Νοέ 28 2019

Tο πρώτο ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή

Στις 9 Δεκεμβρίου 1968 ο Νταγκ ‘Ενγκελμπαρτ αποκάλυψε την επαναστατική νέα εφέυρεσή του: τον «Ενδείκτη θέσης Χ-Υ για σύστημα οθόνης». Ή όπως προτιμούσαν να αποκαλούν αυτός και η ομάδα του τη νέα τους ξύλινη κατασκευή, το «ποντίκι».
Επί χρόνια ο Ενγκελμπαρτ σκεφτόταν πώς να κάνει τους υπολογιστές να προσαρμόζονται στους ανθρώπους και όχι το αντίστροφο. Μαζί με την ομάδα του στο ερευνητικό κέντρο Στάνφορντ δούλευαν διάφορες ιδέες για να το καταφέρουν. Παρουσίασαν τις καινοτομίες τους σε ένα συνέδριο υπολογιστών στο Σαν Φρανσίσκο, σε μία επίδειξη που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Σημειωτέον ότι τότε ακόμη και μεγάλες εταιρείες διέθεταν μόνο έναν υπολογιστή και αρκετές κανέναν. Ο ‘Ενγκελμπαρτ ζήτησε από το κοινό να φανταστεί μία προχωρημένη ιδέα: πάνω στο γραφείο κάθε ανθρώπου ένας υπολογιστής πρόθυμος να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη. Μετά πήρε στο χέρι το πρωτότυπο ποντίκι του και ξενάγησε το κοινό στο μέλλον.
DouglasEngelbart

O «πατέρας του ποντικού» Νταγκ Ένγκελμπαρτ πέθανε το 2013 σε ηλικία 88 χρόνων

Τους έδειξε ριζοσπαστικά πράγματα όπως η αποκοπή και επικόλληση, οι φάκελοι, το υπερκείμενο, η χρήση διαφορετικών παραθύρων στην οθόνη, ακόμη και η ταυτόχρονη εργασία με έναν απομακρυσμένο χρήστη – πράγματα που έμοιαζαν εξίσου φανταστικά με ένα φέιζερ του Star Trek. Οι θεατές από το κοινό άρχισαν να ανεβαίνουν πάνω στη σκηνή για να τον δουν από κοντά να χρησιμοποιεί το ποντίκι για να κινήσει στην οθόνη αυτό που ονόμαζε «σημείο ίχνους». Η παρουσίαση αυτή αναφέρεται μερικές φορές ως «η μητέρα όλων των επιδείξεων». Δεν ήταν μόνο η πρωτοποριακή εφεύρεση αλλά και μία μικρή εικόνα του μέλλοντος και της ψηφιακής επανάστασης που ήταν προ των πυλών. Το ποντίκι του Ένγκελμπαρτ ήταν ένα ξύλινο κουτί με δύο τροχούς, έναν για την κίνηση πάνω- κάτω κι έναν για την κίνηση μπρος-πίσω. Διέθετε τρία κουμπιά. Λειτουργούσε σε συνδυασμό με έναν ελεγκτή, προσαρμοσμένο στην αριστερή πλευρά του πληκτρολογίου του. Εκεί υπήρχαν και πέντε πλήκτρα ειδικών λειτουργιών. Το πρώτο ποντίκι για το κοινό κατασκευάστηκε από την Xerox στα τέλη της δεκαετίας του 70 και κόστιζε 400 δολάρια. Την δεκαετία του 1980 ο Στιβ Τζομπς ανέθεσε σε μία ομάδα σχεδιαστών να κατασκευάσουν ένα ποντίκι που θα κόστιζε το ένα δέκατο της τιμής εκείνης. Η ομάδα με επικεφαλής τον Νταν Χόβι, κατασκεύασαν το αρχικό τους πρωτότυπο με εξαρτήματα όπως η μπάλα κύλισης που πήραν από κάποιο αποσμητικό και έναν πλαστικό δίσκο βουτύρου….

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Οκτ 16 2019

Ένας τυφλός εφευρέτης δημιούργησε μπαστούνι που συνδέεται στο Google Maps

Ο Κουρσάτ Τσεϊλάν, ένας νεαρός τυφλός Τούρκος επιστήμονας τεχνολογίας, αξιοποίησε τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να δημιουργήσει κάτι που θα δώσει στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης έναν καινοτόμο τρόπο για να απολαμβάνουν τη βόλτα τους στην πόλη.

«Στις μέρες μας μιλάμε για ιπτάμενα αυτοκίνητα, αλλά οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης χρησιμοποιούν ακόμη ένα απλό ραβδί. Είμαι στο μετρό και δεν ξέρω ποια είναι η έξοδός μου, δεν μπορώ να πω ποιο λεωφορείο έρχεται ή τι μαγαζιά έχω γύρω μου. Τώρα πια, με το WeWalk, θα μπορώ!» δήλωσε ο Κουρσάτ στο CNN.
Το όνομα από το μπαστούνι που δημιούργησε ο νεαρός Τούρκος, μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Young Guru Academy της οποίας είναι CEO, λέγεται WeWalk. Τι ακριβώς κάνει; Μπορεί να σου μιλήσει, να σου δώσει οδηγίες και χρησιμοποιεί τεχνικές ειδοποίησης, όπως η δόνηση. Την ίδια στιγμή θα συνδέεται στο Google Maps προσφέροντας στους ανθρώπους όσα χρειάζεται να ξέρουν για να έχουν μια άνετη ζωή όταν κυκλοφορούν στην πόλη.
Το μπαστούνι μπορεί να το αγοράσει κανείς στο σάιτ της εταιρίας, και κοστίζει περίπου 500$.

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Οκτ 05 2019

Το «θαύμα» της ρομποτικής: Τετραπληγικός περπατάει με τη σκέψη του

Ένας 28χρονος άνδρας, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια είχε σπάσει τον λαιμό του μετά από πτώση από ύψος 14 μέτρων σε ένα νυχτερινό κλαμπ και έμεινε παράλυτος από τους ώμους και κάτω, μπόρεσε να περπατήσει ξανά φορώντας έναν ολόσωμο ρομποτικό εξωσκελετό, τον οποίο ελέγχει με τον νου του.

Προς το παρόν, ο ασθενής δεν κινείται τελείως ανεξάρτητα, καθώς ο εξωσκελετός με την ονομασία «Ours» είναι συνδεμένος από ψηλά με έναν ιμάντα προσαρτημένο στο ταβάνι. Πάντως, το επίτευγμα αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου, καθώς στον εγκέφαλο του τετραπληγικού ασθενούς είναι εμφυτευμένοι αισθητήρες και όχι ηλεκτρόδια, όπως σε άλλες περιπτώσεις, οι οποίοι του επιτρέπουν να κινεί με τη σκέψη του και τα τέσσερα άκρα του και όχι μόνο ένα όπως στο παρελθόν.

Οι Γάλλοι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροχειρουργικής Αλίμ Λουίς Μπεναμπίντ του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας «The Lancet Neurology», μελέτησαν τον εγκέφαλο του άνδρα και εντόπισαν τις περιοχές που ενεργοποιούνται, όταν σκέφτεται να περπατήσει ή να κινήσει τα άνω άκρα του. Στη συνέχεια, εισήγαγαν αισθητήρες στα συγκεκριμένα σημεία και στις δύο πλευρές του κρανίου του.

Ο ασθενής, ο οποίος είχε μείνει δύο χρόνια σε νοσοκομείο μετά το ατύχημα του, εκπαιδεύτηκε αρχικά να κινεί με το νου του ένα ψηφιακό ομοίωμα του (άβαταρ) που έβλεπε σε οθόνη υπολογιστή. Μετά φόρεσε τον εξωσκελετό και έμαθε να κινεί και αυτόν με τον νου του.

«Ένιωσα σαν τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι. Δεν είχα περπατήσει εδώ και δύο χρόνια. Είχα ξεχάσει πως κάποτε ήμουν ο ψηλότερος από τους περισσότερους ανθρώπους σε ένα δωμάτιο. Ήταν κάτι πολύ εντυπωσιακό», δήλωσε ο ίδιος για την εμπειρία του.

Στους σοβαρούς τραυματισμούς του αυχενικού νωτιαίου μυελού, περίπου το 20% των ασθενών μένουν τετραπληγικοί, με τα τέσσερα άκρα παράλυτα τελείως ή εν μέρει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άνδρας είχε μείνει σχεδόν πλήρως παράλυτος από τους ώμους και κάτω, εκτός από τον καρπό του αριστερού χεριού του, κάτι που του επέτρεπε να κινεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο με ένα χειριστήριο.

Κάθε ένα από τα δύο εγκεφαλικά εμφυτεύματα στον ασθενή περιείχαν 64 ηλεκτρόδια που συνέλεγαν τα εγκεφαλικά σήματα του και τα μετέδιδαν σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να κάνει αποκωδικοποίηση. Το σύστημα του υπολογιστή μεταφράζει τα σήματα του εγκεφάλου (σκέψεις του ασθενούς για κινήσεις που θέλει να κάνει) στις ανάλογες εντολές, τις οποίες στέλνει στον εξωσκελετό για να τις εκτελέσει (με ποσοστό επιτυχίας 71% μέχρι στιγμής). Ο εξωσκελετός προς το παρόν μπορεί να κινηθεί με 14 διαφορετικούς τρόπους.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές θα είναι να καταστήσουν τον βάρους 65 κιλών ημι-επεμβατικό εξωσκελετό πλήρως αυτόνομο και αυτο-ισορροπούμενο, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηρίου. Οι Γάλλοι επιστήμονες σχεδιάζουν δοκιμές των εμφυτευμάτων και του εξωσκελετού σε τρεις ακόμη παράλυτους ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το νέο σύστημα θα χρειαστεί χρόνο, εωσότου βελτιωθεί και κριθεί κατάλληλο για ευρεία κλινική χρήση. Επίσης διευκρίνισαν ότι αν και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής ενός ασθενούς, δεν είναι σε θέση να αλλάξει την κλινική κατάσταση του.

Ο καθηγητής Τομ Σέξπιρ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου σχολίασε ότι «υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος υπερβολής σε αυτό το πεδίο. Ακόμη κι αν μια λύση αποδειχθεί πράγματι λειτουργική, το αυξημένο κόστος της σημαίνει ότι τέτοιες επιλογές υψηλής τεχνολογίας ποτέ δεν πρόκειται να καταστούν διαθέσιμες για τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο που έχουν μείνει παράλυτοι.

Άλλωστε, σύμφωνα με μια μελέτη, μόνο το 15% των αναπήρων παγκοσμίως έχουν πρόσβαση σε αναπηρικά αμαξίδια ή άλλες τεχνολογίες υποβοήθησης, τις οποίες έχουν ανάγκη».

 

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Οκτ 05 2019

Το μυστήριο του κβαντικού υπολογιστή

Το μυστήριο του κβαντικού υπολογιστή
Απ’ ό,τι φαίνεται, η είσοδος στην εποχή της κβαντικής υπολογιστικής επανάστασης έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να είναι εξίσου συναρπαστική και ανατρεπτική με εκείνη του περάσματος από τη συμβατική στην ψηφιακή τεχνολογία. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη αλλά αμφιλεγόμενη είδηση για τη δημιουργία του πρώτου κβαντικού επεξεργαστή. Ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία στην κβαντική τεχνολογία οδηγεί προς τον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» του τεχνολογικού μας μέλλοντος, που αποτελεί ήδη παρόν.

Σύμφωνα με μια περίεργη είδηση που δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα, στις 20 Σεπτεμβρίου, στην επιστημονική στήλη της εφημερίδας «Financial Times», οι ερευνητές στα εργαστήρια της Google υπό τη διεύθυνση του φυσικού John Martinis διατείνονται ότι κατάφεραν να υλοποιήσουν το άπιαστο -μέχρι χθες- τεχνολογικό όνειρο της «κβαντικής υπεροχής»: την κατασκευή δηλαδή ενός υπολογιστή που θα διαθέτει έναν κβαντικό επεξεργαστή, η αρχιτεκτονική και η λειτουργία του οποίου βασίζονται στις αρχές της κβαντικής φυσικής. Μια επιστημονική είδηση που, αν επιβεβαιωθεί, θα καθιστούσε αναπόφευκτα τους σημερινούς υπερ-υπολογιστές τεχνολογικά και λειτουργικά ξεπερασμένους.

Η είδηση αυτή είναι πολύ περίεργη επειδή η σχετική ανακοίνωση των ερευνητών της Google, ενώ έγινε στην έγκυρη ιστοσελίδα της NASA («Nasa Technical Report Server»), μετά από μερικές ώρες αποσύρθηκε.

Χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση και χωρίς καμία μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση της είδησης από την Google. Πρόκειται, άραγε, για αθέμιτο και κακόγουστο μάρκετινγκ της συγκεκριμένης εταιρείας ή για την εξαγγελία της επόμενης τεχνολογικής επανάστασης στο πεδίο των υπολογιστών;

Μήπως έχουμε εισέλθει ήδη στην κβαντική εποχή της υπολογιστικής τεχνολογίας;

Αν επαληθευτεί η είδηση ότι οι ερευνητές του εργαστηρίου της Google κατάφεραν όντως να δημιουργήσουν τον πρώτο λειτουργικό κβαντικό επεξεργαστή, τότε πρόκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη τεχνολογική επανάσταση. Κι αυτό γιατί ένας κβαντικός υπολογιστής θα μπορούσε, θεωρητικά, να επεξεργάζεται και να εκτελεί με απίστευτη ταχύτητα υπολογισμούς που κανένας από τους υπάρχοντες σήμερα ψηφιακούς υπολογιστές -όσο ισχυρός κι αν είναι- δεν θα μπορούσε να εκτελέσει σε αντίστοιχο χρόνο.

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα ήταν μια τεχνοεπιστημονική καινοτομία ανάλογη με αυτήν της εισαγωγής των πρώτων ψηφιακών υπολογιστών στη ζωή των ανθρώπων. Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα επιφέρουν πολύ δραματικότερες αλλαγές στη ζωή όλων μας.

Πάντως, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο δημοσίευμα, ένα άρθρο που αναρτήθηκε και σχεδόν αμέσως αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα της NASA, ο συγκεκριμένος κβαντικός υπολογιστής κατάφερε να επιλύσει ένα δυσκολότατο τεστ εκτελώντας έναν τόσο περίπλοκο υπολογισμό που η επίλυσή του από τον πιο ισχυρό ψηφιακό υπολογιστή που διαθέτουμε σήμερα θα απαιτούσε να εργάζεται αδιάκοπα επί 10 χιλιάδες χρόνια, ενώ για τον κβαντικό επεξεργαστή της Google αρκούν 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα!

Πρόκειται για μια επιστημονική είδηση που, αν επιβεβαιωθεί, θα καθιστούσε, εκ των πραγμάτων, τεχνολογικά και λειτουργικά ξεπερασμένους όλους τους σημερινούς υπερ-υπολογιστές.

Εν αναμονή της επίσημης επιβεβαίωσης ή της διάψευσης αυτής της είδησης, έχει νομίζουμε κάποιο ενδιαφέρον να εξετάσουμε τις ασύλληπτες δυνατότητες που ανοίγει η τεχνολογική υλοποίηση του άπιαστου μέχρι σήμερα ονείρου της κβαντικής υπολογιστικής.

Από τα μπιτ στα κιούμπιτ

Για να συνειδητοποιήσει κανείς τις τεράστιες υπολογιστικές δυνατότητες ενός κβαντικού επεξεργαστή και τι ακριβώς είναι η λεγόμενη «κβαντική υπεροχή» (quantum supremacy) σε σύγκριση με τη σημερινή ψηφιακή τεχνολογία, αρκεί να αναλογιστεί ότι ο ισχυρότερος ψηφιακός υπολογιστής στον κόσμο, ο αμερικανικός Summit (που σημαίνει «Κορυφή»), έχει υπολογιστική ισχύ 148,6 petaflops, μπορεί δηλαδή να κάνει «μόνο» 148,6 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο και είναι απελπιστικά αργός σε σχέση με έναν κβαντικό υπολογιστή.

«Αυτή η δραματική επιτάχυνση, σε σχέση με όλους τους γνωστούς κλασικούς αλγόριθμους, αποτελεί την πειραματική υλοποίηση της κβαντικής υπεροχής στην υπολογιστική εργασία», όπως επισημαίνουν στο σχετικό άρθρο τους οι ερευνητές της Google και προσθέτουν πως «απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτό το πείραμα αποτελεί τον πρώτο υπολογισμό που ολοκληρώθηκε επιτυχώς αποκλειστικά από έναν κβαντικό επεξεργαστή».

Το νέο υπολογιστικό πρότυπο κβαντικού επεξεργαστή βαφτίστηκε από τούς δημιουργούς του «Sycamore» και μολονότι φαίνεται πως διαθέτει εντυπωσιακή υπολογιστική ισχύ, οι ανταγωνιστές της Google αμφισβητούν τις πρακτικές εφαρμογές του.

«Είναι μόνο ένα εργαστηριακό πείραμα χωρίς πρακτικές εφαρμογές», δήλωσε ο Dario Gil, διευθυντής ερευνών της ανταγωνιστικής εταιρείας IBM, όταν διέρρευσε η είδηση για την επιτυχία της Google.

Σε έναν συμβατικό ψηφιακό υπολογιστή (που είναι κατά κανόνα ηλεκτρονικός), η στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας είναι το bit, ενώ σε έναν κβαντικό υπολογιστή το qubit. Η βασική αρχή της κβαντικής υπολογιστικής είναι το πειραματικά επιβεβαιωμένο γεγονός ότι οι κβαντομηχανικές ιδιότητες της ύλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναπαράσταση και τη δόμηση δεδομένων. Συνεπώς, ο απώτερος στόχος της είναι η επινόηση και η κατασκευή μηχανισμών που, στηριζόμενοι στην κβαντομηχανική, μπορούν να επεξεργάζονται αυτά τα δεδομένα.

Πράγματι, ως κβαντικός υπολογιστής ορίζεται κάθε μη ψηφιακό υπολογιστικό σύστημα που εκμεταλλεύεται τις χαρακτηριστικές ιδιότητες της κβαντομηχανικής, όπως π.χ. την αρχή της υπέρθεσης και της διεμπλοκής, ώστε να φέρει εις πέρας επιτυχώς την επεξεργασία πληροφοριών μέσω της εκτέλεσης σύνθετων υπολογισμών.

Το μυστικό της τεράστιας υπολογιστικής δύναμης των κβαντικών επεξεργαστών πρέπει να αναζητηθεί στο αινιγματικό φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής ή κβαντικού εναγκαλισμού (quantum entanglement): όταν δύο σωματίδια ή ομάδες σωματιδίων αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω της σύζευξης των κυματοσυναρτήσεών τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε κατάσταση «διεμπλοκής», ανεξάρτητα από την απόσταση που τα χωρίζει. Ετσι, όταν συμβαίνει κάτι στο ένα σωματίδιο, το άλλο το αντιλαμβάνεται αμέσως και αντιδρά ακαριαία, ακόμη κι αν βρίσκεται στο άλλο άκρο του Σύμπαντος.

Ομως, ποια είναι η βασική διαφορά ενός ψηφιακού από έναν κβαντικό επεξεργαστή; Ολοι οι ψηφιακοί υπολογιστές αναπαριστούν, αποθηκεύουν και επεξεργάζονται τις πληροφορίες αποκλειστικά υπό τη μορφή μπιτ (bit), δυαδικών στοιχείων «0» και «1».

Αν λοιπόν σε κάθε συμβατικό ψηφιακό υπολογιστή η στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας είναι το bit, σε έναν κβαντικό υπολογιστή είναι το κβαντικό μπιτ ή κιούμπιτ (qubit), το οποίο μπορεί να παίρνει όλες τις δυνατές τιμές που υπάρχουν ανάμεσα στο 0 και το 1. Ενώ ένα μπιτ μπορεί να λαμβάνει μόνο δύο τιμές, να βρίσκεται δηλαδή σε μία μόνο από τις δύο καταστάσεις «1» ή «0», το κβαντικό μπιτ μπορεί χάρη στην ιδιότητα της «κβαντικής διεμπλοκής» να βρίσκεται σε πολλές ισοπίθανες καταστάσεις και άρα να λαμβάνει πολυάριθμες τιμές.

Συνεπώς, ένα qubit μπορεί να αναπαραστήσει τόσο τις δύο τιμές «1» και «0» όσο και οποιαδήποτε υπέρθεση αυτών των δύο: 2 qubits μπορούν να αναπαραστήσουν οποιαδήποτε υπέρθεση 4 δυνατών καταστάσεων, 3 qubits οποιαδήποτε υπέρθεση 8 καταστάσεων. Γενικά, ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να επεξεργάζεται την κατάσταση υπέρθεσης πολλών δυνατών καταστάσεων, ενώ ένας κλασικός ψηφιακός υπολογιστής μπορεί, κάθε στιγμή, να βρίσκεται σε μία μόνο από αυτές τις καταστάσεις!

Κάτι που, σύμφωνα με την κβαντική φυσική ισχύει και για όλα τα στοιχειώδη σωματίδια (π.χ. τα ηλεκτρόνια των ατόμων). Οπως αναφέραμε, η θεμελιακή παραδοχή της κβαντικής υπολογιστικής είναι ότι αυτές οι κβαντικές ιδιότητες της ύλης μπορούν να προσομοιωθούν από τον κατάλληλο επεξεργαστή για την αναπαράσταση και τη δόμηση όλων των πληροφοριών και των νέων δεδομένων. Και επομένως, το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να κατασκευαστούν τα κατάλληλα κβαντικά τσιπάκια, η λειτουργία των οποίων θα είναι η επεξεργασία των πληροφοριών που θα βασίζεται στις επιβεβαιωμένες αρχές της κβαντομηχανικής.

Ομως, η υλοποίηση του ονείρου της κατασκευής κβαντικών υπολογιστών προσκρούει σε πολλά δυσεπίλυτα θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα. Οπως π.χ. το γεγονός ότι όλα τα κβαντικά τσιπάκια, δηλαδή οι μικροεπεξεργαστές των κιούμπιτ, για να δουλεύουν καλά πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν (-273o C).

Ενα επιπλέον εμπόδιο είναι ότι ο κβαντικός επεξεργαστής πρέπει να είναι εντελώς απομονωμένος από τον περιβάλλοντα χώρο, διαφορετικά οι υπολογισμοί που έχει προγραμματιστεί να εκτελεί επηρεάζονται από τον «θόρυβο» και μπορεί να είναι εντελώς λανθασμένοι. Πρόκειται για ακραίες καταστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο όλοι οι κβαντικοί επεξεργαστές που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα από την Google και την IBM είναι πολύ μικρών διαστάσεων.

Τέλος, ακόμη ένα εμπόδιο για την εκμετάλλευση της τεράστιας υπολογιστικής ισχύος των κβαντικών υπολογιστών είναι ότι αυτοί θα πρέπει να εργάζονται με διαφορετικούς και πολύ πιο περίπλοκους αλγόριθμους από αυτούς των ψηφιακών υπολογιστών.

Ομως στη δυνατότητα ταχύτατης επεξεργασίας και ολοκλήρωσης τέτοιων αλγόριθμων από τους μελλοντικούς κβαντικούς υπολογιστές πρέπει να αποδοθεί το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των πιο ισχυρών εταιρειών και των κυβερνήσεων γι’ αυτή την άμεση τεχνολογική εξέλιξη, στην οποία και επενδύουν τεράστια ποσά.

Ο λυσσαλέος ανταγωνισμός για την κυριαρχία των qubits

Παρ’ όλες αυτές τις εγγενείς δυσκολίες, υπάρχει ήδη σφοδρότατος ανταγωνισμός τόσο μεταξύ των διεθνών εταιρειών στον χώρο της επικοινωνίας και της πληροφορικής όσο και μεταξύ των κρατών για το ποιος θα κυριαρχήσει σε αυτήν τη νέα τεχνολογία του αύριο. Και τα κίνητρά τους είναι πραγματικά πολλά: από το απόλυτα ελεγχόμενο κβαντικό διαδίκτυο και τις ασφαλείς κβαντικές επικοινωνίες του μέλλοντος μέχρι την κβαντική κρυπτογράφηση, που όλα δείχνουν πως θα είναι τεχνικά αδύνατο να παραβιαστεί από τους χάκερ και τις μυστικές υπηρεσίες των άλλων χωρών.

Πράγματι, το μελλοντικό κβαντικό διαδίκτυο σχεδιάζεται ήδη ώστε να περιλαμβάνει λίγους ελεγχόμενους «κόμβους» από πιο απλούς κβαντικούς επεξεργαστές, οι οποίοι θα συνδέονται με όλους τους μεμονωμένους ψηφιακούς υπολογιστές, δημιουργώντας έτσι ολότελα νέες διαδικτυακές υπηρεσίες και πολύ πιο ασφαλή επικοινωνία.

Ο αντίλογος βέβαια σε αυτό το νέο τεχνολογικό θαύμα είναι ότι υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος το κβαντικό διαδίκτυο να γίνει μια αποπνικτική, ιεραρχική και απόλυτα ελεγχόμενη διαδικτυακή Βαβέλ.

Οσο για την απαραβίαστη «κβαντική κρυπτογραφία», το άπιαστο όνειρο όλων των μυστικών υπηρεσιών, και αυτή στηρίζεται στην ανάπτυξη της κβαντικής υπολογιστικής. Πάντως, για την ώρα, δεν υπάρχουν κβαντικοί υπολογιστές με υπολογιστική ισχύ χιλιάδων κιούμπιτ, ώστε να είναι ικανοί για τέτοιες αποκρυπτογραφήσεις. Και η υποθετική κβαντική υπεροχή του κβαντικού υπολογιστή της Google, του «Sycamore», είναι πολύ μικρή για να γεννά τέτοιες ανησυχίες.

Προφανώς, όμως, όλα αυτά τα φουτουριστικά τεχνολογικά σενάρια αποτελούν ένα επαρκέστατο κίνητρο για τις σημερινές εταιρείες και τις τράπεζες όσο και για τις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για την ταχύτατη ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών, επειδή τους ενδιαφέρουν οι ασύλληπτες εφαρμογές τους.

Σπύρος Μανουσέλης efsyn

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Σεπ 27 2019

Εικονική πραγματικότητα στην εκπαίδευση

 

Πηγή: zSpace

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Απρ 19 2019

Εκτύπωση τεχνητής, πλήρους καρδιάς χρησιμοποιώντας κύτταρα του ίδιου του ασθενούς

Ερευνητές του Tel Aviv University δημιούργησαν, μέσω 3D εκτύπωσης, την πρώτη τεχνητή, με πλήρη αγγείωση, καρδιά, που αποτελείται από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς και βιολογικά υλικά.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στο Advanced Science. Σημειώνεται πως, μέχρι τώρα, οι επιστήμονες στον συγκεκριμένο κλάδο ιατρικής (όπου συναντιούνται η βιολογία και η τεχνολογία) είχαν καταφέρει να εκτυπώσουν μόνο απλούς ιστούς, χωρίς αιμοφόρα αγγεία.

«Είναι η πρώτη φορά κάποιος σχεδιάζει επιτυχώς και εκτυπώνει μια ολόκληρη καρδιά, πλήρη με τα κύτταρα, τα αιμοφόρα αγγεία, τις κοιλίες κτλ» είπε ο καθηγητής Ταλ Ντβιρ του TAU, που ηγήθηκε της μελέτης.

Όπως τόνισε ο ερευνητής, η καρδιά αποτελείται από ανθρώπινα κύτταρα και βιολογικά υλικά για τον συγκεκριμένο ασθενή. «Στη διαδικασία μας αυτά τα υλικά λειτουργούν ως “βιομελάνια”, ουσίες από σάκχαρα και πρωτεΐνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τρισδιάστατη εκτύπωση πολύπλοκων μοντέλων ιστών» σημείωσε ο καθηγητής Ντβιρ. «Έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν 3D εκτύπωση της δομής της καρδιάς στο παρελθόν, μα όχι με κύτταρα ή αιμοφόρα αγγεία. Τα αποτελέσματά μας επιδεικνύουν τις δυνατότητες της προσέγγισής μας, για τη δημιουργία εξατομικευμένου ιστού και την αντικατάσταση οργάνων στο μέλλον».

Την έρευνα πραγματοποίησαν ο καθηγητής Ντβιρ και οι Ασάφ Σαπίρα και Ναντάβ Μουρ. «Σε αυτό το στάδιο, η τρισδιάστατη καρδιά μας είναι μικρή, μεγέθους καρδιάς λαγού» εξήγησε ο Ντβιρ. «Ωστόσο οι μεγαλύτερες ανθρώπινες καρδιές απαιτούν την ίδια τεχνολογία».

REUTERS/AMIR COHEN

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η χρήση «native» υλικών, ειδικά για συγκεκριμένους ασθενείς, είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχή δημιουργία ιστών και οργάνων, καθώς η βιοσυμβατότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μείωση του κινδύνου απόρριψης του μοσχεύματος. «Ιδανικά, το βιοϋλικό θα έπρεπε να έχει τις ίδιες βιοχημικές, μηχανικές και τοπογραφικές ιδιότητες με αυτές των ίδιων των ιστών του ασθενούς. Εδώ μπορούμε να παρουσιάσουμε μια απλή προσέγγιση για 3D εκτυπωμένους παχείς, με αγγείωση και διαπερατούς καρδιακούς ιστούς, που αντιστοιχούν πλήρως στις ανοσοποιητικές, κυτταρικές, βιοχημικές και ανατομικές ιδιότητες του ασθενούς».

Επόμενος στόχος είναι η καλλιέργεια των εκτυπωμένων καρδιών στο εργαστήριο, προκειμένου να «εκπαιδευτούν» να λειτουργούν σαν καρδιές, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντβιρ. Μετά θα ακολουθήσουν μεταμοσχεύσεις τους σε μοντέλα ζώων.

«Πρέπει να αναπτύξουμε την εκτυπωμένη καρδιά περαιτέρω. Τα κύτταρα πρέπει να αποκτήσουν δυνατότητα λειτουργίας ως αντλία- μπορούν αυτή τη στιγμή να συστέλλονται, αλλά πρέπει να συνεργάζονται…ίσως σε 10 χρόνια να υπάρχουν εκτυπωτές οργάνων στα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου, και αυτές οι διαδικασίες να αποτελούν ρουτίνα» συμπλήρωσε σχετικά.

Δεστε εδώ το video

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Απρ 10 2019

Η ζωή στο διαδίκτυο μέσα σε ένα λεπτό

Μια εικόνα της ζωής στο Διαδίκτυο μέσα σε ένα λεπτό αποτυπώνει σήμερα η Statista.

Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, ενός μόνο λεπτού στο διαδίκτυο, πραγματοποιούνται ένα εκατομμύριο συνδέσεις στο Facebook, παίζονται 4,5 εκατομμύρια βίντεο στο YouTube, γίνονται 1,4 εκατομμύρια κινήσεις εισόδου στο Tinder (πλατφόρμα γνωριμιών) και αποστέλλονται συνολικά 41,6 εκατομμύρια μηνύματα μέσω WhatsApp και Messenger (Facebook). Μέσα σε ένα λεπτό πραγματοποιούνται 3,8 εκατομμύρια αναζητήσεις στο Google, 347.222 ταχείες επισκοπήσεις (scrolls) στο Instagram, ενώ δαπανώνται on line σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια.

Πέρυσι τέτοια εποχή η καναδική εταιρεία Visual Capitalist, η οποία καταγράφει τις τάσεις στην οικονομία και την τεχνολογία και από την οποία η Statista αντλεί τα στοιχεία, πραγματοποίησε την ίδια έρευνα. Δεν υπήρξαν μεγάλες διαφορές όσον αφορά τους βασικούς παίκτες του διαδικτύου. Facebook και Google κατέγραψαν πολύ μικρές αυξήσεις. Στο Google πραγματοποιήθηκαν φέτος 100.000 επιπλέον αναζητήσεις μέσα σε ένα λεπτό ενώ στο Facebook έγιναν σχεδόν 30.000 επιπλέον συνδέσεις. Αλλες πλατφόρμες επέδειξαν φέτος μεγαλύτερη δραστηριότητα μέσα σε ένα λεπτό. Η Netflix σχεδόν τριπλασίασε (κατά τη διάρκεια ενός λεπτού) τον αριθμό των ανθρώπων που παρακολουθούν το περιεχόμενό της και το Instagram σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των ατόμων που επισκέπτονται την πλατφόρμα.

Ας δούμε τώρα ποιες είναι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Φεβρουάριος 2019) που συνέλεγε το SimilarWeb, οι πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες στον κόσμο. Η μηχανή αναζήτησης της Google βρίσκεται στην κορυφή, με 57,34 δισεκατομμύρια επισκέπτες τον Φεβρουάριο. Ακολουθεί το Youtube με 22,77 δισ. επισκέπτες σε ένα μήνα και το Facebook με 19,21 δισ. ενεργούς χρήστες. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η κινεζική μηχανή αναζήτησης baidu.com, η οποία είχε μόλις 9 δισεκατομμύρια επισκέπτες τον Φεβρουάριο. Δεν θα μπορούσαμε να μη σχολιάσουμε ότι στην όγδοη θέση, μετά τη wikipedia, το yahoo, το twitter και πριν από το instagram βρίσκεται μια ιστοσελίδα πορνό, το pornhub.com με 3,1 δισεκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Πηγή: Η Καθημερινή

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Φεβ 10 2019

Τι θα πει «Απεξάρτηση από το Internet;»

Συντάκτης: κάτω από Γενικά

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Φεβ 08 2019

Ένας στους δέκα Έλληνες έχει υπάρξει θύμα ηλεκτρονικής απάτης!

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο και σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η βρετανική εταιρεία YouGov για λογαριασμό της Google, ένας στους δέκα Έλληνες έχει υπάρξει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, ενώ δεν αλλάζει ποτέ τον κωδικό πρόσβασής του, τον οποίο μάλιστα χρησιμοποιεί για έναν ή περισσότερους λογαριασμούς του

Σε ό,τι αφορά τους διαδικτυακούς κινδύνους, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το 9% έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, το 49% έχει λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing), το 23% έχει εκτεθεί σε κακόβουλο λογισμικό (malware) και το 13% έχει πέσει θύμα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα προφίλ που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram κα.).

Ένα ποσοστό της τάξης του 34% χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για μερικές ή και όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που χρησιμοποιεί, ενώ το 11% δεν τον αλλάζει ποτέ!

Τέλος, το 20% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ την Επιβεβαίωση 2-Βημάτων (2-Step Verification) ως επιπλέον επίπεδο προστασίας στον λογαριασμό του, ενώ το 38% τη χρησιμοποιεί σε μερικούς λογαριασμούς, αλλά όχι σε όλους.

Στην ερώτηση «πόσες φορές ενημερώνετε το πρόγραμμα περιήγησής σας» (Chrome, Firefox, Edge, Safari κα.), το 22% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι το κάνει αρκετές φορές τον ίδιο μήνα. Το 12% δήλωσε ότι το ενημερώνει λιγότερο από μία φορά κάθε έξι μήνες, ενώ το 14% δήλωσε ότι δεν το ενημερώνει ποτέ.

Σύμφωνα με την έρευνα της YouGov, το 59% των Ελλήνων ανησυχεί κυρίως για τις οικονομικές του πληροφορίες (τραπεζικά δεδομένα), το 16% ανησυχεί για τις προσωπικές του πληροφορίες (διεύθυνση κατοικίας), το 6% για πληροφορίες σχετικά με προσωπικές στιγμές (φωτογραφίες) και το 7% για την παρακολούθηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων που στέλνει σε συναδέλφους.

Συμβουλές ασφάλειας

Η Google έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες σχετικές συμβουλές:

1. Ενημερώστε το λογισμικό σας

Για να προστατεύετε τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντα τις πιο πρόσφατες εκδόσεις λογισμικού, λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών σε όλες τις συσκευές σας. Ορισμένες υπηρεσίες, όπως το Google Chrome, ενημερώνονται αυτόματα, ενώ άλλες ειδοποιούν τους χρήστες σχετικά με το πότε πρέπει να τις ενημερώσουν.

2. Χρησιμοποιείτε μοναδικούς, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Χρησιμοποιώντας το ίδιο password για να συνδέεστε με διαφορετικούς λογαριασμούς, διακινδυνεύετε περισσότερο την ασφάλειά σας. Είναι σαν να χρησιμοποιείτε το ίδιο κλειδί για να ανοίγετε τις πόρτες του σπιτιού, του γραφείου και του αυτοκινήτου σας. Όποιος αποκτήσει πρόσβαση σ’ αυτό, έχει πρόσβαση σε όλα τα υπάρχοντά σας.

Για να περιορίσετε τον κίνδυνο, χρησιμοποιήστε διαφορετικό κωδικό για τον καθένα και επιδιώξτε κάθε κωδικός να είναι δύσκολο να τον μαντέψει κάποιος και να αποτελείται τουλάχιστον από οχτώ χαρακτήρες. Επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, όπως αυτός που δημιουργείται στον Chrome σας, για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε, να διασφαλίσετε και να ελέγχετε όλους του κωδικούς για τους online λογαριασμούς σας.

3. Κάντε έναν έλεγχο ασφαλείας

Ο Έλεγχος Ασφαλείας της Google προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές ασφάλειας που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας του Google Account σας.

Δεν σας βοηθά απλώς να παραμείνετε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε το Google, αλλά περιέχει χρήσιμες συμβουλές για να είστε ασφαλείς και όταν περιηγείστε γενικά στο διαδίκτυο, όπως το να προσθέσετε την εφαρμογή κλειδώματος οθόνης, να αναθεωρήσετε την πρόσβαση τρίτων στα δεδομένα του Google Account σας και να μάθετε ποια sites και εφαρμογές είναι πιθανόν να έχετε επιτρέψει να συνδεθούν μέσω του Google Account σας.

Επισκεφθείτε το https://myaccount.google.com/security-checkup για να κάνετε τον δικό σας Έλεγχο Ασφαλείας.

4. Ορίστε και διατηρήστε ενημερωμένο έναν αριθμό τηλεφώνου ή ένα email ανάκτησης

Η προσθήκη πληροφοριών ανάκτησης, όπως ο αριθμός τηλεφώνου ή το email, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε πιο γρήγορα το λογαριασμό σας, εάν χάσετε την πρόσβαση σ’ αυτόν ή δεν μπορείτε να συνδεθείτε. Αν αλλάξουν τα στοιχεία αυτά, θυμηθείτε να ενημερώσετε την εφαρμογή.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένας αριθμός τηλεφώνου ή μια διεύθυνση email μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ειδοποιηθείτε σχετικά με ύποπτες κινήσεις στο λογαριασμό σας ή για να μπλοκαριστεί κάποιος που θέλει να τον χρησιμοποιήσει χωρίς την άδειά σας. Για παράδειγμα, εάν μια άγνωστη συσκευή χρησιμοποιείται για να συνδεθεί στο Google Account σας, ενδέχεται να σας ζητηθεί να επαληθεύσετε ότι η σύνδεση είναι εξουσιοδοτημένη εισάγοντας έναν κωδικό που αποστέλλεται στον αριθμό τηλεφώνου ανάκτησης.

Για να ρυθμίσετε τις πληροφορίες ανάκτησης στο Google Account σας, επισκεφθείτε τη διεύθυνση security.google.com και κάντε κλικ στην επιλογή “Προσωπικές Πληροφορίες”.

5. Ορίστε επαλήθευση σε δύο βήματα (2-Step Verification)

Κάντε ένα ακόμη βήμα για τη διασφάλιση των λογαριασμών σας, ορίζοντας επαλήθευση σε δύο βήματα, η οποία απαιτεί να χρησιμοποιήσετε ένα δεύτερο βήμα εκτός από το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας για να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας.

Παραδείγματα δευτέρων βημάτων επαλήθευσης περιλαμβάνουν: έναν εξαψήφιο κωδικό που δημιουργείται από μια εφαρμογή, μια ερώτηση που λαμβάνετε σε μια αξιόπιστη συσκευή ή τη χρήση ενός κλειδιού φυσικής ασφάλειας (η ισχυρότερη μορφή ενός δεύτερου βήματος). Η δημιουργία επαλήθευσης σε δύο βήματα θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα κάποιος να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο λογαριασμό σας. Αφού ρυθμίσετε την επαλήθευση σε δύο βήματα για έναν λογαριασμό, θυμηθείτε να είστε έτοιμοι για το δεύτερο βήμα επαλήθευσης κάθε φορά που συνδέεστε.

Για να ρυθμίσετε την επαλήθευση σε 2 βήματα στο Google Αccount σας, επισκεφτείτε τη διεύθυνση security.google.com και κάντε κλικ στο κουμπί “Επαλήθευση σε δύο βήματα”.

Αν έχετε παιδιά, μιλήστε τους από νωρίς για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και ρυθμίστε τους ψηφιακούς κανόνες για το σπίτι σας. Ακριβώς όπως διδάσκουμε στα παιδιά μας πώς να οδηγούν πριν τους δώσουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου, έτσι είναι χρήσιμο να διδάξετε στα νέα παιδιά τις αρχές της ηλεκτρονικής ασφάλειας πριν τους παραδώσετε μια συσκευή.

Μόλις κερδίσουν την “άδεια οδήγησης” στο διαδίκτυο, είναι επίσης χρήσιμο να καθορίσετε κάποιους ψηφιακούς κανόνες καθώς αρχίζουν να εξερευνούν. Αν τα παιδιά σας διαθέτουν συσκευή Android ή Chromebook, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Family Link για να κάνετε πράγματα όπως διαχείριση των ρυθμίσεων του Λογαριασμού Google, έγκριση ή αποκλεισμό των εφαρμογών και των ιστότοπων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να ορίσετε χρονικά όρια οθόνης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο google.com/familylink.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Φεβ 02 2019

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019 – Υλικό για Εφήβους

Υλικό για την ημέρα ασφαλούς Διαδικτύου 2019

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Επόμενα »