Όμιλος “Φυσικές Επιστήμες: πείραμα και θεωρία” 2023-2024 (Μέρος Β΄)

1.Οδοντόκρεμα ελέφαντα

2. Αναβράζον δισκίο

3.Μη νευτώνεια υγρά

4. Δυνάμεις συνοχής και συνάφειας

5. Πίεση-Μανόμετρο-“κολυμβητής” του Καρτέσιου”

6. Ανακύκλωση χαρτιού

 

Όμιλος “Φυσικές Επιστήμες: πείραμα και θεωρία” 2023-2024 (Μέρος Α΄)

1.Δραστηριότητα στην αυλή

2. Διαλύματα

3. Χρωματογραφία χάρτου

4. ξύδι και μαγειρική σόδα (η πρώτη μας αντίδραση)

5. οξύτητα λαδιού

6. Δείκτες: κόκκινο λάχανο

7. Βασιλόπιττα και αναμμένα λαμπάκια

8. ph διαλυμάτων ασπιρίνης και ντεπόν

Εκδρομή στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης

Στα πλαίσια της Δράσης του Σχολείου, Κλιματική Αλλαγή: ώρα μηδέν για τον πλανήτη, η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Μάντζου Μπήτσικα Μαρία Ανθή δημιούργησε το   βίντεο με τίτλο: «Εκδρομή στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης», με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας, απέναντι στην κλιματική κρίση και τις απλές αλλά αναγκαίες από εμάς συνήθειες που βοηθούν  στην αντιμετώπισή της.

Εργασίες μαθητριών/μαθητών του ομίλου Φυσικών Επιστημών: πείραμα και θεωρία

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του ομίλου “Φυσικών Επιστημών: πείραμα και θεωρία”  αντλώντας έμπνευση από ενότητες που ασχολήθηκαν είτε στα μαθήματα φυσικής και χημείας της σχολικής τάξης είτε στον όμιλο, έκαναν τη δική τους έρευνα  σε θέματα που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον και έγραψαν τις δικές τους εργασίες.

Ακτινοθεραπεία

Πυρηνική Ενέργεια

Ρύπανση Εσωτερικών Χώρων

Πυροτεχνήματα

Πώς κολυμπούν τα ψάρια;

Big Bang

Στοιχεία Μεταπτώσεως

Αλογόνα

Αλκαλικές Γαίες

Αλκάλια

Μέτρηση της μεγάλης και της μικρής διάστασης ενός αυγού

Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Α΄ Γυμνασίου, οι μαθητές πραγματοποιούν μετρήσεις μήκους και μελετούν τα σφάλματα στη διαδικασία της μέτρησης, με σκοπό  να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τη βέλτιστη μέτρησή του. Είναι σημαντικό ο πειραματισμός και ο προβληματισμός να συνεχίζεται στο σπίτι, οι μαθητές να αναζητούν λύσεις και να επιλέγουν απλά υλικά για να κάνουν τις δικές τους μετρήσεις σε προβλήματα που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Ο μαθητής Α΄ τάξης Κωνσταντίνος Καλαvτζής έκανε τις δικές του προσπάθειες για τη  μέτρηση της  μεγάλης και της μικρής διάστασης ενός αυγού. Στα βίντεο φαίνονται οι δύο προσπάθειες, με τη δεύτερη προσπάθεια να μειώνει τα σφάλματα των  μετρήσεων.

1η προσπάθεια

2η προσπάθεια    

 

Αστραπές: τα κόκκινα “Ξωτικά”

 

Μερικές φορές οι αστραπές εμφανίζονται κοντά στο διάστημα. Ένας τέτοιος τύπος αστραπής  είναι η κόκκινη αστραπή, η οποία έχει φωτογραφηθεί και μελετηθεί στη Γη μόνο τα τελευταία 25 χρόνια. Η προέλευση όλων των τύπων αστραπών παραμένει θέμα για έρευνα, και οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί εμφανίζεται η κόκκινη αστραπή. Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από μία ισχυρή αστραπή από  θετικά φορτισμένο  σύννεφο προς το έδαφος, τα κόκκινα “ξωτικά” μπορεί να ξεκινήσουν ως μπάλες ιονισμένου αέρα διαμέτρου 100m  που εκτοξεύονται από περίπου 80Km ύψος με ταχύτητα το 10% της ταχύτητας του φωτός. Γρήγορα ακολουθούνται από μια ομάδα ιονισμένων σφαιρών με ραβδώσεις προς τα πάνω. Εδώ εμφανίζεται μια εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης εικόνα μιας ομάδας κόκκινων “ξωτικών” . Αυτή η εικόνα είναι ένα μεμονωμένο καρέ που διαρκεί μόνο 1/25 του δευτερολέπτου από ένα βίντεο που τραβήχτηκε πάνω από το Κάστρο Castelnaud στη Dordogne της Γαλλίας. Οι κόκκινοι σχηματισμοί εξαφανίστηκαν γρήγορα και κανένας σχηματισμός δεν ήταν ορατός ακόμη και στο επόμενο καρέ του βίντεο. https://apod.nasa.gov/apod/ap231002.html

 

 

 

Το Νόμπελ Χημείας 2023, “φτιάχνει” κβαντικές κουκίδες

Το Νόμπελ Xημείας 2023 απονεμήθηκε στους: Moungi G. BawendiLouis E. Brus, Alexei I. Ekimov «για την ανακάλυψη και τη σύνθεση κβαντικών κουκκίδων»  που ονομάζονται και  νανοκρύσταλλοι. Οι κβαντικές κουκκίδες φωτίζουν πλέον οθόνες υπολογιστών και οθόνες τηλεόρασης που βασίζονται στην τεχνολογία QLED. Προσθέτουν επίσης απόχρωση στο φως ορισμένων λαμπτήρων LED, και βιοχημικοί και γιατροί τις χρησιμοποιούν για να χαρτογραφήσουν βιολογικούς ιστούς.

πηγή: εδώ

νόμπελ 2023 χημείας

Το Νόμπελ Φυσικής 2023, “βλέπει” ηλεκτρόνια

Το Νόμπελ Φυσικής 2023 απονεμήθηκε στους: στους Pierre Agostini,  Ferenc Krausz  Anne L’Huillier  «για την ανάπτυξη πειραματικών μεθόδων που παράγουν παλμούς φωτός διάρκειας attosecond για την μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη». Με τα πειράματά τους, ανέπτυξαν νέα εργαλεία για την εξερεύνηση του κόσμου των ηλεκτρονίων μέσα στα άτομα και τα μόρια. Ανέδειξαν έναν τρόπο δημιουργίας εξαιρετικά σύντομων παλμών φωτός που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των ταχέων διεργασιών στις οποίες  συμμετέχουν τα ηλεκτρόνια.

πηγή: εδώ

νόμπελ 2023φυσικής

Όμιλος “Φυσικές Επιστήμες: πείραμα και θεωρία”, 2022-2023

Στα πλαίσια του ομίλου “Φυσικές Επιστήμες: πείραμα και θεωρία” οι μαθητές ασχολήθηκαν με θέματα Φυσικής και Χημείας  μελετώντας τη θεωρία και  κάνοντας ταυτόχρονα πειράματα με απλά υλικά (βίντεο).

φωτογραφία

ενώ η επίσκεψή  τους στο Γενικό Χημείο του Κράτους ήταν μία εξαιρετική εμπειρία!!!