Ηλεκτρονικό “ψάρεμα” και Facebook

Ενίοτε, οι αποστολείς ανεπιθύμητων μηνυμάτων (spam) δημιουργούν ιστοτόπους που μοιάζουν με τη σελίδα σύνδεσης του Facebook. Αν πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση email και τον κωδικό πρόσβασής σας σε μία από αυτές τις σελίδες, οι πληροφορίες σας καταγράφονται και διατηρούνται από τον αποστολέα ανεπιθύμητων μηνυμάτων (spam). Αυτό ονομάζεται ηλεκτρονικό ψάρεμα.

Όταν ένας χρήστης πέσει θύμα ηλεκτρονικού ψαρέματος, συχνά ο λογαριασμός του αρχίζει να στέλνει αυτόματα μηνύματα ή συνδέσμους σε πολλούς φίλους του. Τα μηνύματα αυτά ή οι σύνδεσμοι είναι συνήθως διαφημίσεις που ζητούν από τους φίλους του χρήστη να δουν βίντεο ή προϊόντα.

Αν ο λογαριασμός σας στέλνει αυτόματα ανεπιθύμητα μηνύματα ή συνδέσμους, ασφαλίστε τον εδώ.

Αν πιστεύετε ότι ο λογαριασμός ενός φίλου σας έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικού ψαρέματος, πείτε στο φίλο σας να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασής του και να χρησιμοποιήσει στον υπολογιστή του λογισμικό προστασίας από ιούς.

Πολλοί ψηφιακοί απατεώνες λοιπόν προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες με ψεύτικες προσφορές για δωρεάν, σπάνια, μυστικά ή αποκλειστικά ψηφιακά αγαθά (όπως νομίσματα, μάρκες, δώρα κτλ.).

Να είστε επιφυλακτικοί με:

Μηνύματα που περιέχουν ορθογραφικά και τυπογραφικά λάθη, πολλές γραμματοσειρές ή τόνους σε περίεργα σημεία.

Μηνύματα που ισχυρίζονται ότι περιλαμβάνουν τον κωδικό πρόσβασής σας ως συνημμένο αρχείο. Το Facebook δεν θα σας στείλει ποτέ τον κωδικό πρόσβασής σας ως συνημμένο. Για τα παραπλανητικά email (spam) δείτε παρακάτω.

Συνδέσμους που δεν συμφωνούν με τη διεύθυνση στην οποία παραπέμπουν: Τοποθετείτε πάντοτε το ποντίκι πάνω από κάθε σύνδεσμο και ελέγχετε τη γραμμή κατάστασης (στο κάτω μέρος του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης) για να βεβαιωθείτε ότι ο σύνδεσμος όντως παραπέμπει στη διεύθυνση που εμφανίζεται στο email.

Μηνύματα που σας ζητούν προσωπικές πληροφορίες. Το Facebook δεν θα σας ζητήσει ποτέ:

Τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας
Τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή το ΑΦΜ σας
Τον πλήρη αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας ή το PIN σας

Μηνύματα που ισχυρίζονται ότι ο λογαριασμός σας θα διαγραφεί ή θα κλειδωθεί αν δεν κάνετε άμεσα κάποια ενέργεια.

Οι αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam) και οι απατεώνες δημιουργούν ορισμένες φορές μηνύματα email που φαίνεται ότι προέρχονται από το Facebook. Τα μηνύματα αυτά μπορεί να είναι πολύ πειστικά. Ακόμη και το πεδίο “Από:” μπορεί να πλαστογραφηθεί για να συμπεριλάβει ως αποστολέα το “Facebook” ή την “Ομάδα του Facebook”.

Αυτά τα μηνύματα email μπορεί να μοιάζουν με:
Ειδοποιήσεις για αιτήματα φιλίας, μηνύματα, εκδηλώσεις, φωτογραφίες και βίντεο
Ψευδείς κατηγορίες για κατάχρηση του ιστοτόπου
Προειδοποιήσεις ότι κάτι θα συμβεί στο λογαριασμό σας αν δεν τον ενημερώσετε ή αν δεν κάνετε άμεσα κάποια άλλη ενέργεια

Ένας τρόπος για να ελέγξετε αν ένα μήνυμα email προέρχεται πραγματικά από το Facebook είναι να βρείτε ένα σύνδεσμο στο κάτω μέρος του μηνύματος που σας δίνει τη δυνατότητα να διαγραφείτε από τις ενημερώσεις ή να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις ειδοποιήσεων μέσω email που λαμβάνετε από το Facebook. Για να ελέγξετε αυτό τον σύνδεσμο:

Κάντε δεξί κλικ στο σύνδεσμο και αντιγράψτε τη διεύθυνση URL
Επικολλήστε τη διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε
Βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση αρχίζει με το “www.facebook.com”

Λάβετε υπόψη ότι αυτός ο σύνδεσμος δεν συμπεριλαμβάνεται σε όλη την αλληλογραφία που λαμβάνετε από το Facebook. Για παράδειγμα, αν επικοινωνήσετε με το Facebook για κάποιο θέμα, η απάντηση email που θα λάβετε δεν θα συμπεριλαμβάνει το σύνδεσμο διαγραφής από τις ενημερώσεις. Αν ένα μήνυμα email σάς φαίνεται περίεργο, μην πατήσετε κανέναν από τους συνδέσμους που περιέχει και μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο. Σημείωση: Το Facebook δεν θα σας στείλει ποτέ οποιονδήποτε κωδικό πρόσβασης ως συνημμένο αρχείο.

Πηγή: Κέντρο Βοήθειας  Facebook

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση