Εικονικό οπτικό μικροσκόπιο

Νοέ 202118

Πατήστε το «Explore» και μετά ανοίξτε την κασετίνα με τα παρασκευάσματα για να δείτε υλικό από φυτά, ζώα, βακτήρια αλλά και ανθρώπινους ιστούς.

 1. Ξεκινάμε πάντα από τη μικρότερη μεγέθυνση (x4) 
 2. Εστιάζουμε πρώτα με τον μακρομετρικό κοχλία (coarse focus)
 3. Στη συνέχεια για τέλεια εστίαση χρησιμοποιούμε τον μικρομετρικό κοχλία (fine focus)
 4. Μεγαλώνουμε τη μεγέθυνση κατά σειρά x4–> x10–>x40–> x100
 5. Όταν βάλουμε τον x100 φακό (καταδυτικός φακός) προσθέτουμε και λίγο λάδι (immersion oil) 
 6. Στην μεγέθυνση x100 χρησιμοποιούμε μόνο τον μικρομετρικό κοχλία (fine focus)

Virtual Microscope (ncbionetwork.org)

Οι μηχανισμοί εισόδου του κορωνοϊού στα κύτταρά μας

Νοέ 202111

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο-επιτομή των όσων γνωρίζουμε για τους τρόπους με τους οποίους ο κορωνοϊός (SARS-CoV-2)  καταφέρνει να εισέλθει στα κύτταρά μας και θα εκπλαγείτε από την πολυπλοκότητα και τον πλουραλισμό των στρατηγικών που διαθέτει μια μικροσκοπική οντότητα μερικών nm (νανομέτρων, εκατομμυριοστών του χιλιοστού)

Mechanisms of SARS-CoV-2 entry into cells

Παγκολίνοι: τα ζώα που η λαθροθηρία τους θεωρήθηκε πιθανή αιτία της πανδημίας του Κορωνοϊού

Νοέ 202111

Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται σε ένα ζώο που είναι μία από τις πιθανές προελεύσεις του SARSCoV-2, του ιού που προκάλεσε την τρομερή πανδημία που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Η εξάπλωση του ανθρώπου στην άγρια φύση και η εκμετάλλευση, συχνά μέχρι εξαφάνισης, κάποιων ειδών φαίνεται ότι μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για την ανθρωπότητα.

Tο πιο διακινούμενο θηλαστικό στον κόσμο είναι ένα είδος που ίσως να μην το έχετε ξανακούσει ποτέ, ο παγκολίνος. Αυτό το είδος μυρμηγκοφάγου παρά την σαυροειδή εμφάνισή του είναι πράγματι ένα θηλαστικό. Οι παγκολίνοι είναι τόσο μικροί όσο μια οικιακή γάτα ενώ άλλοι είναι τόσο μεγάλοι όσο ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος. Το σώμα τους καλύπτεται από έως και 1.000 φολίδες που τους προστατεύουν από θηρευτές όπως τα αιλουροειδή. Όταν απειλείται μια φυσική άμυνα του παγκολίνου είναι να κουλουριαστεί σε μπάλα.

Δυστυχώς υπάρχει ένας θηρευτής από τον οποίο οι παγκολίνοι δεν είναι σε θέση να προστατευτούν: ο άνθρωπος. Κάποιοι εκτιμούν ότι οι λαθροκυνηγοί έχουν κυνηγήσει περισσότερο από 1 εκατομμύριο παγκολίνους την τελευταία δεκαετία. Οι λαθροθήρες χρησιμοποιούν διαδρομές διακίνησης που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο, ενώ αλλάζουν συχνά οδούς για την αποφυγή της επιβολής του νόμου.  Οκτώ είδη παγκολίνων που απαντώνται μόνο στην τροπική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική τώρα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Οι παγκολίνοι θανατώνονται  για ποικίλες χρήσεις: από φάρμακα έως είδη πολυτελείας, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να απαντάται στην Κίνα και το Βιετνάμ. Οι φολίδες του παγκολίνου συχνά γίνονται σκόνη ή πάστα και συνταγογραφούνται στην παραδοσιακή ιατρική για τα πάντα, από ανακούφιση από την αρθρίτιδα μέχρι τη διέγερση της γαλουχίας. Ωστόσο,  αυτές οι θεραπείες δεν έχουν επιστημονική βάση καθώς οι φολίδες του παγκολίνου είναι κατασκευασμένες από κερατίνη, το ίδιο υλικό που υπάρχει στα νύχια μας. Έμβρυα παγκολίνων καταναλώνονται μερικές φορές σε σούπες καθώς  λανθασμένα πιστεύεται ότι λειτουργεί ως αφροδισιακό φάρμακο για τους άντρες, αν και μόνο ένας πλούσιος μπορεί να αντέξει οικονομικά να φάει έναν παγκολίνο…

Το 2016 ψηφίστηκε η διεθνής συνθήκη για το εμπόριο άγριας ζωής όπου περιλάμβανε και την απαγόρευση της εμπορίας των παγκολίνων. Ωστόσο αυτά τα πλάσματα συνεχίζουν να υφίστανται λαθροθηρία με ανησυχητικό ρυθμό προκαλώντας ακόμη και την κατάρρευση των πληθυσμών του ασιατικού παγκολίνου κάνοντας τους λαθροκυνηγούς να στρέφονται όλο και περισσότερο στα αφρικανικά είδη. Η μεγαλύτερη κατάσχεση φολίδων  παγκολίνου πραγματοποιήθηκε το 2017 οι οποίες σύμφωνα με μία εκτίμηση προήλθαν από περίπου 20.000 αφρικανικούς παγκολίνους.  Ένα γεγονός που επιδεινώνει την προοπτική για τη διατήρηση του παγκολίνου είναι η καταστροφή των οικοσυστημάτων στα οποία ζουν , ενώ επιπλέον δυστυχώς αναπαράγονται αργά γεννώντας μόνο ένα μωρό το χρόνο.

Αλλά γιατί πρέπει να νοιαζόμαστε για ένα ζώο για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει; Οι λαθρέμποροι είναι συχνά μέρος του ίδιου παγκόσμιου εγκληματικού δικτύου που οδηγούν και άλλα ζώα, όπως οι ελέφαντες και οι ρινόκεροι, σε εξαφάνιση. Επιπλέον η απώλεια των παγκολίνων θα μπορούσε να αποδειχθεί οικολογική και οικονομική καταστροφή για τις τοπικές κοινότητες καθώς οι παγκολίνοι τρώνε τερμίτες που διαφορετικά θα μπορούσαν (οι τερμίτες)  να καταστρέψουν τις καλλιέργειες και τα κτίρια τους. Οι παγκολίνοι υφίστανται επίσης κακοποίηση, όπως η σίτιση δια της βίας και οι τραυματισμοί από παγίδες. Λίγοι τυχεροί παγκολίνοι που επέζησαν από την εμπορία κατασχέθηκαν στο Βιετνάμ και εστάλησαν σε κέντρο διάσωσης και επέστρεψαν στην άγρια ​​φύση.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των παγκολίνων, όπως η μείωση της ζήτησης και την επιβολή της νομοθεσίας κατά της λαθροθηρίας, αλλιώς αυτά τα αγαθά πλάσματα μπορεί να εξαφανιστούν πριν οι περισσότεροι άνθρωποι μάθουν καν ότι υπάρχουν.

Στεφανιαία νόσος και χοληστερίνη

Οκτ 202129

H στεφανιαία νόσος αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο των καρδιαγγειακών νοσημάτων και την κύρια αιτία θνητότητας και θνησιμότητας τόσο στις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Ως στεφανιαία νόσος ορίζεται κάθε διαταραχή της ροής του αίματος στο μυοκάρδιο λόγω αθηρωμάτωσης των στεφανιαίων αρτηριών. Εκδηλώνεται κλινικά σε χρόνια μορφή με τη στηθάγχη προσπάθειας ενώ σε οξεία μορφή με την ασταθή στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή τον αιφνίδιο θάνατο.

Ως έμφραγμα του μυοκαρδίου ορίζεται η μη-αναστρέψιμη κυτταρική βλάβη λόγω παρατεταμένης ισχαιμίας που οδηγεί σε νέκρωση του καρδιακού μυός. Αρχικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε το έμφραγμα από τα συμπτώματα, τις ηλεκτροκαρδιογραφικές ανωμαλίες και τα ένζυμα. Ωστόσο, η εξέλιξη πιο ευαίσθητων βιοδεικτών σε συνδυασμό με τις απεικονιστικές εξετάσεις συντέλεσαν σημαντικά στη ακριβέστερη διάγνωση νέκρωσης περιοχών του μυοκαρδίου και στην ανάγκη αναθεώρησης του ορισμού. Το Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου (Ο.Ε.Μ) αποτελεί ασθένεια που συνεπάγεται σημαντικό κόστος για το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία. Επίσης σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα διότι προκαλεί αιφνίδιο θάνατο. Κάθε χρόνο, περίπου 785.000 άτομα θα υποστούν ένα έμφραγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου κάθε λεπτό ένας Αμερικανός θα υποκύψει σε ένα έμφραγμα. (2013)

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί τον κύριο αιτιολογικό παράγοντα για τη εκδήλωση του εμφράγματος. Συγκεκριμένα, είναι μία σύνθετη εξελικτική και συστηματική νόσος των αρτηριών που προσβάλλει κυρίως τον έσω χιτώνα των μεγάλων και μεσαίων αρτηριών της συστηματικής κυκλοφορίας.
Στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης εμπλέκονται πολλαπλοί γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες αλλά και το μικροπεριβάλλον των κυττάρων στις περιοχές της βλάβης. Οι παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για την εκδήλωση αυτής της χρονοβόρας διαδικασίας είναι είτε τροποποιήσιμοι ή μη-τροποποιήσιμοι.
Αναλυτικότερα, στους τροποποιήσιμους παράγοντες συμπεριλαμβάνονται η συστηματική αρτηριακή υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία-δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Η ηλικία, το ανδρικό φύλο και το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας πρώιμης νόσου αποτελούν τους μη τροποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Υπερλιπιδαιμία και Υπερχοληστερολαιμία:

Ως υπερλιπιδαιμία ορίζεται η αύξηση της ποσότητας των λιπιδίων στο αίμα. Τα λιπίδια που έχουν συσχετισθεί με τη στεφανιαία νόσο είναι η ολική χοληστερόλη, η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη (HDL) γνωστή ως καλή χοληστερόλη, η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη (LDL), γνωστή ως κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Η αύξηση της χοληστερόλης, η οποία αποτελεί απαραίτητο συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης είναι επικίνδυνη διότι σε συνδυασμό με υψηλές τιμές LDL και χαμηλές τιμές HDL-χοληστερόλης συμβάλλουν σημαντικά στην γένεση ή και την εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης.
Ο αθηρωματικός δείκτης είναι το πηλίκον της συνολικής χοληστερίνης προς την HDL (δείχνει την αναλογία της κακής χοληστερίνης προς την συνολική χοληστερίνη) το οποίο υποδηλώνει το κίνδυνο για την εκδήλωση Ο.Ε.Μ. Όσο μικρότερο είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαίρεσης τόσο μικρότερος είναι και ο κίνδυνος για εκδήλωση Ο.Ε.Μ. Κατά άλλους ως αθηρωματικός δείκτης ορίζετε τον πηλίκον LDL/HDL. Αναλυτικότερα, η LDL μεταφέρει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στους ιστούς του σώματος ενώ η HDL απομακρύνει το πλεόνασμα των λιπιδίων από τους ιστούς του σώματος για απέκκριση. Επί χαμηλών τιμών LDL και αυξημένων τιμών HDL παρατηρείται αδυναμία απέκκρισης των πλεοναζόντων λιπιδίων και εναπόθεση αυτών στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και συνεπώς προαγωγή της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. Η LDL χοληστερόλη θεωρείται ισχυρός ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.

Οδηγίες για τη διδασκαλία της Βιολογίας

Οκτ 20212

Οδηγίες Βιολογία Α Λυκείου

Οδηγίες Βιολογία Β Λυκείου

Οδηγίες Βιολογία Γ Λυκείου

Καθορισμός εξεταστέας ύλης Βιολογίας Β’ τάξης Γενικού Λυκείου, σχ. έτος 2021-22

Σεπ 202116

Κοινοποιήθηκε η εξεταστέα ύλη για το μάθημα της Βιολογίας Β Λυκείου για το σχολικό έτος 2021-22. Σας υπενθυμίζουμε ότι το μάθημα της Βιολογίας στη Β’ Λυκείου εξετάζεται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις (ομάδα Α’ μαθημάτων) και ότι εφέτος έχει ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει η Τράπεζα Θεμάτων.

Εξεταστέα ύλη Βιο Β Λυκείου 2021_22

Καθορισμός εξεταστέας ύλης Βιολογίας για τις Πανελλήνιες 2022

Ιούλ 202122

Στο ΦΕΚ Β ́ 3137/19-07-2021 δημοσιεύτηκε η με αρ. πρωτ. 83871/Δ2/12-07-2021 Υ.Α. με θέμα: «Καθορισμός εξεταστέας ύλης για το έτος 2022 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ ́ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου».

Ειδικά για τη Βιολογία η ύλη έχει ως εξής:

ΒΙΒΛΙΑ 2021-2022
ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΥΧΟΣ Α΄ των Καψάλη Α., Μπουρμπουχάκη Ι-Ε., Περάκη Β., Σαλαμαστράκη Σ.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΥΧΟΣ Β΄ των Αλέπορου Μαρίνου Β., Αργυροκαστρίτη Α., Κομητοπούλου Α., Πιαλόγλου Π., Σγουρίτσα Β.

Από το βιβλίο: ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΥΧΟΣ Α΄
Κεφάλαιο 1. Χημική σύσταση του κυττάρου 1.2 Μακρομόρια, μόνο η υποπαράγραφος:
– «Πρωτεΐνες: Διαδεδομένες, πολύπλοκες και εύθραυστες»
Κεφάλαιο 2. Κύτταρο: Η θεμελιώδης μονάδα ζωής Εισαγωγή «Μια από τις επιδιώξεις των φυσικών επιστημών . . .προϋπήρξαν των ευκαρυωτικών»
2.3 Μια περιήγηση στο εσωτερικό του κυττάρου, μόνο οι υποπαράγραφοι:
– «Πυρήνας»
– «Ενδομεμβρανικό σύστημα», μόνο το απόσπασμα «Το αδρό ενδοπλασματικό δίκτυο φέρει στην εξωτερική επιφάνεια . . . πρωτεΐνες που τους είναι απαραίτητες», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο «Ενδοπλασματικό δίκτυο».
– «Χλωροπλάστες και Μιτοχόνδρια – Οι μετατροπείς ενέργειας των κυττάρων»
Κεφάλαιο 3.
Μεταβολισμός 3.2 Ένζυμα και Βιολογικοί Καταλύτες, μόνο οι υποπαράγραφοι:
– «Μηχανισμός δράσης των ενζύμων» και
– «Ιδιότητες των ενζύμων»
Κεφάλαιο 4.
Γενετική 4.1. Κύκλος ζωής του κυττάρου
4.3 Κυτταρική διαίρεση Υπόδειξη: Ο επιχιασμός να μην περιλαμβάνεται σε ασκήσεις.

Από το βιβλίο: ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΥΧΟΣ Β΄
Κεφάλαιο 1. Το γενετικό υλικό Όλες οι παράγραφοι
Κεφάλαιο 2.Αντιγραφή, έκφραση και ρύθμιση της γενετικής πληροφορίας Όλες οι παράγραφοι
Κεφάλαιο 4.Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA Όλες οι παράγραφοι
Κεφάλαιο 5. Μενδελική κληρονομικότητα Όλες οι παράγραφοι
Κεφάλαιο 6. Μεταλλάξεις Όλες οι παράγραφοι
Κεφάλαιο 7. Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Όλες οι παράγραφοι εκτός από την  παράγραφο «Η παραγωγή της πενικιλίνης αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία της
Βιοτεχνολογίας»
Κεφάλαιο 8. Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική Όλες οι παράγραφοι
Κεφάλαιο 9.Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία Όλες οι παράγραφοι

Επισημάνσεις
• Στην εξεταστέα ύλη δεν περιλαμβάνονται:
α) Τα ένθετα – παραθέματα, οι πίνακες, τα μικρά ένθετα κείμενα σε πλαίσιο και οι προτάσεις για συνθετικές-δημιουργικές εργασίες των μαθητών.
β) Οι χημικοί τύποι, οι οποίοι συνοδεύουν το κείμενο και συμβάλλουν στην κατανόησή του, σε καμία όμως περίπτωση δεν απαιτείται η απομνημόνευσή τους.
γ) Οι εικόνες και οι λεζάντες που τις συνοδεύουν ως αναπόσπαστο μέρος τους. Δύνανται, ωστόσο, να χρησιμοποιηθούν στην επεξήγηση δομών, λειτουργιών και διαδικασιών που ήδη αναφέρονται στο κείμενο των σχολικών βιβλίων.
δ) Οι Εργαστηριακοί Οδηγοί που συνοδεύουν τα σχολικά βιβλία.

ΦΕΚ Β 3137_ΥΛΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2022

Θέματα Πανελληνίων στη Βιολογία Κατ/νσης από το 2001 έως το 2021

Ιούν 202116

Προσανατολισμού 2021

Προσανατολισμού 2020 νέο σύστημα

Προσανατολισμού 2020 παλαιό σύστημα

Προσανατολισμού 2019

Προσανατολισμού 2018

Προσανατολισμού 2017

Προσανατολισμού 2016

Θετική 2015

Θετική 2014

Θετική 2013

Θετική 2012

Θετική 2011

Θετική 2010

Θετική 2009

Θετική 2008

Θετική 2007

Θετική 2006

Θετική 2005

Θετική 2004

Θετική 2003

Θετική 2002

Θετική 2001

ομογενών κατευθυνση 2021

ομογενών κατευθυνση 2020 νεο

ομογενών κατευθυνση 2020 παλιο

ομογενών κατευθυνση 2019

ομογενών κατευθυνση 2018

ομογενών κατευθυνση 2017

ομογενών κατευθυνση 2016

ομογενών κατευθυνση 2015

ομογενών κατευθυνση 2014

ομογενών κατευθυνση 2013

ομογενών κατευθυνση 2012

ομογενών κατευθυνση 2011

ομογενών κατευθυνση 2010

ομογενών κατευθυνση 2009

ομογενών κατευθυνση 2008

ομογενών κατευθυνση 2007

ομογενών κατευθυνση 2006

ομογενών κατευθυνση 2005

ομογενών κατευθυνση 2004

ομογενών κατευθυνση 2003

ομογενών κατευθυνση 2002

ομογενών κατευθυνση 2001

επαναληπτικές 2021

επαναληπτικές κατεύθυνση 2020 παλιό

επαναληπτικές κατεύθυνση 2020 νέο

επαναληπτικες κατευθυνση 2019

επαναληπτικες κατευθυνση 2018

επαναληπτικες κατευθυνση 2017

επαναληπτικες κατευθυνση 2016

επαναληπτικες κατευθυνση 2015

επαναληπτικες κατευθυνση 2014

επαναληπτικες κατευθυνση 2013

επαναληπτικες κατευθυνση 2012

επαναληπτικες κατευθυνση 2011

επαναληπτικες κατευθυνση 2010

επαναληπτικες κατευθυνση 2009

επαναληπτικες κατευθυνση 2008

επαναληπτικες κατευθυνση 2007

επαναληπτικες κατευθυνση 2006

επαναληπτικες κατευθυνση 2005

επαναληπτικες κατευθυνση 2004

επαναληπτικες κατευθυνση 2003

επαναληπτικες κατευθυνση 2001

Message in a (plastic) bottle

Ιούν 202111

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μία πολύ όμορφη δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης από τους μαθητές του Β6, υπό την καθοδήγηση της κ. Πολύμνιας Λακιωτάκη (καθηγήτρια Αγγλικών) και του κ. Θωμά Ιωαννίδη (καθηγητή Βιολογίας).

Οι μαθητές του τμήματος με αφορμή τον εορτασμό της 5ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος έφτιαξαν αφίσες με θέμα την ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της 2ης διδακτικής ώρας οι παραπάνω μαθητές (που αποτελούν και την Περιβαλλοντική Ομάδα 2020-21) χωρισμένοι σε ομάδες επισκέφθηκαν όλα τα τμήματα, όπου τους μίλησαν για τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, τη ρύπανση από τα πλαστικά, τη σημασία του περιορισμού χρήσης τους και την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης με τη χρησιμοποίηση των ειδικών κάδων. Στη συνέχεια, τους ανέφεραν ότι κάποτε οι ναυαγοί ή γενικά οι άνθρωποι που χρειάζονταν βοήθεια έστελναν μηνύματα κλεισμένα σε γυάλινα μπουκάλια που ταξίδευαν με τα θαλάσσια ρεύματα. Στο σημείο αυτό είπαν στους συμμαθητές τους ότι βρήκαν και οι ίδιοι ένα τέτοιο μπουκάλι , φτιαγμένο από τι άλλο, φυσικά από ΠΛΑΣΤΙΚΟ, το οποίο περιείχε ένα μήνυμα με αποδέκτες τους συμμαθητές τους. Το μπουκάλι παραδόθηκε στον καθηγητή της ώρας και διαβάσανε το μήνυμα. Ήταν ένα μήνυμα SOS από τη Γη προς αυτούς…

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων μαθητές και διδάσκοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα βίντεο μικρού μήκους για τη ρύπανση των θαλασσών με τα πλαστικά, το οποίο προβαλλόταν σε άδεια αίθουσα του σχολείου, όπου παράλληλα εκθέτονταν και οι αφίσες που δημιούργησαν τα παιδιά.

Το βίντεο και το φωτογραφικό υλικό μπορείτε να τα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Message in a (plastic) bottle Φωτογραφικό άλμπουμ

Ανάρτηση στο διαδικτυακό πίνακα του Γραφείου Σχολικών δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/βάθμιας Εκπ/σης Ηρακλείου: https://padlet.com/iodinou/f0dpsbst423vv520

Πρόγραμμα Πανελλαδικών εξετάσεων 2021

Μαΐ 202127

Η χρονιά που άλλαξε η Γη

Απρ 202122

Για τον εορτασμό της Ημέρας της Γης 2021, κυκλοφόρησε ένα νέο ντοκιμαντέρ «The Year Earth Changed», το οποίο αφηγείται ο βραβευμένος παρουσιαστής Sir David Attenborough.

Σε αυτήν την παραγωγή του BBC παρουσιάζονται αποκλειστικά πλάνα της φύσης από όλο τον κόσμο μετά από ένα άνευ προηγουμένου έτος παγκόσμιας καραντίνας λόγω της πανδημίας.

Το trailer

«Γίνε Βιολόγος για μια μέρα»…

Μαρ 202126

«Γίνε Βιολόγος για μια μέρα» is loading…

Αγαπητοί/ες μαθητές/τριες,
Όπως έχουμε ήδη προαναγγείλει., προγραμματίζουμε την εναλλακτική δραστηριότητα «Γίνε Βιολόγος για μια μέρα» στα πλαίσια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας (ΠΔΒ), ο οποίος φέτος, δυστυχώς, δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας. Το «Γίνε Βιολόγος για μια μέρα» περιλαμβάνει ένα ελεύθερο διαδικτυακό κουίζ για κάθε τάξη του Λυκείου, καθώς και προβολή απλών πειραμάτων επίδειξης και κατασκευών που μπορεί ο/η καθένας/μια να πραγματοποιήσει με καθημερινά υλικά στο σπίτι του (DIY).

Η δράση αυτή ορίστηκε για το Σάββατο 10 Απριλίου 2021.

Τα κουίζ θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα e-me που συνεργάζεται με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). Για να συμμετάσχετε πρέπει να είσαστε μέλη του ΠΣΔ και να έχετε εισέλθει έστω μία φορά στην πλατφόρμα e-me (εγγγραφή). Μέλη του ΠΣΔ είναι όλοι/ες οι μαθητές/τριες των δημοσίων σχολείων, ενώ όσοι μαθητές/τριες ιδιωτικών σχολείων δεν είναι, μπορούν να εγγραφούν χωρίς πρόβλημα. Οι αναλυτικές οδηγίες για την είσοδό σας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΠΔΒ www.pdbio.gr τις επόμενες ημέρες, ενώ τα κουίζ θα ανέβουν στις 10/4/2021 την ώρα που θα αναγγείλουμε.
Επισημαίνουμε ότι τα κουίζ δεν είναι διαγωνιστικά, δεν καταχωρείται βαθμολογία, ούτε υπάρχει κατάταξη και διακρίσεις. Μπορεί ο καθένας να τα συμπληρώσει με άνεση, χωρίς το άγχος των εξετάσεων και να μάθει από αυτά.
Σας καλούμε λοιπόν να πάρετε μέρος στη δράση «Γίνε για μια μέρα Βιολόγος» το Σάββατο 10 Απριλίου 2021. Ιστοσελίδα του ΠΔΒ ΕΔΩ
Το Facebook event ΕΔΩ

Η Οργανωτική Επιτροπή του ΠΔΒ 2021

Η σημασία του ύπνου

Ιαν 202124

Η σημασία του Ύπνου

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην προετοιμασία του σώματός μας να κοιμηθεί και να ξυπνήσει. Έχουμε  ένα εσωτερικό «ρολόι σώματος» που ελέγχει αν θα είμαστε ξύπνιοι και αν το σώμα μας είναι έτοιμο για ύπνο.

Το ρολόι του σώματος έχει συνήθως ένα 24-ωρο επαναλαμβανόμενο ρυθμό (που ονομάζεται κιρκαδικός ρυθμός). Δύο διαδικασίες αλληλεπιδρούν για να ελέγξουν αυτόν τον ρυθμό. Η πρώτη είναι μια τάση για ύπνο που μεγαλώνει κάθε ώρα που μένουμε ξύπνιοι. Αυτή η επιθυμία για ύπνο κορυφώνεται το βράδυ, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται.

Μια ένωση που ονομάζεται αδενοσίνη φαίνεται να είναι ένας παράγοντας που συνδέεται με αυτή την επιθυμία για ύπνο. Όσο είμαστε ξύπνιοι, το επίπεδο της αδενοσίνης στον εγκέφαλό μας συνεχίζει να αυξάνεται. Το αυξανόμενο επίπεδο αυτής της ένωσης σηματοδοτεί μια επιθυμία για ύπνο. Όσο κοιμόμαστε, το σώμα μας διασπά την αδενοσίνη.

Μια δεύτερη διαδικασία περιλαμβάνει το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας. Αυτό το ρολόι είναι σε συγχρονισμό με ορισμένες ενδείξεις του περιβάλλοντος. Φως, σκοτάδι, και άλλοι παράγοντες βοηθάνε στον καθορισμό του  πότε αισθανόμαστε ξύπνιοι και πότε αισθανόμαστε υπνηλία.

Για παράδειγμα, τα φωτεινά σήματα που λαμβάνονται μέσω των ματιών μας  λένε σε μια ειδική περιοχή στον εγκέφαλό μας ότι είναι ημέρα. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου μας  βοηθά να ευθυγραμμίσουμε το ρολόι του σώματός μας με τις περιόδους της ημέρας και της νύχτας.

Το σώμα μας απελευθερώνει χημικές ουσίες σε καθημερινό ρυθμό, τις οποίες ελέγχει το ρολόι του σώματός μας. Όταν σκοτεινιάζει, το σώμα μας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη. Η μελατονίνη εκπέμπει σήματα στο σώμα μας ότι ήρθε η ώρα να προετοιμαστεί για ύπνο και μας βοηθά να αισθανθούμε υπνηλία.

Το ποσό της μελατονίνης στο αίμα μας κορυφώνεται καθώς προχωράει το βράδυ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η κορύφωση είναι ένα σημαντικό μέρος της προετοιμασίας του σώματός μας για ύπνο.

Η έκθεση σε έντονο τεχνητό φως αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει αυτή τη διαδικασία, καθιστώντας δύσκολο το να κοιμηθούμε. Παραδείγματα τεχνητού φωτός περιλαμβάνουν το φως από μια οθόνη τηλεόρασης, μια οθόνη υπολογιστή ή ένα πολύ φωτεινό ξυπνητήρι.

Καθώς ο ήλιος ανατέλλει, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη προετοιμάζει φυσικά το σώμα μας για να ξυπνήσει.

Ο ρυθμός και ο συγχρονισμός του ρολογιού του σώματος αλλάζουν με την ηλικία. Οι έφηβοι κοιμούνται αργότερα τη νύχτα από τα μικρότερα παιδιά και τους ενήλικες. Ένας λόγος για αυτό είναι επειδή η μελατονίνη απελευθερώνεται και κορυφώνεται αργότερα στο 24ωρο για τους εφήβους. Ως αποτέλεσμα, είναι φυσικό για πολλούς εφήβους να προτιμούν να κοιμούνται αργότερα τη νύχτα και να ξυπνάνε αργότερα το πρωί, σε σχέση με τους ενήλικες.

Οι άνθρωποι χρειάζονται επίσης περισσότερο ύπνο νωρίς στη ζωή τους, όταν μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Για παράδειγμα, τα νεογνά μπορούν να κοιμούνται περισσότερο από 16 ώρες την ημέρα.

Τα μικρά παιδιά τείνουν να κοιμούνται νωρίτερα το βράδυ. Οι έφηβοι τείνουν να κοιμούνται περισσότερο το πρωί. Επίσης, οι ηλικιωμένοι τείνουν να πηγαίνουν για ύπνο νωρίτερα και να ξυπνάνε νωρίτερα.

Ηλικία Συνιστώμενη διάρκεια ύπνου
Βρέφη ηλικίας 4-12 μηνών 12-16 ώρες την ημέρα (συμπεριλαμβανομένων των σύντομων ύπνων)
Παιδιά ηλικίας 1-2 ετών 11-14 ώρες την ημέρα (συμπεριλαμβανομένων των σύντομων ύπνων)
Παιδιά ηλικίας 3-5 ετών 10-13 ώρες την ημέρα (συμπεριλαμβανομένων των σύντομων ύπνων)
Παιδιά ηλικίας 6-12 ετών 9-12 ώρες την ημέρα
Έφηβοι ηλικίας 13-18 ετών 8-10 ώρες την ημέρα
Ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω 7-8 ώρες την ημέρα

Εάν χάνετε συχνά τον ύπνο μας ή επιλέγουμε να κοιμόμαστε λιγότερο από τις ανάγκες μας, η απώλεια ύπνου συσσωρεύεται. Ο συνολικός ύπνος που χάνεται ονομάζεται χρέος ύπνου. Για παράδειγμα, αν χάνουμε 2 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, θα έχουμε ένα χρέος ύπνου 14 ώρες μετά από μια εβδομάδα.

Ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στην καλή υγεία και ευεξία σε όλη τη ζωή μας. Ο αρκετός και  ποιοτικός ύπνος στις σωστές στιγμές μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της ψυχικής υγείας μας, της σωματική υγεία μας, την ποιότητα ζωής μας και την ασφάλεια μας.

Ο τρόπος που αισθανόμαστε όταν είμαστε ξύπνιοι εξαρτάται εν μέρει από το τι συμβαίνει ενώ κοιμόμαστε. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας εργάζεται για να υποστηρίξει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και να διατηρήσει τη σωματική υγεία μας. Σε παιδιά και εφήβους, ο ύπνος βοηθά επίσης στην ανάπτυξή τους.

Τα προβλήματα από την ανεπάρκεια ύπνου μπορεί να συμβούν σε μια στιγμή (όπως ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα), ή μπορεί να μας βλάψουν μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένα χρόνια προβλήματα υγείας. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο καλά σκεφτόμαστε, αντιδρούμε, εργαζόμαστε, μαθαίνουμε ή και τις κοινωνικές μας συναναστροφές.

 

Υγιής λειτουργία του εγκεφάλου και συναισθηματική ευεξία

Ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί σωστά. Ενώ κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Δημιουργεί νέες διαδρομές για να μας βοηθήσει να μάθουμε και να θυμόμαστε πληροφορίες.

Μελέτες δείχνουν ότι ο καλός βραδινός ύπνος βελτιώνει τη μάθηση. Είτε μαθαίνουμε μαθηματικά ή πώς να παίζουμε πιάνο ή πώς να οδηγήσουμε ένα αυτοκίνητο, ο ύπνος βοηθά στην ενίσχυση της μάθησης και στην επίλυση προβλημάτων. Ο ύπνος μας βοηθά επίσης να συγκεντρωθούμε, να λάβουμε αποφάσεις και να είμαστε δημιουργικοί.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η ανεπάρκεια ύπνου μεταβάλλει τη δραστηριότητα σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου. Εάν δεν κοιμόμαστε αρκετά μπορεί να έχουμε πρόβλημα στη λήψη αποφάσεων, στην επίλυση προβλημάτων, στον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς μας και στην αντιμετώπιση της αλλαγής. Η ανεπάρκεια ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με την κατάθλιψη, την αυτοκτονία και τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που δεν κοιμόνται αρκετά μπορεί να αισθάνονται θυμωμένοι και παρορμητικοί, να έχουν εναλλαγές στη διάθεσή τους, να αισθάνονται λυπημένοι ή να έχουν κατάθλιψη, ή έλλειψη κινήτρων. Μπορούν επίσης να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης, να παίρνουν χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο και να αισθάνονται στρεσαρισμένοι.

