ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η παιδαγωγική ομάδα του 4ου Γυμνασίου Ηρακλείου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ / Δράσης ΚΑ2 με τίτλο «Αctive Minds–Moving Hands» και με κωδικό 2017-1-TR01-ΚΑ201-045629 διάρκειας 2 ετών (2017-2019), υποδέχτηκε τους εταίρους του προγράμματος, προερχόμενους από Τουρκία, Τσεχία, Ρουμανία και Ισπανία. Πρόκειται για την 3η κινητικότητα, η οποία υλοποιήθηκε από 8/10/18 έως 12/10/18 στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης.
Αρχικά, οι καθηγητές συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο της πόλης, κ. Βλαχάκη Γεώργιο, υπεύθυνο εκπαιδευτικών θεμάτων, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα του προγράμματος και δυνατότητες διάχυσης των αποτελεσμάτων αυτής της διακρατικής συνεργασίας στο σχολικό περιβάλλον.
Ακολουθώντας το πλαίσιο του προγράμματος, οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) σχετικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη σχολική πράξη προς όφελος τόσο των μαθητών όσο και των ίδιων των καθηγητών.
Στην περιβαλλοντική διάσταση του προγράμματος εντάχθηκε και η επίσκεψη στο Ενυδρείο της πόλης, όπου μετά την ολοκλήρωσή της είχαμε την ευκαιρία για την από κοινού αξιολόγηση του προγράμματος. Αναφερθήκαμε διεξοδικά στις δράσεις που είχε αναλάβει κάθε σχολείο όπως είχαν ορισθεί από την προηγούμενη κινητικότητα που είχε γίνει στην Ρουμανία. Το σχολείο μας δημιούργησε ένα βίντεο STEM και ένα τραγούδι με θέμα το ταξίδι της μέλισσας. Οι στίχοι διαμορφώθηκαν από τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και μελοποιήθηκαν από την καθηγήτρια της μουσικής κ. Χρυσούλα Δασκαλάκη. Παράλληλα, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας των καλλιτεχνικών, κας Ελένης Κανναβού, οι μαθητές κατασκεύασαν μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά, διακόσμησαν τοίχους και γωνίες του σχολικού κτιρίου ζωγραφίζοντας περιβαλλοντικά θέματα καθώς και το λογότυπο του προγράμματος. Επιπλέον, φυτέψαμε εποχιακά φυτά, μετατρέψαμε «άχρηστους τροχούς» σε καλαίσθητες ζαρντινιέρες και ευαισθητοποιήσαμε τους μαθητές αναφορικά με τον θεσμό της ανακύκλωσης, εντός της τάξης συγκεντρώνοντας καπάκια και εκτός σχολείου τοποθετώντας μεγάλους κάδους ανακύκλωσης. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν οι νέοι στόχοι και τα προϊόντα που θα παραχθούν στην επόμενη φάση (σχεδιασμός τάξης stem, σύγκριση μιας τέτοιας τάξης με αυτές των άλλων χωρών) καθώς και οι τρόποι αναβάθμισης χώρων του σχολείου, όπου προβάλλονται εργασίες του προγράμματος Erasmus+.
Τις επόμενες ημέρες ακολούθησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου η κ. Αθηνά Σφακάκη, πιστή συνοδοιπόρος στις δράσεις μας, με την γλαφυρή ξενάγησή της στην αγγλική ζωντάνεψε για μια ακόμη φορά τον πολιτισμό του τόπου μας.
Η κρητική φιλοξενία προς τους εταίρους μας διανθίστηκε με την επίσκεψη σε ρακοκάζανο χωριού της ενδοχώρας, όπου παρακολούθησαν την παραγωγή της ρακής που συνοδεύτηκε με παραδοσιακά εδέσματα.
Τέλος, στο ΚΠΕ Αρχανών (Α cultural Environmental and Educational Centre) πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια, που αφορούσαν στο περιβάλλον και στόχευαν στην καλύτερη γνώση και εκμετάλλευσή του. Ο κύκλος των επιμορφωτικών επισκέψεων ολοκληρώθηκε στο “BIOAROMA”, όπου γιορτάστηκε η ημέρα Erasmus+ με εργαστήρια πάνω στην τοπική χλωρίδα. Αναφέρθηκαν οι ιδιότητες των τοπικών βοτάνων και έγινε επίδειξη της επεξεργασίας τους και της παραγωγής αρωμάτων από αυτά.
Ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι οι Ευρωπαίοι συνεργάτες μας αναχώρησαν αναμένοντας την επόμενή μας συνάντηση στη Σμύρνη, τον Απρίλιο του 2019.