Το πιο γλυκό ψωμί

“Κι είπαμε το ψωμί, ψωμάκι”, “Εφάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι”, “Ψωμί και τυρί και γλυκιά ζωή” και τόσες ακόμη παροιμίες και λαϊκές ρήσεις που καταδεικνύουν την τεράστια αξία του άρτου.

αφοσιωμένοι στην αφήγηση

Γι΄αυτό το πολύτιμο αγαθό που μας ανάθρεψε όλους και αποτελεί τη βάση της διατροφής μας, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πληροφορίες κατά την επίσκεψή μας στο εκπαιδευτικό αγρόκτημα “Το κτήμα στο μπαΐρι”. Εκεί είχαμε την δυνατότητα να δράσουμε βιωματικά και να συμμετέχουμε ενεργά στην διαδικασία παραγωγής του ψωμιού. Με τη βοήθεια των ζώων του αγροκτήματος και ιδιαίτερα της αξιαγάπητης και φιλικής γαϊδουρίτσας, της Μάρως, οργώσαμε,

 

 

σβαρνίσαμε,

τα παιδιά βοηθούν στο σβάρνισμα

σπείραμε,

θερίσαμε, αλωνίσαμε,

λιχνίζοντας

αλέσαμε, ζυμώσαμε και κάναμε όλες τις “δύσκολες  και κοπιαστικές δουλειές ” που απαιτούνται για τον “κύκλο του ψωμιού”.Οι μαθητές /τριες  της Α΄και Β΄ τάξης έδειξαν αμείωτο ενδιαφέρον και συμμετείχαν με ιδιαίτερο ζήλο σε όλες τις εργασίες του προγράμματος.

ταΐζοντας τη Μάρω

Συνέχεια είχε το παιχνίδι, η χαλάρωση και η επαφή με την όμορφη φύση και τα ζώα του αγροκτήματος.Πεινασμένοι πλέον καθίσαμε στα τραπέζια και φάγαμε ζυμωτό ψωμί με μέλι που μας κέρασαν οι υπεύθυνοι του αγροκτήματος. Με χορτάτες τις κοιλίτσες μας αλλά και γεμάτοι από εικόνες , γνώσεις και συναισθήματα πήραμε το δρόμο του γυρισμού.

Φρέσκο ζυμωτό ψωμί

Θα την θυμόμαστε όλοι σαν την μέρα που φάγαμε “Το πιο γλυκό ψωμί” αφού μάθαμε πόσο δύσκολα βγαίνει!!! Και για να κλείσουμε παραμυθένια διαβάσαμε το ελληνικό λαϊκό παραμύθι   “το πιο γλυκό ψωμί”!

Αν θέλετε μπορείτε να το ακούσετε  εδώ

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση