Διαγώνισμα Βιολογίας Β 1ου τετραμήνου 2017-18

Νοέ 20171

Δείτε την ύλη για το διαγώνισμα 1ου τετραμήνου στη Βιολογία για τα τμήματα Β4, Β5, Β6, Β7 ΥΛΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ Β 1ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2017-18 καθώς και το χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμάτων

Διαγωνίσματα Βιολογίας 2017-18

Διαγώνισμα Βιολογίας Α 1ου τετραμήνου 2017-18

Νοέ 20171

Δείτε την ύλη μελέτης για το διαγώνισμα 1ου τετραμήνου στη Βιολογία για τα τμήματα Α2, Α3, Α4, Α5, Α6, Α7  ΥΛΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ Α ΤΑΞΗ 1ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2017-18 καθώς και το χρονοδιάγραμμα αυτών των διαγωνισμάτων

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΛΛΑΓΗ! Το διαγώνισμα του A4 μετατίθεται για Δευτέρα 20/11/2017 και το διαγώνισμα του Α2 για Παρασκευή 24/11/2017!

Διαγωνίσματα Βιολογίας 2017-18

Κεφάλαιο 12 – Υγεία εγκύου & εμβρύου – Θηλασμός

Οκτ 201721

Σχετικές σημειώσεις Υγεία εγκύου και θηλασμός

Κεφάλαιο 3 – Αίμα

Οκτ 201721

Συνοπτικά το μάθημα αίμα

Κεφάλαιο 9 – Υποδοχείς πίεσης

Οκτ 201721

Φύλλο εργασίας για άσκηση στους υποδοχείς πίεσης Υποδοχείς πίεσης

Βιταμίνες

Οκτ 201721

Οι βιταμίνες είναι μη πρωτεϊνικά οργανικά μόρια, συνένζυμα που δρουν ως συμπαράγοντες των ενζύμων. Στο αρχείο αυτό μπορείτε να βρείτε τις σημαντικότερες βιταμίνες, τις πηγές τους, τη σημασία τους για τον ανθρώπινο οργανισμό και τα προβλήματα από την έλλειψή τους ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Ένζυμα-Βιολογικοί καταλύτες

Οκτ 201721

Σημειώσεις από την παράδοση για τα ένζυμα Κεφάλαιο 3-ΕΝΖΥΜΑ

Ενημερωτική δράση για ευαισθητοποίηση και πρόληψη του HIV/AIDS

Οκτ 201718

Ενημερωση HIV AIDS

Το τριήμερο 17-19 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μια σημαντική δράση Προαγωγής Υγείας από το αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο Κέντρο Ζωής (www.kentrozois.gr). Το Κέντρο Ζωής προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών καλύπτοντας τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση πρωτίστως του νεανικού – μαθητικού  πληθυσμού.

Δύο εθελόντριες του σωματείου επισκέφθηκαν για ένα τριήμερο το σχολείο μας και ενημέρωσαν με παρουσίαση και συζήτηση όλους τους μαθητές και των τριών τάξεων. Η οργάνωση της δράσης έγινε με τρόπο που επηρέασε ελάχιστα την ομαλή ροή του σχολικού προγράμματος.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να λύσουν απορίες για θέματα όπως:

  • Την ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά και τους τρόπους προφύλαξης από τον ιό HIV.
  • Την εξάλειψη των αρνητικών στερεότυπων και την καταπολέμηση του στίγματος γύρω από το HIV/AIDS.
  • Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από HIV και το AIDS.

EUSO 2018 -16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών- Προκήρυξη τοπικού διαγωνισμού Ν. Ηρακλείου και Ν. Λασιθίου

Οκτ 201710

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) προκηρύσσει και φέτος, με την έγκριση του ΙΕΠ, τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή των δύο ομάδων μαθητών που θα συμμετέχουν στην 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (16th European Union Science Olympiad – EUSO 2018), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από 28 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2017 (https://www.euso2018.si/).

Το 1ο και 2ο  ΕΚΦΕ Ηρακλείου διοργανώνουν τον τοπικό διαγωνισμό για τα σχολεία αρμοδιότητάς τους (Ν. Ηρακλείου) και αρμοδιότητας του ΕΚΦΕ Λασιθίου (μετά από έγκριση της ΔΔΕ Λασιθίου), που θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 16:00, στις εγκαταστάσεις του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου (Πιτσουλάκη 24, 71304, Ηράκλειο). Στο διαγωνισμό μπορεί να συμμετέχει μία τριμελής ομάδα (ανά σχολείο) μαθητών Λυκείου που γεννήθηκαν μετά την 01-01-2001.

Όλα τα σχετικά αρχεία μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

euso2018-Προκήρυξη τοπικού Ηρακλείου

euso2018-Όργανα κ διατάξεις τοπικού Ηρακλείου

euso2018-Δήλωση γονέα

euso2018-Προκήρυξη ΠΑΝΕΚΦΕ

Οδηγίες για τη διδασκαλία της Βιολογίας στις Α,Β ημερησίου ΓΕΛ σχ. έτους 2017-2018

Οκτ 20176

Χωρίς αλλαγές η ύλη και οι οδηγίες της Βιολογίας Α΄ και Β΄ Λυκείου σε σχέση με πέρυσι. Μπορείτε να διαβάσετε την ύλη και τις οδηγίες για τη διδασκαλία όλων των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών εδώ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΙΣ Α-Β ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ ΚΑΙ Α-Β-Γ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΛ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2017-18

Πρόσθετα τροφίμων: Κατάλογος με τα Ε στα τρόφιμα

Σεπ 201730

Το θέμα της διατροφής αποτελεί βασικό άξονα ευαισθητοποίησης και ανάλογων δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (ΕΕ, European Commission). Οι πληροφορίες που παρατίθενται παρακάτω προέρχονται από σχετική οδηγία που έχει εκδόσει η ΕΕ καθώς και από Οδηγό που επιμελήθηκε και δημοσιοποίησε το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθετο τροφίμων είναι «κάθε ουσία που συνήθως δεν καταναλώνεται αυτή καθ’ εαυτή ως τρόφιμο και δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων, είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στο τρόφιμο για ένα τεχνολογικό σκοπό κατά την παρασκευή, τη μεταποίηση, την προετοιμασία, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευση αυτού του τροφίμου έχει ως αποτέλεσμα, ή αναμένεται εύλογα να έχει ως αποτέλεσμα, ότι η ουσία ή παράγωγα αυτής καθίστανται άμεσα ή έμμεσα συστατικό αυτών των τροφίμων». Τα πρόσθετα μπορεί να χρησιμοποιούνται  μεταξύ άλλων ως χρωστικές ύλες, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, βελτιωτικά αλεύρων, γλυκαντικά κ.ά.

Σχετικά με την ασφάλειά τους, επειδή οι περισσότερες από τις αξιολογήσεις χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’80 και του ’90, ορισμένες μάλιστα ακόμη και από τη δεκαετία του ’70, έχει κριθεί σκόπιμο να επαναξιολογηθούν όλα τα εγκεκριμένα πρόσθετα από την EFSA. Η επαναξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως το 2020.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η παρασκευή τροφίμων χωρίς τη χρήση προσθέτων είναι δυνατή. Στο φαγητό που ετοιμάζουμε στα σπίτια μας κανονικά δεν βάζουμε πρόσθετα. Ωστόσο, στο σπίτι το φαγητό καταναλώνεται συνήθως αμέσως. Επιπλέον, η οικιακή παρασκευή τροφίμων, συγκριτικά με τη βιομηχανική παρασκευή, δεν επηρεάζει τόσο πολύ την εμφάνιση. Η ανάγκη χρήσης προσθέτων εξαρτάται από τη διαδικασία παραγωγής, τα συστατικά, την τελική εμφάνιση, την απαιτούμενη συντήρηση, την ανάγκη προστασίας από πιθανή ανάπτυξη βλαβερών βακτηριδίων, το είδος της συσκευασίας και άλλους παράγοντες. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν ουσίες που απαντούν στη φύση, οι οποίες έχουν εγκριθεί και ως πρόσθετα τροφίμων.  Π.χ. στα μήλα υπάρχουν ριβοφλαβίνες (Ε 101), καροτένια (Ε 160a), ανθοκυανίνες (E 163), οξικό οξύ (E 260), ασκορβικό οξύ (E 300), κιτρικό οξύ (E 330), τρυγικό οξύ (E 334), ηλεκτρικό οξύ (E 363), γλουταμινικό οξύ (E 620) και L-κυστεΐνη (E 920).

Διαβάστε τον Oδηγό για Πρόσθετα Τροφίμων (Αριθμοί Ε) 2008 του Γενικού Χημείου του Κράτους

και Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα πρόσθετα τροφίμων 2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εξεταστέα ύλη πανελληνίων 2018

Σεπ 201712

Ενημερωθείτε για την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων 2018 σε όλα τα μαθήματα και φυσικά και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας και Ομάδας Προσανατολισμού στον σύνδεσμο Ύλη Γ ΓΕΛ 2018

SaferInternet4Kids: Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Δικτύου…γιατί το Διαδίκτυο είναι ένα όχημα που για να σε ταξιδέψει πρέπει να έχεις μάθει να το οδηγάς

Ιούλ 20173

To Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

  • Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
  • Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (τηλεφωνικά στο 210-6007686), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
  • Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine(http://www.safeline.gr/), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα

Θέματα Βιολογίας Προσανατολισμού Πανελληνίων 2017

Ιούν 201716

Τα θέματα της Βιολογίας Προσανατολισμού ημερησίων ΓΕΛ είναι Βιολογία Προσανατολισμού 2017

Θέματα Βιολογίας Γενικής Παιδείας Πανελληνίων 2017

Ιούν 201716

Τα θέματα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας Ημερησίων Λυκείων είναι Βιολογία Γ Γενική 2017

« Παλιότερα άρθρα

Translate

Χρόνος άχρονος

Σαν σήμερα

  1. 16/12/1803: Εξήντα (κατ άλλους 22) Σουλιωτοπούλες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.

Ο συγκεκριμένος χώρος θα διανθίζεται με υλικό για μελέτη στη Βιολογία αλλά και ενδιαφέροντα ή/και ψυχαγωγικά άρθρα, βίντεο και οτιδήποτε άλλο αφορά στο αντικείμενο της Βιολογίας.

Από την Αρχική Σελίδα (που βρίσκεστε τώρα) μπορείτε να επιλέξετε από τις Κατηγορίες (κεντρικά στην αρχική σελίδα) αυτή που σας ενδιαφέρει ή να επισκεφθείτε Χρήσιμους Εξωτερικούς Συνδέσμους -links (κάτω δεξιά στην αρχική σελίδα). Σε κάθε κατηγορία που ανοίγετε μπορείτε να δείτε τα τελευταία αναρτηθέντα άρθρα ή να δείτε παλιότερα άρθρα πατώντας την επιλογή «παλιά» στο κάτω μέρος της σελίδας.Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων