Ενημερωτική δράση για ευαισθητοποίηση και πρόληψη του HIV/AIDS

Οκτ 201718

Ενημερωση HIV AIDS

Το τριήμερο 17-19 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μια σημαντική δράση Προαγωγής Υγείας από το αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο Κέντρο Ζωής (www.kentrozois.gr). Το Κέντρο Ζωής προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών καλύπτοντας τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση πρωτίστως του νεανικού – μαθητικού  πληθυσμού.

Δύο εθελόντριες του σωματείου επισκέφθηκαν για ένα τριήμερο το σχολείο μας και ενημέρωσαν με παρουσίαση και συζήτηση όλους τους μαθητές και των τριών τάξεων. Η οργάνωση της δράσης έγινε με τρόπο που επηρέασε ελάχιστα την ομαλή ροή του σχολικού προγράμματος.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να λύσουν απορίες για θέματα όπως:

 • Την ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά και τους τρόπους προφύλαξης από τον ιό HIV.
 • Την εξάλειψη των αρνητικών στερεότυπων και την καταπολέμηση του στίγματος γύρω από το HIV/AIDS.
 • Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από HIV και το AIDS.

EUSO 2018 -16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών- Προκήρυξη τοπικού διαγωνισμού Ν. Ηρακλείου και Ν. Λασιθίου

Οκτ 201710

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) προκηρύσσει και φέτος, με την έγκριση του ΙΕΠ, τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή των δύο ομάδων μαθητών που θα συμμετέχουν στην 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (16th European Union Science Olympiad – EUSO 2018), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από 28 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2017 (https://www.euso2018.si/).

Το 1ο και 2ο  ΕΚΦΕ Ηρακλείου διοργανώνουν τον τοπικό διαγωνισμό για τα σχολεία αρμοδιότητάς τους (Ν. Ηρακλείου) και αρμοδιότητας του ΕΚΦΕ Λασιθίου (μετά από έγκριση της ΔΔΕ Λασιθίου), που θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 16:00, στις εγκαταστάσεις του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου (Πιτσουλάκη 24, 71304, Ηράκλειο). Στο διαγωνισμό μπορεί να συμμετέχει μία τριμελής ομάδα (ανά σχολείο) μαθητών Λυκείου που γεννήθηκαν μετά την 01-01-2001.

Όλα τα σχετικά αρχεία μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

euso2018-Προκήρυξη τοπικού Ηρακλείου

euso2018-Όργανα κ διατάξεις τοπικού Ηρακλείου

euso2018-Δήλωση γονέα

euso2018-Προκήρυξη ΠΑΝΕΚΦΕ

Οδηγίες για τη διδασκαλία της Βιολογίας στις Α,Β ημερησίου ΓΕΛ σχ. έτους 2017-2018

Οκτ 20176

Χωρίς αλλαγές η ύλη και οι οδηγίες της Βιολογίας Α΄ και Β΄ Λυκείου σε σχέση με πέρυσι. Μπορείτε να διαβάσετε την ύλη και τις οδηγίες για τη διδασκαλία όλων των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών εδώ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΙΣ Α-Β ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ ΚΑΙ Α-Β-Γ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΛ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2017-18

Πρόσθετα τροφίμων: Κατάλογος με τα Ε στα τρόφιμα

Σεπ 201730

Το θέμα της διατροφής αποτελεί βασικό άξονα ευαισθητοποίησης και ανάλογων δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (ΕΕ, European Commission). Οι πληροφορίες που παρατίθενται παρακάτω προέρχονται από σχετική οδηγία που έχει εκδόσει η ΕΕ καθώς και από Οδηγό που επιμελήθηκε και δημοσιοποίησε το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθετο τροφίμων είναι «κάθε ουσία που συνήθως δεν καταναλώνεται αυτή καθ’ εαυτή ως τρόφιμο και δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων, είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στο τρόφιμο για ένα τεχνολογικό σκοπό κατά την παρασκευή, τη μεταποίηση, την προετοιμασία, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευση αυτού του τροφίμου έχει ως αποτέλεσμα, ή αναμένεται εύλογα να έχει ως αποτέλεσμα, ότι η ουσία ή παράγωγα αυτής καθίστανται άμεσα ή έμμεσα συστατικό αυτών των τροφίμων». Τα πρόσθετα μπορεί να χρησιμοποιούνται  μεταξύ άλλων ως χρωστικές ύλες, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, βελτιωτικά αλεύρων, γλυκαντικά κ.ά.

Σχετικά με την ασφάλειά τους, επειδή οι περισσότερες από τις αξιολογήσεις χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’80 και του ’90, ορισμένες μάλιστα ακόμη και από τη δεκαετία του ’70, έχει κριθεί σκόπιμο να επαναξιολογηθούν όλα τα εγκεκριμένα πρόσθετα από την EFSA. Η επαναξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως το 2020.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η παρασκευή τροφίμων χωρίς τη χρήση προσθέτων είναι δυνατή. Στο φαγητό που ετοιμάζουμε στα σπίτια μας κανονικά δεν βάζουμε πρόσθετα. Ωστόσο, στο σπίτι το φαγητό καταναλώνεται συνήθως αμέσως. Επιπλέον, η οικιακή παρασκευή τροφίμων, συγκριτικά με τη βιομηχανική παρασκευή, δεν επηρεάζει τόσο πολύ την εμφάνιση. Η ανάγκη χρήσης προσθέτων εξαρτάται από τη διαδικασία παραγωγής, τα συστατικά, την τελική εμφάνιση, την απαιτούμενη συντήρηση, την ανάγκη προστασίας από πιθανή ανάπτυξη βλαβερών βακτηριδίων, το είδος της συσκευασίας και άλλους παράγοντες. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν ουσίες που απαντούν στη φύση, οι οποίες έχουν εγκριθεί και ως πρόσθετα τροφίμων.  Π.χ. στα μήλα υπάρχουν ριβοφλαβίνες (Ε 101), καροτένια (Ε 160a), ανθοκυανίνες (E 163), οξικό οξύ (E 260), ασκορβικό οξύ (E 300), κιτρικό οξύ (E 330), τρυγικό οξύ (E 334), ηλεκτρικό οξύ (E 363), γλουταμινικό οξύ (E 620) και L-κυστεΐνη (E 920).

Διαβάστε τον Oδηγό για Πρόσθετα Τροφίμων (Αριθμοί Ε) 2008 του Γενικού Χημείου του Κράτους

και Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα πρόσθετα τροφίμων 2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εξεταστέα ύλη πανελληνίων 2018

Σεπ 201712

Ενημερωθείτε για την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων 2018 σε όλα τα μαθήματα και φυσικά και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας και Ομάδας Προσανατολισμού στον σύνδεσμο Ύλη Γ ΓΕΛ 2018

SaferInternet4Kids: Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Δικτύου…γιατί το Διαδίκτυο είναι ένα όχημα που για να σε ταξιδέψει πρέπει να έχεις μάθει να το οδηγάς

Ιουλ 20173

To Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

 • Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
 • Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (τηλεφωνικά στο 210-6007686), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
 • Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine(http://www.safeline.gr/), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα

Θέματα Βιολογίας Προσανατολισμού Πανελληνίων 2017

Ιουν 201716

Τα θέματα της Βιολογίας Προσανατολισμού ημερησίων ΓΕΛ είναι Βιολογία Προσανατολισμού 2017

Θέματα Βιολογίας Γενικής Παιδείας Πανελληνίων 2017

Ιουν 201716

Τα θέματα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας Ημερησίων Λυκείων είναι Βιολογία Γ Γενική 2017

Ανοιχτή Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης για τους Υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων όλης της Κρήτης

Μάι 201718

2813404469 και 2813404470

Σε αυτά τα τηλέφωνα από Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017 έως και Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 από τις 08.00-22.00, ειδικοί Ψυχικής Υγείας θα βοηθούν τους μαθητές στη διαχείριση του άγχους που βιώνουν κατά την ψυχοπιεστική περίοδο των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ειδικών μαθημάτων

Μαρ 201714

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε χθες 13/3/2017 το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2017, με τα: 

1.  μαθήματα ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων

2. μαθήματα ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ γενικής παιδείας και ειδικότητας

3.  ειδικά  μαθήματα των υποψηφίων για  εισαγωγή στα οικεία  τμήματα

καθώς και τον:

Ορισμό προθεσμίας υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2017 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
(Ο.Π.= Ομάδα Προσανατολισμού)
ΤΕΤΑΡΤΗ 7-6-2017 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-6-2017 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 12-6-2017 ιστορια

 

φυσικη

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

 

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 14-6-2017 λατινικα 

χημεια

 

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-6-2017 ΒΙΟΛΟΓΙΑ

 

βιολογια

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 19-6-2017 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2017 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ

ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΤΡΙΤΗ 6-6-2017 -ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Νέα Ελληνική Γλώσσα)
ΠΕΜΠΤΗ 8-6-2017 -ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα)
ΣΑΒΒΑΤΟ 10-6-2017 – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ– ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ-ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Α.Ο.Δ.)-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ-ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΤΡΙΤΗ 13-6-2017 -ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΤΙΩΝ-ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
ΠΕΜΠΤΗ 15-6-2017 -ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΙΙ (ΜΕΚ II)-ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ– ΥΓΙΕΙΝΗ– ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ-ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Α.Ο.Θ.)
ΣΑΒΒΑΤΟ 17-6-2017 -ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΙI-ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ-ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΤΡΙΤΗ 20-6-2017 -ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ– ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ-ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ-ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ II
ΤΕΤΑΡΤΗ 21-6-2017 -ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ– ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ-ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ – ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2017 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ 22-6-2017 ΑΓΓΛΙΚΑ 08.30 π.μ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-6-2017 ΑΡΜΟΝΙΑ 08.30 π.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 24-6-2017 ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ 

ΙΣΠΑΝΙΚΑ

08.30 π.μ. 

15:00 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 26-6-2017 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ 08.30 π.μ.
ΤΡΙΤΗ 27-6-2017 ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 08.30 π.μ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28-6-2017 ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ 08.30 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ 29-6-2017 ΓΑΛΛΙΚΑ 08.30 π.μ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-6-2017 ΙΤΑΛΙΚΑ 08.30 π.μ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :

μέχρι τις  08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30 π.μ.,

μέχρι τις  14.30 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης  15.00 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

– των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,

– των  Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό)  είναι έξι (6) ώρες,

– του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2017-18 ορίζουμε το διάστημα από την Τρίτη 20-6-2017 μέχρι και την Παρασκευή 30-6-2017.

 

Βιωματικά εργαστήρια επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές

Φεβ 201723

Σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) Ηρακλείου , στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των μαθητών των Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων στην επιλογή σπουδών και επαγγέλματος, προτίθεται να υλοποιήσει, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2016-2017, βιωματικά εργαστήρια (workshops) επαγγελματικού προσανατολισμού.

Τα εργαστήρια θα καλύπτουν όλους τους άξονες του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού (αυτογνωσία, πληροφόρηση, λήψη επαγγελματικής απόφασης και μετάβαση) και θα προσαρμόζονται κάθε φορά στις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, 16:00-18:00 και 18:00-20:00, και Σάββατο, 11:00-13:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Μονοφατσίου 8, 2ος όροφος), σε δύο ομάδες:

α) Γ ́ Γυμνασίου- Α ́ Λυκείου και β) Β ́- Γ Λυκείου. Κάθε φορά θα συμμετέχουν σε κάθε ομάδα το μέγιστο 20 μαθητές. Οι μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο ΚΕ.ΣΥ.Π. στο τηλέφωνο: 2810 333783 ή στο e-mail: kesyp@dide.ira.sch.gr

Ανάρτηση εργαστηριακών οδηγών και τετραδίων εργασιών Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας Γενικού Λυκείου στο δικτυακό τόπο «Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία» του Ψηφιακού Σχολείου

Φεβ 201716

Στο δικτυακό τόπο «Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία» (http://ebooks.edu.gr) του Ψηφιακού Σχολείου» έχουν αναρτηθεί οι εργαστηριακοί οδηγοί και τα τετράδια εργασιών Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας Γενικού Λυκείου. Για μεγαλύτερη ευκολία, ειδικά για τη Βιολογία, ακολουθεί το σχετικό υλικό:

Biologia-Ergastiriakos_Odigos A Lykeiou

Biologia-Ergastiriakos_Odigos B Lykeiou

Biologia-Ergastiriakos_Odigos G Lykeiou Genikis

Biologia-Ergastiriakos_Odigos G Lykeiou Prosanatolismou

Άσκηση Οικολογίας με τροφικό πλέγμα

Φεβ 201710

Δίνεται η παρακάτω απεικόνιση τροφικών σχέσεων σε ένα οικοσύστημα:

Τροφικό πλέγμα

 1. Απεικονίζονται ποιοτικές ή ποσοτικές τροφικές σχέσεις;
 2.  Ποια είναι η βιοκοινότητα του οικοσυστήματος;
 3. Πόσα τροφικά επίπεδα υπάρχουν και ποια;
 4. Ποιοι οργανισμοί είναι αυτότροφοι και ποιοι ετερότροφοι;
 5. Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι κάποιοι οργανισμοί έχουν περισσότερες από μία τροφικές προτιμήσεις;
 6. Το οικοσύστημα είναι αυτότροφο ή ετερότροφο;
 7. Πιστεύετε ότι είναι ένα ισορροπημένο οικοσύστημα; Εξηγήστε.
 8. Ποιοι οργανισμοί από αυτούς που απεικονίζονται είναι αποικοδομητές;
 9. Σε ποιο τροφικό επίπεδο ανήκει ο βάτραχος και σε ποιο η αλεπού;
 10. Τι θα συμβεί στο οικοσύστημα αν εξαφανιστούν τα ποντίκια;

Επιμέλεια: Ιωαννίδης Θωμάς

Διαχωρισμός φυλετικών χρωμοσωμάτων κατά τη Μείωση

Φεβ 201710

Διαβάστε το παρακάτω διάγραμμα για το φυσιολογικό ή μη διαχωρισμό των φυσιολογικών χρωμοσωμάτων που μπορεί να συμβεί κατά τη μείωση των άωρων γεννητικών κυττάρων και να οδηγήσει σε αριθμητικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες:

Διαχωρισμός φυλετικών χρωμοσωμάτων κατά τη Μείωση

Άσκηση έκφρασης γενετικού υλικού

Φεβ 201710

Άσκηση

Το γονίδιο που κωδικοποιεί τη σύνθεση μιας πολυπεπτιδικής αλυσίδας στον άνθρωπο μεταγράφεται σε mRNA το οποίο αποτελείται από 1200 νουκλεοτίδια. Το mRNA που τελικά μεταφράζεται στα ριβοσώματα αποτελείται από 750 νουκλεοτίδια και η πολυπεπτιδική αλυσίδα που συντίθεται αποτελείται από 144 αμινοξέα, στην λειτουργική της μορφή.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα να εξηγήσετε που μπορεί να οφείλεται:

 1. Η διαφορά μεταξύ του αριθμού των νουκλεοτιδίων του mRNA που συντίθεται στον πυρήνα και του mRNA που μεταφέρεται στα ριβοσώματα προκειμένου να μεταφραστεί.
 2. Η διαφορά μεταξύ του αριθμού των νουκλεοτιδίων του mRNA που μεταφέρεται στα ριβοσώματα για να μεταφραστεί και του αριθμού των αμινοξέων στην πολυπεπτιδική αλυσίδα.
« Παλιότερα άρθρα

Translate

Χρόνος άχρονος

Σαν σήμερα

 1. 20/10/1820: Ο Υψηλάντης και οι «Φιλικοί» αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

Ο συγκεκριμένος χώρος θα διανθίζεται με υλικό για μελέτη στη Βιολογία αλλά και ενδιαφέροντα ή/και ψυχαγωγικά άρθρα, βίντεο και οτιδήποτε άλλο αφορά στο αντικείμενο της Βιολογίας.

Από την Αρχική Σελίδα (που βρίσκεστε τώρα) μπορείτε να επιλέξετε από τις Κατηγορίες (κεντρικά στην αρχική σελίδα) αυτή που σας ενδιαφέρει ή να επισκεφθείτε Χρήσιμους Εξωτερικούς Συνδέσμους -links (κάτω δεξιά στην αρχική σελίδα). Σε κάθε κατηγορία που ανοίγετε μπορείτε να δείτε τα τελευταία αναρτηθέντα άρθρα ή να δείτε παλιότερα άρθρα πατώντας την επιλογή «παλιά» στο κάτω μέρος της σελίδας.Top
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων