Θέματα Βιολογίας Πανελληνίων 2022

Ιούν 20226

Βιολογία Προσανατολισμού 2022

Πρόγραμμα Πανελληνίων 2022

Ιούν 20221

Πρόγραμμα Πανελληνίων 2022

Τριστάν ντα Κούνια: Το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο αρχιπέλαγος στον κόσμο

Απρ 202220

Μικρό φωτογραφικό λεύκωμα:

https://photos.app.goo.gl/6GWaTrLEkNLlLaGR2

Αναλυτικές πληροφορίες για το αρχιπέλαγος αλλά και τοπικά νέα από την πλήρως ενημερωμένη τοπική ιστοσελίδα:

Tristan da Cunha Website

Τράπεζα θεμάτων Βιολογίας Β΄ Λυκείου 2021-22

Φεβ 20223

Δημοσιεύτηκαν τα πρώτα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Βιολογίας Β’ Λυκείου για το σχ. έτος 2021-22.

Η εξεταστέα ύλη του μαθήματος είναι ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β’ ΓΕΛ   και οι οδηγίες για τον τρόπο εξέτασης και βαθμολόγησης είναι ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β΄ΓΕΛ Τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης

Τα θέματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο του ΙΕΠ: Αναζήτηση θεμάτων – Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (iep.edu.gr)

Τα θέματα και οι απαντήσεις σε ένα φάκελο:  Τράπεζα θεμάτων Βιολογίας 2021_22

 

 

 

Τα ζώα ανταποδίδουν την αγάπη που τους δίνουμε!

Ιαν 202218

Η μπερδεμένη ιστορία των εμβολίων mRNA (όπως αυτό των Pfizer και Moderna)

Δεκ 202118

Μετάφραση από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature 597, 318-324 (2021)

Εκατοντάδες επιστήμονες είχαν εργαστεί σε εμβόλια mRNA (αγγελιαφόρο RNA) για δεκαετίες πριν η πανδημία του κορωνοϊού φέρει μια σημαντική ανακάλυψη.

Στα τέλη του 1987, ο Ρόμπερτ Μαλόουν (Malone) πραγματοποίησε ένα πείραμα ορόσημο. Ανακάτεψε αλυσίδες αγγελιαφόρου RNA με σταγονίδια λίπους, για να δημιουργήσει ένα είδος μοριακού στιφάδου. Τα ανθρώπινα κύτταρα απορρόφησαν το mRNA και άρχισαν να παράγουν πρωτεΐνες από αυτό.

Συνειδητοποιώντας ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να έχει εκτεταμένες δυνατότητες στην ιατρική, ο Malone, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ινστιτούτο Βιολογικών Σπουδών Salk στη La Jolla της Καλιφόρνια, αργότερα κατέγραφε μερικές σημειώσεις, τις οποίες υπέγραψε και χρονολόγησε. Εάν τα κύτταρα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρωτεΐνες από το mRNA που παραδόθηκε σε αυτά, έγραψε στις 11 Ιανουαρίου 1988, θα μπορούσε να είναι δυνατή η «θεραπεία με το RNA ως φάρμακο». Αργότερα εκείνο το έτος, τα πειράματα του Malone έδειξαν ότι τα έμβρυα βατράχων απορρόφησαν ένα τέτοιο mRNA. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος είχε χρησιμοποιήσει λιπαρά σταγονίδια για να διευκολύνει το πέρασμα του mRNA σε έναν ζωντανό οργανισμό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ:

Η μπερδεμένη ιστορία των εμβολίων mRNA

ΕΠΙΣΗΣ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ NATURE:

d41586-021-02483-w

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας 2021-2022

Δεκ 202113

Έγκριση Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας σχολικό έτος 2021-2022

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

 

Εικονικό οπτικό μικροσκόπιο

Νοέ 202118

Πατήστε το «Explore» και μετά ανοίξτε την κασετίνα με τα παρασκευάσματα για να δείτε υλικό από φυτά, ζώα, βακτήρια αλλά και ανθρώπινους ιστούς.

