Νοε 15
24
Κάτω από (Χωρίς κατηγορία) από στις 24-11-2015 και με ετικέτα

Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Τμήμα: Γ1

Σχολικό έτος: 2015-2016

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ζιάκα, Κατερίνα Ζιάκα, Ελένη Βλέτσα, Χριστίνα Ιωαννίδου, Αργυρώ Δάβου


Κείμενο σελίδα 43 (Βιβλίο Θρησκευτικών Γ” Γυμνασίου)-(Ρωμ. II, 2- IV,3):

Να, είναι έτοιμο το θυσιαστήριο. Γίνετε χορός αγάπης γύρω μου και ψάλλατε ύμνους ευχαριστήριους… γιατί μ” αξίωσε ο Κύριος, εμένα τον επίσκοπο της Συρίας, να βρεθώ από την Ανατολή στη Δύση, πιστός στο κάλεσμά Του. Είναι εξαιρετικό πράγμα να δύσει κανείς από τον κόσμο στο Θεό, για ν” ανατείλει στην αιώνια ζωή… Ζητήστε δύναμη… για ν” αποδειχτώ και να μη λέγομαι μονάχα χριστιανός. Εκεί που υπάρχει θόρυβος, δεν υπάρχει πάντα η πραγματικότητα… Ο Χριστιανισμός δεν είναι κάτι επιφανειακό, αλλά κάτι πολύ βαθύ, που υπάρχει μόνον όταν μισείται από τον κόσμο… Αν μαρτυρήσω, θα απελευθερωθώ από τη δουλεία χάρη στο Χριστό και θα αναστηθώ ελεύθερος μέσα σ” Αυτόν.

Σχολιασμός: Βλέπουμε εδώ τον Ιγνάτιο να οδηγείται προς την θανάτωση με θάρρος και γενναιότητα, χωρίς να φοβάται τον θάνατο αλλά να είναι έτοιμος για αυτόν σαν ένα σκαλοπάτι που θα τον οδηγήσει στον Θεό και στην αιώνια ζωή. Ο άγιος Ιγνάτιος προσπαθεί να μας βάλει στο πνεύμα του χριστιανισμού χωρίς να απορρίπτει τις άλλες αιρέσεις και μέσα από αυτό το κείμενο προσπαθεί να μας εξηγήσει πως ο χριστιανισμός δεν είναι κάτι απλό στο οποίο αφιερώνουμε την πίστη μας μόνο και μόνο για να πούμε ότι πιστεύουμε κάπου, αλλά είναι κάτι πιο βαθύ, το οποίο εκτιμάται μόνο όταν έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που τον αξίωσε ο Θεός να θυσιαστεί γι’ Αυτόν για να αποδείξει και στους άλλους χριστιανούς ότι το να δώσει κανείς την ζωή του για να αποδείξει την πίστη του είναι η σπουδαιότερη θυσία. Πιστεύει, τέλος, ότι με τον θάνατό του θα απελευθερωθεί και θα αναστηθεί ελεύθερος μέσα από τον Θεό.

 

 

Νοε 15
23

Κάτω από (Χωρίς κατηγορία) από στις 23-11-2015
Νοε 15
22

Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Τμήμα: Γ1

Σχολικό έτος: 2015-2016

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ζιάκα, Κατερίνα Ζιάκα, Αργυρώ Δάβου, Χριστίνα Ιωαννίδου, Ελένη Βλέτσα

Κατακόμβες του Αγίου Καλλίστου

Νοε 15
22
Κάτω από (Χωρίς κατηγορία) από στις 22-11-2015 και με ετικέτα ,

Ένα ολιγόλεπτο βίντεο αφιερωμένο στη ζώη της πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής.

Νοε 15
21
Κάτω από (Χωρίς κατηγορία) από στις 21-11-2015 και με ετικέτα
  1. Ξεκινά την ομιλία του παίρνοντας αφορμή από έναν βωμό που ήταν αφιερωμένος στον Άγνωστο Θεό
  2. Ανέφερε πως ο Θεός είναι ο ρυθμιστής του κόσμου και παρεμβαίνει στην ανθρώπινη ιστορία για αν κρίνει.
  3. Αναφέρει την Ανάσταση των νεκρών.

Το σημαντικότερο σημείο πιστεύω πως είναι η Ανάσταση των νεκρών διότι πολλοί Αθηναίοι αρχικά δυσκολεύτηκαν να το πιστέψουν,αφού ήταν κάτι τελείως πρωτόγνωρο που διέφερε τελείως από τις άλλες θρησκείες οι οποίες πίστευαν πως η ψυχή δεν μπορεί να αναστηθεί.

Νοε 15
21
Κάτω από (Χωρίς κατηγορία) από στις 21-11-2015 και με ετικέτα

Ο Απόστολος Παύλος γεννήθηκε στην Ταρσό από Ιουδαίους γονείς κατά το 5-15 μ.Χ. και είχε Ρωμαϊκή υπηκοότητα . Όταν ήταν νέος πήγε στα Ιεροσόλυμα για να σπουδάσει το Νόμο και τότε έγινε φανατικός διώκτης των Χριστιανών. Μία μέρα, καθώς πήγαινε στην Δαμασκό για να συλλάβει Χριστιανούς, έγινε με θαυματουργό τρόπο Χριστιανός. Ξεκίνησε το Ιεραποστολικό του έργο το 47 μ.Χ. από την Κύπρο και την Μικρά Ασία.

Το κυριότερο στοιχείο που άλλαξε στην προσωπικότητά του από τότε ήταν πως ξέφυγε από την τυπική τήρηση του Νόμου, που τον έκανε να νιώθει μια εγωιστική αυταρέσκεια, και γνώρισε την αγάπη και την αλήθεια του Θεού που τον έκαναν να αδιαφορεί ακόμα και για την ίδια του τη ζωή.

Νοε 15
21
Κάτω από (Χωρίς κατηγορία) από στις 21-11-2015 και με ετικέτα

Σε αυτό το κείμενο βλέπουμε έναν ευνούχο αξιωματούχο να προσκυνάει στην Ιερουσαλήμ και ύστερα να μπαίνει στο αμάξι του και να διαβάζει τον προφήτη Ησαΐα μα χωρίς να καταλαβαίνει. Τότε το Άγιο Πνεύμα είπε στον Φίλιππο που βρισκόταν κοντά να πλησιάσει κοντά. Όταν ο αξιωματούχος τον βλέπει τον παρακαλάει να κάτσει μαζί του και να τον βοηθήσει δείχνοντας έτσι πως ενδιαφέρεται πραγματικά. Μετά από λίγη ώρα πέρασαν μπροστά από έναν τόπο με νερό και εκείνος χωρίς κανέναν δισταγμό ζήτησε να βαπτιστεί.

Από αυτή την ιστορία συμπεραίνουμε πως το Άγιο πνεύμα βοηθούσε πραγματικά τους αποστόλους και τους διακόνους να εκπληρώσουν το έργο τους, δηλαδή την διάδοση του Χριστιανισμού σε όλο τον κόσμο.Επίσης καταλαβαίνουμε πως δεν υπήρχαν όρια εθνικά ή κοινωνικά  στην πίστη.

Νοε 15
21
Κάτω από (Χωρίς κατηγορία) από στις 21-11-2015 και με ετικέτα

Η Οσία Φοίβη η Διακόνισσα ήταν η ακούραστη συνεργάτιδα του Αποστόλου Παύλου στην Ιεραποστολή, μέσα στο γυναικείο κόσμο. Ο Παύλος την εμπιστευόταν τόσο πολύ που όταν χρειάστηκε να στείλει την επιστολή προς Ρωμαίους την εμπιστεύτηκε στα χέρα της Φοίβης και εκείνη την μετέφερε με ασφάλεια.

Η Φοίβη είναι η πρώτη γυναίκα που αναφέρεται στην Αγία γραφή την επιστολή του Αποστόλου Παύλου «Προς Ρωμαίους».

Εορτή: 3 Σεπτεμβρίου