Πρώτη πανευρωπαϊκή προσομοίωση για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου

Η προσομοίωση βασίζεται σε υπόθεση σταδιακής απώλειας συνδετικότητας μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών ή  σημαντικής μείωσης της συνδετικότητας στο Διαδίκτυο σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, με αποτέλεσμα οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί να αντιμετωπίζουν δυσχέρειες πρόσβασης σε ζωτικές υπηρεσίες. Κατά την άσκηση, τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να αποφευχθεί η – προσομοιωμένη – συνολική κατάρρευση του δικτύου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κράτη μέλη της ΕΕ με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ). Μετά τη χθεσινή άσκηση θα ακολουθήσουν περισσότερο σύνθετα σενάρια, από ευρωπαϊκό έως παγκόσμιο, τελικά,  επίπεδο. Μία από τις δράσεις που προβλέπονται στο ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη είναι η υποστήριξη σε ασκήσεις ετοιμότητας όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε επίπεδο ΕΕ (βλ. σχετικό αρχείο) προς ενίσχυση της online εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Στο πλαίσιο της «Cyber Europe 2010», οι εμπειρογνώμονες σε όλη την Ευρώπη δοκίμασαν τις αντιδράσεις τους σε προσομοιωμένη επίθεση από χάκερ εναντίον υπηρεσιών καθοριστικής σημασίας. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε σταδιακή απώλεια ή σημαντική μείωση των διαδικτυακών συνδέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και, στη χειρότερη περίπτωση, ουσιαστική εξουδετέρωση της λειτουργίας όλων των σημαντικών συνδέσεων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Στην προσομοίωση, πολίτες, επιχειρήσεις και δημόσια ιδρύματα θα έχουν δυσκολίες κατά την πρόσβαση σε νευραλγικές υπηρεσίες (όπως η ηλε-διακυβέρνηση), εάν δεν αναδρομολογηθούν οι διασυνδέσεις που έχουν προσβληθεί. Η άσκηση βασίστηκε σε υπόθεση κατά την οποία, στην πορεία της ημέρας, η μία χώρα μετά την άλλη αντιμετωπίζουν εντεινόμενες δυσκολίες πρόσβασης. Όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν για να εξαπολύσουν κοινή αντεπίθεση στην υποθετική κρίση.

Αυτή η άσκηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση, εκ μέρους των κρατών μελών, όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού συμβάντων στον κυβερνοχώρο, όπως και στη δοκιμή των συνδέσεων και διαδικασιών επικοινωνίας σε περίπτωση πραγματικών συμβάντων μεγάλης κλίμακας. Η άσκηση δοκίμασε την  καταλληλότητα των αρμοδίων επαφής στις συμμετέχουσες χώρες, τα κανάλια επικοινωνίας, τον τύπο ανταλλαγής δεδομένων μέσω αυτών των καναλιών και την αντίληψη που τα κράτη μέλη έχουν σχετικά με το ρόλο και την εντολή των ομολόγων τους σε άλλα κράτη μέλη.

Η άσκηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχει διοργανωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), καθώς και με την υποστήριξη του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία, συμμετείχαν, είτε ως ενεργά μέλη είτε ως παρατηρητές. Ανάλογα με τη χώρα, συμμετείχαν δημόσιες αρχές διαφόρων κρατών μελών, όπως Υπουργεία Επικοινωνιών, αρχές προστασίας πληροφορικών υποδομών καθοριστικής σημασίας, οργανισμοί διαχείρισης κρίσεων, εθνικές ομάδες παρέμβασης σε συμβάντα που αφορούν την ασφάλεια των υπολογιστών (CSIRT), εθνικές αρχές ασφάλειας πληροφοριών και υπηρεσίες πληροφοριών.

Ιστορικό

Ο ENISA δημιουργήθηκε το 2004. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, η Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του ENISA με σκοπό να συμβάλει ώστε η ΕΕ, τα κράτη μέλη και ιδιωτικοί ενδιαφερόμενοι φορείς να αναπτύξουν τις ικανότητες και την ετοιμότητά τους για πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση προβλημάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (βλ. πρότερη ανακοίνωση).

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 επίσης, η Επιτροπή παρουσίασε πρόταση οδηγίας που θα καταστήσει δυνατή τη δικαστική δίωξη των δραστών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των παραγωγών σχετικού και κακόβουλου λογισμικού, όπως και την πρόβλεψη βαρύτερων ποινικών κυρώσεων. Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται επίσης να ανταποκρίνονται γρήγορα σε επείγουσες αιτήσεις συνδρομής σε περίπτωση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ώστε η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και η αστυνομική συνεργασία στον τομέα αυτό να αποβούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο Πρώτη πανευρωπαϊκή προσομοίωση για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου

  1. […] διοργάνωση και των δύο τακτικών ασκήσεων σε εθνικό επίπεδο (μόνο 12 κράτη μέλη το έχουν πράξει έως σήμερα), και πανευρωπαϊκές ασκήσεις συμβάντων στον κυβερνοχώρο, όπως είναι η άσκηση του 2010 «Cyber Europe» (βλ. πρότερη ανακοίνωση), […]

Τα σχόλια έχουν κλείσει.