Η μίτωση σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους ανθρώπινων κυττάρων

Οκτ 201911

Παρουσίαση της μίτωσης – κυτταρικής διαίρεσης, της διαδικασίας που συμβαίνει κατά την ανάπτυξη του οργανισμού, κατά την αναπλήρωση των νεκρών κυττάρων  και κατά την επούλωση των τραυμάτων. Γίνεται σε δύο στάδια, την πυρηνική και την κυτταροπλασματική διαίρεση, ενώ προηγουμένως έχει προηγηθεί ο διπλασιασμός του γενετικού υλικού του πυρήνα,  δηλαδή του DNA.

4 mitosis video

A very nice compilation of different cell types undergoing mitosis:➡️ Mitosis in Human Umbilical Vein Endothelial Cells➡️ Mitosis in Fibroblastic Reticular Cells➡️ Mitosis in Mesenchymal Stem Cells➡️ Mitosis in CD34+ cellsDo you have beautiful examples of your cells undergoing mitosis? Share them with us!Each of the mentioned mitosis examples have a detailed description on this page: https://nanolive.ch/applications/overview/single-cell-cell-culture-analysis/cell-cycle-analysis/#nanolive #cellbiology #mitosis #biotechnology #microscopy #becauselivecellsareamazing

Δημοσιεύτηκε από Nanolive στις Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019

Τα στάδια της εμβρυογένεσης στον άνθρωπο

Οκτ 201911

Πανέμορφο βίντεο που παρουσιάζει τι συμβαίνει από την ωορρηξία μέχρι την ανάπτυξη του εμβρύου και τη γέννηση ενός ανθρώπου!

The stages of human development

The stages of human development. #Biology

Δημοσιεύτηκε από Hashem Al-Ghaili στις Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019

Οδηγίες διδασκαλίας της Βιολογίας της Α και Β Γενικού Λυκείου

Σεπ 201917

Οδηγίες για τη διδασκαλία  της Βιολογίας της  Α και Β  Γενικού Λυκείου για το τρέχον σχολικό έτος  2019-2020, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, μετά από σχετικές  εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Μπορείτε να διαβάσετε την ύλη και τις οδηγίες στο παρακάτω αρχείο Οδηγίες διδασκαλίας φυσικών επιστημών 2019-2020

 

Τι σημαίνουν οι πυρκαγιές του Αμαζονίου για την άγρια ζωή

Αυγ 201926

Μετάφραση από άρθρο της Natasha Daly (ηλεκτρονική δημοσίευση στο www.nationalgeographic.com, 23 Αυγούστου 2019).
Η Natasha Daly είναι συγγραφέας και συντάκτης στο περιοδικό National Geographic, όπου καλύπτει θέματα σχετικά με την ευημερία και την εκμετάλλευση των ζώων.

«Στο Αμαζόνιο, τίποτα δεν είναι προσαρμοσμένο στη φωτιά.» Το 10% των ζωικών ειδών της Γης ζουν εκεί.
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου-το φυσικό σπίτι για το 10% των ειδών στη Γη – φλέγεται. Από την περασμένη εβδομάδα, 9.000 φωτιές μαίνονται ταυτόχρονα στο απέραντο τροπικό δάσος της Βραζιλίας και εξαπλώνονται στη Βολιβία, την Παραγουάη και το Περού. Οι πυρκαγιές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό μπαίνουν σκόπιμα για την εκχέρσωση της γης για εκτροφή μεγάλων ζώων (όπως βοοειδών) και για υλοτόμηση, έχουν επιδεινωθεί από την ξηρασία. Τώρα ο αριθμός των πυρκαγιών είναι τεράστιος, μεγαλύτερος κατά 80% από την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE). Οι πυρκαγιές μπορούν να φανούν ακόμη και από το διάστημα.
Για τα χιλιάδες είδη θηλαστικών, ερπετών, αμφιβίων και πτηνών που ζουν στο Αμαζόνιο, ο αντίκτυπος των πυρκαγιών θα έρθει σε δύο φάσεις: μία άμεση και μία μακροπρόθεσμη.
«Στο Αμαζόνιο, τίποτα δεν είναι προσαρμοσμένο στη φωτιά», λέει ο William Magnusson, ερευνητής που ειδικεύεται στην παρακολούθηση της βιοποικιλότητας στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αμαζονίου (INPA), στο Manaus της Βραζιλίας.
Σε ορισμένα δάση, συμπεριλαμβανομένων πολλών των ΗΠΑ, οι πυρκαγιές είναι απαραίτητες για τη διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων. Τα ζώα είναι προσαρμοσμένα για να τις αντιμετωπίσουν. Πολλά μάλιστα βασίζονται σε αυτές για να ευδοκιμήσουν. Ο μαυροκέφαλος δρυοκολάπτης, για παράδειγμα, ιθαγενής στην Αμερικανική Δύση, φωλιάζει μόνο σε καμένα δέντρα και τρώει τα σκαθάρια που προσβάλλουν καμένα ξύλα.
Αλλά ο Αμαζόνιος είναι διαφορετικός. Το τροπικό δάσος είναι τόσο μοναδικά πλούσιο και πολυσύνθετο ακριβώς επειδή δεν καίγεται πραγματικά, λέει ο Magnusson. Ενώ οι πυρκαγιές συμβαίνουν μερικές φορές φυσικά, είναι συνήθως μικρού μεγέθους, καίνε χαμηλά στο έδαφος και γρήγορα σβήνουν από τη βροχή.
«Βασικά, ο Αμαζόνιος δεν είχε καεί για εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια», λέει ο Magnusson. Δεν είναι όπως στην Αυστραλία, για παράδειγμα, όπου ο ευκάλυπτος θα πέθαινε χωρίς κανονικές φωτιές, λέει. Το τροπικό δάσος δεν είναι κατασκευασμένο για πυρκαγιά.

Πώς οι τωρινές πυρκαγιές επηρεάζουν μεμονωμένα ζώα;
Είναι πιθανό ότι πληρώνεται ένα «τεράστιο τίμημα για την άγρια ζωή σε σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο Mazeika Sullivan, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου του Οχάιο, ο οποίος έχει κάνει επιτόπια έρευνα στην κολομβιανή Αμαζονία.
Σε γενικές γραμμές, εν μέσω των πυρκαγιών, λέει ο Sullivan, τα ζώα έχουν πολύ λίγες επιλογές. Μπορεί να προσπαθήσουν να κρυφτούν κάνοντας τρύπες ή πηγαίνοντας στο νερό. Μπορεί να μετακινηθούν. Ή μπορεί να χαθούν. Σε αυτή την κατάσταση, πολλά ζώα θα πεθάνουν από φλόγες, θερμότητα από τις φλόγες ή εισπνοή καπνού.
«Θα έχετε άμεσους νικητές και άμεσους χαμένους», λέει ο Sullivan. «Σε ένα σύστημα που δεν είναι προσαρμοσμένο στη φωτιά, θα έχετε πολύ περισσότερους χαμένους απ’ότι σε άλλα οικοσυστήματα».

Είναι πιθανό κάποια ζώα να τα καταφέρουν καλύτερα από άλλα;
Ορισμένα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι ευεργετικά εν μέσω μιας πυρκαγιάς. Η φυσική κινητικότητα βοηθάει. Μεγάλα, γρήγορα κινούμενα ζώα, όπως τα τζάγκουαρ και τα πούμα, λέει ο Sullivan, μπορεί να διαφύγουν, όπως και μερικά πουλιά. Αλλά τα αργά κινούμενα ζώα, όπως οι βραδύποδες και οι μυρμηγκοφάγοι, καθώς και τα μικρότερα πλάσματα όπως οι βάτραχοι και οι σαύρες, μπορεί να πεθάνουν, καθώς δεν μπορούν να φύγουν από τη διαδρομή της φωτιάς αρκετά γρήγορα. «Απόδρασε στο θόλο των δέντρων, αλλά επέλεξε το λάθος δέντρο», λέει ο Sullivan και ένα ζώο είναι πιθανό να πεθάνει.

Θα μπορούσαν κάποια ευαίσθητα είδη να απειληθούν περισσότερο ή ακόμα και να εξαφανιστούν;
Είναι δύσκολο να πω. Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο είναι εντελώς διαφορετικές απ’ ότι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη ή την Αυστραλία, όπου γνωρίζουμε πολλά για την κατανομή των ειδών, λέει ο Magnusson. Δεν γνωρίζουμε αρκετά για την ποικιλία των περισσότερων ζώων στο τροπικό δάσος για να εντοπίσουμε ποια είδη απειλούνται. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικά συγκεκριμένα είδη για τα οποία υπάρχει ανησυχία. Το Titi του Μίλτον, ένα είδος πιθήκου που ανακαλύφθηκε το 2011, έχει περιγραφεί μόνο σε ένα μέρος της Βραζιλίας στο νότιο Αμαζόνιο, το οποίο σήμερα μαστίζεται από πυρκαγιά. Ένας άλλος πρόσφατα ανακαλυφθείς πίθηκος, ο Mura’s saddleback tamarin, που ζει σε μια μικρή περιοχή στην κεντρική Βραζιλία – επίσης απειλείται από την καταστροφική πυρκαγιά, λέει ο Carlos César Durigan, διευθυντής της Κοινότητας για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής της Βραζιλίας. Είναι πιθανό αυτά τα είδη να είναι εγγενή σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, λέει ο Durigan. «Φοβάμαι ότι ίσως χάνουμε πολλά από αυτά τα ενδημικά είδη».

Τι γίνεται με τα υδρόβια ζώα;
Οι μεγάλοι υδάτινοι όγκοι νερού είναι συνήθως ασφαλείς βραχυπρόθεσμα. Αλλά τα ζώα που ζουν σε μικρούς ποταμούς ή ρυάκια – που παρουσιάζουν μεγάλη βιοποικιλότητα – θα μπορούσαν να έχουν πρόβλημα. Σε μικρότερα ρεύματα νερού, «οι πυρκαγιές καίνε ακριβώς από πάνω τους», λέει ο Sullivan. Τα αμφίβια που κατοικούν στο νερό, τα οποία χρειάζονται να παραμείνουν εν μέρει πάνω από το νερό για να αναπνεύσουν, θα κινδυνέψουν. Η πυρκαγιά θα μπορούσε επίσης να αλλάξει την χημεία του νερού στο σημείο που δεν θα είναι κατάλληλο για τη ζωή βραχυπρόθεσμα.

Πώς μπορούν τα επακόλουθα της φωτιάς να επηρεάσουν τα είδη;
Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα. «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι πιθανό να είναι πιο καταστροφικές», λέει ο Sullivan. Το σύνολο του οικοσυστήματος των καμένων τμημάτων του τροπικού δάσους θα μεταβληθεί. Για παράδειγμα, ο πυκνός θόλος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό το φως του ήλιου να φτάσει στο έδαφος. Η πυρκαγιά ανοίγει το θόλο με μια κίνηση, φέρνοντας στο φως και αλλάζοντας θεμελιωδώς την ενεργειακή ροή ολόκληρου του οικοσυστήματος. Αυτό μπορεί να έχει καταιγιστικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, λέει ο Sullivan.

Η επιβίωση σε ένα ριζικά αλλαγμένο οικοσύστημα θα είναι ένας αγώνας για πολλά είδη. Πολλά αμφίβια, για παράδειγμα, έχουν καμουφλαρισμένο δέρμα που μοιάζει με το φλοιό ή τα φύλλα ενός δέντρου, επιτρέποντάς τους να κρύβονται. «Τώρα, ξαφνικά, οι βάτραχοι αναγκάζονται να βρίσκονται σε διαφορετικό υπόβαθρο και θα είναι εκτεθειμένοι», λέει ο Sullivan.
Επίσης πολλά ζώα στον Αμαζόνιο είναι ειδικοί- είδη που έχουν εξελιχθεί και προσαρμοστεί για να ευδοκιμήσουν σε συγκεκριμένα οικοσυστήματα. Τα τουκάν, για παράδειγμα, τρώνε φρούτα που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση άλλα ζώα – τα μακριά ράμφη τους τα βοηθούν να φτάσουν σε απρόσιτες ρωγμές. Οι πυρκαγιές αποδεκατίζοντας τα φρούτα από τα οποία εξαρτώνται αυτά τα πτηνά ενδέχεται να βυθίσει τον τοπικό πληθυσμό τουκάν σε κρίση. Οι πίθηκοι αράχνες ζουν ψηλά στο θόλο για να αποφύγουν τον ανταγωνισμό κάτω. «Τι συμβαίνει όταν χάσεις το θόλο;» ρωτά ο Sullivan. «Αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές με μεγαλύτερο ανταγωνισμό».
Οι μόνοι «νικητές» στο καμένο δάσος είναι πιθανό να είναι τα αρπακτικά, λέει ο Sullivan, καθώς τα αποψιλωμένα τοπία θα μπορούσαν να κάνουν το κυνήγι ευκολότερο.

Υπάρχουν άλλες συνέπειες για τα άγρια ζώα;
Ο Magnusson ανησυχεί ιδιαίτερα για τις συνολικές επιπτώσεις της απώλειας δασών.
«Μόλις πάρετε το τροπικό δάσος μακριά, χάνετε 99 τοις εκατό όλων των ειδών», λέει. Εάν αυτές οι πυρκαγιές ήταν μια εφάπαξ, δεν θα ανησυχούσε αναγκαστικά, αλλά σημειώνει ότι υπήρξε μια θεμελιώδης αλλαγή στην πολιτική στη Βραζιλία «που ενθαρρύνει την αποψίλωση των δασών». Αναφέρεται στη δέσμευση του προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro να ανοίξει τον Αμαζόνιο για τις επιχειρήσεις. «Το πολιτικό μήνυμα που έχει σταλεί είναι ότι βασικά δεν υπάρχει κανένας νόμος πια, οπότε ο καθένας μπορεί να κάνει ό, τι θέλει.»
Οι οικολόγοι και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το #PrayForAmazonas έγινε το κορυφαίο hashtag του Twitter την Τετάρτη. Πολλοί επέκριναν τις πολιτικές της κυβέρνησης Bolsonaro. Άλλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση βοείου κρέατος ενθαρρύνει την επιτάχυνση της εκκαθάρισης της γης για εκτροφή βοοειδών. Οι περιβαλλοντολόγοι εφιστούν επίσης την προσοχή στις συνέπειες που θα έχει για την αλλαγή του κλίματος ένας φλεγόμενος Αμαζόνιος, που συχνά ονομάζεται πνεύμονας του πλανήτη. Μέχρι την Πέμπτη, το #PrayForAmazonas προκάλεσε το hashtag spin-off: #ActForAmazonas.
Υπάρχει μια περιοχή κατά μήκος των νότιων συνόρων του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, στις βραζιλιάνικες πολιτείες Pará, Mato Grosso και Rondônia, που ονομάζεται «τόξο αποψίλωσης», λέει ο Magnusson. Εκεί, η πυρκαγιά πιέζει την άκρη του τροπικού δάσους προς βορρά, ενδεχομένως αλλάζοντας τα σύνορα για πάντα.
«Ξέρουμε ελάχιστα για αυτό. Μπορεί να χάσουμε είδη χωρίς να μάθουμε ποτέ ότι ήταν εκεί.»

Ένα ταξίδι στο Τέλος του Χρόνου

Ιούλ 20191

 

Τα θέματα Βιολογίας Γενικής παιδείας και Προσανατολισμού των Πανελληνίων Εξετάσεων 2019

Ιούν 201918

Βιολογία Γ Γενική 2019

Βιολογία Προσανατολισμού 2019

Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη στη Βιολογία Γ΄ Λυκείου για το έτος 2019-2020

Ιούν 20193

Από το ΥΠΠΕΘ ανακοινώθηκε στις 30-5-2019 η διδακτέα-εξεταστέα ύλη της Γ΄ ημερησίου και Γ΄ (τριετούς) – Δ΄ (τετραετούς) εσπερινού ΓΕΛ για το έτος 2019- 2020, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η νέα ύλη για το μάθημα της Βιολογίας είναι ΥΛΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019-2020

Πρόγραμμα Πανελληνίων Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων 2019

Μαΐ 201925

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-6-2019 – ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 10-6-2019 – ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ 10-6-2019 – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ – Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΠΛΗΡ/ΚΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2019 – ΙΣΤΟΡΙΑ – Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2019 – ΦΥΣΙΚΗ – Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2019 – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-6-2019 – ΛΑΤΙΝΙΚΑ – Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥH 14-6-2019 – ΧΗΜΕΙΑ – Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-6-2019 – ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ – Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ
ΤΡΙΤΗ 18-6-2019 – ΒΙΟΛΟΓΙΑ – Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΡΙΤΗ 18-6-2019 – ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Προαγωγή της διατροφικής συνείδησης στην εκπαίδευση

Μαΐ 201921

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι εξέχουσας σημασίας για την υγιή νοητικήπνευματική, σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών κατά τη σχολική ηλικία.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών. Ενδεικτικά, αυτοί μπορεί να είναι κοινωνικοί (π.χ. οικογένεια), ψυχολογικοί (π.χ. χαμηλή αυτοεκτίμηση), βιολογικοί (π.χ. γενετική προδιάθεση) και πολιτισμικοί (π.χ. διαφημιζόμενα καταναλωτικά αγαθά).

Ξεχωριστή θέση στους παράγοντες που καθορίζουν τη διατροφική συνείδηση των παιδιών και των εφήβων κατέχει το σχολείο, κυρίως ως χώρος ενημέρωσης αλλά και ως χώρος σίτισης, μέσω της λειτουργίας των σχολικών κυλικείων.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται το πρόβλημα της ποιοτικής υποβάθμισης των διατροφικών συνηθειών των ελληνοπαίδων με παράλληλη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και των εγκυμονούντων κινδύνων για την μελλοντική υγεία του πληθυσμού.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις για «κακή» εφαρμογή του πλαισίου λειτουργίας των σχολικών κυλικείων καθώς και για έλλειμμα διδακτικών μαθημάτων ή ενοτήτων που να άπτονται του θέματος της υγιούς διατροφής.

Στο επισυναπτόμενο αρχείο μπορείτε να διαβάσετε μια ερευνητική εργασία κατά την οποία μελετήθηκαν κάποιες πτυχές του θέματος της προαγωγής της διατροφικής συνείδησης στα σχολεία. Η εργασία είναι πρωτότυπη και πραγματοποιήθηκε από τον συντάκτη/διαχειριστή του Blog στο οποίο βρίσκεστε.

Ιωαννίδης Θωμάς Ερευνητική Εργασία Προαγωγή Διατροφικής Συνείδησης

Πώς γίνεται η γονιδιακή επεξεργασία με την τεχνολογία CRISPR/Cas9;

Φεβ 201926

Από το μικρότερο μονοκύτταρο οργανισμό μέχρι τα  μεγαλύτερα πλάσματα στη γη, κάθε ζωντανός  οργανισμός καθορίζεται από τα γονίδια του. Το DNA που περιέχεται στα γονίδια μας λειτουργεί σαν ένα εγχειρίδιο οδηγιών για τα κύτταρα μας. Τέσσερις δομικές μονάδες που ονομάζονται αζωτούχες βάσεις (A,C,G,T) διατάσσονται σε ακριβείς αλληλουχίες, οι οποίες λένε στο κύτταρο πώς να συμπεριφέρεται και αποτελούν τη βάση για κάθε μας χαρακτηριστικό. Αλλά με τις πρόσφατες εξελίξεις στα εργαλεία επεξεργασίας γονιδίων (gene editing), οι επιστήμονες μπορούν να αλλάξουν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός οργανισμού μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Μπορούν να σχεδιάσουν καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία και να δημιουργήσουν μήλα που δεν θα χαλάνε. Μπορεί ακόμη να αποτρέψουν την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών και να αναπτύξουν θεραπείες για γενετικές ασθένειες. Το CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) είναι το ταχύτερο, ευκολότερο και φθηνότερο από τα εργαλεία επεξεργασίας γονιδίων που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Αλλά από πού προέρχεται αυτό το ιατρικό θαύμα; Πώς λειτουργεί; Και τι μπορεί να κάνει;

Παραδόξως, το CRISPR είναι στην πραγματικότητα μια φυσική διαδικασία που λειτουργεί εδώ και καιρό ως βακτηριακό ανοσοποιητικό σύστημα. Αρχικά βρέθηκε ότι υπερασπίζεται τα μονοκύτταρα βακτήρια και τα αρχαιοβακτήρια ενάντια στους ιούς εισβολείς.  Oι φυσικοί CRISPR μηχανισμοί χρησιμοποιούν δύο βασικά συστατικά. Το πρώτο είναι σύντομα αποσπάσματα επαναλαμβανόμενων αλληλουχιών DNA ή απλά CRISPRs. Το δεύτερο είναι οι Cas (CRISPR associated proteins) ή οι «CRISPR-σχετικές» πρωτεΐνες που κόβουν το DNA όπως ένα μοριακό ψαλίδι. Όταν ένας ιός εισβάλλει σε ένα βακτήριο, οι πρωτεΐνες Cas κόβουν ένα τμήμα του ιΐκού DNA για να το ράψουν στη συνέχεια μέσα στην περιοχή CRISPR του βακτηρίου, καταγράφοντας ένα χημικό στιγμιότυπο της λοίμωξης. Αυτά τα μικρά κομμένα τμήματα του ιΐκού DNA μεταγράφονται σε μικρά κομμάτια RNA. Το RNA παίζει πολλούς ρόλους στα κύτταρα μας, αλλά στην περίπτωση του CRISPR, το RNA δεσμεύεται με μια ειδική πρωτεΐνη που ονομάζεται Cas9. Τα προκύπτοντα σύμπλοκα ιϊκού RNA-Cas9 δρουν σαν ανιχνευτές του ιϊκού DNA. Αν ο ιός εισβάλει ξανά, το σύμπλεγμα τον αναγνωρίζει αμέσως και το Cas9 καταστρέφει γρήγορα το ιογενές DΝΑ.

Πολλά βακτήρια έχουν αυτόν τον τύπο αμυντικού μηχανισμού. Αλλά το 2012, οι επιστήμονες κατάλαβαν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το CRISPR για να στοχεύσουν όχι μόνο στο ιϊκό DNA, αλλά σε οποιοδήποτε DNA από σχεδόν οποιοδήποτε οργανισμό. Με τα κατάλληλα εργαλεία, αυτό το αντιΐκό ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται ένα ακριβές εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων, το οποίο μπορεί να μεταβάλει το DNA και να αλλάξει συγκεκριμένα γονίδια σχεδόν εξίσου εύκολα με τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τυπογραφικά ένα κείμενο.

Να πώς λειτουργεί στο εργαστήριο: οι επιστήμονες σχεδιάζουν έναν «οδηγό» RNA που να ταιριάζει με το γονίδιο που θέλουν να επεξεργαστούν και του επισυνάπτουν το Cas9. Όπως το ιϊκό RNA στο ανοσοποιητικό σύστημα CRISPR, ο οδηγός RNA κατευθύνει το Cas9 στο γονίδιο στόχο και σαν μοριακό ψαλίδι κόβει το DNA. Αυτό είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του CRISPR: απλά με την έγχυση του Cas9 που συνδέεται με ένα μικρό κομμάτι του προσαρμοσμένου οδηγού RNA οι επιστήμονες μπορούν να επεξεργαστούν σχεδόν οποιοδήποτε γονίδιο στο γονιδίωμα.

Μόλις κοπεί το DNA, το κύτταρο θα προσπαθήσει να το επισκευάσει. Τυπικά, πρωτεΐνες που ονομάζονται νουκλεάσες κόβουν τα σπασμένα άκρα και τα συνδυάζουν ξανά. Αλλά αυτός ο τύπος διαδικασίας επιδιόρθωσης, που ονομάζεται μη ομόλογη ένωση άκρων, είναι επιρρεπής σε λάθη και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον ή λιγότερες αζωτούχες βάσεις. Το προκύπτον γονίδιο είναι συχνά ακατάλληλο και απενεργοποιημένο. Ωστόσο, εάν οι επιστήμονες προσθέσουν μια ξεχωριστή αλληλουχία πρότυπου DNA (template)  μέσα στο «κοκτέιλ» CRISPR, οι κυτταρικές πρωτεΐνες μπορούν να εκτελέσουν μια διαφορετική διαδικασία επιδιόρθωσης DNA, που ονομάζεται επισκευή κατευθυνόμενη με ομολογία. Αυτό το πρότυπο DNA χρησιμοποιείται ως υπόδειγμα για την καθοδήγηση της διαδικασίας ανοικοδόμησης, την αποκατάσταση ενός ελαττωματικού γονιδίου ή ακόμη και την εισαγωγή ενός εντελώς νέου.

Η δυνατότητα να διορθωθούν τα σφάλματα του DNA σημαίνει ότι το CRISPR θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει νέες θεραπείες για ασθένειες που συνδέονται με συγκεκριμένα γενετικά σφάλματα, όπως η κυστική ίνωση ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Και επειδή δεν περιορίζεται στους ανθρώπους, οι εφαρμογές είναι σχεδόν ατελείωτες. Το CRISPR θα μπορούσε να δημιουργήσει φυτά που παράγουν μεγαλύτερους καρπούς, κουνούπια που δεν μπορούν να μεταδώσουν ελονοσία ή ακόμη να επαναπρογραμματίσει καρκινικά κύτταρα ανθεκτικά στα φάρμακα. Είναι επίσης ένα ισχυρό εργαλείο για τη μελέτη του γονιδιώματος, επιτρέποντας στους επιστήμονες να παρακολουθούν τι συμβαίνει όταν τα γονίδια απενεργοποιούνται ή αλλάζονται μέσα σε έναν οργανισμό.

Το CRISPR έχει αρκετές ατέλειες… Δεν κάνει πάντοτε μόνο τις προβλεπόμενες αλλαγές και δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας επεξεργασίας CRISPR, η τεχνολογία αυτή εγείρει μεγάλα ηθικά ζητήματα, καθώς δεν αφορά πλέον μόνο τους μονοκύτταρους οργανισμούς αλλά έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται σε ερευνητικά εργαστήρια, αγροκτήματα ή νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.

 

Το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Λίμνη Αράλη: ένα τεράστιο υδάτινο οικοσύστημα που παραλίγο να εξαφανιστεί!

Φεβ 20193

Η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί συχνά σε μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικές αλλαγές. Υπάρχουν περιοχές όπου οι ανθρωπογενείς συνέπειες είναι τόσο πρωτοφανείς και μειονεκτικές για το περιβάλλον σε βαθμό που μπορούν να προκαλέσουν μια οικολογική καταστροφή που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της τοπικής εμβέλειας.

Λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, οι άνθρωποι επηρεάζουν όλο και πιο ριζικά το περιβάλλον. Τις τελευταίες δεκαετίες μάλιστα η «ανθρώπινη πίεση» έχει ενταθεί  λόγω της ταχείας αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και έχει διαμορφώσει  νέα είδη οικολογικών απειλών και μολυσμένες περιοχές ευρείας εμβέλειας.

Η λίμνη Αράλη, που σήμερα ονομάζεται επίσης και έρημος Aral Karakum, βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Κεντρικής Ασίας στην περιοχή του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν. Βρίσκεται σε μια ενδορεϊκή λεκάνη και τροφοδοτείται από τους ποταμούς Amu Darya και Syr Darya και τις βροχοπτώσεις. Η τεράστια λεκάνη απορροής (περίπου 2.2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων) είναι κυρίως χαρακτηριστική μιας πεδινής ερήμου.

Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, αποφασίστηκε να καλλιεργηθεί βαμβάκι σε τεράστια κλίμακα στις ερήμους που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής της λίμνης Αράλης.  Γι ‘αυτό, το πρώτο μισό του 20ου αιώνα χρησιμοποιήθηκαν  σημαντικές ποσότητες τεχνητών λιπασμάτων στις φυτείες και άρχισε η κατασκευή αρδευτικών καναλιών για την αποστράγγιση των ποταμών Amu Darya και Syr Darya. Ως αποτέλεσμα, η ποσότητα του νερού στις υδάτινες πηγές που τροφοδοτούν τη λίμνη μειώθηκε δραματικά.  Από το 1960, ο όγκος του νερού μειώθηκε κατά περίπου 1000 km3.  Το 2007 είχε το 10% της αρχικής της έκτασης και διαχωρίστηκε σε τρεις ξεχωριστές λίμνες. Η τέταρτη, από άποψη μεγέθους, λίμνη στον κόσμο (68.000 km2) έχει μετατραπεί σε μια αλμυρή έρημο με ελάχιστα αποθέματα νερού, μολυσμένη με χημικές ουσίες (μεταξύ άλλων ζιζανιοκτόνα και DDT) που προέρχονται από τις κοντινές φυτείες βαμβακιού

Η σταδιακή εξαφάνιση της λίμνης οδήγησε σε τοπικές κλιματικές αλλαγές που κατέληξαν  στην ερημοποίηση. Με την χρησιμοποίηση του νερού για άρδευση και την εξάτμιση, αυξήθηκε η αλατότητα της λίμνης και των εδαφών. Λόγω της αυξημένης αλατότητας η ζωή στη λίμνη εξαφανίστηκε και η αλιεία, που ήταν η κύρια ασχολία των παραλίμνιων πόλεων κατέρρευσε. Οι καταιγίδες σκόνης μετέφεραν τοξική σκόνη, καταστρέφοντας τη βιολογική ζωή σε περιοχές που απέχουν 300-500 χιλιόμετρα. Κατά συνέπεια, εκτός από την υποβάθμιση των τοπικών οικοσυστημάτων και των παρακείμενων οικοσυστημάτων (π.χ. το δέλτα του Amu Darya), αυξήθηκε ο αριθμός περιστατικών αναπνευστικών, πεπτικών και ογκολογικών ασθενειών αποδεκατίζοντας τους κατοίκους μιας τεράστιας έκτασης. Οι περιοχές της πρώην λίμνης, τώρα της ερήμου, συνέδεαν τα πρώην νησιά με την ηπειρωτική χώρα. Σε ένα από αυτά, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1940, αποθηκεύονταν βιολογικά όπλα (στελέχη του άνθρακα και της χολέρας) και εικάζεται ότι  δεν ήταν πλήρως ασφαλισμένα ή κατεστραμμένα. Υπάρχει έτσι το ενδεχόμενο τα  ζώα που σήμερα βρίσκουν καταφύγιο στα ερημωμένα ναυάγια να διαδώσουν τα επικίνδυνα μικρόβια, αν δεν έχει συμβεί ήδη!

Σήμερα καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιστροφή αυτού του τεράστιου περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Η λίμνη Αράλη και η λεκάνη απορροής της.

 Αλλαγές στον όγκο νερού της λίμνης Αράλης από το 1960 έως σήμερα και προβλέψεις για το μέλλον.

Η άσπρη γραμμή δείχνει τα όρια της λίμνης το 1960, η επάνω εικόνα την κατάσταση το 2001 και η κάτω το 2014.

Πηγή

Chmielewski J. et al. 2018. Anthropogenic impact on the environment (case study). Environmental Protection and Natural Resources. Vol. 29 No 1(75): 30-37 DOI10.2478/oszn-2018-0006

 

Δημιουργική εργασία 2018-19: Περιήγηση στο εσωτερικό του κυττάρου

Δεκ 20183

Οι μαθητές του Β6 μπορούν να μελετήσουν τις οδηγίες στο Υπόμνημα 1 και να κατεβάσουν στον υπολογιστή τους και να συμπληρώσουν το Υπόδειγμα 2(επισυνάπτεται παρακάτω). Η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητο πρώτο βήμα για την οργάνωση της Δημιουργικής εργασίας και το Υπόδειγμα 2 θα συμπληρωθεί (μία φορά, συνολικά για όλο το τμήμα) μετά από τη σχετική συνάντηση με τον Υπεύθυνο καθηγητή.

Επίσης, σας επισυνάπτω δύο παρουσιάσεις με υλικό σχετικό με το θέμα της εργασίας και ένα slideshare με το πανέξυπνο και ευρηματικό θεατρικό έργο της συναδέλφου Τάνιας Χριστοφοράτου.

Υπόδειγμα 1

Υπόδειγμα 2

Παρουσίαση Κύτταρο 1

Παρουσίαση Κύτταρο 2

15ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας 2019 – Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας

Νοέ 201817
Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του 15ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας (ΠΔΒ) 2019 από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων για μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ της χώρας.
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Παρασκευή,01 Φεβρουαρίου 2019: Όριο υποβολής Δηλώσεων Συμμετοχής για μαθητές/τριες.
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019: Όριο υποβολής Δηλώσεων Συμμετοχής των σχολείων στις Διευθύνσεις Δ.Ε.
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019: Όριο ορισμού του εξεταστικού κέντρου από την οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και ενημέρωση της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων στην ηλεκτρονική διεύθυνση pdbpev@gmail.com
Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2019: Πρώτη (1η) Φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας 2019.
Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019: Δεύτερη (2η) Φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας 2019.
14-21 Ιουλίου 2019: 30η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας (IBO) στο Szeged της Ουγγαρίας.

Η ανθρώπινη καρδιά

Οκτ 20186

Η καρδιά λειτουργεί σαν μια αντλία αναρροφητική και ταυτόχρονα συμπιεστική. Αναρροφητική, γιατί συγκεντρώνει το αίμα από όλα τα τριχοειδή του σώματος μέσω των φλεβών, και συμπιεστική, διότι στέλνει το αίμα στα τριχοειδή όλου του σώματος μέσω των αρτηριών που ξεκινούν από τις κοιλίες της.

Το αίμα κινείται από τους κόλπους προς τις κοιλίες, οι οποίες με τη συστολή τους το στέλνουν σε δύο αρτηρίες.

Στο δεξιό κόλπο φτάνει το αίμα από την περιφέρεια του σώματος, πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα.

Στον αριστερό κόλπο φτάνει το αίμα, που έχει ήδη περάσει από τους πνεύμονες και είναι πλούσιο σε οξυγόνο.

Με τη συστολή των κόλπων το αίμα κινείται προς τις κοιλίες και στη συνέχεια,

με τη συστολή των κοιλιών, και ενώ οι βαλβίδες κλείνουν εμποδίζοντας την παλινδρόμηση του αίματος προς τους κόλπους, το αίμα διοχετεύεται στις αρτηρίες.

Από την αριστερή κοιλία εισέρχεται στην αορτή και κινείται προς την περιφέρεια του σώματος,

ενώ από τη δεξιά κοιλία εισέρχεται στην πνευμονική αρτηρία και κινείται προς τους πνεύμονες.

Βαλβίδες που βρίσκονται στην είσοδο των δύο μεγάλων αρτηριών ελέγχουν τη ροή του αίματος από τις κοιλίες προς την αορτή και προς την πνευμονική αρτηρία.

Η λειτουργία της καρδιάς συντονίζεται από εσωτερικούς φυσικούς βηματοδότες και με τη συνεργασία των κυττάρων του μυοκαρδίου, τα οποία μπορούν και συσπώνται απουσία νευρικής ή ορμονικής διέγερσης (αυτορύθμιση). Οι φυσικοί βηματοδότες της καρδιάς είναι δύο και βρίσκονται ο ένας στο τοίχωμα του δεξιού κόλπου (φλεβόκομβος) και ο άλλος στο σημείο επαφής του μεσοκολπικού και του μεσοκοιλιακού διαφράγματος.

Ωρολόγιο πρόγραμμα Α΄, Β΄, Γ΄ Γενικού Λυκείου 2018-2019

Σεπ 20187

 

« Παλιότερα άρθρα

Translate

Χρόνος άχρονος

Σαν σήμερα

  1. 17/10/: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας
    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 17η Οκτωβρίου «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» το 1993.

Προσωπικά στοιχεία

Εικόνα προφίλ του/της ΘΩΜΑΣ-ΑΜΥΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣΟνομάζομαι Θωμάς-Αμύντας Ιωαννίδης και είμαι Βιολόγος (ΠΕ04.04) απόφοιτος του ΕΚΠΑ. Υπηρετώ 16 χρόνια στην εκπαίδευση και από το σχολικό έτος 2008-2009 διδάσκω Βιολογία στo 11ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης.

Διεύθυνση: Παπαπέτρου Γαβαλά 64, ΤΚ 71409, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνα: Δ/νση 2810 237215, Γραμματεία 2810 234876
Fax: 2810 326299, Ε-mail: mail@11lyk-irakl.ira.sch.gr

Περιεχόμενο

Ο συγκεκριμένος χώρος θα διανθίζεται με υλικό για μελέτη στη Βιολογία αλλά και ενδιαφέροντα ή/και ψυχαγωγικά άρθρα, βίντεο και οτιδήποτε άλλο αφορά στο αντικείμενο της Βιολογίας.

Οδηγίες περιήγησης

Από την Αρχική Σελίδα μπορείτε να επιλέξετε από τις Κατηγορίες (κεντρικά στην αρχική σελίδα) αυτή που σας ενδιαφέρει ή να επισκεφθείτε Χρήσιμους Εξωτερικούς Συνδέσμους-links (κάτω δεξιά στην αρχική σελίδα). Σε κάθε κατηγορία που ανοίγετε μπορείτε να δείτε τα τελευταία αναρτηθέντα άρθρα ή να δείτε παλιότερα άρθρα πατώντας την επιλογή «παλιά» στο κάτω μέρος της σελίδας.Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων