Περίπτωση Διαβούλευσης: Η χρήση του ποταμού στο χωριό

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Την παρακάτω περίπτωση την πρότεινα ως εκπαιδευτής Ενηλίκων στη Θεματική Ενότητα “Το Φυσικό Περιβάλλον – Οικολογία και Ατμόσφαιρα – Κλιματική Αλλαγή”, σε πρόγραμμα που υλοποίησε το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων στη Θεσσαλονίκη το 2010.

Πρόκειται για μια Αθηναϊκή οικογένεια. Ο πατέρας, Πέτρος, τραπεζικός 44 ετών. Η μητέρα, Μαρία,  43 ετών είναι δασκάλα. Ο γιος, Γιώργος, είναι μαθητής Γ΄ Γυμνασίου. Η Αθηναϊκή οικογένεια ταξιδεύει με το τζιπ της και μετά από πολλές ώρες, πλησιάζει στο προγονικό χωριό του πατέρα. Η τελευταία τους επίσκεψη στο χωριό ήταν πριν δύο χρόνια. Το επόμενο τριήμερο θα μετέχουν στις εκδηλώσεις του γάμου της ανιψιάς του πατέρα. Ο πατέρας, αν και έφυγε από το χωριό στα 18 του, πάντα το παινεύει ως το καλύτερο μέρος του κόσμου. Είναι κτισμένο στη πλαγιά ενός καταπράσινου βουνού, με πολλές πηγές, που σχηματίζουν ένα φαρδύ ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και καταλήγει στον κάμπο για να ποτίσει τις καλλιέργειες.

Πλησιάζοντας προς το χωριό, ο πατέρας και η μητέρα είπαν στον γιο τους τον Γιώργο ότι για λόγους οικονομικούς σκέφτονται να μετακομίσουν από την Αθήνα. Θα επισκευάσουν το προγονικό σπίτι, στο οποίο ζει η γιαγιά μόνη της και να μείνουν μόνιμα στο χωριό. Θα γλυτώσουν τα νοίκια και επιπλέον ο πατέρας θα πάρει τη θέση του Διευθυντή στο υποκατάστημα της διπλανής πόλης. Η μητέρα θα ακολουθήσει και έχει ζητήσει απόσπαση.

Στο άκουσμα όλων αυτών, ο Γιώργος μουγγάθηκε. Δε μιλούσε και  κανείς άλλος ώσπου φάνηκνε στο βάθος οι σκεπές του χωριού. Ο πατέρας έστριψε σε έναν χωματόδρομο και τους είπε ενθουσιασμένος ότι θα τους πάει σε έναν παράδεισο, με νερά, με πλατάνια και με πλούσια βλάστηση, εκεί όπου όταν ήταν μικρός, το έσκαγε με την παρέα του για να ψαρέψουνε και να κάνουνε κρυφά μπάνιο. Φτάσανε στο ποτάμι αλλά η θέα ήταν απελπιστική. Ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Νάιλον σακούλες, μπουκάλια, σίδερα, μπάζα, πλαστικές καρέκλες, μια σόμπα, μια τηλεόραση κά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και ένας νεαρός αγρότης με το τρακτέρ του, τους χαιρέτησε κι άρχισε να ξεπλένει το τρακτέρ και το βυτίο του από τα φυτοφάρμακα, μέσα στο ποτάμι.

Το έργο των ομάδων: Σχηματίζονται τέσσερις ομάδες που εκπροσωπούν τις εξής κοινωνικές ομάδες της περίπτωσης: (1) Πατέρας-Πέτρος, (2) Μητέρα-Μαρία, (3) Γιος-Γιώργος και  (4) τριαντάρης Αγρότης. Ο εισηγητής της συνάντησης αναλαμβάνει τον συντονισμό των ομάδων. Στόχος είναι η διαβούλευση να καταλήξει σε μια πρόταση, με την οποία να συμφωνήσουν όλες οι κοινωνικές ομάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *