Απίστευτα ζώα …

Ιούν 202320

Απαντήσεις θεμάτων Βιολογίας Προσανατολισμού Πανελληνίων 2023

Ιούν 202318

Απαντήσεις Πανελληνίων Βιολογίας 2023

Υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας: Ένας απρόσμενος σύμμαχος κατά της κλιματικής αλλαγής

Απρ 20239

Η Posidonia oceanica, είναι ένα φανερόγαμο φυτό που ζει στο θαλάσσιο περιβάλλον και είναι ενδημικό στη Μεσόγειο Θάλασσα. Επίσης, γνωστό ως Γρασίδι του Ποσειδώνα, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη θαλάσσιων φυτών στη Μεσόγειο, μαζί με την Cymodocea nodosa και τη Zostera marina. Το μήκος των φύλλων του μπορεί να φτάσει μέχρι 1,2 μέτρα και η πυκνότητα  αυτών φτάνει τα 10.000 ανά τετραγωνικό μέτρο. Βρίσκεται στην υποπαλιρροιακή ζώνη σε βάθη έως 40 μέτρα. Αυτό το θαλάσσιο φυτό εντοπίζεται σε βραχώδεις έως αμμώδεις βυθούς, όπου μπορεί να ριζώσει. Στην Ελλάδα, μπορεί να παρατηρηθεί κατά μήκος της πλειονότητας των ηπειρωτικών ακτών και των ελληνικών νησιών. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας θεωρούνται ένας από τους  σημαντικότερους τύπους θαλάσσιων οικοτόπων της Μεσογείου Θάλασσας, παρέχοντας πλήθος οικοσυστημικών υπηρεσιών. Λειτουργούν ως νηπιοτροφία για νεαρά άτομα και χώροι διαβίωσης για μεγάλο αριθμό ειδών, αφού παρέχουν τροφή και κυνηγετικά πεδία στα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο νερά τους…

Συνεχίστε την ανάγνωση στην ιστοσελίδα της εταιρίας iSea REPOSIDONIA – iSea

Ραδιόφωνο από όλη τη Γη!

Φεβ 20232

Ταξιδεύοντας με τις ραδιοσυχνότητες σε όλη την Υδρόγειο…

Η εφαρμογή Radio Garden σας επιτρέπει να ακούτε ζωντανά χιλιάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς παγκοσμίως περιστρέφοντας την υδρόγειο. Από την νήσο της Αγίας Ελένης στον Ατλαντικό μέχρι το Κιριμπάτι στον Ειρηνικό και από το Φαίρμπανκς στην Αλάσκα μέχρι το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Κάθε πράσινη κουκκίδα αντιπροσωπεύει μια πόλη ή μια κωμόπολη. Εστιάστε επάνω της για να συντονιστείτε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν από εκεί.

Καλές μουσικές διαδρομές…

Radio Garden

Clear Water At Kiritimati IslandJamestown, St HelenaAerial view of Fairbanks Alaska skyline (Quintin Soloviev).jpgThe ultimate guide to Cape Town

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας 2022-2023

Ιαν 202313

προκήρυξη διαγωνισμού βιολογίας 22_23

 

 

Οι πανδημίες στην τέχνη

Νοέ 202217

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. (Κ.Π.Ε.) Μεσολογγίου στο πλαίσιο προγραμματισμού των δράσεων του για το σχολικό έτος 2022-2023, προχώρησε στη δημιουργία και δημοσίευση νέου εκπαιδευτικού υλικού σε ψηφιακή μορφή (e-book) με τίτλο Οι πανδημίες στην τέχνη, προκειμένου να πλαισιώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Πανδημία: να το δούμε ως ευκαιρία” που υλοποιεί με μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Επικράτειας, αλλά και να το εμπλουτίσει με μία καινοτόμο εκπαιδευτική προσέγγιση, την εκπαίδευση μέσω της τέχνης.
Η έκδοση παρουσιάζει τη διαχρονική πάλη του ανθρώπου με τα μεταδοτικά νοσήματα και κύριος σκοπός της είναι να αποτυπωθεί πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η τέχνη, αντανακλώντας αυτή την πραγματικότητα, μπορεί να μας βοηθήσει να την κατανοήσουμε και να τη διαχειριστούμε.

Για να κάνετε λήψη του ψηφιακού βιβλίου πατήστε τον σύνδεσμο:
https://drive.google.com/file/d/1bpfQjw8k-p-fY_uZt4cr6DdDrdMB0s6p/view?usp=sharing

Για να δείτε το ψηφιακό βιβλίο σε μορφή OnLine Flipbook
πατήστε τον σύνδεσμο:
https://heyzine.com/flip-book/4f0ea71741.html

Βαρρόα: ένα απειλητικό παράσιτο για τις μέλισσες-επικονιαστές

Αυγ 20222

Περιγραφή του προβλήματος

Η Βαρρόα είναι ένα μικροσκοπικό, παρασιτικό αρθρόποδο που συγκαταλέγεται στα ακάρεα. Παρατηρήθηκε πρώτα το 1904 σε Ασιατικές αποικίες μελισσών στο είδος Varroa jacobsoni και μόλις το 2000 διαχωρίστηκε ως ξεχωριστό το πιο καταστροφικό είδος Varroa destructor (καταστροφέας) που πλήττει και τις Ευρωπαϊκές (Δυτικές) μέλισσες.

Varroa destructor πάνω σε μέλισσα

Varroa destructor πάνω σε μέλισσα. (ARS/USDA)

Το ακάρι αυτό, ζει εξαρτώμενο παρασιτικά από τις μέλισσες και χρειάζεται το μελίσσι για την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του. Αναπαράγεται μέσα στα κελιά του γόνου των μελισσών, με αξιοσημείωτη προτίμηση (10 προς 1) στα κηφηνοκέλια λόγο της μεγαλύτερης περιόδου εκκόλαψης και του άπλετου χώρου. Η θηλυκή Βαρρόα ξεχωρίζει με την οσμή τα κελιά του κηφήνα και μπορεί να προσκολληθεί σε μία εργάτρια μέχρι να οσμιστεί γόνο κηφήνα και να τρυπώσει στο κελί του για να γεννήσει. Αφού αρχικά κρυφτεί χαμηλά στην τροφή του κελιού, όταν το κελί έχει πλέον σφραγιστεί από τις εργάτριες η Βαρρόα ξεκινάει να γεννά τα αυγά της, από τα οποία συνήθως εκκολάπτονται θηλυκά άτομα και ένα αρσενικό. Μόλις εκκολαφτεί η μέλισσα ξενιστής τους, βγαίνουν μαζί της στην κυψέλη και απλώνονται. Τρέφονται προσκολλώντας σε προνύμφες, νύμφες, και ενήλικα άτομα της κυψέλης, απομυζώντας την αιμολέμφο τους και αφήνοντας ανοιχτές πληγές.

Με προσεκτική παρατήρηση μπορεί να εντοπιστεί στον θώρακα προσβεβλημένων μελισσών, ως μικροσκοπικά, σφαιροειδή ξένα σώματα καφέ-κόκκινου χρώματος.

pastedimage0

Συνέπειες

Η Βαρρόα έχει συνδεθεί με την μετάδοση στις μέλισσες του Ιού Παραμόρφωσης Πτερών (DWV), καθώς και άλλων ιών στην κυψέλη όπως ο Ιός Οξείας Παράλυσης Μελισσών (ABPV). Η μετάδοση ιών, σε συνδυασμό με την παρασιτική δράση της Βαρροάτοσης εξαντλούν τη κυψέλη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική ανεπάρκεια στον πληθυσμό του μελισσιού μας, κάνοντάς τον ευάλωτο σε διάφορες εξωτερικές παθογόνους. Αυτός ο συνδυασμός πιστεύεται ακόμη πως συντελεί στο σύνδρομο CCD (Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας).

Ουσιαστικά η έντονη παρουσία Βαρρόα, εξασθενεί το μελίσσι πράγμα που συνεπάγεται από μείωση της παραγωγής ως και απώλεια του μελισσιού σε περιπτώσεις που δεν παρέμβει ο μελισσοκόμος και τα Βαρρόα προσβάλουν μεγάλο ποσοστό ξενιστών, οδηγώντας τις μέλισσες σε ολοκληρωτική εγκατάλειψη της κυψέλης.

Αντιμετώπιση

Οι τρόποι αντιμετώπισης της Βαρρόα διαχωρίζονται σε χημικούς και τεχνικούς τρόπους. Ολοκληρωτική εξάλειψη της Βαρρόα είναι πρακτικά αδύνατη, αλλά σκοπός των διαφόρων μελισσοκομικών χειρισμών είναι η σημαντική μείωση του πληθυσμού του ακάρεου ώστε να μην επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία της κυψέλης.

Χημική Αντιμετώπιση με Φάρμακα

Η Βαρρόα αναπτύσσει αντίσταση σε κοινά χημικά ακαρεοκτόνα, ενώ η χρήση τους πρέπει να γίνεται με προσοχή και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων και των κτηνιάτρων. Αυτά τα σκευάσματα, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιηθούν κοντά σε εποχές παραγωγής μελιού προς ανθρώπινη κατανάλωση, μπορεί να αφήσουν ίχνος δραστικής ουσίας μεγαλύτερο από το “ασφαλές” και νομικά επιτρεπτό όριο στο μέλι καθώς και στην κηρήθρα. Δηλαδή μπορεί να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από ότι καλό, όταν υπάρχει απειρία στον χειρισμό τους.

Στα περισσότερα φάρμακα πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή μήνες πριν τον τρύγο του μελιού ενώ εφαρμόζονται γενικά στις αρχές του χειμώνα. Τα γνωστότερα και ποιο διαδεδομένα χημικά σκευάσματα είναι αυτά με τις δραστικές ουσίες fluvalinate, coumaphos, amitraz, και flumethrin. Φάρμακα διατίθενται σε διάφορες μορφές, υγρή, κρυσταλλική, γέλης, σκόνης, ταινίας. Οι οδηγίες προφύλαξης και εφαρμογής διαφέρουν, και προσοχή δεν είναι όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα εγκεκριμένα!

Βιολογική Μελισσοκομία

Αν θέλετε να αποφύγετε τα παραπάνω φάρμακα, υπάρχουν σκευάσματα που χρησιμοποιούνται από βιολογικές μελισσοκομικές εγκαταστάσεις. Αυτά είναι τα οργανικά οξέα όπως Φορμικό (Μυρμηκικό) Οξύ, Γαλακτικό Οξύ, Οξαλικό Οξύ, και αιθέρια έλαια όπως η Θυμόλη, η Μενθόλη, η Ευκαλυπτόλη, και η Καμφορά. Πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή, βεβαιωθείτε πως ο οργανισμός πιστοποίησης σας επιτρέπει και υπό ποιους όρους την χρήση τους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην δοσολογία και την εφαρμογή όπως και στους χρόνους εφαρμογής, γιατί λάθη μπορεί να βλάψουν τον γόνο, τον ενήλικο πληθυσμό, να είναι αναποτελεσματικά, ή ακόμη και να μειώσουν την παραγωγή της κυψέλης.

Τεχνικές κατά της Βαρρόα

Μια ιδιαίτερα διαδεδομένη τεχνική είναι το σκόνισμα των πλαισίων και των μελισσών με ζάχαρη άχνη! Οι λόγοι που αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική είναι πως η άχνη προσκολλάται στα πόδια της Βαρρόα και αυτή γλιστράει και πέφτει από την μέλισσα. Επίσης, όταν “ασπρίσει” έτσι η κυψέλη, προκαλείται το ένστικτο για προσωπική υγιεινή της μέλισσας. Συνήθως κατά τις εφαρμογές άχνης προτείνεται η χρήση ανοιχτού / διχτυωτού πάτου, ώστε να απομακρύνεται η Βαρρόα που πέφτει εκτός κυψέλης.

Άλλη μέθοδος χωρίς την χρήση φαρμάκων είναι η χρήση πλαισίων κηφηνογόνου (ειδικά πλαίσια με κερί – οδηγό για μεγαλύτερα κελιά, ή χωρίς φύλλο κεριού, ώστε να ενθαρρυνθεί το χτίσιμο κηφηνοκελιών), ως παγίδες για Βαρρόα. Η τακτική είναι η απομάκρυνση και κατάψυξη του πλαισίου με τα κηφηνοκέλια μόλις αυτά σφραγιστούν από της μέλισσες για 48 ώρες. Η Βαρρόα έχει μεγάλη προτίμηση στα κελιά του κηφήνα, και έτσι μπορεί να απομακρυνθεί αρκετή. Αυτή η μέθοδος προκαλεί όμως και τη θανάτωση του κηφηνογόνου. Μετά τη περίοδο ψύξης, το πλαίσιο μπορεί να ξαναμπεί στη κυψέλη και οι μέλισσες θα καθαρίσουν τα κελιά και θα τα ξαναχρησιμοποιήσουν.

Διαδικτυακή Πηγή: Η Βαρρόα στα μελίσσια – Συνέπειες και Αντιμετώπιση – Meliforos

Η αξία των επικονιαστών και της επικονίασης

Αυγ 20222

Apis mellifera Western honey bee

Η αξία  των επικονιαστών και της επικονίασης

1. Η επικονίαση των ζώων διαδραματίζει ζωτικό ρόλο ως ρυθμιστική υπηρεσία οικοσυστήματος (ecosystem service) στη φύση. Παγκοσμίως σχεδόν το 90% των ειδών των άγριων ανθοφόρων φυτών εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από τη μεταφορά γύρης από ζώα. Αυτά τα φυτά είναι κρίσιμα για τη συνεχή λειτουργία των οικοσυστημάτων καθώς παρέχουν τροφή, αποτελούν ενδιαιτήματα και παρέχουν άλλους πόρους για ένα ευρύ φάσμα άλλων ειδών.

2. Πάνω από τα τρία τέταρτα των σημαντικότερων τύπων καλλιεργειών τροφίμων παγκοσμίως βασίζονται σε κάποιο βαθμό στην επικονίαση των ζώων για την απόδοση ή/και την ποιότητα τους. Οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από τους επικονιαστές συμβάλλουν στο 35% της παγκόσμιας παραγωγής καλλιεργειών.

3. Δεδομένου ότι οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από την επικονίαση βασίζονται στην επικονίαση των ζώων σε διάφορους βαθμούς, εκτιμάται ότι το 5-8% της τρέχουσας παγκόσμιας φυτικής παραγωγής, με ετήσια αξία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, αποδίδεται άμεσα στην επικονίαση των ζώων.

4. Η σημασία της επικονίασης των ζώων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των καλλιεργειών και, ως εκ τούτου, μεταξύ των περιφερειακών αγροτικών οικονομιών. Πολλές από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στον κόσμο επωφελούνται από τα ζώα επικονιαστές όσον αφορά την απόδοση και/ή την ποιότητα και αποτελούν κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα στις αναπτυσσόμενες χώρες  (π.χ. καφές και κακάο) και ανεπτυγμένες χώρες (π.χ. αμύγδαλα), που παρέχουν απασχόληση και εισόδημα για εκατομμύρια ανθρώπους.

5. Τα τρόφιμα που εξαρτώνται από τους επικονιαστές συμβάλλουν σημαντικά στην υγιεινή διατροφή του ανθρώπου. Τα είδη που εξαρτώνται από τους επικονιαστές περιλαμβάνουν πολλές καλλιέργειες φρούτων, λαχανικών, σπόρων, καρπών με κέλυφος και ελαίων, που παρέχουν σημαντικές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων στην ανθρώπινη διατροφή.

6. Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδών επικονιαστών είναι άγρια, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20.000 είδη μελισσών, μερικά είδη μυγών, πεταλούδες, σκώρους, σφήκες, σκαθάρια, θρίπες, πουλιά, νυχτερίδες και άλλα σπονδυλωτά. Μερικά είδη μελισσών αξιοποιούνται ευρέως από τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής μέλισσας(Apis mellifera), της ανατολικής μέλισσας (Apis cerana), μερικές αγριομέλισσες, κ.ά.. Η μελισσοκομία αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλές αγροτικές περιοχές Η δυτική μέλισσα είναι ο πιο διαδεδομένος διαχειριζόμενος επικονιαστής στον κόσμο, και παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 81 εκατομμύρια κυψέλες που παράγουν περίπου 1,6 εκατομμύρια τόνους μελιού ετησίως.

7. Τόσο οι άγριοι όσο και οι διαχειριζόμενοι επικονιαστές έχουν παγκοσμίως σημαντικό ρόλο στην επικονίαση των καλλιεργειών, αν και οι σχετικές συνεισφορές τους διαφέρουν ανάλογα με την καλλιέργεια και την τοποθεσία. Η απόδοση της καλλιέργειας ή/και η ποιότητα εξαρτάται τόσο από την αφθονία όσο και από την ποικιλομορφία των επικονιαστών.

8. Οι επικονιαστές αποτελούν πηγή πολλαπλών οφελών για τους ανθρώπους, πέρα από την παροχή τροφίμων, όπως άμεση συμβολή σε φάρμακα, βιοκαύσιμα (π.χ. φοινικέλαιο), ίνες (π.χ. βαμβάκι και λινάρι), οικοδομικά υλικά (ξύλα), μουσικά όργανα, τέχνες και χειροτεχνίες, αναψυχή, δραστηριότητες και ως πηγές έμπνευσης για την τέχνη, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τη θρησκεία, τις παραδόσεις, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.

Η τρέχουσα κατάσταση και οι τάσεις στους επικονιαστές και την επικονίαση

1Οι άγριοι επικονιαστές έχουν μειωθεί σε εμφάνιση και ποικιλομορφία (και αφθονία για ορισμένα είδη) σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα στη Βορειοδυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

2. Ο αριθμός των διαχειριζόμενων κυψελών δυτικών μελισσών έχει αυξηθεί παγκοσμίως τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, παρόλο που έχουν καταγραφεί μειώσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και στην Βόρεια Αμερική κατά την ίδια περίοδο.

3. Οι αξιολογήσεις της Κόκκινης Λίστας της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) δείχνουν ότι το 16,5% των σπονδυλωτών επικονιαστών απειλούνται με εξαφάνιση (αύξηση 30% για τα νησιωτικά είδη). Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις καθολικής κόκκινης λίστας ειδικά για επικονιαστές εντόμων. Ωστόσο, οι περιφερειακές και εθνικές αξιολογήσεις δείχνουν υψηλά επίπεδα απειλής για ορισμένες μέλισσες και πεταλούδες. Στην Ευρώπη, το 9% των ειδών των μελισσών και πεταλούδων απειλούνται και οι πληθυσμοί μειώνονται για το 37% των μελισσών και το 31% των πεταλούδων .

4. Ο όγκος παραγωγής καλλιεργειών που εξαρτώνται από επικονιαστές αυξήθηκε κατά 300% τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Ωστόσο, συνολικά αυτές οι καλλιέργειες έχουν βιώσει χαμηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερη σταθερότητα στην απόδοση τους από τις καλλιέργειες που είναι ανεξάρτητες από επικονιαστές.

Το πρόβλημα… 

Η αφθονία, η ποικιλομορφία και η υγεία των επικονιαστών και η παροχή επικονίασης απειλούνται άμεσα από  παράγοντες που δημιουργούν κινδύνους για τις κοινωνίες και τα οικοσυστήματα. Οι απειλές περιλαμβάνουν την αλλαγή της χρήσης γης, την εντατικοποίηση της γεωργίας και τη χρήση φυτοφαρμάκων, την περιβαλλοντική ρύπανση, την εισβολή χωροκατακτητικών  ξένων ειδών, τα παθογόνα και την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: IPBES (2016) Deliverable 3(a): Thematic assessment of pollinators, pollination and food production http://www.ipbes.net/work-programme/pollination

 

Θέματα Βιολογίας Πανελληνίων 2022

Ιούν 20226

Βιολογία Προσανατολισμού 2022

Πρόγραμμα Πανελληνίων 2022

Ιούν 20221

Πρόγραμμα Πανελληνίων 2022

Τριστάν ντα Κούνια: Το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο αρχιπέλαγος στον κόσμο

Απρ 202220

Μικρό φωτογραφικό λεύκωμα:

https://photos.app.goo.gl/6GWaTrLEkNLlLaGR2

Αναλυτικές πληροφορίες για το αρχιπέλαγος αλλά και τοπικά νέα από την πλήρως ενημερωμένη τοπική ιστοσελίδα:

Tristan da Cunha Website

Τράπεζα θεμάτων Βιολογίας Β΄ Λυκείου 2021-22

Φεβ 20223

Δημοσιεύτηκαν τα πρώτα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Βιολογίας Β’ Λυκείου για το σχ. έτος 2021-22.

Η εξεταστέα ύλη του μαθήματος είναι ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β’ ΓΕΛ   και οι οδηγίες για τον τρόπο εξέτασης και βαθμολόγησης είναι ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β΄ΓΕΛ Τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης

Τα θέματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο του ΙΕΠ: Αναζήτηση θεμάτων – Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (iep.edu.gr)

Τα θέματα και οι απαντήσεις σε ένα φάκελο:  Τράπεζα θεμάτων Βιολογίας 2021_22

 

 

 

Τα ζώα ανταποδίδουν την αγάπη που τους δίνουμε!

Ιαν 202218

Η μπερδεμένη ιστορία των εμβολίων mRNA (όπως αυτό των Pfizer και Moderna)

Δεκ 202118

Μετάφραση από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature 597, 318-324 (2021)

Εκατοντάδες επιστήμονες είχαν εργαστεί σε εμβόλια mRNA (αγγελιαφόρο RNA) για δεκαετίες πριν η πανδημία του κορωνοϊού φέρει μια σημαντική ανακάλυψη.

Στα τέλη του 1987, ο Ρόμπερτ Μαλόουν (Malone) πραγματοποίησε ένα πείραμα ορόσημο. Ανακάτεψε αλυσίδες αγγελιαφόρου RNA με σταγονίδια λίπους, για να δημιουργήσει ένα είδος μοριακού στιφάδου. Τα ανθρώπινα κύτταρα απορρόφησαν το mRNA και άρχισαν να παράγουν πρωτεΐνες από αυτό.

Συνειδητοποιώντας ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να έχει εκτεταμένες δυνατότητες στην ιατρική, ο Malone, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ινστιτούτο Βιολογικών Σπουδών Salk στη La Jolla της Καλιφόρνια, αργότερα κατέγραφε μερικές σημειώσεις, τις οποίες υπέγραψε και χρονολόγησε. Εάν τα κύτταρα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρωτεΐνες από το mRNA που παραδόθηκε σε αυτά, έγραψε στις 11 Ιανουαρίου 1988, θα μπορούσε να είναι δυνατή η “θεραπεία με το RNA ως φάρμακο”. Αργότερα εκείνο το έτος, τα πειράματα του Malone έδειξαν ότι τα έμβρυα βατράχων απορρόφησαν ένα τέτοιο mRNA. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος είχε χρησιμοποιήσει λιπαρά σταγονίδια για να διευκολύνει το πέρασμα του mRNA σε έναν ζωντανό οργανισμό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ:

Η μπερδεμένη ιστορία των εμβολίων mRNA

ΕΠΙΣΗΣ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ NATURE:

d41586-021-02483-w

Εικονικό οπτικό μικροσκόπιο

Νοέ 202118

Πατήστε το “Explore” και μετά ανοίξτε την κασετίνα με τα παρασκευάσματα για να δείτε υλικό από φυτά, ζώα, βακτήρια αλλά και ανθρώπινους ιστούς.

  1. Ξεκινάμε πάντα από τη μικρότερη μεγέθυνση (x4) 
  2. Εστιάζουμε πρώτα με τον μακρομετρικό κοχλία (coarse focus)
  3. Στη συνέχεια για τέλεια εστίαση χρησιμοποιούμε τον μικρομετρικό κοχλία (fine focus)
  4. Μεγαλώνουμε τη μεγέθυνση κατά σειρά x4–> x10–>x40–> x100
  5. Όταν βάλουμε τον x100 φακό (καταδυτικός φακός) προσθέτουμε και λίγο λάδι (immersion oil) 
  6. Στην μεγέθυνση x100 χρησιμοποιούμε μόνο τον μικρομετρικό κοχλία (fine focus)

Virtual Microscope (ncbionetwork.org)

« Παλιότερα άρθρα

Αυτός ο κόσμος είναι ομορφιά γεμάτος

Χρόνος άχρονος

Translate

Σαν σήμερα

10/10: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής
Η «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής» αποτελεί μία πρωτοβουλία του «Παγκόσμιου Συνασπισμού για την κατάργηση της Θανατικής Ποινής», που συνενώνει 38 μη κυβερνητικές οργανώσεις του κόσμου, ανάμεσά τους και τη «Διεθνή Αμνηστία». Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου.

Πρόσφατα σχόλια

 

Προσωπικά στοιχείαcat 2684445 1280

Ονομάζομαι Θωμάς-Αμύντας Ιωαννίδης και είμαι Βιολόγος (ΠΕ04.04) απόφοιτος του ΕΚΠΑ. Υπηρετώ 24 χρόνια στην εκπαίδευση και από το σχολικό έτος 2008-2009 διδάσκω Βιολογία στo 11ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης.

Διεύθυνση: Παπαπέτρου Γαβαλά 64, ΤΚ 71409, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνα: Δ/νση 2810 237215, Γραμματεία 2810 234876
Fax: 2810 326299, Ε-mail: mail@11lyk-irakl.ira.sch.gr

Περιεχόμενο

Ο συγκεκριμένος χώρος θα διανθίζεται με υλικό για μελέτη στη Βιολογία αλλά και ενδιαφέροντα ή/και ψυχαγωγικά άρθρα, βίντεο και οτιδήποτε άλλο αφορά στο αντικείμενο της Βιολογίας.

Οδηγίες περιήγησης

Από την Αρχική Σελίδα μπορείτε να επιλέξετε από τις Κατηγορίες (κεντρικά στην αρχική σελίδα) αυτή που σας ενδιαφέρει ή να επισκεφθείτε Χρήσιμους Εξωτερικούς Συνδέσμους-links (κάτω δεξιά στην αρχική σελίδα). Σε κάθε κατηγορία που ανοίγετε μπορείτε να δείτε τα τελευταία αναρτηθέντα άρθρα ή να δείτε παλιότερα άρθρα πατώντας την επιλογή “παλιά” στο κάτω μέρος της σελίδας.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων