ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Η.Π.Α.
[slideboom id=791144&w=425&h=370]
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ
“ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ”
Β΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ – 2013
ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΟΜΑΔΑ 1
ΜΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΠΟΓΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΟΨΙΜΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΣΑΚΑΛΙΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΘΕΜΑΤΑ: ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ, PANCAKE TUESDAY ή PANCAKE DAY
ΟΜΑΔΑ 2
ΑΒΝΤΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ
ΚΑΜΠΟΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΛΑΤΙΦΙ ΑΡΙΟΛ
ΜΠΑΒΕΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΘΕΜΑΤΑ: CHRISTMAS EVE, CHRISTMAS DAY, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠΌ ΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΊΑ, BOXING DAY
ΟΜΑΔΑ 3
ΜΟΥΡΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ , ΜΠΑΤΣΕΦ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ,ΦΕΡΧΑΤΗ ΑΙΜΙΛΙΑΝΑ ,ΧΟΥΝΤΑΛΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ: Η ΓΙΟΡΤΉ ΤΟΥ ΠΆΣΧΑ ΜΕΓΆΛΗ ΠΈΜΠΤΗ (MAUNDY THURSDAY) THE HORN DANCE (Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΤΩΝ)
ΟΜΑΔΑ 4
ΒΥΡΛΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ , ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ , ΜΠΙΝΙΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ ,ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ ,ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ,
ΧΟΥΡΣΑΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΘΕΜΑΤΑ: GUY FAWKES HALLOWEEN SAINT GEORGE (ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)
ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2
1.1 ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ 2
2. Γενικός σκοπός 4
3. Εκθεση 4
3.1. Ημερα της ΑνεξαρτησΙας (Independence Day or 4th of July) 4
3.2. ΗμΕρα ΜνΗμης στον ΚαναδΑ (Remembrance Day) 6
3.3. Η ΗμΕρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving ) 7
3.4. Pancake Tuesday Ή Pancake Day 9
3.5. CHRISTMAS EVE 11
3.6. CHRISTMAS DAY 11
3.7. ΧριστουγεννιΑτικα Εθιμα από τη Μ. ΒρετανΙα 12
3.8. BOXING DAY 14
3.9. Η ΓιορτΗ του ΠΑσχα 15
3. 10. The Horn Dance (ο ΧορΟς των ΚερΑτων) 18
3.11. Guy Fawkes 21
3.12. HALLOWEEN 24
3.13. Saint George (Αγιος ΓεΩργιος) 26
4. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 28
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία. Δεν αρκεί μόνο η εκμάθηση κανόνων γραμματικής και συντακτικού και η απομνημόνευση αναρίθμητων λέξεων και εκφράσεων για να μπορέσει κάποιος που δεν είναι φυσικός ομιλητής μιας γλώσσας να την χρησιμοποιήσει ορθά. Έχει γίνει αποδεκτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια πως για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η προσέγγιση μιας γλώσσας και μέσω του πολιτισμού των κρατών όπου ομιλείται αυτή η γλώσσα.
Η λέξη πολιτισμός εμπεριέχει πολυάριθμα στοιχεία για ένα λαό. Οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό το project αποφάσισαν να επικεντρωθούν στο κομμάτι του πολιτισμού που αναφέρεται στα έθιμα και τις παραδόσεις δύο χωρών, της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Οι πιο βασικοί λόγοι που επιλέχθηκαν αυτές οι δυο χώρες από το σύνολο των Αγγλόφωνων χωρών που υπάρχουν είναι δύο: Η Αγγλική γλώσσα που μαθαίνουν είναι αυτή που ομιλείται σε αυτές τις δύο χώρες και επειδή έχουν έρθει σε επαφή με τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, κυρίως μέσω ταινιών που έχουν αναφορές σε αυτά. Ένας τρίτος λόγος είναι το ότι κάποιοι από τους μαθητές έχουν συγγενείς που ζουν σε αυτές τις δύο χώρες και έτσι είχαν ήδη κάποια γνώση για αυτά τα θέματα.
Βλέποντας λοιπόν πως, όπως και στη χώρα μας, υπάρχει μια μακροχρόνια τήρηση εθίμων και παραδόσεων στις δύο αυτές χώρες, ανακάλυψαν πως όσο διαφορετική και αν είναι οι κουλτούρα τους πολύ περισσότερες είναι οι ομοιότητες των λαών. Η ενασχόληση με τις θρησκευτικές εορτές τους έδειξε πως υπάρχουν κοινά έθιμα και παραδόσεις και πως στις εθνικές εορτές ο λόγος και ο τρόπος εορτασμού τους δεν διαφέρει πολύ από τον δικό μας: ιστορική μνήμη, εθνική υπερηφάνεια και ενότητα, παρελάσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις, ομιλίες κλπ.
1.1 ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
Έθιμο: κάθε εκδήλωση της κοινωνικής ζωής που διατηρείται και επιβάλλεται από τη συνήθεια και την παράδοση.
Παράδοση: (συχνά στον πληθ.) 1.ό,τι αναπτύσσεται ιστορικά και μεταδίδεται (στα πλαίσια μιας ομάδας, κοινωνίας κτλ.) από γενιά σε γενιά σε σχέση με συμπεριφορές, αντιλήψεις, ιδέες, έθιμα, δραστηριότητες, πρακτικές κτλ.
2. Παλιές ιστορίες, μυθικές διηγήσεις, θρύλοι που δημιουργήθηκαν και μεταδόθηκαν κυρίως προφορικά στους μεταγενεστέρους.
(Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής)
Θα επιχειρήσουμε έναν ορισμό του τι είναι τα έθιμα και οι παραδόσεις από πληροφορίες που βρήκαμε στο Διαδίκτυο:
“Ο όρος ήθος σημαίνει το σύνολο των ψυχικών χαρακτηριστικών κάθε ανθρώπου. Ήθη λέγονται οι αντιλήψεις ενός λαού για την ηθική και κοινωνική συμπεριφορά. Είναι οι γενικές αρχές Δικαίου, οι θεμιτοί τρόποι συμπεριφοράς του κοινωνικού ανθρώπου, που μεταβάλλονται με τη μεταβολή του χρόνου, που διαφέρουν από τόπο σε τόπο και απηχούν την τρέχουσα ηθική μιας κοινωνίας. Δηλαδή τα ήθη ορίζουν αξίες, σχέσεις, συμπεριφορές.
Όταν, όμως, οι αντιλήψεις αυτές πάρουν και μια σταθερά επαναλαμβανόμενη τελεστική, περισσότερο ή λιγότερο τελετουργική μορφή, γίνονται έθιμα, όπως είναι τα γαμήλια έθιμα. Γίνονται δηλαδή συνήθεια με καθολικό χαρακτήρα, που τηρείται από όλα τα μέλη της κοινωνικής ομάδας. Τα στοιχεία του εθίμου είναι: α) το ιστορικό: μακρόχρονη και ομοιόμορφη άσκηση, δηλαδή ορισμένη συμπεριφορά των κοινωνιών που επαναλαμβάνεται ομοιόμορφα επί αρκετό χρόνο, ώστε να παγιωθεί ως κανόνας Δικαίου β) το ψυχολογικό: η πεποίθηση των κοινωνιών ότι, με τη συμπεριφορά τους εφαρμόζουν κανόνα δικαίου και ότι αν δεν τηρήσουν τη συμπεριφορά αυτή, θα έχουν κυρώσεις. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι η γενική κατακραυγή και η ηθική καταδίκη από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Τα έθιμα διακρίνονται σε γενικά (ισχύουν σε όλη τη χώρα) και τοπικά (ισχύουν σε ορισμένη περιοχή). Υπάρχουν, επίσης, έθιμα επαγγελματικά και θρησκευτικά κ.λ.π.
Η έννοια των εθίμων προσεγγίζεται καλύτερα με το συσχετισμό τους με την έννοια των ηθών (λέμε ήθη και έθιμα). Στα νεότερα χρόνια η σχέση ηθών και εθίμων μεταβλήθηκε. Ήθη πάντα υπάρχουν. Αλλά δε δημιουργούνται νέα έθιμα. Αυτό σχετίζεται με τον τερματισμό της κλειστής ζωής της αγροτικής κοινωνίας, που ήταν ο κατεξοχήν χώρος δημιουργίας εθίμων. Γιατί εκεί συνέτρεχαν οι λόγοι που ευνοούσαν τη δημιουργία και διατήρησή τους (έντονη πίστη σε υπερφυσικές δυνάμεις, που έπρεπε, λατρευτικά, να καταστούν ευεργετικές, διάθεση ελεύθερου χρόνου, συλλογική ζωή). Υπάρχει, εντούτοις, μια τάση διατήρησης παλιών εθίμων, έστω κι αν εξέλιπαν οι αιτίες που τα είχαν δημιουργήσει. Το τελετουργικό, η παραστατικότητα και η θεαματικότητα του εθίμου ασκούν αρκετά ισχυρή γοητεία, ώστε να παρατηρείται, τις τελευταίες δεκαετίες, μια σκόπιμη αναβίωση των παλιών εθίμων, που προσφέρονται ως ένα είδος θεατρικής παράστασης, ή θεάματος…“.
(Νίκος Ζυγογιάννης)
“Οι λέξεις ήθη και έθιμα αλληλοσυμπληρώνονται νοηματικά. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι πηγαίνουν μαζί όχι μόνο στην δικιά μας γλώσσα, αλλά σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Τα ήθη αποτελούν από μια άποψη, ένα όμορφο υλικό συμπεριφοράς των μελών των κοινωνικών ομάδων Είναι τα αισθήματα οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες οι κλίσεις που επικρατούν σε μια δεδομένη εποχή π.χ. ενδύματα, προϊόντα, διατροφές κ.τ.λ. Τα έθιμα είναι τα ήθη όταν παίρνουν μια ορισμένη, σταθερά επαναλαμβανόμενη τελεστική μορφή. Η επανάληψή τους αυτή σχηματίζει και την παράδοσή τους”.
(6ο ΓΕΛ Καβάλας)
2. Γενικός σκοπός
Σκοπός της έρευνας αυτής είναι να γνωρίσουμε κάποια από τα έθιμα και τις παραδόσεις της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δύο χωρών που αποτελούν τη βασική προέλευση της γλώσσας που διδασκόμαστε. Μέσω της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και της ενεργούς συμμετοχής στην έρευνα αυτή θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τυχόν ομοιότητες ή/και διαφορές στην ιστορία και τις παραδόσεις μεταξύ της χώρας μας και των δύο αυτών κρατών. Ελπίζουμε πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε περισσότερο τον πολιτισμό και την ιστορία τους καθώς και να γνωρίσουμε κάποια σημαντικά γεγονότα στην ιστορία τους. Ερευνώντας κάποιες από τις θρησκευτικές εορτές, κοινές μεταξύ τους, θα ανακαλύψουμε ομοιότητες και διαφορές στον εορτασμό τους.
Ένα άλλο όφελος που σίγουρα θα αποκτήσουμε θα είναι με πώς να συνεργαζόμαστε ομαδικά, θα ανακαλύψουμε την σπουδαιότητα της αυτενέργειας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, το πώς να αναζητούμε πληροφορίες από πηγές καθώς και το πως να τις αξιολογούμε και πολύ περισσότερο πώς να τις χρησιμοποιούμε. Με αυτόν τον τρόπο θα καλλιεργήσουμε την ομαδική συνεργασία και θα οξύνουμε την κριτική μας ικανότητα.
3. Έκθεση
Ομάδα 1 : (Μελάς Δ., Μπόγρη Α., Οψιμούλης Γ., Τσακαλιάρης Ν.)
3.1. Ημέρα της Ανεξαρτησίας (Independence Day or 4th of July)
Ο λόγος που επιλέξαμε αυτή την ημέρα είναι καθαρά συμβολικός. Είναι μία από τις σημαντικότερες γιορτές της Αμερικής και σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για αυτήν.
Ιστορία
Το 1775, οι κάτοικοι της Νέας Αγγλίας ξεκίνησαν να αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους από τη Μεγάλη Βρετανία. Στις 2 Ιουλίου του 1776, το Κογκρέσο κρυφά ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας εκδόθηκε για πρώτη φορά δύο ημέρες αργότερα, την 4 Ιουλίου του 1776. Η πρώτη δημόσια ανάγνωσή της έγινε στις 8 Ιουλίου του 1776. Οι εκπρόσωποι άρχισαν να την υπογράφουν στις 2 Αυγούστου του 1776.
Το μεγαλειώδες της ημέρας
Η μέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου. Πατριωτικές και οικογενειακές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί άνθρωποι αναρτούν την αμερικανική σημαία έξω από τα σπίτια τους ή σε διάφορα κεντρικά κτίρια. Οι εορτασμοί έχουν βαθιές ρίζες στην αμερικανική παράδοση της πολιτικής ελευθερίας.
Η δημόσια ζωή
Λίγοι άνθρωποι εργάζονται την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Είναι μέρα οικογενειακής γιορτής, με πικ-νικ και μπάρμπεκιου, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην αμερικανική παράδοση της πολιτικής ελευθερίας. Οι δραστηριότητες που συνδέονται με την ημέρα αυτή περιλαμβάνουν διαγωνισμούς φαγητού (hotdog και καρπουζιού) όπως επίσης και αθλητικές εκδηλώσεις, αγώνες μπέιζμπολ, κολύμβησης και διελκυστίνδας.
Πολλές κοινότητες οργανώνουν θεάματα με πυροτεχνήματα που συχνά συνοδεύονται από ανάλογη μουσική. Τα πιο εντυπωσιακά πυροτεχνήματα προβάλλονται στην τηλεόραση. Μερικοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν μία ή περισσότερες ημέρες από την άδειά τους για να δημιουργήσουν ένα εορταστικό τριήμερο, έτσι ώστε να ξεφύγουν από τη ζέστη του καλοκαιριού και να απολαύσουν τις ημέρες άδειας στις αγαπημένες τους παραλίες ή σε άλλους δημοφιλείς τόπους αναψυχής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κυκλοφορική συμφόρηση.
Διάφοροι πολιτικοί εμφανίζονται σε δημόσιες εκδηλώσεις για να δείξουν τον σεβασμό τους για την ιστορία, την κληρονομιά και τους πολίτες της χώρας τους. Πάνω απ όλα, οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τον σεβασμό και δίνουν τις ευχαριστίες τους για τις ιδέες για τις οποίες πολέμησαν τότε οι συμπατριώτες τους.
Πότε γιορτάζεται
H Ημέρα της Ανεξαρτησίας είναι ομοσπονδιακή αργία. Αν η 4 Ιουλίου είναι Σάββατο, εορτάζεται την Παρασκευή, 3 Ιουλίου. Αν είναι Κυριακή, εορτάζεται την Δευτέρα, 5 Ιουλίου. Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία είναι κλειστά. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να κλείσουν αν το επιθυμούν.
Επιπλέον πληροφορίες
Η πρώτη περιγραφή του τρόπου Ημέρα της Ανεξαρτησίας αναφέρεται σε μια επιστολή από τον John Adams (τον δεύτερο Αμερικανό πρόεδρο) στη γυναίκα του Abigail στις 3 Ιουλίου του 1776. Περιέγραψε «την λαμπρότητα και την παρέλαση, με τις παραστάσεις, τα παιχνίδια, τα σπορ, τα όπλα, τις φωτιές, και την φωταγώγηση” σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ο όρος “Ημέρα της Ανεξαρτησίας” δεν χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1791.
Είναι ενδιαφέρον, ο Τόμας Τζέφερσον (τρίτος Αμερικάνος πρόεδρος) και ο Τζον Άνταμς, οι δύο υπογράφοντες της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, πέθαναν στις 4 Ιουλίου του 1826 – ακριβώς 50 χρόνια μετά την υιοθέτηση της δήλωσης.
Σύμβολα
Το πιο κοινό σύμβολο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας είναι η αμερικανική σημαία και μπορεί να τη δει σε σπίτια και σε κτίρια. Άλλα σύμβολα που σχετίζονται με την Ημέρα της Ανεξαρτησίας είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας στο Ellis Island της Νέας Υόρκης και πυροτεχνήματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικές φορές μεγάλα πολιτικά έργα, όπως το Erie Canal στον ποταμό Hudson που διασχίζει τη Νέα Υόρκη και το μνημείο της Ουάσιγκτον εγκαινιάστηκαν στις 4 Ιουλίου, τονίζοντας έτσι τη συμβολή τους στην οικονομία και τον πολιτισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.
3.2. Ημέρα Μνήμης στον Καναδά (Remembrance Day)
Επιλέξαμε την μέρα αυτή διότι είναι πολύ ιδιαίτερη για τους Καναδούς οι οποίοι μνημονεύουν τους νεκρούς τους με έναν ξεχωριστό τρόπο.
Ιστορία
Η Ημέρα Μνήμης σηματοδοτεί την επέτειο της επίσημης λήξης των εχθροπραξιών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στις 11 Νοέμβρη 1918. Ο Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια τεράστια σύγκρουση σε όλο το κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου τα στρατεύματα από τον Καναδά υποστήριξαν τις συμμαχικές δυνάμεις.
Στον Καναδά, η 11η Νοεμβρίου ονομάζεται επίσημα Ημέρα Μνήμης (Remembrance Day), αλλά είναι επίσης γνωστή ως Ημέρα της Ανακωχής (Armistice Day) και Ημέρα της παπαρούνας (Poppy Day). Η μέρα Μνήμης γιορτάζεται σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στα μέλη της Κοινοπολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (όπου επίσης αναφέρεται ως Ημέρα Ανακωχής). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ημέρα των Βετεράνων εορτάζεται την ίδια ημερομηνία.
Τι κάνουν οι άνθρωποι
Πολλοί άνθρωποι φορούν τεχνητές παπαρούνες στα ρούχα τους κατά τις εβδομάδες πριν από την Ημέρα Μνήμης. Οι κόκκινες παπαρούνες, που φύτρωναν στα μέρη της Φλάνδρας όπου διεξήχθησαν οι πιο αιματηρές μάχες, συμβολίζουν το αίμα εκείνων που έχασαν τη ζωή τους και λευκές παπαρούνες για μη στρατιωτικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Στις 11 Νοεμβρίου, διεξάγονται ειδικές λειτουργίες στην εκκλησία. Αυτές περιλαμβάνουν συχνά την αναπαραγωγή του “The Last Post” (εμβατήριο το οποίο ακούγεται στα Βρετανικά στρατόπεδα για να σημάνει το τέλος της ημέρας όταν ο αξιωματικός υπηρεσίας έχει περάσει και ελέγξει όλες τις σκοπιές του στρατοπέδου (sentry posts). Δημόσια σαλπίζεται σε τελετές εις ανάμνηση των πεσόντων στα πεδία μάχης και κυρίως την Ημέρα Μνήμης σε όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας), ανάγνωση του τέταρτου στίχου του «Ωδή της Μνήμης» (Ode of Remembrance, ωδή από το ποίημα του Laurence Binyon “For the Fallen”- “Για τους πεσόντες”) και δύο λεπτά σιωπής στις 11:00. Μετά από την εκδήλωση, ακολουθεί κατάθεση στεφάνων σε τοπικούς ήρωες.
Επίσημες τελετές πραγματοποιούνται στο Εθνικό Μνημείο Πολέμου στην Οτάβα, Οντάριο, σύμφωνα με ένα αυστηρό πρωτόκολλο. Τον Μάιο του 2000 τα οστά ενός Καναδού στρατιώτη, ο οποίος είχε πεθάνει στην Γαλλία τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά ποτέ δεν είχαν εντοπιστεί, τέθηκαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Εθνικό Μουσείο Πολέμου.
Από τότε, αυτοί που επισκέπτονται τους τάφους αφήνουν παπαρούνες, γράμματα και φωτογραφίες. Ανάλογες υπηρεσίες και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλο τον Καναδά. Ορισμένα σχολεία που είναι ανοιχτά την Ημέρα Μνήμης διαθέτουν ειδικές συνελεύσεις, μαθήματα και παρουσιάσεις σχετικά με τις ένοπλες συγκρούσεις και εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτές.
Δημόσια ζωή
Η Ημέρα Μνήμης είναι εθνική αργία για πολλούς ομοσπονδιακούς κυβερνητικούς υπαλλήλους, ιδιωτικές επιχειρήσεις, επαρχιακές κυβερνήσεις και τα σχολεία στον Καναδά.
Κατά κάποιον τρόπο αυτή η μέρα είναι περισσότερο πένθιμη παρά γιορτινή, διότι οι Καναδοί πολίτες φέρνουν στις μνήμες τους,τους χαμένους συμπατριώτες τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ παρατηρείται δυο λεπτών σιγή την 11η Νοεμβρίου, ο βασικός εορτασμός διεξάγεται την δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου και ονομάζεται Κυριακή Μνήμης (Remembrance Sunday). Ο εορτασμός περιλαμβάνει και κατάθεση στεφάνων από παπαρούνες.
3.3. Η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving)
Επιλέξαμε το συγκεκριμένο θέμα διότι θεωρείται μια από τις ωραιότερες και ενδιαφέρουσες εορτές του εξωτερικού με θρησκευτικό χαρακτήρα και ιδιαίτερο νόημα.
Η μέρα των Ευχαριστιών είναι μια εθνική εορτή που γιορτάζεται κυρίως στην Αμερική και τον Καναδά ως την ημέρα που ευχαριστούν οι άνθρωποι τον Θεό για την συγκομιδή της σοδειάς του επόμενου χρόνου. Σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου παρατηρούνται παρόμοιοι εορτασμοί. Η μέρα των Ευχαριστιών γιορτάζεται την τέταρτη Πέμπτη του Νοέμβρη στην Αμερική και την δεύτερη Δευτέρα του Οκτώβρη στον Καναδά. Αυτή η γιορτή έχει ιστορικές ρίζες σε θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις αλλά γιορτάζεται με κοσμικό τρόπο.
Στις ΗΠΑ η Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (μεταξύ 22 και 28 του μηνός). Ο εορτασμός γίνεται για να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη κάθε οικογένειας προς το Δημιουργό για τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν με το τέλος της σοδειάς. Η γιορτή αποκαλείται και “Ημέρα της Γαλοπούλας” (Turkey Day), διότι σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου που κρατάει ως την Πρωτοχρονιά.
Στις ΗΠΑ η γιορτή των Ευχαριστιών δεν συνδέεται με θρησκευτικές εκδηλώσεις ούτε έχει συνδεθεί με συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα. Η γιορτή στηρίζεται στα αγροτικά φεστιβάλ που διοργάνωναν πολλοί λαοί από την αρχαιότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τη γιορτάζουν οικογενειακά ή με φίλους που καλούν στο σπίτι. Μια αγροτική παράδοση που επιβιώνει είναι να μοιράζονται τους καρπούς τους με όσους ήταν πιο άτυχοι τη συγκεκριμένη χρονιά.
Ιστορία
Οι Αμερικανοί θεωρούν πως η Ημέρα των Ευχαριστιών ξεκίνησε από μια γιορτή που έλαβε χώρα το 1621 στο Plymouth Plantation, στη περιοχή του σημερινού Plymouth, από τους πρώτους αποίκους. Κατά την παράδοση, ο Squanto, ένας ινδιάνος της φυλής Patuxent που ζούσε με τη φυλή Wampanoag, έδειξε στους αποίκους πως να πιάνουν χέλια και να καλλιεργούν καλαμπόκι. Επίσης, ο αρχηγός Massasoit της φυλής των Wampanoag δώρισε τρόφιμα στην νεοσύστατη αποικία κατά τον πρώτο της χειμώνα και ενώ οι προμήθειες που είχαν από την Αγγλία ήταν ανεπαρκείς. Οι άποικοι τίμησαν με γιορτή την πρώτη τους συγκομιδή.
Ως θρησκευτική εορτή καθιερώθηκε για ευχαριστία προς Το Θεό για την ολοκλήρωση ενός κοινού σκοπού. Κύριοι ιστορικοί λόγοι είναι δύο: ο πρώτος ήταν το 1541 αφότου η αποστολή του Francisco Vasquez de Cronado διέσχισε με ασφάλεια τις πεδιάδες του Τέξας και βρήκε κυνήγι, απαραίτητο για την επιβίωσή τους, και ο δεύτερος ήταν το 1777 μετά τη νίκη της μάχης της Σαρατόγκα κατά την Αμερικανική Επανάσταση.
Το παραδοσιακό γεύμα
Κατά τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται για γεύμα ή δείπνο. Συνήθως είναι τετραήμερη ή πενθήμερη αργία για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Το παραδοσιακό γεύμα αυτής της ημέρας αποτελείται από (ψητή) γαλοπούλα, γέμιση, πουρέ πατάτας με σάλτσα, γλυκοπατάτες, σάλτσα από μύρτιλο (cranberries), καλαμπόκι και φθινοπωρινά λαχανικά (κυρίως κολοκυθάκια) και κολοκυθόπιτα. Συνηθίζεται ο οικοδεσπότης ή η οικοδέσποινα να λέει την Προσευχή (Grace) πριν το γεύμα.
Εορτασμός
Κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών, γίνονται μεγάλες παρελάσεις με άρματα, τεράστια μπαλόνια που απεικονίζουν ήρωες από κινούμενα σχέδια ή προσωπικότητες της τηλεόρασης, φιλαρμονικές κλπ. Στην Νέα Υόρκη η παρέλαση κλείνει με το άρμα του Αγίου Βασίλη, το οποίο ανεπίσημα σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Μέρος του εορτασμού αποτελούν αγώνες του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου που κατ’ εξαίρεση γίνονται αυτή την ημέρα (κατά κανόνα διεξάγονται μόνο Κυριακή ή Δευτέρα βράδυ), καθώς και σημαντικά τουρνουά κολεγιακού μπάσκετ διεξάγονται το Σαββατοκύριακο της ημέρας των Ευχαριστιών. Αγώνες δρόμου, που ονομάζονται Turkey Trot (το Τρέξιμο της Γαλοπούλας) διεξάγονται σε πολλές πόλεις και ποικίλουν από απλοί αγώνες του ενός μιλίου μέχρι κανονικούς μαραθώνιους! Συνήθως όμως είναι μεταξύ τριών και δέκα μιλίων (περίπου 5 και 16 χιλιομέτρων).
Η επόμενη της Ημέρας των Ευχαριστιών είναι αργία για κάποιες επιχειρήσεις και τα περισσότερα σχολεία και αποτελεί την μεγαλύτερη μέρα για ψώνια του έτους. Από αυτούς που αντιτίθενται στην εμπορευματοποίηση της Ημέρας των Ευχαριστιών ονομάζεται Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) ή Μέρα Να Μην Αγοράσεις Τίποτα (Buy Nothing Day). H Δευτέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών ονομάζεται και Cyber Monday.
Η μέρα των Ευχαριστιών στη Μεγάλη Βρετανία
Προσευχές Ευχαριστιών και ιδιαίτερες λειτουργίες που αφορούν στην ημέρα των Ευχαριστιών είναι κοινές σχεδόν σε όλες της θρησκείες μετά την συγκομιδή καρπών. Η ιστορία της ημέρας των Ευχαριστιών είναι συνδεδεμένη με Αγγλικές παραδόσεις από την εποχή του Προτεσταντισμού. Έχει επίσης στοιχεία και από εορτασμούς συγκομιδής καρπών, παρ’ όλο που η συγκομιδή στην Νέα Αγγλία συμβαίνει πολύ πριν την ημερομηνία κατά την οποία εορτάζεται η σύγχρονη γιορτή των Ευχαριστιών. Στην Αγγλική παράδοση οι μέρες των Ευχαριστιών και οι συγκεκριμένες θρησκευτικές λειτουργίες της ημέρας των Ευχαριστιών έγιναν σημαντικές κατά την διάρκεια του Αγγλικού Προτεσταντισμού επί βασιλείας του Henry VIII και ως αντίδραση του μεγάλου αριθμού των θρησκευτικών εορτασμών των Καθολικών. Πριν το 1536 υπήρχαν 95 εκκλησιαστικές γιορτές συν 52 Κυριακές που οι άνθρωποι ήταν αναγκασμένοι να παρευρίσκονται στην εκκλησία και δεν πήγαιναν στην δουλεία τους ενώ μερικές φορές έπρεπε να επωμίζονται τα έξοδα για αυτούς τους ακριβούς εορτασμούς. Το 1536 αναφέρεται μειωμένος ο αριθμός των εκκλησιαστικών εορτών σε 27, άλλα μερικοί Πουριτανοί επιθυμούσαν να αποκλειστούν όλες οι γιορτές, συμπεριλαμβανομένων του Πάσχα και των Χριστούγεννα. Οι γιορτές αντικαταστάθηκαν από ειδικά αποκαλούμενες ημέρες, τις ημέρες Νηστείας ή τις ημέρες Ευχαριστιών ως απάντηση στις γιορτές που οι Πουριτανοί θεωρούσαν πράξεις ειδικής πρόνοιας.
Αναπάντεχες καταστροφές ή απειλές λόγω μελλοντικής κρίσης από τον Ύψιστο απαιτούσαν μέρες νηστείας. Η ευλογία που θεωρούσαν ότι προερχόταν από τον Θεό απαιτούσε ημέρες Ευχαριστιών. Για παράδειγμα, ημέρες Νηστείας απαιτήθηκαν ως εξαγνισμός της ξηρασίας του 1611, της πλημμύρας του 1613 και του λοιμού του 1604 και 1022. Ημέρες Ευχαριστιών απαιτήθηκαν επίσης όταν σημειώθηκε νίκη εναντίον των Ισπανών, το 1588, και κατά την παράδοση της βασίλισσας Άννας, το 1705. Μια ασυνήθιστη ετήσια μέρα εορτασμού Ευχαριστιών εδραιώθηκε το 1606, μετά την αποτυχία της Συνωμοσίας του Μπαρουτιού (Gunpowder Plot)το 1605, η οποία καθιερώθηκε ως η Ημέρα του Guy Fawkes (Guy Fawkes Day).
Οι άνθρωποι θεωρούσαν αναγκαίο να προσεύχονται και να παρακαλούν τον Θεό για μια καλή σοδειά διότι τότε ήταν αναγκαίο για την διαβίωσή τους. Γιορτάζεται μέχρι σήμερα αν και δεν έχει πλέον ως στόχο την ζήτηση καλής σοδειάς αλλά περισσότερο την διατήρηση του εορτασμού αυτού με έναν πιο λαϊκό και λιγότερο θρησκευτικό τρόπο.
3.4. Pancake Tuesday ή Pancake Day
Επιλέξαμε το θέμα αυτό διότι είναι πολύ κοντά με τις δικές μας παραδόσεις και μάλιστα έχει ένα πιο ξεχωριστό τελετουργικό το οποίο το κάνει να φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον από ότι κάποιος θα νομίσει στην αρχή.
H Pancake Tuesday είναι επίσης γνωστή ως Pancake Day. Είναι η ημέρα που προηγείται της Ash Wednesday, πρώτη ημέρα της Σαρακοστής. Η Καθαρά Δευτέρα καθορίζεται από το Πάσχα, αλλάζει η ημερομηνία της κάθε χρόνο. Είναι μια σημαντική μέρα την οποία την τιμούν με σεβασμό οι περισσότεροι Άγγλοι. Ουσιαστικά είναι η τελευταία μέρα που οι πιστοί έχουν το δικαίωμα να τραφούν με απολαυστικά και πλούσια σε λιπαρά γεύματα πριν από την περίοδο της Σαρακοστής. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκείνη την μέρα.(π.χ. αγώνες τηγανίτας).
Παραδόσεις
Οι τηγανίτες συνδέονται με την ημέρα που προηγείται της Σαρακοστής, επειδή ήταν ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τις πλούσιες τροφές όπως τα αυγά, το γάλα, τη ζάχαρη, πριν από τη νηστεία από τις 40 αυτές μέρες της Σαρακοστής. Η λειτουργική νηστείατονίζει την κατανάλωση των μη αρτύσιμων τροφίμων και την αποχή από τα τρόφιμα που προσφέρουν ευχαρίστηση. Σε πολλούς πολιτισμούς, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά ή ζάχαρη.
Στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο η ημέρα είναι επίσης γνωστή ως “Τσικνοπέμπτη”, δεδομένου ότι είναι μια κοινή συνήθεια να τρώνε τηγανίτεςως γεύμα.
Εκδηλώσεις
Στην Αγγλία, στο πλαίσιο του εορτασμού, πολλές πόλεις πραγματοποιούν εκείνη την ημέρα ένα παιχνίδι που ονομάζεται “ποδόσφαιρο όχλου” και χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ. Η συγκεκριμένη πρακτική ως επί το πλείστον χάθηκε τον 19ο αιώνα, μετά την ψήφιση του Νόμου “1835 Highway”, ο οποίος απαγόρευε το ποδόσφαιρο σε δημόσιους δρόμους. Μια σειρά από πόλεις όμως έχουν διατηρήσει την παράδοση, συμπεριλαμβανομένης των Alnwick στο Northumberland, Ashbourne, Derbyshire, Atherstone, Warwickshire, Sedgefield, County Durhamκαι στο St Columb Major.
Η Pancake Tuesday ήταν κάποτε ημιαργία στη Βρετανία. Ξεκίναγε στις 11:00 π.μ. με τον ήχο μιας καμπάνας. Οι αγώνες τηγανίτας μια παράδοση λέει ότι προήλθαν όταν μια νοικοκυρά από το Olney ήταν τόσο απασχολημένη με το να φτιάχνει τηγανίτες που ξεχάστηκε μέχρι που άκουσε τις καμπάνες. Έτρεξε έξω από το σπίτι, προς την εκκλησία, με το τηγάνι και την τηγανίτα στο χέρι.
Η μέρα της τηγανίτας παραμένει μια σχετικά κοινή εορταστική παράδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά στην Αγγλία, ακόμη και σήμερα. Οι συμμετέχοντες στον αγώνα τηγανίτας τρέχουν στους δρόμους πετώντας τηγανίτες στον αέρα και προσπαθούν να τις ξαναπιάσουν με το τηγάνι.
Ομάδα 2 : (Αβντίου Α., Καμπόλης Κ., Λατίφι Α., Μπαβέλας Θ.)
Επιλέξαμε τα χριστουγεννιάτικα έθιμα στη Αγγλία [Christmas Eve, Christmas day, Boxing day] επειδή είχαμε ακούσει πολλά για τα Χριστούγεννα στην Αγγλία και είχαμε την περιέργεια να δούμε γιατί είναι τόσο δημοφιλή. Συγχρόνως όμως θέλαμε να δούμε εάν εορτάζονται με τον ίδιο τρόπο όπως στην Ελλάδα και τι διαφορετικά έθιμα έχουν την περίοδο αυτή.
Μετά τις έρευνες που κάναμε και τις πληροφορίες που συλλέξαμε καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν διαφέρουν, κατά μεγάλο ποσοστό, με τον τρόπο που εορτάζονται στην Ελλάδα. Ο τρόπος που εορτάζονται, οι συνήθειες, τα έθιμα, ο στολισμός, τα σύμβολα, οι προελεύσεις τους έχουν πολλές ομοιότητες με τα αντίστοιχα Ελληνικά Χριστούγεννα.
3.5. CHRISTMAS EVE
Τι κάνουν οι άνθρωποι
Christmas Eve [παραμονή Χριστουγέννων] είναι η τελευταία μέρα για πολλούς ανθρώπους να ψωνίσουν και να προετοιμαστούν για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και το γιορτινό γεύμα. Τα καταστήματα, ιδιαίτερα αυτά που πουλάνε φαγητά και δώρα, είναι συνήθως πολυάσχολα. Κάποιες οικογένειες διακοσμούν το σπίτι τους με χριστουγεννιάτικα δένδρα και άλλες εποχικές διακοσμήσεις, που περιλαμβάνουν:
ü Χριστουγεννιάτικα δένδρα
ü Μικρά χρωματιστά φώτα
ü Φύλλα και καρπούς από ιερά δένδρα και γκι
ü Διάφορες άλλες διακοσμήσεις με πλούσια χρώματα που τονίζουν την εορταστική διάθεση των Χριστουγέννων.
Δημόσια ζωή
Σε πολλές πόλεις και μεγαλουπόλεις, οι αγοραστικοί δρόμοι είναι επίσης διακοσμημένοι με φώτα και μεγάλα έλατα, που συχνά εισάγονται από την Νορβηγία. Σε μερικά μέρη στήνονται φάτνες. Αυτές απεικονίζουν την ιστορία της γέννησης του Ιησού χρησιμοποιώντας αγάλματα, ηθοποιούς και ζωντανά ζώα. Πολλές εκκλησίες έχουν ειδικές λειτουργίες τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων.
Η 24η Δεκεμβρίου είναι δημόσια γιορτή. Τα σχολεία είναι κλειστά για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές και οι άνθρωποι έχουν μια μέρα αργίας ή φεύγουν νωρίτερα από ότι συνήθως. Νωρίς την ημέρα, τα μέσα μεταφοράς λειτουργούν κανονικά, αλλά ίσως να έχουν μειωμένο ωράριο ή να σταματήσουν το απόγευμα ή το βράδυ. Μπορεί να υπάρξει κυκλοφοριακή συμφόρηση στις κεντρικές στάσεις τρένων, λεωφορείων και αεροπλάνων. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν για να περάσουν την ημέρα των Χριστουγέννων και το Boxing day με την οικογένεια ή τους φίλους τους.
3.6. CHRISTMAS DAY
Δημόσια ζωή
Σχεδόν όλες οι υπηρεσίες, εκτός των νοσοκομείων και τους ξενώνες των αστέγων, είναι κλειστά την ημέρα των Χριστουγέννων. Κάποιες δημόσιες υπηρεσίες και μικρότερα καταστήματα που πουλάνε φαγητό είναι ανοιχτά για λίγες ώρες το μεσημέρι. Τα μέσα μεταφοράς δεν εκτελούν τα κανονικά δρομολόγια και ίσως δεν λειτουργούν καθόλου. Η δημόσια ζωή σταματά εντελώς την ημέρα των Χριστουγέννων.
Πολλές εκκλησίες έχουν ειδικές λειτουργίες την Παραμονή και την Ημέρα των Χριστουγέννων. Μερικές από αυτές προσφέρουν περίθαλψη και φαγητό στους αστέγους ή σε όσους χρειάζονται βοήθεια. Άλλες οργανώνουν εκδηλώσεις για ανθρώπους που επιθυμούν να βρεθούν πιο κοντά στην πνευματική υπόσταση των Χριστουγέννων και να απομακρυνθούν από την εμπορικότητα του σύγχρονου εορτασμού των Χριστουγέννων.
Προέλευση και σύμβολα
Η ημέρα των Χριστουγέννων θεωρείται ως η γιορτή της γέννησης του Ιησού Χριστού στη Βηθλεέμ 2 χιλιάδες χρόνια πριν. Πολλές πτυχές του εορτασμού όμως έχουν την προέλευσή τους στις παγανιστικές παραδόσεις της Αγγλίας, Ουαλίας , Σκωτίας και Ιρλανδίας. Αυτές περιλαμβάνουν τον στολισμό των σπιτιών με κλαδιά από αειθαλή δένδρα, οργάνωση πάρτι και κατανάλωση συγκεκριμένων φαγητών. Όταν οι ιεραπόστολοι προσηλύτιζαν τους κατοίκους αυτών των χωρών στο χριστιανισμό, πολλά από αυτά τα έθιμα συμπεριλήφθηκαν στους χριστιανικούς εορτασμούς.
Υπάρχουν πολλά χριστιανικά σύμβολα. Αυτά συμπεριλαμβάνουν:
φύλλα και καρπούς από ιερά δένδρα και γκι, έλατα, κεριά και μικρά φώτα.
Φιγούρες που συνδέονται με την εποχή είναι ο Father Christmas ή Santα Claus [Άγιος Βασίλης ], το μωρό Ιησούς, η η Μαρία [Παναγία], ο Ιωσήφ και άλλοι χαρακτήρες από την ιστορία της γέννησης.
Δώρα και χριστουγεννιάτικο φαγητό, όπως η γαλοπούλα, η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα και ψιλοκομμένες πίτες επίσης συμβολίζουν τα Χριστούγεννα.
Μια ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον κοκκινολαίμη. Αυτό το μικρό πουλί, με το κόκκινό του στήθος είναι από τα πιο όμορφα πουλιά στο καταχείμωνο και συχνά εμφανίζεται ως διακόσμηση σε χριστουγεννιάτικες κάρτες, χαρτί περιτυλίγματος και κέικ.
3.7. Χριστουγεννιάτικα έθιμα από τη Μ. Βρετανία
Το χριστουγεννιάτικο “κράκερ” είναι ένας κύλινδρος από χαρτόνι, τυλιγμένο με πολύχρωμο χαρτί, το οποίο περιέχει μικρά δωράκια, γλυκά και ένα γνωμικό ή μια πρόβλεψη για το μέλλον, όπως αυτές των κινέζικων fortune cookies. Δύο άτομα τραβούν τις άκρες του, κάνοντάς το να σπάσει σε δύο άνισα κομμάτια. Όποιος τραβήξει το μεγαλύτερο κομμάτι κερδίζει και το περιεχόμενο. Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Βρετανία – λέγεται, μάλιστα, ότι γνωρίζει μεγάλη απήχηση στους κύκλους της βασιλικής οικογένειας, όπου το περιεχόμενό του αντικαθίσταται από αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας. Συναντάται επίσης και σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά.
Σε μερικές βρετανικές περιοχές το έθιμο του γλεντιού σε κήπους με μηλιές την παραμονή των Χριστουγέννων είναι παραλλαγή μιας ειδωλολατρικής τελετής. Αφού σκοτεινιάσει, οι αγρότες πηγαίνουν στα περιβόλια, σχηματίζουν παρέες γύρω από τα παλαιότερα δέντρα και πίνοντας μπύρα τραγουδούν τα κάλαντα. Πυροβολούν στα κλαριά για να διώξουν τα κακά πνεύματα και πριν από χρόνια άφηναν τριγύρω γλυκίσματα για να καλοπιάσουν τα πνεύματα και να εξασφαλίσουν καλή σοδειά.
Στη Μ. Βρετανία, τα παιδιά δεν ταχυδρομούν το γράμμα τους στον Father Christmas. Το ρίχνουν στη φωτιά στο τζάκι ώστε να ανέβει από την καμινάδα για να ταξιδέψει ως το Βόρειο Πόλο. Αν το γράμμα καεί αμέσως πρέπει να το ξαναγράψουν. Την Παραμονή των Χριστουγέννων κρεμούν τα καλτσάκια τους στο τζάκι ή στα πόδια του κρεβατιού για να τα βρουν γεμάτα με μικρά δωράκια όταν ξυπνήσουν το πρωί. Τα Χριστούγεννα στην Αγγλία εορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου. Οι κάλτσες των δώρων κρεμιούνται στο τζάκι ή στη πόρτα έτοιμες να υποδεχθούν τα δώρα από τον Father Christmas που τα ρίχνει από τη καμινάδα, καθώς περνάει πετώντας με το έλκηθρό του πάνω από τις στέγες των σπιτιών ενώ το έθιμο επιβάλει το σπίτι να είναι πλούσια διακοσμημένο για την υποδοχή του.
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο παίζει κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς, ωστόσο, ποτέ δεν αντικατέστησε εντελώς τον συνδυασμό πρασινάδας και γκι, που ονομάζεται και «φυτό των φιλιών» (kissing bough). Το κούτσουρο που κατά παράδοση έπρεπε να ανάψει από κάρβουνα της χρονιάς που πέρασε και καιγόταν τα Χριστούγεννα στο τζάκι (Yule log) και το έθιμο της κεφαλής του Αγριόχοιρου (Boar’s Head ) δεν συνηθίζονται πλέον σήμερα.
Η κεφαλή του Αγριόχοιρου ( Boar’s Head) πιθανώς είναι η μακροβιότερη Χριστουγεννιάτικη παράδοση. Το 1940, χρονιά που συμπλήρωνε 600 χρόνια συνεχούς εορτασμού στη Βρετανία, εορτάστηκε για πρώτη φορά στην εκκλησία Christ Church στο Σινσινάτι των ΗΠΑ. Η παράδοση αυτή έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια όταν ο αγριόχοιρος ήταν ο βασιλιάς του δάσους. Όντας επικίνδυνο ζώο και απειλή για τους ανθρώπους, κυνηγήθηκε αδυσώπητα. Όταν η Χριστιανική πίστη υπερίσχυσε των παγανιστικών εθίμων στην Ευρώπη, η κεφαλή του Αγριόχοιρου συμβόλιζε τον θρίαμβο του νηπίου Χριστού ενάντια στην Αμαρτία. Ο εορτασμός όπως τον γνωρίζουμε σήμερα πρωτοξεκίνησε στο Queen’s College της Οξφόρδης το 1340. Ο μύθος λέει πως ένας λόγιος μελετούσε ένα βιβλίο του Αριστοτέλη καθώς περπατούσε στο δάσος κατευθυνόμενος σε ένα Χριστουγεννιάτικο γεύμα. Ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν Αγριόχοιρο. Μην έχοντας άλλο όπλο για να αμυνθεί, έχωσε το βιβλίο που κρατούσε στο λαιμό του επιτιθέμενου ζώου, το οποίο μην μπορώντας να αναπνεύσει πέθανε. Εκείνη τη νύχτα η κεφαλή του Αγριόχοιρου στολισμένη μεταφέρθηκε στο χώρο του γεύματος, με συνοδεία ανθρώπων που τραγουδούσαν τα κάλαντα.
Στην ύπαιθρο μπορεί κανείς να δει μίμους να εκτελούν Χριστουγεννιάτικη παντομίμα (παντομίμα χριστουγεννιάτικων καλάντων ή ύμνων όπως το Άγια Νύχτα) τριγυρίζοντας στους δρόμους. Στην επαρχία του Γιορκσάιρ, το άγγελμα του θανάτου του διαβόλου λαμβάνει χώρα κάθε Παραμονή Χριστουγέννων. Η καμπάνα της εκκλησίας χτυπά πένθιμα μια φορά για κάθε έτος από την Γέννηση του Ιησού και το τελευταίο χτύπημα γίνεται ακριβώς τα μεσάνυχτα.
Το Χριστουγεννιάτικο γεύμα περιλαμβάνει ψητή γαλοπούλα ή βοδινό, ταρτάκια με γέμιση από φρούτα, σταφίδες και ζάχαρη και πουτίγκα με δαμάσκηνο.
Η Αγγλική κλασσική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδριανά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή που σύμφωνα με τη παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ΄ αυτό πρέπει να ανταλλάσσει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα. Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη.
3.8. BOXING DAY
Boxing day [επίσημη αργία] είναι μια γιορτή στο Ηνωμένο Βασίλειο που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Δεκεμβρίου. Στις μέρες μας, είναι μια σημαντική μέρα για αθλητικές εκδηλώσεις και η αρχή των Χριστουγεννιάτικων εκπτώσεων.
Η ακριβής ετυμολογία της λέξης δεν είναι ξεκάθαρη. Στην Ευρώπη, όπου υπάρχει μακρά παράδοση να δίνονται χρήματα και άλλα δώρα σε όσους έχουν ανάγκη, χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Στην προχριστιανική Ρώμη, υπήρχαν τα Saturnalia κατά τα οποία οι ιδιοκτήτες σκλάβων άλλαζαν θέση με αυτούς και τους έδιναν και δώρα. Στην έσχατη Ρωμαϊκή με αρχές της πρώιμης Χριστιανικής εποχής μεταλλικά κουτιά ήταν τοποθετημένα έξω από εκκλησίες όπου συγκεντρώνονταν προσφορές για τη γιορτή του Αγίου Στεφάνου (26 Δεκεμβρίου για την Δυτική εκκλησία – 27 Δεκεμβρίου για την Ανατολική).
Στη Βρετανία υπήρχε το έθιμο οι έμποροι να συγκεντρώνουν “Χριστουγεννιάτικα κουτιά” (Christmas Boxes) για τις καλές υπηρεσίες που προσέφεραν όλο τον χρόνο. Αυτό το έθιμο συνδέεται με μια παλαιότερη Αγγλική παράδοση: οι υπηρέτες των πλουσίων, αφού έπρεπε να τους υπηρετούν την ημέρα των Χριστουγέννων, έπαιρναν άδεια να επισκεφτούν τις οικογένειές τους την επόμενη μέρα. Οι αφέντες τους τούς έδιναν ένα κουτί με δώρα, χρήματα, φαγητό, ρούχα ή άλλα πολύτιμα αγαθά για να το πάνε στις οικογένειές τους.
Τι κάνουν οι άνθρωποι
Για πολλούς ανθρώπους το boxing day αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αναρρώσουν από τις κραιπάλες της ημέρας των Χριστουγέννων και μια ευκαιρία να περάσουν χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονές τους. Κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να πάνε μια βόλτα στην εξοχή, ενώ άλλοι συγκεντρώνονται σε μεγάλα καταστήματα που οι χριστουγεννιάτικες εκπτώσεις συχνά ξεκινούν την ημέρα του Boxing day. Κάποιοι άνθρωποι ακόμα περνούν μέρος της νύχτας ως τα ξημερώματα στην ουρά για να μπουν πρώτα μέσα στα καταστήματα, όσο οι καλύτερες ευκαιρίες είναι ακόμα διαθέσιμες.
Το Boxing day είναι επίσης μια σημαντική μέρα για αθλητικές εκδηλώσεις. Παραδοσιακά, το κυνήγι αλεπούς με χρήση σκυλιών ήταν ένα δημοφιλές άθλημα της ανώτερης τάξης. Εικόνες κυνηγών πάνω σε άλογα ντυμένοι με κόκκινα παλτό και περικυκλωμένοι από σκυλιά συχνά θεωρούνται ως σύμβολο του Boxing day. Στις μέρες μας, το κυνήγι της αλεπούς είναι παράνομο και το έχουν αντικαταστήσει με ιπποδρομίες και παιχνίδια ποδοσφαίρου που είναι από τα πιο δημοφιλή αθλήματα.
Δημόσια ζωή
Το Boxing day είναι μια γιορτή των Τραπεζών. Όλα τα σχολεία και πολλές δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές αυτή τη περίοδο. Μερικές ίσως κλείσουν για όλη την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και καινούργιου χρόνου. Πολλά καταστήματα είναι ανοιχτά και ξεκινούν τις Χριστουγεννιάτικες εκπτώσεις την ημέρα του Boxing day. Αυτό κάνει την 26η Δεκεμβρίου μια πολλή σημαντική μέρα για πολλούς λιανοπωλητές.
Προέλευση και σύμβολα
Υπάρχουν πολλές ιστορίες σχετικές με την προέλευση του όρου ”Boxing day”:
Συνηθιζόταν να είναι έθιμο για τους εργοδότες να δίνουν στους εργαζόμενους ή υπηρέτες τους ένα χρηματικό δώρο ή φαγητό σε ένα μικρό κουτί αυτή τη μέρα. Αυτό το έθιμο εξακολουθεί να ισχύει για τους ανθρώπους που παραδίδουν γράμματα ή εφημερίδες στα σπίτια, παρόλο που τα δώρα αυτά μπορεί να τους δίνονται και πριν την ημέρα των Χριστουγέννων.
Στη φεουδαρχική εποχή, ο φεουδάρχης συγκέντρωνε όλους όσους δούλευαν στη γη του αυτή τη μέρα και διένειμε κουτιά με πρακτικά αγαθά, όπως γεωργικά εργαλεία, φαγητό και ρούχα. Αυτή ήταν η πληρωμή για τη δουλειά την οποία είχαν κάνει όλο τον περασμένο χρόνο.
Άλλες ιστορίες αναφέρονταν στους υπηρέτες που τους επιτρεπόταν να πάρουν μέρος του φαγητού που περίσσευε από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές σε ένα κουτί για τις οικογένειές τους και στη διανομή βοήθειας από το Εκκλησιαστικό παγκάρι στους φτωχούς ενορίτες. Αυτές οι παραδόσεις έχουν μετεξελιχθεί σε χριστουγεννιάτικα βοηθήματα που πολλοί εργοδότες διανέμουν, παρόλο που αυτά σήμερα συχνά διανέμονται την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.
Ομάδα 3 : ( Μουρκό Α., Μπάτσεφ Β., Φερχάτη Α., Χουντάλας Μ.)
3.9. Η Γιορτή του Πάσχα
Η Κυριακή του Πάσχα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια παραδοσιακή γιορτή για την ανάσταση του Ιησού Χριστού από τον θάνατο, σύμφωνα με την Χριστιανική πίστη και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες Χριστιανικές γιορτές του έτους. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την ημέρα αυτή για να διακοσμήσουν και να βάψουν αυγά. Επίσης την ημέρα εκείνη δίνουν ως δώρο στα μικρά παιδιά σοκολατένια αυγά και μπορούν και να συμμετέχουν σε διάφορους διαγωνισμούς του Πάσχα με αυγά. Η ημερομηνία του Πάσχα εξαρτάται από την ισημερία του Μαρτίου. Είναι η πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο του Μαρτίου.
Τι κάνουν οι άνθρωποι
Οι άνθρωποι την περίοδο αυτή παρακολουθούν συχνά ειδικές τελετές για την Κυριακή του Πάσχα. Στις εκκλησίες, είναι γενικά μια εορταστική περίοδος και δίνεται με έμφαση στην αυγή μιας νέας ζωής. Στο πάρκο Battersea στο Λονδίνο, υπάρχει κάθε χρόνο μια μεγάλη παρέλαση του Πάσχα.
Το Πάσχα μπορεί να αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τις βιομηχανίες ειδών ζαχαροπλαστικής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα πασχαλινά αυγά είναι συχνά μεγάλα κούφια σοκολατένια αυγά γεμάτα με καραμέλες ή άλλα ζαχαρωτά και υπάρχει μεγάλη ζήτηση απ’ τους ανθρώπους γι αυτά τα αυγά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γιορτάζουν την Κυριακή του Πάσχα με την διακόσμηση των αυγών, με την ανταλλαγή δώρων και με την συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς αναζήτησης αυγών. Πολλά παιδιά πιστεύουν ότι το πασχαλινό λαγουδάκι ή κουνέλι έρχεται στο σπίτι τους ή στον κήπο για να κρύψει τα αυγά. Μπορούν να ψάξουν για τα αυγά ή να τα βρουν σε κάποιο εμφανές σημείο που τα έχει αφήσει το λαγουδάκι.
Πάσχα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πάσχα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χριστιανικές γιορτές του έτους. Είναι γεμάτη από έθιμα, λαογραφία και παραδοσιακό φαγητό. Ωστόσο, το Πάσχα στη Βρετανία έχει τις απαρχές της πολύ πριν από την άφιξη του Χριστιανισμού. Πολλοί θεολόγοι πιστεύουν το ίδιο το Πάσχα ονομάζεται μετά από την αγγλοσαξονική θεά της αυγής και της άνοιξης – Eostre.
Στη Βρετανία το Πάσχα λαμβάνει χώρα σε διαφορετικό χρόνο κάθε χρόνο. Έχει παρατηρηθεί ότι το Πάσχα λαμβάνει χώρα την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο του Μαρτίου, μετά την πρώτη ημέρα της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό σημαίνει ότι το φεστιβάλ μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε Κυριακή μεταξύ 22 Μαρτίου και 25 Απριλίου. Δεν είναι μόνο το Πάσχα το τέλος του χειμώνα είναι επίσης το τέλος της Σαρακοστής, παραδοσιακά ένας χρόνος της νηστείας στο χριστιανικό ημερολόγιο. Συνεπώς, είναι συχνά ένας χρόνος από τη διασκέδαση και την γιορτή.
Την Παρασκευή πριν από την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα μετά είναι αργία στη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια του Πάσχα τα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν για δύο εβδομάδες κλειστά και έχουν αρκετό χρόνο για να χωνέψουν όλη τη σοκολάτα.
3.10. Μεγάλη Πέμπτη (Maundy Thursday)
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ημέρα που οι Χριστιανοί την θυμούνται ως η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όταν ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του και καθιέρωσε την τελετή γνωστή ως η Θεία Ευχαριστία. Η λέξη “maundy” προέρχεται από τη γαλλική λέξη ” mande” που σημαίνει” εντολή ” και έχει ληφθεί από την εντολή που έδωσε ο Χριστός στον Μυστικό Δείπνο,« αγαπάτε ο ένας τον άλλο, όπως σας έχω αγαπήσει εγώ. ”
Στη Βρετανία, η Βασίλισσα παίρνει μέρος στην τελετή της Royal Maundy η οποία χρονολογείται από το Edward 1 και γίνεται μόνο την Μεγάλη Πέμπτη. Αυτή περιλαμβάνει την κατανομή των χρημάτων σε ηλικιωμένους (ένας άνδρας και μία γυναίκα, για κάθε έτος της ηλικίας του ηγεμόνα), συνήθως επιλέγεται για να έχει γίνει υπηρεσία στην κοινότητά τους. Λαμβάνουν ένα τελετουργικό κόκκινο και ένα λευκό πορτοφόλι που περιέχει κέρματα που έγιναν ειδικά για την περίσταση. Το άσπρο πορτοφόλι περιέχει ένα νόμισμα για κάθε έτος της βασιλείας του μονάρχη. Το κόκκινο πορτοφόλι περιέχει χρήματα αντί για δώρα που χρησιμοποιούνται για να δοθούν στους φτωχούς.
Τον 17ο αιώνα, και νωρίτερα, ο βασιλιάς ή η βασίλισσα έπλενε τα πόδια των επιλεγμένων φτωχών ως χειρονομία της ταπεινοφροσύνης, και σε ανάμνηση του Ιησού το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει πια.
Αυτό είναι το πώς το Βασιλικό Νομισματοκοπείο εξηγεί την Maundy Thursday:
“… Η Royal Maundy είναι μια αρχαία τελετή που έχει τις ρίζες της στην εντολή του Χριστού μετά το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών του την ημέρα πριν από τη Μεγάλη Παρασκευή. Η εντολή, « αγαπάτε ο ένας τον άλλο » εξακολουθεί να υπενθυμίζεται τακτικά από χριστιανικές εκκλησίες σε όλο τον κόσμο και η τελετή του πλυσίματος των ποδιών των φτωχών η οποία συνοδεύεται από τα δώρα των τροφίμων και των ειδών ένδυσης, μπορούν να αναχθούν στον τέταρτο αιώνα. Φαίνεται να έχουν το έθιμο το συντομότερο ως το δέκατο τρίτο αιώνα, για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να λάβουν μέρος στη Μεγάλη τελετή, να διανείμει τα χρήματα και τα δώρα, και να υπενθυμίσει την απλή πράξη του Χριστού της ταπεινοφροσύνης από το πλύσιμο των ποδιών των φτωχών. Ο Henry IV άρχισε την πρακτική της όσον αφορά τον αριθμό των δικαιούχων με την ηλικία του ηγεμόνα, και όπως έγινε το έθιμο του κυρίαρχου να εκτελέσει την τελετή, η εκδήλωση έγινε γνωστή ως η Royal Maundy. Στο δέκατο όγδοο αιώνα, η πράξη του πλυσίματος των ποδιών των φτωχών διακόπηκε και το δέκατο ένατο αιώνα τα χρήματα είχαν αντικατασταθεί από διάφορα δώρα (τρόφιμα και είδη ένδυσης).
Πασχαλινά αυγά
Τα πασχαλινά αυγά είναι μια πολύ παλιά παράδοση που σε πηγαίνει πριν από τον Χριστιανισμό. Τα αυγά μετά από όλα είναι ένα σύμβολο της άνοιξης και της νέα ζωής. Η ανταλλαγή των αυγών του Πάσχα είναι ένα δημοφιλές έθιμο σε πολλές χώρες. Τα αυγά ήταν βραστά και βαμμένα σε διάφορα χρώματα και σχέδια. Τα παραδοσιακά φωτεινά χρώματα εκπροσωπούν την άνοιξη και το φως.
Ένα παλαιότερο πιο παραδοσιακό παιχνίδι είναι αυτό στο οποίο οι άνθρωποι πετούν πραγματικά αυγά μεταξύ τους ο ένας εναντίον του άλλου ή τα κυλούν από έναν λόφο. Ο ιδιοκτήτης του αυγού, που έμεινε χωρίς ρωγμές έχει το μεγαλύτερο «γουόν». Ακόμα και σήμερα, στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας, όπως για παράδειγμα στο Preston του Lancashire, εξακολουθούν να πραγματοποιούν το έθιμο του αγώνα των αυγών, δηλαδή τα βραστά αυγά τα πάνε σε πλαγιές λόφων και τα αφήνουν για να δούνε πιο αυγό πηγαίνει πιο γρήγορα. Σε άλλα μέρη ένα άλλο παιχνίδι που παίζεται είναι να κρατάνε ένα αυγό στην παλάμη τους και να το τσουγκρίζουν με το αυγό του αντιπάλου τους. Ο ηττημένος είναι αυτός του οποίου το αυγό θα σπάσει πρώτο.
Σήμερα οι άνθρωποι δίνουν ο ένας στον άλλο αυγά του Πάσχα από σοκολάτα, που συνήθως είναι κούφια και τα γεμίζουν με γλυκά.
Ντύσιμο για το Πάσχα
Το Πάσχα ήταν κάποτε μια παραδοσιακή ημέρα για το γάμο, στο οποίο οι άνθρωποι συχνά ντύνονταν για το Πάσχα. Οι γυναίκες φορούσαν ειδικά Πασχαλινά καλύμματα – διακοσμημένα με λουλούδια και κορδέλες. Ακόμη και σήμερα στο Battersea στο Λονδίνο υπάρχει μια πασχαλινή έκθεση όπου υπάρχουν τέτοια χειροποίητα πασχαλινά γυναικεία φορέματα.
Hot Τσουρέκια Σταυρού
Τα Hot ψωμάκια σταυρού, σήμερα τρώγονται όλη την περίοδο του Πάσχα. Για πρώτη φορά στην Αγγλία ψήνονται τη Μεγάλη Παρασκευή. Αυτά τα μικρά, ελαφρά γλυκά ψωμάκια που περιέχουν σταφίδες και μερικές φορές ψιλοκομμένα γλασαρισμένα φρούτα. Πριν το ψήσιμο, ένας σταυρός περικόπτεται στην κορυφή του κουλουριού. Μετά το ψήσιμο, ζάχαρη άχνη χρησιμοποιείται για να γεμίσει το σταυρό.
Κέικ Simnel
Ένας παραδοσιακός τρόπος για να σπάσει το γρήγορο Τεσσαρακοστής είναι να τρώτε κάποια simnel κέικ. Έχουν μια λεπτή κρούστα από αλεύρι και νερό, κίτρινου χρώματος με σαφράν, και τα γεμίζουν με δαμάσκηνα, με άφθονη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού, και αποξηραμένα φρούτα.
Μια παλιά ιστορία λέει ότι εδώ και πολύ καιρό ζούσε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, ο Simon και η Nelly. Στην Nelly είχε απομείνει κάποια άζυμη ζύμη από τη Σαρακοστή, και ο Simon της θύμισε ότι υπάρχει και πουτίγκα από δαμάσκηνο που είχε απομείνει από τα Χριστούγεννα. Έτσι σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάποιες γλυκές απολαύσεις για όταν τους επισκεπτόταν η οικογένειά τους. Η Nell μαζεύει τα περισσεύματα, και ο Sim πρόσθεσε μερικά αυγά. Ύστερα βάζουν το μείγμα να ψηθεί και έτσι φτιάχνουν ένα πολύ ωραίο κέικ. Το γλύκισμα αυτό ονομάστηκε Simnel προς τιμήν αυτού του ζευγαριού(Simon, Nelly).
3. 10. The Horn Dance (ο Χορός των Κεράτων)
Ο χορός Morris είναι μια παραδοσιακή αγγλική μορφή του παραδοσιακού χορού που λαμβάνει χώρα κάθε Πάσχα και γίνεται και σε άλλες αγγλόφωνες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Οι ρίζες του χορού Morris φαίνεται να είναι από πολύ παλιά, κατά πάσα πιθανότητα χρονολογείται από το Μεσαίωνα.
Στο χορό αυτό οι άνδρες ντύνονται με κοστούμια, με καπέλα και κορδέλες και κουδούνια γύρω από τους αστραγάλους τους. Χορεύουν στους δρόμους και ένας άνθρωπος φέρνει συχνά μια διογκωμένη κύστη χοίρων και στο τέλος ένα ραβδί. Αυτός θα τρέξει μέχρι τις νέες γυναίκες στο δρόμο και θα χτυπήσει πάνω από το κεφάλι τους με την ουροδόχο κύστη χοίρων, αυτός υποτίθεται ότι θα είναι τυχερός (άνδρες)!
Ο χορός αυτός λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Abbots Bromley, ένα χωριό στο Staffordshire, στην Αγγλία. Η σύγχρονη εκδοχή του χορού περιλαμβάνει κέρατα ταράνδων,και ένα άλογο χόμπι, “Maid Marian,” Το Abbots Bromley, Κέρας Χορού είναι ένας Αγγλικός λαϊκός χορός, ενός ανόητου που χρονολογείται από το Μεσαίωνα.
Προέλευση
Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες αναφορές στο χορό κέρατο πριν από την Ιστορία του Robert στο οικόπεδο του Staffordshire, γραμμένο το 1686. Ωστόσο, υπάρχει μια καταγραφή του αλόγου χόμπι που χρησιμοποιούνται στο Abbots Bromley ήδη από το 1532, και είναι πιθανό ότι το στοιχείο χορός <<κέρατο>> του εθίμου ήταν επίσης παρόντες εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν σχολιάζονται από τον συγγραφέα. Ύστερα από αρκετές μελέτες ανακάλυψαν ότι τα κέρατα που χρησιμοποιούνται για τον χορό από τον 11ο αιώνα – αν και αυτά μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθούν με ένα ακόμη μεγαλύτερο σύνολο.
Σύμφωνα με ορισμένους, η χρήση των κεράτων προτείνει μια αγγλοσαξονική καταγωγή, μαζί με άλλες ενδημικές αγγλοσαξονικές παραδόσεις που έχουν επιβιώσει στη σύγχρονη εποχή σε διάφορες μορφές. Έχει σκεφτεί, για παράδειγμα, ότι ο χορός προέρχεται από την ειδωλολατρική περίοδο και συνδέθηκε με τη δυναστεία ,με βάση περίπου 15 μίλια μακριά στο Τάμγουορθ, που ανήκουν τεράστιες εκτάσεις στο δάσος Needwood και Cannock Chase γύρω από το Abbots Bromley. Σε αυτή τη θεωρία, οι βασιλικοί δασοφύλακες θα έχουν οργανώσει μια συμπαθητική τελετουργική μαγεία για να εξασφαλίσουν ένα πλούσιο αλίευμα κάθε χρόνο.
Μια παράδοση που επέζησε σε χριστιανικούς χρόνους και σταδιακά άρχισε να θεωρείτε ως επιβεβαίωση δικαιωμάτων για κυνήγι των χωρικών. Ακόμα και όταν οι εκτάσεις παραχωρήθηκαν στην Μονή Burton το 1004 οι δασολόγοι χρειάζονταν να εξακολουθούν να απασχολούνται. Μέχρι το 16ο αιώνα, όταν η μονή διαλύθηκε. Αυτό ήταν μια κληρονομική θέση με τον τίτλο “Forester του Bentylee” (Bentylee είναι η δασική έκταση της ενορίας). Από τότε και μέχρι τον 19ο αιώνα, ο χορός παρέμεινε παραδοσιακό προνόμιο της οικογένειας Bentley.
Τελικά περνώντας στην οικογένεια Fowell το 1914 μέσα από μια συμμαχία γάμου. Οι Fowells συνεχίζουν να λειτουργούν το “Horn Dance” μέχρι σήμερα.
Η αρχαία προέλευση του χορού έχει αμφισβητηθεί από κάποιους λαογράφους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, ενώ η ημερομηνία για τα κέρατα των ταράνδων είναι από τον 11ο αιώνα. Οι τάρανδοι είχαν από καιρό εξαφανιστεί στην Αγγλία και την Ουαλία (και πιθανώς στην Σκωτία), και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιαδήποτε εγχώρια αγέλη ταράνδων παρέμεινε εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου, ακόμα πιο συγκεκριμένα, τα κέρατα πρέπει να έχουν εισαχθεί από τη Σκανδιναβία σε κάποιο σημείο μεταξύ του 11ου και του 17ου αιώνα. Η ανάλυση αυτή μπορεί να δώσει βάρος στη θεωρία ότι το έθιμο ξεκίνησε αρχικά με μόνο ένα άλογο χόμπι, και ο χορός κέρατο προστέθηκε αργότερα.
Ο χορός ήταν, όπως και οι παρόμοιες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, προσωρινές διακοπές κατά τη διάρκεια των ετών της Κοινοπολιτείας. Πριν από αυτό, σύμφωνα με τον Robert αυτό έγινε την ημέρα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και την Δωδέκατη μέρα, εκτός από την τοπική Wakes Δευτέρα – αν και με την αναβίωση της το 1660 ήταν περιορισμένη μόνο στην τελευταία.
Εκδηλώσεις
Ο χορός με τα κέρατα προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο στο χωριό του Abbots Bromley. Το δικαίωμα να κρατήσει αυτό το Fair δόθηκε στο χωριό το 1221. Ο χορός Horn πραγματοποιείται την Wakes Δευτέρα, την επόμενη ημέρα απ’ την Wakes Κυριακή, η οποία είναι η πρώτη Κυριακή μετά τις 4 Σεπτεμβρίου.
Ξεκινάει στις 08:00 με μια τελετή της ευλογίας στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου στεγάζονται τα κέρατα. Ο χορός αρχίζει στο καταπράσινο χωριό, και στη συνέχεια περνάει από το χωριό – αλλά όχι από την ενορία Blithfield Hall, που ανήκει η Lady Bagot.
Οι χορευτές επιστρέφουν στο χωριό νωρίς το απόγευμα, και κάνουν τον χορό τους γύρω από τις παμπ και τα σπίτια. Τέλος, περίπου στις 20:00, τα κέρατα επιστρέφουν στην εκκλησία, και η μέρα ολοκληρώνεται με ένα εορταστικό Απόδειπνο.
Χορευτές
Υπάρχουν 12 χορευτές. Έξι μεταφέρουν τα κέρατα και συνοδεύονται από μουσικούς που παίζουν ακορντεόν (ή βιολί σε παλαιότερες εποχές), Maid Marian (ένας άνθρωπος σε ένα φόρεμα), το χόμπι-άλογο, ο ανόητος (ή Jester), ένας νεαρός με ένα τόξο και βέλος, και ένας άλλος νεαρός με ένα τρίγωνο. Παραδοσιακά, οι χορευτές είναι όλοι άνδρες, αν και τα τελευταία χρόνια τα κορίτσια είναι είτε με ένα τόξο και τα βέλη είτε με ένα τρίγωνο.
Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, οι χορευτές ήταν όλα τα μέλη της οικογένειας Bentley. Ο χορός αυτός πέρασε στην οικογένεια Fowell στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτό συνεχίζεται σε αυτήν την ημέρα, αν και λόγω της αύξησης των κατοικιών κανένας από αυτούς δεν ζουν στο χωριό πια. Πολλοί ζουν σε κοντινές πόλεις.
Κέρατα (Antlers)
Τα «κέρατα» είναι συνολικά έξι κέρατα ταράνδων, τρία λευκά και τρία μαύρα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια θεωρία πιστεύεται ότι τα κέρατα ταράνδων ήρθαν στην Αγγλία τον 11ο αιώνα, τα οποία πρέπει να έχουν εισαχθεί από τη Σκανδιναβία. Ωστόσο, είναι εξίσου μυστηριώδες ως προς το γιατί αυτό έπρεπε να είχε γίνει και από ποιον. Εάν τα κέρατα εισήχθησαν θα πρέπει να ήταν κοντά στην ημερομηνία της ανάπτυξης-ρίψη τους. Επομένως, είναι εξίσου πιθανό ότι κατάφεραν να επιβιώσουν τάρανδοι κάπου στην Αγγλία εκείνη την περίοδο.
Τα κέρατα τοποθετούνται σε μικρά κεφάλια σκαλισμένα από το ξύλο. Από το 1981, τα κέρατα είναι νομικά η ιδιοκτησία του Κοινοτικού Συμβουλίου Abbots Bromley. Για 364 ημέρες το χρόνο, είναι για επίδειξη σε εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Κάποτε φυλάσσονταν στην κύρια αίθουσα Village, στο οποίο είναι τώρα ο Goat Inn, δίπλα στο Σταυρό Βουτύρου. Μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις όπως κέρατα (από κόκκινο ελάφι) παραμένουν σε χρήση.
Χορός
Ο χορός είναι απλός, δεδομένου ότι τα κέρατα τους έχουν κάποια βαρύτητα και ότι αυτά είναι μεγάλα και ογκώδη. Όπως περιγράφεται από τον Cecil Sharp, υπάρχουν 6 στοιχεία στο συγκεκριμένο αυτό χορό. Περιγράφει το χορό, όπως γίνεται με τους συμμετέχοντες σε μια ενιαία γραμμή. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή εκτελείται με τους χορευτές σε μια διπλή στήλη.
Ομάδα 4 : (Βύρλας Θ., Μαυρομματίδη Α., Μπινιάρη Ι., Παρασκευοπούλου Γ., Τσεκούρα Δ., Χουρσαλά Κ.)
Έχουμε διαλέξει το θέμα σχετικά με τον Guy Fawkes θεωρώντας ότι είναι μια αξιόλογη προσωπικότητα που μπορεί οι προσπάθειες του να μην ήταν επιτυχημένες αλλά κατάφερε να αναστατώσει τον λαό του τότε και να γραφτεί το όνομά του στην ιστορία. Αρχικά μας κίνησε το ενδιαφέρον παρακολουθώντας τον στην γνωστή ταινία «V for vendetta» .
3.11. Guy Fawkes
Ο Guy Fawkes (Γκάι Φωκς), γνωστός επίσης κι ως Γκίντο Φωκς, γεννήθηκε στην Υόρκη(York) κι ήταν Άγγλοςστρατιώτης και μέλος μιας ομάδας Καθολικώνσυνωμοτών, οι οποίοι οργάνωσαν τη Gunpowder Plot ( Συνωμοσία της Πυρίτιδας)στις 5 Νοεμβρίου 1605. Η συνωμοσία, όμως, ξεσκεπάστηκε πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου: ο Guy Fawkes κι οι συνεργάτες του πέρασαν από ανακρίσεις με βασανιστήρια, κι έπειτα από δίκη καταδικάστηκαν κι εκτελέστηκαν για προδοσία κι απόπειρα δολοφονίας. Σε ορισμένες χώρες η επέτειος αυτής της αποτυχημένης απόπειρας γιορτάζεται στις 5 Νοεμβρίου ως η Νύχτα του Guy Fawkes (Guy Fawkes Night ή Bonfire Night). Πυροτεχνήματα λάμπουν στον αέρα, ενώ επικρατεί το έθιμο να καίγεται στη φωτιά ένα ομοίωμα του Guy Fawkes.
Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας
Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας περιλάμβανε την απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Ιακώβου Α της Αγγλίας, της οικογένειάς του και των μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη του Παλατιού του Γουέστμινστερ, που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο, στις 5 Νοεμβρίου 1605 ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς θα απευθυνόταν σε μια διευρυμένη συνέλευση της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.
Η Συνωμοσία οργανώθηκε σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α και στα σκληρά μέτρα του προτεστάντηβασιλιά απέναντι στους Καθολικούς. Οι συνωμότες βρήκαν ένα κελάρι κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων και μέχρι το Μάρτιο του 1605, είχαν συγκεντρώσει 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία θα ανατίναζαν για να δολοφονήσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου. Κάποιοι συνωμότες, ωστόσο, ανησυχούσαν από το γεγονός ότι στο κτίριο της Βουλής θα βρίσκονταν κι άλλοι Καθολικοί, σαν κι αυτούς, των οποίων η ζωή μπορεί να κινδύνευε. Έτσι στάλθηκε μια προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Monteagle, του οποίου δημιουργήθηκαν υποψίες κι έτσι ξεκίνησαν οι έρευνες στις υπόγειες σήραγγες κάτω από τη Βουλή των Λόρδων. Ο Guy Fawkes ανακαλύφθηκε και συνελήφθη το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου. Μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών, που είτε ήταν ήδη γνωστοί είτε νεκροί. Οι συνωμότες καταδικάστηκαν και στις 31 Ιανουαρίουεκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό.
Γλώσσα
Από το όνομα του Guy Fawkes προέκυψε η λέξη “guy” στην Αγγλική γλώσσα, ιδιαίτερα στα αγγλικάτης Αμερικής. Στην επέτειο της 5ης Νοεμβρίου, το έθιμο απαιτούσε το κάψιμο στην πυρά ενός ομοιώματος του Guy Fawkes, γνωστό ως “guy”, με αποτέλεσμα η λέξη να χρησιμοποιείται σαν όρος για “κάποιο πρόσωπο με αλλόκοτη και εκκεντρική εμφάνιση”, σύμφωνα με το Oxford English Dictionary. Με τον καιρό, η λέξη χρησιμοποιούταν για μια γενικότερη αναφορά σε κάποιον άνδρα, ενώ κατά τον 20ό αιώνα χρησιμοποιείται στον πληθυντικό για άτομα και των δυο φύλων.
Η απόπειρα του Guy Fawkes ενέπνευσε πολλά στιχάκια εκείνης της εποχής, όπως το εξής:
Remember, remember, the fifth of November;
The Gunpowder treason and plot!
For I see no reason why the gunpowder treason
Should ever be forgot.
Οι συνωμοσίες εναντίον της ζωής του Βασιλιά Ιάκωβου αποτέλεσαν επίσης έμπνευση για το έργο Μάκβεθ του Γουίλιαμ Σαίξπηρ.
Η ιστορία του Guy Fawkes αποτέλεσε έμπνευση για το κόμικτων Άλαν Μουρκαι Ντέιβιντ Λόιντ V for Vendetta, κεντρικός ήρωας της οποίας είναι ο V, που φοράει μια μάσκα του Guy Fawkes. Αποτελεί πρότυπό του και σχεδιάζει να ανατινάξει το κτίριο του Κοινοβουλίου στις 5 Νοεμβρίουενός μελλοντικού Λονδίνου, επιχειρώντας να θέσει τα θεμέλια για την ανατροπή του ολοκληρωτικού καθεστώτος φασισμούκαι τυραννίας που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα. Χαλαρή διασκευή του κόμικ αυτού είναι και η ομώνυμη ταινία του 2006.
Πυροτεχνήματα σχίζουν τον ουρανό στο Λονδίνο, κατά τους εορτασμούς της Νύχτας του Guy Fawkes.
Τη Νύχτα του Guy Fawkes, σε ανάμνηση της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας, λέγονται οι παρακάτω στίχοι:
Remember, remember, the 5th of November
The Gunpowder Treason and plot;
I know of no reason why Gunpowder Treason
Should ever be forgot.
Guy Fawkes, Guy Fawkes,
‘Twas his intent.
To blow up the King and the Parliament.
Three score barrels of powder below.
Poor old England to overthrow.
By God’s providence he was catch’d,
With a dark lantern and burning match
Holloa boys, Holloa boys, let the bells ring
Holloa boys, Holloa boys, God save the King!
Hip hip Hoorah!
Hip hip Hoorah!
A penny loaf to feed ol’Pope,
A farthing cheese to choke him.
A pint of beer to rinse it down,
A faggot of sticks to burn him.
Burn him in a tub of tar,’
Burn him like a blazing star.
Burn his body from his head,
Then we’ll say: ol’ Pope is dead.
Αυτή η προσωπικότητα ήταν ένα μυστήριο για εμάς και θέλαμε να το εξιχνιάσουμε και πιστεύουμε πως τα καταφέραμε σε ένα ικανοποιητικό βαθμό. Μας πέρασε πολλά μηνύματα όπως να μην τα παρατάμε ακόμα και όταν κάποιες φορές οι προσπάθειες μας δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τέλος είμαστε ικανοποιημένοι από τις γνώσεις που δεχτήκαμε και τις πληροφορίες που καταφέραμε να αντλήσουμε.
3.12. HALLOWEEN
Το Halloween είναι μια από της πιο γνωστές γιορτές του Δυτικού κόσμου και αυτός είναι ο κύριος λόγος για την επιλογή μας. Επίσης πιστεύουμε πως πολλά παιδιά στην ηλικία μας βρίσκουν αυτή την γιορτή πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική αφού παίρνουν μέρος άτομα όλων των ηλικιών ντυμένοι με τρομαχτικά κοστούμια. Τέλος, προσωπικά την βρήκαμε πολύ αξιόλογη γιορτή γιατί ακόμα ταινίες, φαγητά και μουσική εμπνέονται από αυτήν.
Το Halloween (Χάλοουϊν) είναι γιορτή του δυτικού κόσμουπου γιορτάζεται την νύχτα της31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως “trick or treat” («σκανταλιά ή κέρασμα»). Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις Αποκριές, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.
Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day ). Το Halloween συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο χιουμοριστικά και άλλοτε πιο τρομαχτικά.
Στην Αγγλία, υπάρχει η Νύχτα του Guy Fawkes στις 5 Νοεμβρίου (Bonfire Night), κατά την οποία εορτάζεται η επέτειος της Συνωμοσία της Πυρίτιδας του 1605, αλλά η εγγύτητά της με τις Αποκριές είναι κάτι περισσότερο από σύμπτωση. Οι Αποκριές και η Bonfire Night έχουν κοινή προέλευση και οι δύο προέρχονται από τα ειδωλολατρικά χρόνια, όταν τα κακά πνεύματα του σκότους έπρεπε να οδηγούνται μακριά με το θόρυβο και φωτιά.
Το έθιμο της κολοκύθας έχει τις καταβολές της σε παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης (Τζακ) κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην Κόλαση.
Πεθαίνοντας λοιπόν ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην Κόλαση. Από τότε ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.
Trick or treat
Το trick-or-treating ή Guising, αποτελεί συνήθη πρακτική για τα παιδιά στις Απόκριες σε πολλές χώρες. Τα παιδιά ντυμένα με κοστούμια πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να ζητήσουν λιχουδιές, όπως καραμέλες (ή και χρήματα) με την ερώτηση “trick-or-treat?” (“φάρσα ή κέρασμα;”). Η “φάρσα” είναι μια απειλή για αναστάτωση στους ιδιοκτήτες του σπιτιού ή του σπιτιού τους, αν δεν δοθεί κέρασμα.
Στη Βόρεια Αμερική, το trick-or-treating είναι μια συνηθισμένη αποκριάτικη παράδοση από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού που επιθυμούν να συμμετάσχουν σ ‘αυτό μερικές φορές κοσμούν τις ιδιωτικές εισόδους τους με τεχνητούς ιστούς αράχνης, πλαστικούς σκελετούς και φανάρια από κολοκύθες. Όσοι ιδιοκτήτες είναι μάλλον απρόθυμοι θα αφήσουν απλά την καραμέλα σε μπολ στη βεράντα, ενώ όσοι συμμετέχουν περισσότερο θα ζητήσουν ακόμη μια προσπάθεια από τα παιδιά, προκειμένου να τους προσφέρουν την καραμέλα. Στα πιο πρόσφατα χρόνια, ωστόσο, η πρακτική αυτή έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε σπίτι της γειτονιάς που επισκέπτονται τα παιδιά, μονοκατοικίες και πολυκατοικίες.
Σύμβολα
Η ανάπτυξη των αντικειμένων και των συμβόλων που συνδέονται με Αποκριές σχηματίστηκε με την πάροδο του χρόνου. Τα γογγύλια έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στην Ιρλανδία και τη Σκωτία στις Αποκριές, αλλά οι μετανάστες στη Βόρεια Αμερική χρησιμοποίησαν τη μητρική κολοκύθα, η οποία είναι πολύ πιο ήπια και πολύ μεγαλύτερη, που την καθιστά ευκολότερη στο να χαραχτεί απ’ ότι το γογγύλι. Στη συνέχεια, η εμπορική εκμετάλλευση των διαφόρων μεγεθών κολοκύθας το φθινόπωρο έχει κάνει τις κολοκύθες να διατίθενται παγκοσμίως για το σκοπό αυτό. Η αμερικανική παράδοση του σκαλίσματος της κολοκύθας καταγράφεται για πρώτη φορά το 1837. Αρχικά σχετίζεται με την περίοδο της συγκομιδής, χωρίς να είναι ειδικά συνδεδεμένη με τις Αποκριές μέχρι τα μέσα προς τέλη του 19ου αιώνα. Οι αποκριάτικες μεταμφιέσεις περιλαμβάνουν θέματα σχετικά με το θάνατο, το κακό, τον αποκρυφισμό, και μυθικά τέρατα. Το μαύρο, το πορτοκαλί, και μερικές φορές το μοβ είναι τα παραδοσιακά χρώματα τις Αποκριές.
Μεταμφιέσεις
Οι παραδοσιακά αποκριάτικες στολές απεικονίζουν υπερφυσικά στοιχεία, όπως τέρατα, φαντάσματα, σκελετούς, μάγισσες και διαβόλους. Με την πάροδο του χρόνου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβάνονται δημοφιλείς χαρακτήρες από τη μυθιστοριογραφία, διασημότητες, και γενικά αρχέτυπα όπως νίντζα και πριγκίπισσες. Οι αποκριάτικες στολές έγιναν δημοφιλής στα αποκριάτικα πάρτι στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Η πρώτη μαζική παραγωγή αποκριάτικων στολών εμφανίστηκε στα καταστήματα στη δεκαετία του 1930, όταν το trick-or-treating έγινε δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πάρτι μεταμφιεσμένων εμπίπτει γενικά γύρω στις 31 Οκτωβρίου συχνά την Παρασκευή ή το Σάββατο πριν Αποκριές.
Έθιμα κατά το Halloween
Στο Lancashire, το «Lighting the witches» ήταν ένα σημαντικό έθιμο τις Αποκριές. Οι άνθρωποι μεταφέρουν κεριά από τις έντεκα έως τα μεσάνυχτα. Αν τα κεριά καίγονταν σταθερά τότε οι μεταφορείς ήταν ασφαλείς για την εποχή, αλλά αν οι μάγισσες τα έσβηναν, ο οιωνός ήταν πράγματι κακός.
Σε ορισμένα μέρη της βόρειας Αγγλίας οι Αποκριές ήταν γνωστές ως Nut-crack Night. Καρποί τοποθετούνταν στη φωτιά και, σύμφωνα με τη συμπεριφορά τους στις φλόγες, προέβλεπαν η πίστη και η επιτυχία ή η αποτυχία των γάμων.
Οι Αποκριές ονομάζονταν, επίσης, μερικές φορές Snap Apple Night στην Αγγλία. Το όνομα αυτό προέρχεται από ένα παιχνίδι που ονομάζεται snap apple. Μήλα κρέμονται από ένα μακρύ σπάγκο και οι συμμετέχοντες πρέπει να δαγκώσουν ένα μήλο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους. Μια παραλλαγή του παιχνιδιού έχει να κάνει με την ανάρτηση ενός μήλου και ενός αναμμένου κεριού στα δύο άκρα ενός ραβδιού το οποίο είναι κρεμασμένο οριζόντια. Ο σκοπός είναι να πιάσουν οι συμμετέχοντες το μήλο με τα δόντια, αποφεύγοντας το κερί.
Το Halloween είναι μια από της σπουδαιότερες γιορτές σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο γιορτάζεται από αμέτρητους ανθρώπους, και αλλάζει από τόπο σε τόπο, πολιτισμό σε πολιτισμό και από παράδοση σε παράδοση. Πιστεύουμε ότι κάναμε μια αντικειμενικά αξιόλογη εργασία και έρευνα σε αυτό το θέμα.
3.13. Saint George (Άγιος Γεώργιος)
Είμαστε πολύ τυχεροί που επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τον Saint George στην εργασία μας. Μας έδωσε την δυνατότητα να μάθουμε πολλές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του. Επίσης ήταν ένας αξιόλογος και δυναμικός χαρακτήρας αφού οδήγησε τους σταυροφόρους στην μάχη.
Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά του Αγίου Γεωργίου στην Αγγλία προέρχεται από το σεβάσμιο Bede (περίπου 673 – 735). Επίσης αυτός αναφέρεται στην λειτουργία του ένατου αιώνα που εκτελείται στον καθεδρικό ναό του Durham. Η διαθήκη του Alfred the Great λέγεται πως αναφέρεται στον Άγιο, σε μια αναφορά στην εκκλησία της Fordington, Dorset. Βέβαια στην Fordington μια πέτρα πάνω από τη νότια πόρτα καταγράφει τη θαυματουργή εμφάνιση του Αγίου Γεωργίου για να οδηγήσει τους σταυροφόρους στη μάχη. Αφιερώματα των εκκλησιών στο St. George έχουν αναφερθεί στην Αγγλία, για παράδειγμα, στο Fordingham, Dorset, στο Thetford, στο Southwark και στο Doncaster.
Η παράδοση της ημέρας για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου είχε εξασθενίσει από το τέλος του 18ου αιώνα, μετά την ένωση της Αγγλίας και της Σκωτίας. Ωστόσο, αυτή η διαχρονική σύνδεση του St George συνεχίζεται και σήμερα, για παράδειγμα στο Salisbury πραγματοποιούνται ετήσια καλλιστεία την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, η προέλευση των οποίων πιστεύεται ότι χρονολογείται από το δέκατο τρίτο αιώνα.
Η Royal Society του Αγίου Γιώργου ιδρύθηκε το 1894 και τα διάσημα μέλη της συμπεριλαμβάνουν τον Sir Winston Churchill.
Σύγχρονοι εορτασμοί της ημέρας του Αγίου Γεωργίου στην Αγγλία
Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα της Ημέρας του Αγίου Γεωργίου φαίνεται να έχει σταδιακή αύξηση. Το BBC Radio 3 είχε ένα πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων Ημέρα του Αγίου Γεωργίου το 2006 και ο Andrew Rosindell, συντηρητικός βουλευτής του Romford, έχουν θέσει το αίτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων να καθιερωθεί η ημέρα του Αγίου Γεωργίου ως αργία. Στις αρχές του 2009, ο Δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson ξεκίνησε εκστρατεία για να ενθαρρύνει τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα η Ημέρας του Αγίου Γεωργίου περιλαμβάνει χορούς Morris και Punch και Judy σόου (κουκλοθέατρο).
Ένα παραδοσιακό έθιμο για την ημέρα του Αγίου Γεωργίου είναι να φορέσει κάποιος ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στο πέτο του, αν και αυτό δεν είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη πρακτική. Οι παμπ κυρίως στις 23 Απριλίου στολίζονται με γιρλάντες με το σταυρό του Αγίου Γεωργίου. Παραδοσιακά αγγλικά τρόφιμα και ποτά (π.χ. απογευματινό τσάι) μπορούν να καταναλωθούν
Θεωρούμε ότι αυτή η προσωπικότητα είναι τόσο αξιότιμη για αυτό άλλωστε την επιλέξαμε. Μας προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον για να βρούμε πληροφορίες για τα κατορθώματα και τα έργα του , και γενικά για την ζωή του. Τέλος μείναμε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και από τις καινούργιες γνώσεις που αντλήσαμε μέσω αυτού του θέματος.
4. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Νίκος Ζυγογιάννης: http://www.e-telescope.gr/el/arts-and-culture/221-2010-03-31-23-42-52
6ο ΓΕΛ Καβάλας: http://6lk.mysch.gr/projects/hthiethima.pdf
Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Hot_cross_bun
http://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%93%CE%BA%CE%AC%CE%B9_%CE%A6%CF%89%CE%BA%CF%82&action=edit§ion=3
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%82
http://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%93%CE%BA%CE%AC%CE%B9_%CE%A6%CF%89%CE%BA%CF%82&action=edit§ion=3
http://en.wikipedia.org/wiki/Hot_cross_bun
http://en.wikipedia.org/wiki/Independence_Day_%28United_States%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Remembrance_Day
http://en.wikipedia.org/wiki/Thanksgiving
http://en.wikipedia.org/wiki/Shrove_Tuesday
http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_Eve
http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_Day
http://en.wikipedia.org/wiki/Boxing_Day
http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_Day
http://www.boarsheadfestival.com/tradition/
http://webcache.googleusercontent.com/search?
Ημερ: 5 Ιουλίου 2013 Κατηγορίες: ερευνητικές εργασίες.
Ετικέτες:project, ερευνητικές εργασίες
Αφήστε μια απάντηση