 

Σωματική Υγεία

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική μας υγεία. Για παράδειγμα, ο ύπνος εμπλέκεται στην επούλωση και την επιδιόρθωση βλαβών της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, νεφρικής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε εφήβους έδειξε ότι με κάθε ώρα ύπνου που χάνουν, αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Η ανεπάρκεια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Ο ύπνος βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των ορμονών που μας κάνουν να αισθανόμαστε πεινασμένοι (γκρελίνη) ή χορτάτοι (λεπτίνη). Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τα επίπεδα της γκρελίνης ανεβαίνουν και τα επίπεδα της λεπτίνης μειώνονται. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε πιο πεινασμένοι από ότι όταν είμαστε ξεκούραστοι.

Ο ύπνος επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αντιδρά στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει το επίπεδο γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα μας. Η ανεπάρκεια ύπνου οδηγεί σε υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Ο ύπνος υποστηρίζει επίσης την υγιή ανάπτυξη. Ο βαθύς ύπνος ενεργοποιεί το σώμα για να απελευθερώσει την ορμόνη που προωθεί την κανονική ανάπτυξη στα παιδιά και τους εφήβους. Αυτή η ορμόνη ενισχύει επίσης τη μυϊκή μάζα και βοηθά στην επισκευή των κυττάρων και των ιστών σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Ο ύπνος παίζει επίσης ρόλο στην εφηβεία και τη γονιμότητα.

Τέλος, το ανοσοποιητικό μας σύστημα βασίζεται στον ύπνο για να παραμείνει υγιές. Η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια ύπνου μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται. Για παράδειγμα, αν δεν κοιμόμαστε αρκετά μπορεί να έχουμε πρόβλημα καταπολέμησης των κοινών λοιμώξεων.

Πηγή ΝΙΗ, National Heart, Lung and Blood Institute

Νευροεπιστήμες: 2λεπτα βίντεο

Ιαν 202123

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα μεταφερθείτε σε έναν ιστότοπο αφιερωμένο στη διάδοση γνώσεων για τις νευροεπιστήμες. Εκεί θα βρείτε 2λεπτα βίντεο για πολλά ενδιαφέροντα θέματα που εξηγούν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκέφαλου και του νευρικού μας συστήματος, γενικότερα.

Neuroscientifically Challenged

Τεστ διάγνωσης της COVID-19

Δεκ 202027

Οι βασικότεροι τύποι των διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού είναι η μοριακή μέθοδος ανάλυσης (realtimeRT-PCR) για ανίχνευση του RNA του ιού, η ταχεία ανίχνευση του αντιγόνου του ιού με τη μέθοδο ανοσοχρωματογραφίας και τα διάφορα τεστ ανίχνευσης των αντισωμάτων έναντι του ιού με ανοσοαναλύσεις (χημειοφωταύγεια ή ELISA).

Κάθε τύπος τεστ παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, γι’ αυτό και η χρήση τους κρίνεται ανάλογα με το σκοπό διενέργειας του ελέγχου, την περίσταση, ακόμη και με βάση τα διαθέσιμα μέσα.

1. Μοριακή μέθοδος ανάλυσης PCR

Στηρίζεται στην ανίχνευση ιικών σωματιδίων σε κλινικά δείγματα αναπνευστικού (ρινοφαρυγγική ή στοματοφαρυγγική λήψη επιχρίσματος βλεννογόνου), με ειδικότητα και ευαισθησία μεθόδου που προσεγγίζουν το 100%.

Η πλήρης ονομασία της μεθόδου είναι αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο με χρήση αντίστροφης μεταγραφάσης (realtime RT-PCR). Η δοκιμασία πραγματοποιείται με ταυτόχρονη ανίχνευση τουλάχιστον δύο (2) εκ των γονιδίων Orf1ab (RdRP), Ε και Ν του ιού SARSCoV-2 (COVID-19), που προτείνονται από τους διεθνείς οργανισμούς για αυξημένη ειδικότητα της αντίδρασης.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι διαθέσιμα συνήθως μετά από ένα 24ωρο, ενώ υπάρχει και ταχεία παραλλαγή της μοριακής αυτής μεθόδου εξέτασης με τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα σε λίγες ώρες.

 • Πότε συνίσταται; Η μέθοδος αυτή αποτελεί το GoldStandard  για τη διάγνωση ενός κρούσματος της λοίμωξης, δηλαδή τη βασική εξέταση αναφοράς με την οποία επιβεβαιώνεται ότι ο ιός πράγματι υπάρχει στο σώμα. Συνιστάται για όλους, όταν πρέπει να τεκμηριωθεί η ενεργή νόσος, ανεξάρτητα από το αν είναι συμπτωματική ή όχι. Το αρνητικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τον ελεύθερο νόσου ή σηματοδοτεί την ίαση σε αυτόν που νόσησε.

2. Η μέθοδος ανίχνευσης των αντισωμάτων κατά του ιού

Ο οργανισμός αναπτύσσει τρία είδη αντισωμάτων κατά του ιού, τα IgA, IgM και IgG.

Η εξέταση διενεργείται μετά από αιμοληψία στον ορό του ασθενούς, αλλά διατίθενται και πιο πρακτικά, γρήγορα τεστ, που πραγματοποιούνται με σταγόνα αίματος, με μικρότερη ευαισθησίαή αλλιώς μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων στα αρχικά στάδια της λοίμωξης.

Τα αντισώματα IgG αποτελούν την προσαρμοσμένη και εξαιρετικής εξειδίκευσης προς τον ιό αντίδραση του ανοσοποιητικού. Είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας και ανοσολογικής μνήμης. Τα αντισώματα IgMπαράγονται από το ανοσοποιητικό αρκετά γρήγορα και παρέχουν την άμυνα πρώτης γραμμής. Τα αντισώματα IgA έναντι του SARSCoV-2, δείχνουν μια πολύ πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό.

 • Πότε συνίσταται; Η μέθοδος με τεστ αντισωμάτων συνιστάται μόνο για επιδημιολογικές μελέτες (prevalencestudies) και όχι για την πρωτογενή διάγνωση της λοίμωξης, καθώς και ως συμπληρωματικός έλεγχος σε ασθενείς που έχουν νοσήσει και έχουν ήδη αρνητικοποιήσει την Μοριακή εξέταση (PCR). Σε ορισμένες περιπτώσεις η ανίχνευση των αντισωμάτων μπορεί να βοηθήσει να αναδειχτούν οι ασθενείς που έχουν ασθενήσει χωρίς συμπτώματα. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένας ασφαλέστερος περίγυρος για ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή για να δημιουργηθεί ή να ελεγχθεί ένα επιδημιολογικό φράγμα, με σκοπό την αποτροπή της μετάδοσης.

3. Η ανίχνευση του αντιγόνου

Η ανίχνευση του αντιγόνου του ιού δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη σε μεγάλη κλίμακα. Παρουσιάζει όμως σοβαρά πλεονεκτήματα σε σχέση με το τεστ αντισωμάτων, καθότι ανιχνεύει πολύ συγκεκριμένα αντιγόνα του ιού και είναι δυνατό να παραχθεί σε μορφή γρήγορων τεστ, χρήσιμων για την ανίχνευση του ιού σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού.

 • Πότε συνίσταται; Συνιστάται σε μεγάλες επιδημιολογικές έρευνες, σε εξωτερικές έρευνες πεδίου, onspot, δηλαδή σε σημεία ελέγχου Δημοσίου ενδιαφέροντος, καθώς και σε όλες τις περιπτώσεις όπου είναι αναγκαία η άμεση διάγνωση, όπως σε επιχειρησιακές ομάδες ή σε αεροδρόμια και ταξιδιωτικές δραστηριότητες. Λόγω των ειδικών προϋποθέσεων εκτέλεσής της, η εξέταση δεν συνιστάται ακόμη για διάγνωση κατόπιν ατομικής πρωτοβουλίας από το ευρύ κοινό.

4. Η μέθοδος “pooling”

Η μέθοδος “pooling”, που σημαίνει την ταυτόχρονη ανίχνευση του ιού από πέντε τουλάχιστον δείγματα μαζί, μετά από ανάμιξή τους, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τους σκοπούς της επιδημιολογικής έρευνας. Όταν ένα τέτοιο δείγμα είναι θετικό, ακολουθεί δεύτερη ανάλυση των δειγμάτων σε ατομικό επίπεδο για τη διάκριση των πασχόντων. Το κύριο μειονέκτημά της είναι ότι μία διαδικασία pooling που περιλαμβάνει δείγματα με χαμηλό ιικό φορτίο οδηγεί συχνότερα σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. 

 • Πότε συνίσταται; Το προαναφερθέν είναι και ο λόγος για τον οποίο, παρότι αναπτύχθηκε ως μια μέθοδος που επιτρέπει μεγάλη εξοικονόμηση στον αριθμό των τεστ όταν υπάρχει έλλειψη, αλλά και ως μέθοδος σαφώς οικονομικότερη από τις μοναδιαίες μεθόδους, συνιστάται μόνο για επιδημιολογικές έρευνες.

Για να λύσετε όλες τις απορίες σας σχετικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις (tests) για τον Κορωνοϊό διαβάστε και το παρακάτω Δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το ερευνητικό ίδρυμα Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

23-επίκαιρες-ερωτήσεις-απαντήσεις-σχετικά-με-τις-διαγνωστικές-εξετάσεις-για-τον-κορωνοϊό

Πηγή πληροφοριών: Βιοιατρική και Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

« Παλιότερα άρθρα

Αυτός ο κόσμος είναι ομορφιά γεμάτος

Χρόνος άχρονος

Translate

Σαν σήμερα

 1. 27/11/1922: Καταργείται η ελληνική αρμοστεία στην Κωνσταντινούπολη και ανταλλάσσονται οι πληθυσμοί Μικράς Ασίας και Μακεδονίας.

Πρόσφατα σχόλια

Προσωπικά στοιχεία

Εικόνα προφίλ του/της ΘΩΜΑΣ-ΑΜΥΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣΟνομάζομαι Θωμάς-Αμύντας Ιωαννίδης και είμαι Βιολόγος (ΠΕ04.04) απόφοιτος του ΕΚΠΑ. Υπηρετώ 16 χρόνια στην εκπαίδευση και από το σχολικό έτος 2008-2009 διδάσκω Βιολογία στo 11ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης.

Διεύθυνση: Παπαπέτρου Γαβαλά 64, ΤΚ 71409, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνα: Δ/νση 2810 237215, Γραμματεία 2810 234876
Fax: 2810 326299, Ε-mail: mail@11lyk-irakl.ira.sch.gr

Περιεχόμενο

Ο συγκεκριμένος χώρος θα διανθίζεται με υλικό για μελέτη στη Βιολογία αλλά και ενδιαφέροντα ή/και ψυχαγωγικά άρθρα, βίντεο και οτιδήποτε άλλο αφορά στο αντικείμενο της Βιολογίας.

Οδηγίες περιήγησης

Από την Αρχική Σελίδα μπορείτε να επιλέξετε από τις Κατηγορίες (κεντρικά στην αρχική σελίδα) αυτή που σας ενδιαφέρει ή να επισκεφθείτε Χρήσιμους Εξωτερικούς Συνδέσμους-links (κάτω δεξιά στην αρχική σελίδα). Σε κάθε κατηγορία που ανοίγετε μπορείτε να δείτε τα τελευταία αναρτηθέντα άρθρα ή να δείτε παλιότερα άρθρα πατώντας την επιλογή «παλιά» στο κάτω μέρος της σελίδας.Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων