Μαρ 12 2018

Ο Παγκόσμιος Ιστός γιορτάζει τα 29α γενέθλια του

Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) γιορτάζει στις 12 Μαρτίου τα 29α γενέθλια του και ο βρετανός εφευρέτης του Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι επέλεξε τη μέρα για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι λίγες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν αποκτήσει υπερβολική δύναμη, γι’ αυτό πρέπει να τους επιβληθούν ρυθμίσεις και περιορισμοί. Ο Μπέρνερς-Λι, με ανοικτή επιστολή του Ιδρύματός του World Wide Web Foundation, την οποία υπογράφει ο ίδιος, καθώς και με συνέντευξη στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προειδοποιεί ότι εταιρείες όπως η Google, το Facebook και το Twitter έχουν αποκτήσει υπερβολικά κυρίαρχη θέση στην αγορά, προωθούν την παραπληροφόρηση και την παραπλανητική πολιτική διαφήμιση, ενώ εκμεταλλεύονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

«Οι απειλές για το Web είναι πολλές και πραγματικές», επισημαίνει, αλλά δηλώνει τη δέσμευσή του να αγωνισθεί, ώστε «ο Ιστός να είναι ένας ελεύθερος, ανοικτός και δημιουργικός χώρος για όλους, που θα διασφαλίσουμε ότι δουλεύει για τους ανθρώπους» και όχι το διαδίκτυο «να χρησιμοποιείται ως όπλο μαζικής κλίμακας».  Όπως τονίζει, χρειάζεται επειγόντως ένα νέο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα περιορίζει την ισχύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες έχουν καταντήσει ανεξέλεγκτες, χωρίς να δίνουν λογαριασμό στους χρήστες. Μεταξύ άλλων, προτείνει οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να δώσουν στους χρήστες περισσότερο έλεγχο πάνω στα δεδομένα τους.

«Ο αριθμός των τρόπων που τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά στο Ίντερντ, έχει πολλαπλασιασθεί. Ήλθε η ώρα για μια αντίδραση εκ μέρους των ανθρώπων στην Ευρώπη», τονίζει. «Ασφαλώς μπορούμε να φαντασθούμε ένα καλύτερο κόσμο…όπου θα έχει κανείς επιλογή για την μηχανή αναζήτησης και επιλογή για το κοινωνικό δίκτυο. Σε ένα καλύτερο κόσμο θα έχει κάποιος πλήρη έλεγχο πάνω στις πληροφορίες που τον αφορούν».

Ο 62χρονος Τιμ Μπέρνερς-Λι ζητά από κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλους φορείς να βελτιώσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κοινοτικών δικτύων και παροχής ασύρματης πρόσβασης (Wi-Fi) στους δημόσιους χώρους, καθώς και της βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών. «Ο Ιστός στον οποίον πολλοί συνδέονταν πριν χρόνια, δεν είναι αυτός που βρίσκουν σήμερα οι νέοι χρήστες. Αυτό που ήταν κάποτε μια πλούσια γκάμα ιστολογίων και διαδικτυακών τόπων, έχει συμπιεσθεί από λίγες πλατφόρμες, οι οποίες ελέγχουν ποιες ιδέες και γνώμες θα δει κανείς και θα μοιρασθεί», αναφέρει στην ανοικτή επιστολή του.

Τονίζει ότι οι λίγοι τεχνολογικοί γίγαντες μεγαλώνουν συνεχώς μέσω εξαγορών μικρότερων ανταγωνιστικών εταιρειών, ενώ απορροφούν τα νέα ταλέντα, πνίγοντας έτσι τις νέες καινοτομίες. Η Google κατέχει πλέον μερίδιο 87% παγκοσμίως στις διαδικτυακές αναζητήσεις, ενώ το Facebook έχει ξεπεράσει τα 2,2 δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες. Από κοινού οι δύο εταιρείες (μαζί με τις θυγατρικές τους Instagram και YouTube) απορροφούν πάνω από το 60% της παγκόσμιας δαπάνης για ψηφιακή διαφήμιση.

Ο Μπέρνερς-Λι θεωρεί «μύθο που περιορίζει την κοινωνική φαντασία μας» ότι «η διαφήμιση είναι το μόνο δυνατό επιχειρηματικό μοντέλο για τις online εταιρείες». Εξίσου «μύθο αποτελεί ότι είναι πολύ αργά να αλλάξει ο τρόπος που αυτές οι πλατφόρμες λειτουργούν. Και στα δύο αυτά σημεία πρέπει να γίνουμε λίγο πιο δημιουργικοί», τονίζει. «Θέλω το Web να αντανακλά τις ελπίδες μας και να εκπληρώνει τους φόβους μας, αντί να μεγεθύνει τους φόβους και να βαθαίνει τους διαχωρισμούς ανάμεσά μας», αναφέρει στην 29η επέτειο από την ίδρυση του Ιστού, σε μια χρονιά (2018) που για πρώτη φορά πάνω από τους μισούς κατοίκους της Γης βρίσκονται πια online, κάτι που όμως, όπως λέει, αναδεικνύει παράλληλα την ύπαρξη ενός ψηφιακού χάσματος.

Υπογραμμίζει ότι είναι πιθανότερο να είναι κανείς εκτός διαδικτυακής σύνδεσης (offline), αν είναι γυναίκα, φτωχός ή κάτοικος του υπαίθρου. «Αν δεν επενδύσουμε σοβαρά για να κλείσουμε το ψηφιακό χάσμα, το τελευταίο δισεκατομμύριο δεν θα συνδεθεί έως το 2042, πράγμα που αφήνει πίσω μια ολόκληρη γενιά», προειδοποιεί.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 10 2018

Ρομπότ έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ λύνοντας τον κύβο του Ρούμπικ σε μόνο 0, 38 δευτ

Μόνο 0,38 δευτερόλεπτα χρειάστηκε ένα αμερικανικό ρομπότ για να λύσει τον κύβο του Ρούμπικ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ των 0,637 δευτερολέπτων που κατείχε ένα γερμανικό ρομπότ.

Κάθε κίνηση του ρομπότ παίρνει μόλις 15 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο φοιτητής του ΜΙΤ Μπεν Κατζ και ο Τζάρεντ Ντι Κάρλο, που δημιούργησαν το ρομπότ, δήλωσαν σίγουροι ότι αυτό μπορεί να βελτιώσει κι άλλο την επίδοσή του.

Το προηγούμενο ρεκόρ του ρομπότ Sub1 Reloaded του γερμανικού μηχανικού ‘Αλμπερτ Μπέερ είχε αναγνωρισθεί από τον οργανισμό Γκίνες το 2017, σύμφωνα με το BBC. Το παγκόσμιο ανθρώπινο ρεκόρ επίλυσης του κύβου είναι τα 4,59 δευτερόλεπτα.

Ο κύβος του Ρούμπικ, ένα τρισδιάστατο μηχανικό παζλ, αποτελεί επινόηση από το 1974 του Ούγγρου γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ. Σήμερα θεωρείται ένα από τα εμπορικότερα παιχνίδια στον κόσμο.

 

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 07 2018

Laser Scans Reveal Maya «Megalopolis» Below Guatemalan Jungle

Using a revolutionary technology known as LiDAR (short for “Light Detection And Ranging”), scholars digitally removed the tree canopy from aerial images of the now-unpopulated landscape, revealing the ruins of a sprawling pre-Columbian civilization that was far more complex and interconnected than most Maya specialists had supposed.

“The LiDAR images make it clear that this entire region was a settlement system whose scale and population density had been grossly underestimated,” said Thomas Garrison, an Ithaca College archaeologist and National Geographic Explorer who specializes in using digital technology for archaeological research.

 

New Mayan Discoveries

Laser technology has uncovered never-before seen Mayan structures.Exclusive footage from National Geographic.

Δημοσιεύτηκε από AJ+ στις Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

Περισσότερα εδώ

 

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 07 2018

Virtual Surgery Intelligence (VSI)

ApoQlar is developing a mixed reality solution called the Virtual Surgery Intelligence (VSI) that enables surgeons to view CT or MRI imaging of the patient in 3D during operation.

Prior to procedure, the patient’s MRI or CT scan results are uploaded to Azure CloudPlatform, which later allows surgeon to utilize and manipulate with the help of HoloLens. The VSI is able to recognize individual patients and fixate the 3D scan to the surgical site. Surgeons wearing the HoloLens is able to position and control the imaging via gesture and voice commands, hence acquire the best information for locating, orienting and visualizing the surgical area.

Postoperatively, VSI can assist in evaluating results and patient’s recovery progress.

 

Logo

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Φεβ 28 2018

22ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός ΛΥΣΙΑΣ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο 22ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός ΛΥΣΙΑΣ ξεκινά αύριο Πέμπτη 1/3/2018.

Η αρχική φάση διεξάγεται 1-31 Μαρτίου2018.Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν ατομικά, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε βοήθημα, από οποιονδήποτε χώρο της επιλογής τους, ή την τάξη τους, με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στην τελική φάση προκρίνονται οι 300 πρώτοι κάθε τάξης, ανάλογα με το σκορ που συγκέντρωσαν στο παιχνίδι, στην καλύτερη από τις 3 προσπάθειές τους.

Η τελική φάση διεξάγεται το Σάββατο  5 Μαΐου 2018 σε προκαθορισμένα Κέντρα ΛΥΣΙΑ, τα οποία δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο. Το παιχνίδι διεξάγεται παρουσία επιτηρητών σε χρονικό διάστημα 1ώρας, σε 1 προσπάθεια και δεν επιτρέπεται η συνεργασία ή χρήση βοηθημάτων  (παρά μόνο αυτών που παρέχονται από το παιχνίδι).

Συνημμένα θα βρείτε και ενημερωτικό υλικό για το διαγωνισμό.

Με εκτίμηση,

 

Βασίλης Οικονόμου

Υπεύθυνος Τμήματος Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης, 

MS innovative Expert Educator 2014-18, MS Fellow 2015-18
Website: 
https://economu.wordpress.com, 

Mobile Phone: +30 6944383802.

Εκπαιδευτήρια Δούκα

Websites: www.doukas.gr  

http://www.lysiasedu.org/

Phone:+30 210 6186000 (εσωτ. 0 και 550),
Fax: +30 2106186020.
Διεύθυνση: Μεσογείων 151, 151 26 Μαρούσι, Αττική, Ελλάδα.

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Φεβ 24 2018

Δάσκαλος στην Γκάνα διδάσκει Πληροφορική σε μαυροπίνακα και ζωγραφίζει στο χέρι όλο το MS Word

Μεγάλη συγκίνηση έχει προκαλέσει ο αυτοσχεδιασμός ενός δασκάλου στη Γκάνα που για να διδάξει Πληροφορική στους μαθητές του ζωγραφίζει στο χέρι όλο το MS Word πάνω στον μαυροπίνακα, καθώς στο σχολείο δεν υπάρχουν καθόλου υπολογιστές.

«Κάθε δάσκαλος έχει τον τρόπο του να παρουσιάζει το μάθημα. Αυτός είναι ο δικός μου», εξηγεί ο Owura Kwadwo, που διδάσκει σε μια αγροτική κοινότητα της χώρας, όπου δεν υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός ούτε πόροι για σωστή διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής.

Έχοντας σπουδάσει visual arts, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του για να ζωγραφίσει με κιμωλία ένα ολόκληρο έγγραφο του Word πάνω στον μαυροπίνακα ώστε να οι μαθητές τους να τον αντιγράψουν με τη σειρά τους και να μάθουν από αυτόν.

«Το κάνω για να καταλάβουν οι μαθητές μου τι διδάσκω. Τουλάχιστον να έχουν μια εικόνα του τι θα δουν, έστω ότι βρίσκονται κάποια στιγμή μπροστά από έναν υπολογιστή», λέει ο νεαρός δάσκαλος, του οποίου η μέθοδος φαίνεται πως αποδίδει αφού τα παιδιά διασκεδάζουν αλλά και μαθαίνουν μέσω του αυτοσχεδιασμού του. «Βεβαιώνομαι πως έχουν καταλάβει τα πάντα πριν φύγουν από την τάξη», προσθέτει.

Την φωτογραφία δημοσίευσε ο ίδιος στο λογαριασμό του στο Facebook και τα σχόλια είναι μόνο θετικά, κυρίως για την αφοσίωσή του σε αυτό που κάνει. Βέβαια δεν λείπουν και τα οργισμένα για την στάση της κυβέρνησης και το γεγονός πως δεν υπάρχουν υπολογιστές στα σχολεία. «Η κυβέρνηση βοηθάει, προσπαθούν να βελτιώσουν την Πληροφορική και έχει αρχίσει να γίνεται στις μεγάλες πόλεις αλλά έχουμε δρόμο μέχρι να φτάσει και τις αγροτικές περιοχές», σχολιάζει ο Owura Kwadwo.

Από την ανάρτηση και έπειτα, ο ίδιος έχει ήδη λάβει δωρεές για φορητούς υπολογιστές και προτζέκτορες, κάτι για το οποίο νιώθει ευγνώμων. «Υπάρχουν πολλά σχολεία που έχουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Θα δώσω και σε αυτά κάποιες από τις δωρεές, για να επωφεληθούν επίσης από όλο αυτό», λέει.

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Φεβ 24 2018

Ο μεγάλος τελικός του FIRST LEGO League Greece 2017-18

Φωτογραφία του χρήστη FIRST LEGO League Greece.

Ο μεγάλος τελικός του μεγαλύτερου πανελλήνιου διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής , Έρευνας και Καινοτομίας για παιδιά έρχεται και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια τεράστια γιορτή διασκέδασης και μάθησης!
Συνολικά 54 ομάδες που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» προκειμένου να διαγωνιστούν με τις κατασκευές που ετοίμασαν τόσο καιρό πάνω σε ένα ρεαλιστικό πρόβλημα που αφορά στο νερό .

Σάββατο και Κυριακή 3 & 4 Μαρτίου 2018

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Φεβ 18 2018

Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών;

Συνιστά ένα ερώτημα το οποίο υφίσταται από την εποχή που πρωτοήρθε στην καθημερινότητά μας η κινητή τηλεφωνία και δεν είναι άλλο από το πόσο επικίνδυνη είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα.

Κανονικά θα έπρεπε να είναι μια ερώτηση που απαντάται με ένα «ναι» ή ένα «όχι», ωστόσο η πραγματικότητα είναι παντελώς διαφορετική, καθώς τελικά ο κάθε χρήστης λαμβάνει υπόψη του μόνο αυτό που θέλει ή αυτό που τον συμφέρει.

Γεγονός παραμένει πάντως ότι οι περισσότερες έρευνες που αφορούν το επίμαχο αυτό ζήτημα δεν διαβλέπουν κίνδυνο από την ακτινοβολία με την οποία τα κινητά τηλέφωνα επικοινωνούν με τις κεραίες αναμετάδοσης. Ωστόσο, δεν είναι και λίγες αυτές που διαπιστώνουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών.

Αυτό το διάστημα το αμερικανικό Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα (NTP) βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύνταξης μια πολυετούς μελέτης, η οποία εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών στον άνθρωπο.

Ωστόσο, όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι ειδικοί συντάκτες του περιοδικού «Ars Technica», αυτό που συνάγεται από τα πρώτα -μη ολοκληρωμένα- στοιχεία της μελέτης του ΝΤΡ που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, είναι ότι υφίσταται σχέση μεταξύ ακτινοβολίας κινητών και καρκίνου, αν και προς το παρόν αυτό δεν τεκμηριώνεται πλήρως, λόγω των σχετικά αδύναμων στατιστικών στοιχείων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Πριν από μόλις μία εβδομάδα, το ΝΤΡ δημοσιοποίησε μια πληρέστερη έκδοση του προσχεδίου της μελέτης.

Σ’ αυτήν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ομάδες από 105 θηλυκά και ισάριθμα αρσενικά ποντίκια εκτέθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα ακτινοβολίας GSM και CDMA επί 9 ώρες καθημερινά από την ώρα που ήταν έμβρυα μέσα στη μήτρα.

Μάλιστα η έκθεσή τους στην ακτινοβολία ήταν υπερβολική ξεκινώντας από το ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο ακτινοβολίας στον άνθρωπο (1,5 Watts ανά κιλό) και φτάνοντας τα 6, κάτι που όπως εκτιμούν οι ειδικοί αν είχε επιπτώσεις στην υγεία θα φαινόταν αμέσως.

Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε αφού οι αρουραίοι σε μία από τις ομάδες αρσενικών πέθαιναν με αφύσικα υψηλούς ρυθμούς (επιβίωσε μόλις το 28% έναντι 48% που ήταν μέχρι σήμερα το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης), κάτι που ανέτρεψε τα μέχρι τώρα δεδομένα των αποτελεσμάτων. Ειδικότερα στις ομάδες πειραματόζωων που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία CDMA δεν καταγράφηκαν κρούσματα καρκίνου μετά από δύο χρόνια υπερβολικής έκθεσης. Καταγράφηκαν μεταξύ των θηλυκών τα οποία εκτέθηκαν σε ακτινοβολία GSM, όχι όμως σε τέτοια έκταση που να αποτελεί ένα ακλόνητο στατιστικό δεδομένο.

Στα αρσενικά πειραματόζωα όπου το ποσοστό θνησιμότητας ήταν εξαιρετικά υψηλό, καταγράφηκε μια σειρά προβλημάτων υγείας, αν και πάλι, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ένα σταθερό στατιστικό δεδομένο το οποίο να συνδέει τον καρκίνο με την ακτινοβολία.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η προηγούμενη, μη ολοκληρωμένη έρευνα του ΝΤΡ επισήμαινε έναν υψηλότερο από τον κανονικό αριθμό καρκίνων του εγκεφάλου (γλοίωμα), μια νεοπλασία, η οποία ωστόσο στη συνέχεια, δηλαδή στο τελευταίο προσχέδιο της μελέτης, ενέπιπτε στην κατηγορία του στατιστικού σφάλματος και ακριβώς αυτή η αλλαγή στο προσχέδιο της μελέτης εγείρει, όπως επισημαίνουν οι επιστημονικοί συντάκτες του περιοδικού «Ars Technica», σοβαρά ερωτήματα για τη «βιασύνη» της δημοσιοποίησής της, αν και ατελής.

Εκτιμώντας συνολικά τα ευρήματα, αυτό που συνάγεται από το πρόσφατα ενημερωμένο προσχέδιο της μελέτης είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν επιπτώσεις από την ακτινοβολία των κινητών στην ανθρώπινη υγεία, αν και αφήνει στους χρήστες την αίσθηση ότι θα πρέπει ακόμη να είναι σχετικά επιφυλακτικοί με την αλόγιστη χρήση τους.

Οπως πάντως υποστήριξε στο περιοδικό ο Τζον Μπούσερ, εκ των επικεφαλής των επιστημόνων του ΝΤΡ που έκαναν την έρευνα, τα επίπεδα ακτινοβολίας που δέχτηκαν τα πειραματόζωα είναι κατά πολύ υψηλότερα απ’ αυτά στα οποία εκτίθενται οι άνθρωποι και υποστήριξε ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν συνιστούν, τουλάχιστον άμεσο, κίνδυνο.

Αντίθετη πάντως με τα αποτελέσματα της μελέτης είναι η θέση της οργάνωσης EWG, η οποία αμφισβητεί συνολικά την έκθεση, υποστηρίζοντας ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στα οποία εκτέθηκαν τα πειραματόζωα που παρουσίασαν καρκίνο του εγκεφάλου, είναι αντίστοιχα με εκείνα στα οποία εκτίθενται καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες κινητών στον πλανήτη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία τους.

Προς το παρόν πάντως άπαντες περιμένουν το τελικό σχέδιο της έκθεσης προκειμένου να εξαγάγουν πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα.

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Φεβ 07 2018

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 (infographic)

SID-infographie_2018q

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Φεβ 07 2018

Στα 15 η ηλικία της Ψηφιακής Συναίνεσης στην Ελλάδα

Την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για είσοδο των παιδιών κάτω των 15 ετών στα κοινωνικά δίκτυα μόνο με γονική συναίνεση  ανακοίνωσε μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018, η  νομική ελέγκτρια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δρ. Φερενίκη Παναγοπούλου. Η κ. Παναγοπούλου τόνισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να βρεθούν τεχνολογικοί τρόποι ώστε να επαληθεύεται πως οι γονείς όντως έδωσαν την συγκατάθεση τους. Το θετικό είναι, όπως δήλωσε η κ. Παναγοπούλου, πως η ευθύνη βαραίνει τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να ελέγξουν την τήρηση των ηλικιακών ορίων των χρηστών τους διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με υπέρογκα πρόστιμα ενώ η μελέτη προτείνει ακόμα και τη θέσπιση ευθύνης γονέων σε περίπτωση εκθέσεως του παιδιού σε διαδικτυακό κίνδυνο.

Έναν εύλογο προβληματισμό που έθεσε επί τάπητος η νομική ελέγκτρια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι το γιατί η ενισχυμένη προστασία πρέπει να ισχύει μόνο για τα παιδιά και όχι για όλους δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι  οι ενήλικες διαδικτυακώς «αναλφάβητοι» που με πλήρη άγνοια κινδύνου εισέρχονται στο διαδίκτυο. «Ευάλωτα στο διαδίκτυο είναι πολλά πρόσωπα και όχι μόνο τα παιδιά λόγω της ελλιπούς ενημερώσεως και της ανύπαρκτης ψηφιακής παιδείας.» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παναγοπούλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τις φωνές διαμαρτυρίας που υπάρχουν για το κατά πόσο είναι εφικτό, επιθυμητό, αλλά και δέον να αφαιρεθεί το δικαίωμα στα παιδιά να συμμετέχουν ελεύθερα στη νέα διαδικτυακή εποχή. «Πολλές φωνές διαμαρτυρίας αμερικανικής κυρίως προελεύσεως έχουν ως αφετηρία την ελευθερία του λόγου. Περαιτέρω, ψυχραιμότερες ευρωπαϊκές φωνές εκφράζουν ανησυχία για την παρεμπόδιση του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως των παιδιών και εμμένουν ότι η αυστηρή ερμηνεία της διατάξεως εγείρει έντονα ζητήματα συνταγματικότητας. Για το λόγο αυτό μεγάλη έμφαση πρέπει να δίδεται και στην αντιληπτική ικανότητα των παιδιών.» κατέληξε η κ. Παναγοπούλου.

 

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Επόμενα »