παίξτε μαζί του παιχνίδια με τα γράμματα και τις φωνές τους.

Δώστε ευκαιρίες στα παιδιά να πειραματιστούν, να συλλέγουν στοιχεία και να ερμηνεύουν. Το σημαντικότερο κίνητρο μάθησης σ’ αυτήν την ηλικία είναι η περιέργεια. Εμπειρίες που σχετίζονται με την επίλυση προβλημάτων και την κριτική σκέψη είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξή τους. Οι αισθητηριακές αντιλήψεις αποτελούν τις βάσεις για τις ικανότητες μάθησης και κατανόησης. Γι αυτό και τα παιδιά έχουν συχνά βρόμικα ρούχα και χέρια.

  • Δείξτε ενδιαφέρον και ρωτείστε το: «τι έμαθες σήμερα στο νηπιαγωγείο;», «πώς πέρασε η μέρα σου;», «με ποιους φίλους έπαιξες;», «σε ποιες γωνιές εργάστηκες;».
  • Καλλιεργείστε την εμπιστοσύνη του προς εσάς, ώστε να σας εξομολογείται τα συναισθήματα και τα προβλήματά του.
  • Στο νηπιαγωγείο καλλιεργείται η θετική στάση του παιδιού απέναντι στη μάθηση. Το πρόγραμμά του στοχεύει περισσότερο στη διαδρομή για την κατάκτηση της γνώσης ( δηλαδή να μάθουν τα παιδιά πώς να μαθαίνουν) και πολύ λιγότερο στη συσσώρευση γνώσεων.
  • Εμπιστευτείτε τις εκπαιδευτικούς και μιλήστε τους για τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες του παιδιού σας. Αυτό θα τις διευκολύνει πολύ στο δύσκολο έργο τους. Παρακολουθήστε την πρόοδο του παιδιού ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ζητήστε τους συμβουλές που αφορούν στη μάθηση.
  • Η απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών, που αφορούν στα παιδιά όταν υπάρχει κάποια αναπτυξιακή ή άλλη διαταραχή, είναι λάθος. Η πρώιμη παρέμβαση είναι το σπουδαιότερο κομμάτι στην εκπαίδευση των παιδιών. Είναι σημαντικό να ενημερωθεί η νηπιαγωγός από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Τέλος, η νηπιαγωγός θα πρέπει να είναι ενήμερη για θέματα υγείας που αφορούν τα νήπια, καθώς και για οικογενειακές συνθήκες που ενδέχεται να επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους (γέννηση μικρότερου παιδιού, διαζύγιο, θάνατος οικείου προσώπου κλπ).

Καλή σχολική χρονιά!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΝΑ ΜΗΝΑ

Η ώρα είναι

Translate

Σεπτέμβριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Το 10ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης βρίσκεται στην περιοχή Σουράδα της Μυτιλήνης και συστεγάζεται με το 3ο Δημοτικό σχολείο, το Ειδικό Δημοτικό σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο, στα κτίρια της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, γι’ αυτό και συχνά το   αποκαλούμε “Ακαδημία”!!!

Το σχολικό έτος 2024-2025 λειτουργούν δύο (2} υποχρεωτικά Πρωινά τμήματα, δύο (2) προαιρετικά Ολοήμερα και Πρωινή ζώνη. Διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί:

Μάχη Γκριζτιώτου: Προϊσταμένη-Πρωινό Τμήμα 1 (08:00 – 13;00)

Αιμιλία Χατζόγλου: Πρωινή ζώνη – Πρωινό Τμήμα 2 (07:45 – 12:10)

Δέσποινα Κομνηνού: Πρωινό Τμήμα 2 (12:10 -13:00) – Ολοήμερο Τμήμα 2 (13:00 -16:00)

Εύα Λαζαρίδου: Πρωινό Τμήμα 1 (12:10 -13:00) – Ολοήμερο Τμήμα 1 (13:00 -16:00)

Ειρήνη Βασλά: Πρωινό Τμήμα 1 (08:15 -13:00)

Γιάνα Μποσνιάκ-Τατάκη: Αγγλικά

Σκοπός της προσχολικής αγωγής είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων.
Τα παιδιά σήμερα καλούνται να ζήσουν, να εργαστούν και να συνεργαστούν σε ρηξικέλευθη εποχή και σε μία διαρκώς εξελισσόμενη και μεταβαλλόμενη κοινωνία.

1

Προτεραιότητά μας είναι μέσα από τη δημιουργική μάθηση να διαμορφώσουμε δημιουργικά -με κριτική σκέψη- άτομα, ικανά να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις αυτής της ταχύτατα εξελισσόμενης κοινωνίας.

Υλοποιούμε όλες τις δράσεις που υποστηρίζονται από τις δομές της Α/θμιας Εκπαίδευσης (Εργαστήρια Δεξιοτήτων, Αγγλική γλώσσα και διευρύνουμε την επικοινωνία προς όλους τους κοινωνικούς άξονες και με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων συμμετέχουμε ενεργά στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών, με σεβασμό στην Παράδοση και την Ιστορία του τόπου μας!

1

2

3

Θεωρούμε τη συνεργασία μεταξύ σχολείου και γονέων πολύ σημαντική, γι’ αυτό και επιδιώκουμε συστηματικά την αρμονική και εποικοδομητική επικοινωνία. Στην εκπαιδευτική και ανθρωπιστική αποστολή του σχολείου, οι γονείς είναι οι σημαντικοί αρωγοί του.
Οι τακτικές συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων, με στόχο την ενημέρωσή τους για διάφορα θέματα, οι καθημερινές αλλά και οι προγραμματισμένες ιδιαίτερες συναντήσεις των εκπαιδευτικών με τους γονείς, η συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, η συχνή αποστολή email, μηνυμάτων και ατομικών σημειωμάτων, η επιμόρφωση γονέων από ειδικούς επιστήμονες για θέματα εκπαίδευσης των παιδιών και άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αποβλέπουν στο να καταστήσουν στενότερη την επικοινωνία και πιο αποδοτική τη συνεργασία ανάμεσα στο Σχολείο και τους γονείς!

σχολειο

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας, που δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2011 και από τότε ανανεώνεται συνεχώς. Σκοπός της η ενημέρωση των γονέων.
Αγαπητοί γονείς, το Ιστολόγιο σας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες των παιδιών σας και να συζητάτε μαζί τους για αυτές. Οι εικόνες λειτουργούν ως μέσο ανατροφοδότησης, αφού είναι το πιο φιλικό μέσο για τα παιδιά.

.jpg

20220923 143856

.jpg

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ. 2251043143.
email: mail@10nip-mytil.les.sch.gr


Log in



 


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων