Με αφορμή τον πρόσφατο ιό Stuxnet

Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos

Ο ιός Stuxnet είναι ένα ειδικά σχεδιασμένος ιός για Windows (σκουλήκι υπολογιστών) που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2010 από μία εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας με έδρα τη Λευκορωσία. Είναι αξιοσημείωτος διότι είναι ο πρώτος που ανακαλύφθηκε να κατασκοπεύει και να επαναπρογραμματίζει βιομηχανικά συστήματα[1].  Ήταν ειδικά γραμμένος για να επιτεθεί κατά συστημάτων Εποπτικού Ελέγχου και Απόκτησης Δεδομένων, που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και την παρακολούθηση βιομηχανικών διαδικασιών[2]. Ο Stuxnet έχει την ικανότητα να επαναπρογραμματίζει τους προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές (PLC) και να κρύβει τις αλλαγές[3].

Είναι η πρώτη φορά που σκουλήκι υπολογιστών περιλαμβάνει PLC rootkit. Επίσης, πιστεύεται ότι είναι το πρώτο σκουλήκι το οποίο στοχεύει σε κρίσιμες βιομηχανικές υποδομές[4].

Σχετικά με τους ιούς στους οικιακούς υπολογιστές, ή αυτούς στα σχολεία ένας πολύ βασικός κανόνας είναι να μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.

Τι είναι οι ιοί, οι ιοί τύπου worm και οι δούρειοι ίπποι; Η κάθε απειλή προς τον υπολογιστή σας είναι μοναδική. Διαβάστε σχετικά στη σχετική ιστοσελίδα του ΠΣΔ www.sch.gr/virus για τους κινδύνους, ώστε να προστατευτείτε.

Κουίζ: Ιοί – Δοκιμάστε τις γνώσεις σας Κάντε αυτό το κουίζ για να δείτε πόσο ενημερωμένοι είστε για τους ιούς.

Ακολουθούν νέα από την πρόσφατη επικαιρότητα μέσω Google και εφημερίδων:


[1] Google

[2] Καθημερινή

[3] Ελευθεροτυπία

[4] Νέα

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο Με αφορμή τον πρόσφατο ιό Stuxnet

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    […] το περιστατικό με πρωταγωνιστή το worm Stuxnet (βλ. ανάρτηση 30/09/2010, καθώς και τη νεότερη 26/04/2011 στον κόμβο), το οποίο το 2010 […]

Τα σχόλια έχουν κλείσει.