  1. Ξεκινάμε πάντα από τη μικρότερη μεγέθυνση (x4) 
  2. Εστιάζουμε πρώτα με τον μακρομετρικό κοχλία (coarse focus)
  3. Στη συνέχεια για τέλεια εστίαση χρησιμοποιούμε τον μικρομετρικό κοχλία (fine focus)
  4. Μεγαλώνουμε τη μεγέθυνση κατά σειρά x4–> x10–>x40–> x100
  5. Όταν βάλουμε τον x100 φακό (καταδυτικός φακός) προσθέτουμε και λίγο λάδι (immersion oil) 
  6. Στην μεγέθυνση x100 χρησιμοποιούμε μόνο τον μικρομετρικό κοχλία (fine focus)

Virtual Microscope (ncbionetwork.org)

Οι μηχανισμοί εισόδου του κορωνοϊού στα κύτταρά μας

Νοέ 202111

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο-επιτομή των όσων γνωρίζουμε για τους τρόπους με τους οποίους ο κορωνοϊός (SARS-CoV-2)  καταφέρνει να εισέλθει στα κύτταρά μας και θα εκπλαγείτε από την πολυπλοκότητα και τον πλουραλισμό των στρατηγικών που διαθέτει μια μικροσκοπική οντότητα μερικών nm (νανομέτρων, εκατομμυριοστών του χιλιοστού)

Mechanisms of SARS-CoV-2 entry into cells

Παγκολίνοι: τα ζώα που η λαθροθηρία τους θεωρήθηκε πιθανή αιτία της πανδημίας του Κορωνοϊού

Νοέ 202111

Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται σε ένα ζώο που είναι μία από τις πιθανές προελεύσεις του SARSCoV-2, του ιού που προκάλεσε την τρομερή πανδημία που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Η εξάπλωση του ανθρώπου στην άγρια φύση και η εκμετάλλευση, συχνά μέχρι εξαφάνισης, κάποιων ειδών φαίνεται ότι μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για την ανθρωπότητα.

Tο πιο διακινούμενο θηλαστικό στον κόσμο είναι ένα είδος που ίσως να μην το έχετε ξανακούσει ποτέ, ο παγκολίνος. Αυτό το είδος μυρμηγκοφάγου παρά την σαυροειδή εμφάνισή του είναι πράγματι ένα θηλαστικό. Οι παγκολίνοι είναι τόσο μικροί όσο μια οικιακή γάτα ενώ άλλοι είναι τόσο μεγάλοι όσο ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος. Το σώμα τους καλύπτεται από έως και 1.000 φολίδες που τους προστατεύουν από θηρευτές όπως τα αιλουροειδή. Όταν απειλείται μια φυσική άμυνα του παγκολίνου είναι να κουλουριαστεί σε μπάλα.

Δυστυχώς υπάρχει ένας θηρευτής από τον οποίο οι παγκολίνοι δεν είναι σε θέση να προστατευτούν: ο άνθρωπος. Κάποιοι εκτιμούν ότι οι λαθροκυνηγοί έχουν κυνηγήσει περισσότερο από 1 εκατομμύριο παγκολίνους την τελευταία δεκαετία. Οι λαθροθήρες χρησιμοποιούν διαδρομές διακίνησης που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο, ενώ αλλάζουν συχνά οδούς για την αποφυγή της επιβολής του νόμου.  Οκτώ είδη παγκολίνων που απαντώνται μόνο στην τροπική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική τώρα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Οι παγκολίνοι θανατώνονται  για ποικίλες χρήσεις: από φάρμακα έως είδη πολυτελείας, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να απαντάται στην Κίνα και το Βιετνάμ. Οι φολίδες του παγκολίνου συχνά γίνονται σκόνη ή πάστα και συνταγογραφούνται στην παραδοσιακή ιατρική για τα πάντα, από ανακούφιση από την αρθρίτιδα μέχρι τη διέγερση της γαλουχίας. Ωστόσο,  αυτές οι θεραπείες δεν έχουν επιστημονική βάση καθώς οι φολίδες του παγκολίνου είναι κατασκευασμένες από κερατίνη, το ίδιο υλικό που υπάρχει στα νύχια μας. Έμβρυα παγκολίνων καταναλώνονται μερικές φορές σε σούπες καθώς  λανθασμένα πιστεύεται ότι λειτουργεί ως αφροδισιακό φάρμακο για τους άντρες, αν και μόνο ένας πλούσιος μπορεί να αντέξει οικονομικά να φάει έναν παγκολίνο…

Το 2016 ψηφίστηκε η διεθνής συνθήκη για το εμπόριο άγριας ζωής όπου περιλάμβανε και την απαγόρευση της εμπορίας των παγκολίνων. Ωστόσο αυτά τα πλάσματα συνεχίζουν να υφίστανται λαθροθηρία με ανησυχητικό ρυθμό προκαλώντας ακόμη και την κατάρρευση των πληθυσμών του ασιατικού παγκολίνου κάνοντας τους λαθροκυνηγούς να στρέφονται όλο και περισσότερο στα αφρικανικά είδη. Η μεγαλύτερη κατάσχεση φολίδων  παγκολίνου πραγματοποιήθηκε το 2017 οι οποίες σύμφωνα με μία εκτίμηση προήλθαν από περίπου 20.000 αφρικανικούς παγκολίνους.  Ένα γεγονός που επιδεινώνει την προοπτική για τη διατήρηση του παγκολίνου είναι η καταστροφή των οικοσυστημάτων στα οποία ζουν , ενώ επιπλέον δυστυχώς αναπαράγονται αργά γεννώντας μόνο ένα μωρό το χρόνο.

Αλλά γιατί πρέπει να νοιαζόμαστε για ένα ζώο για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει; Οι λαθρέμποροι είναι συχνά μέρος του ίδιου παγκόσμιου εγκληματικού δικτύου που οδηγούν και άλλα ζώα, όπως οι ελέφαντες και οι ρινόκεροι, σε εξαφάνιση. Επιπλέον η απώλεια των παγκολίνων θα μπορούσε να αποδειχθεί οικολογική και οικονομική καταστροφή για τις τοπικές κοινότητες καθώς οι παγκολίνοι τρώνε τερμίτες που διαφορετικά θα μπορούσαν (οι τερμίτες)  να καταστρέψουν τις καλλιέργειες και τα κτίρια τους. Οι παγκολίνοι υφίστανται επίσης κακοποίηση, όπως η σίτιση δια της βίας και οι τραυματισμοί από παγίδες. Λίγοι τυχεροί παγκολίνοι που επέζησαν από την εμπορία κατασχέθηκαν στο Βιετνάμ και εστάλησαν σε κέντρο διάσωσης και επέστρεψαν στην άγρια ​​φύση.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των παγκολίνων, όπως η μείωση της ζήτησης και την επιβολή της νομοθεσίας κατά της λαθροθηρίας, αλλιώς αυτά τα αγαθά πλάσματα μπορεί να εξαφανιστούν πριν οι περισσότεροι άνθρωποι μάθουν καν ότι υπάρχουν.

Στεφανιαία νόσος και χοληστερίνη

Οκτ 202129

H στεφανιαία νόσος αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο των καρδιαγγειακών νοσημάτων και την κύρια αιτία θνητότητας και θνησιμότητας τόσο στις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Ως στεφανιαία νόσος ορίζεται κάθε διαταραχή της ροής του αίματος στο μυοκάρδιο λόγω αθηρωμάτωσης των στεφανιαίων αρτηριών. Εκδηλώνεται κλινικά σε χρόνια μορφή με τη στηθάγχη προσπάθειας ενώ σε οξεία μορφή με την ασταθή στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή τον αιφνίδιο θάνατο.

Ως έμφραγμα του μυοκαρδίου ορίζεται η μη-αναστρέψιμη κυτταρική βλάβη λόγω παρατεταμένης ισχαιμίας που οδηγεί σε νέκρωση του καρδιακού μυός. Αρχικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε το έμφραγμα από τα συμπτώματα, τις ηλεκτροκαρδιογραφικές ανωμαλίες και τα ένζυμα. Ωστόσο, η εξέλιξη πιο ευαίσθητων βιοδεικτών σε συνδυασμό με τις απεικονιστικές εξετάσεις συντέλεσαν σημαντικά στη ακριβέστερη διάγνωση νέκρωσης περιοχών του μυοκαρδίου και στην ανάγκη αναθεώρησης του ορισμού. Το Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου (Ο.Ε.Μ) αποτελεί ασθένεια που συνεπάγεται σημαντικό κόστος για το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία. Επίσης σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα διότι προκαλεί αιφνίδιο θάνατο. Κάθε χρόνο, περίπου 785.000 άτομα θα υποστούν ένα έμφραγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου κάθε λεπτό ένας Αμερικανός θα υποκύψει σε ένα έμφραγμα. (2013)

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί τον κύριο αιτιολογικό παράγοντα για τη εκδήλωση του εμφράγματος. Συγκεκριμένα, είναι μία σύνθετη εξελικτική και συστηματική νόσος των αρτηριών που προσβάλλει κυρίως τον έσω χιτώνα των μεγάλων και μεσαίων αρτηριών της συστηματικής κυκλοφορίας.
Στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης εμπλέκονται πολλαπλοί γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες αλλά και το μικροπεριβάλλον των κυττάρων στις περιοχές της βλάβης. Οι παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για την εκδήλωση αυτής της χρονοβόρας διαδικασίας είναι είτε τροποποιήσιμοι ή μη-τροποποιήσιμοι.
Αναλυτικότερα, στους τροποποιήσιμους παράγοντες συμπεριλαμβάνονται η συστηματική αρτηριακή υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία-δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Η ηλικία, το ανδρικό φύλο και το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας πρώιμης νόσου αποτελούν τους μη τροποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Υπερλιπιδαιμία και Υπερχοληστερολαιμία:

Ως υπερλιπιδαιμία ορίζεται η αύξηση της ποσότητας των λιπιδίων στο αίμα. Τα λιπίδια που έχουν συσχετισθεί με τη στεφανιαία νόσο είναι η ολική χοληστερόλη, η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη (HDL) γνωστή ως καλή χοληστερόλη, η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη (LDL), γνωστή ως κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Η αύξηση της χοληστερόλης, η οποία αποτελεί απαραίτητο συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης είναι επικίνδυνη διότι σε συνδυασμό με υψηλές τιμές LDL και χαμηλές τιμές HDL-χοληστερόλης συμβάλλουν σημαντικά στην γένεση ή και την εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης.
Ο αθηρωματικός δείκτης είναι το πηλίκον της συνολικής χοληστερίνης προς την HDL το οποίο υποδηλώνει το κίνδυνο για την εκδήλωση Ο.Ε.Μ. Όσο μικρότερο είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαίρεσης τόσο μικρότερος είναι και ο κίνδυνος για εκδήλωση Ο.Ε.Μ. Κατά άλλους ως αθηρωματικός δείκτης ορίζετε τον πηλίκον LDL/HDL. Αναλυτικότερα, η LDL μεταφέρει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στους ιστούς του σώματος ενώ η HDL απομακρύνει το πλεόνασμα των λιπιδίων από τους ιστούς του σώματος για απέκκριση. Επί χαμηλών τιμών HDL και αυξημένων τιμών LDL παρατηρείται αδυναμία απέκκρισης των πλεοναζόντων λιπιδίων και εναπόθεση αυτών στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και συνεπώς προαγωγή της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. Η LDL χοληστερόλη θεωρείται ισχυρός ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.

Οδηγίες για τη διδασκαλία της Βιολογίας

Οκτ 20212

Οδηγίες Βιολογία Α Λυκείου

Οδηγίες Βιολογία Β Λυκείου

Οδηγίες Βιολογία Γ Λυκείου

Καθορισμός εξεταστέας ύλης Βιολογίας Β’ τάξης Γενικού Λυκείου, σχ. έτος 2021-22

Σεπ 202116

Κοινοποιήθηκε η εξεταστέα ύλη για το μάθημα της Βιολογίας Β Λυκείου για το σχολικό έτος 2021-22. Σας υπενθυμίζουμε ότι το μάθημα της Βιολογίας στη Β’ Λυκείου εξετάζεται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις (ομάδα Α’ μαθημάτων) και ότι εφέτος έχει ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει η Τράπεζα Θεμάτων.

Εξεταστέα ύλη Βιο Β Λυκείου 2021_22

Καθορισμός εξεταστέας ύλης Βιολογίας για τις Πανελλήνιες 2022

Ιούλ 202122

Στο ΦΕΚ Β ́ 3137/19-07-2021 δημοσιεύτηκε η με αρ. πρωτ. 83871/Δ2/12-07-2021 Υ.Α. με θέμα: «Καθορισμός εξεταστέας ύλης για το έτος 2022 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ ́ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου».

Ειδικά για τη Βιολογία η ύλη έχει ως εξής:

ΒΙΒΛΙΑ 2021-2022
ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΥΧΟΣ Α΄ των Καψάλη Α., Μπουρμπουχάκη Ι-Ε., Περάκη Β., Σαλαμαστράκη Σ.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΥΧΟΣ Β΄ των Αλέπορου Μαρίνου Β., Αργυροκαστρίτη Α., Κομητοπούλου Α., Πιαλόγλου Π., Σγουρίτσα Β.

Από το βιβλίο: ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΥΧΟΣ Α΄
Κεφάλαιο 1. Χημική σύσταση του κυττάρου 1.2 Μακρομόρια, μόνο η υποπαράγραφος:
– «Πρωτεΐνες: Διαδεδομένες, πολύπλοκες και εύθραυστες»
Κεφάλαιο 2. Κύτταρο: Η θεμελιώδης μονάδα ζωής Εισαγωγή «Μια από τις επιδιώξεις των φυσικών επιστημών . . .προϋπήρξαν των ευκαρυωτικών»
2.3 Μια περιήγηση στο εσωτερικό του κυττάρου, μόνο οι υποπαράγραφοι:
– «Πυρήνας»
– «Ενδομεμβρανικό σύστημα», μόνο το απόσπασμα «Το αδρό ενδοπλασματικό δίκτυο φέρει στην εξωτερική επιφάνεια . . . πρωτεΐνες που τους είναι απαραίτητες», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο «Ενδοπλασματικό δίκτυο».
– «Χλωροπλάστες και Μιτοχόνδρια – Οι μετατροπείς ενέργειας των κυττάρων»
Κεφάλαιο 3.
Μεταβολισμός 3.2 Ένζυμα και Βιολογικοί Καταλύτες, μόνο οι υποπαράγραφοι:
– «Μηχανισμός δράσης των ενζύμων» και
– «Ιδιότητες των ενζύμων»
Κεφάλαιο 4.
Γενετική 4.1. Κύκλος ζωής του κυττάρου
4.3 Κυτταρική διαίρεση Υπόδειξη: Ο επιχιασμός να μην περιλαμβάνεται σε ασκήσεις.

Από το βιβλίο: ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΥΧΟΣ Β΄
Κεφάλαιο 1. Το γενετικό υλικό Όλες οι παράγραφοι
Κεφάλαιο 2.Αντιγραφή, έκφραση και ρύθμιση της γενετικής πληροφορίας Όλες οι παράγραφοι
Κεφάλαιο 4.Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA Όλες οι παράγραφοι
Κεφάλαιο 5. Μενδελική κληρονομικότητα Όλες οι παράγραφοι
Κεφάλαιο 6. Μεταλλάξεις Όλες οι παράγραφοι
Κεφάλαιο 7. Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Όλες οι παράγραφοι εκτός από την  παράγραφο «Η παραγωγή της πενικιλίνης αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία της
Βιοτεχνολογίας»
Κεφάλαιο 8. Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική Όλες οι παράγραφοι
Κεφάλαιο 9.Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία Όλες οι παράγραφοι

Επισημάνσεις
• Στην εξεταστέα ύλη δεν περιλαμβάνονται:
α) Τα ένθετα – παραθέματα, οι πίνακες, τα μικρά ένθετα κείμενα σε πλαίσιο και οι προτάσεις για συνθετικές-δημιουργικές εργασίες των μαθητών.
β) Οι χημικοί τύποι, οι οποίοι συνοδεύουν το κείμενο και συμβάλλουν στην κατανόησή του, σε καμία όμως περίπτωση δεν απαιτείται η απομνημόνευσή τους.
γ) Οι εικόνες και οι λεζάντες που τις συνοδεύουν ως αναπόσπαστο μέρος τους. Δύνανται, ωστόσο, να χρησιμοποιηθούν στην επεξήγηση δομών, λειτουργιών και διαδικασιών που ήδη αναφέρονται στο κείμενο των σχολικών βιβλίων.
δ) Οι Εργαστηριακοί Οδηγοί που συνοδεύουν τα σχολικά βιβλία.

ΦΕΚ Β 3137_ΥΛΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2022

Θέματα Πανελληνίων στη Βιολογία Κατ/νσης από το 2001 έως το 2022

Ιούν 202116

Προσανατολισμού 2022

Προσανατολισμού 2021

Προσανατολισμού 2020 νέο σύστημα

Προσανατολισμού 2020 παλαιό σύστημα

Προσανατολισμού 2019

Προσανατολισμού 2018

Προσανατολισμού 2017

Προσανατολισμού 2016

Θετική 2015

Θετική 2014

Θετική 2013

Θετική 2012

Θετική 2011

Θετική 2010

Θετική 2009

Θετική 2008

Θετική 2007

Θετική 2006

Θετική 2005

Θετική 2004

Θετική 2003

Θετική 2002

Θετική 2001

ομογενών κατευθυνση 2021

ομογενών κατευθυνση 2020 νεο

ομογενών κατευθυνση 2020 παλιο

ομογενών κατευθυνση 2019

ομογενών κατευθυνση 2018

ομογενών κατευθυνση 2017

ομογενών κατευθυνση 2016

ομογενών κατευθυνση 2015

ομογενών κατευθυνση 2014

ομογενών κατευθυνση 2013

ομογενών κατευθυνση 2012

ομογενών κατευθυνση 2011

ομογενών κατευθυνση 2010

ομογενών κατευθυνση 2009

ομογενών κατευθυνση 2008

ομογενών κατευθυνση 2007

ομογενών κατευθυνση 2006

ομογενών κατευθυνση 2005

ομογενών κατευθυνση 2004

ομογενών κατευθυνση 2003

ομογενών κατευθυνση 2002

ομογενών κατευθυνση 2001

επαναληπτικές 2021

επαναληπτικές κατεύθυνση 2020 παλιό

επαναληπτικές κατεύθυνση 2020 νέο

επαναληπτικες κατευθυνση 2019

επαναληπτικες κατευθυνση 2018

επαναληπτικες κατευθυνση 2017

επαναληπτικες κατευθυνση 2016

επαναληπτικες κατευθυνση 2015

επαναληπτικες κατευθυνση 2014

επαναληπτικες κατευθυνση 2013

επαναληπτικες κατευθυνση 2012

επαναληπτικες κατευθυνση 2011

επαναληπτικες κατευθυνση 2010

επαναληπτικες κατευθυνση 2009

επαναληπτικες κατευθυνση 2008

επαναληπτικες κατευθυνση 2007

επαναληπτικες κατευθυνση 2006

επαναληπτικες κατευθυνση 2005

επαναληπτικες κατευθυνση 2004

επαναληπτικες κατευθυνση 2003

επαναληπτικες κατευθυνση 2001

« Παλιότερα άρθρα

Αυτός ο κόσμος είναι ομορφιά γεμάτος

Χρόνος άχρονος

Translate

Σαν σήμερα

3/7/1922: Επιστρατεύονται όλοι οι Έλληνες έφεδροι της Μικράς Ασίας, που υπηρέτησαν στο στρατό λιγότερο από δυο χρόνια, ενώ η κυβέρνηση αποδέχεται την αυτονόμηση της Μικράς Ασίας.

Πρόσφατα σχόλια

Προσωπικά στοιχεία

Εικόνα προφίλ του/της ΘΩΜΑΣ-ΑΜΥΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣΟνομάζομαι Θωμάς-Αμύντας Ιωαννίδης και είμαι Βιολόγος (ΠΕ04.04) απόφοιτος του ΕΚΠΑ. Υπηρετώ 16 χρόνια στην εκπαίδευση και από το σχολικό έτος 2008-2009 διδάσκω Βιολογία στo 11ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης.

Διεύθυνση: Παπαπέτρου Γαβαλά 64, ΤΚ 71409, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνα: Δ/νση 2810 237215, Γραμματεία 2810 234876
Fax: 2810 326299, Ε-mail: mail@11lyk-irakl.ira.sch.gr

Περιεχόμενο

Ο συγκεκριμένος χώρος θα διανθίζεται με υλικό για μελέτη στη Βιολογία αλλά και ενδιαφέροντα ή/και ψυχαγωγικά άρθρα, βίντεο και οτιδήποτε άλλο αφορά στο αντικείμενο της Βιολογίας.

Οδηγίες περιήγησης

Από την Αρχική Σελίδα μπορείτε να επιλέξετε από τις Κατηγορίες (κεντρικά στην αρχική σελίδα) αυτή που σας ενδιαφέρει ή να επισκεφθείτε Χρήσιμους Εξωτερικούς Συνδέσμους-links (κάτω δεξιά στην αρχική σελίδα). Σε κάθε κατηγορία που ανοίγετε μπορείτε να δείτε τα τελευταία αναρτηθέντα άρθρα ή να δείτε παλιότερα άρθρα πατώντας την επιλογή «παλιά» στο κάτω μέρος της σελίδας.Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση