Συμβουλές για γονείς

Φίλοι γονείς,
Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο κατέγραψε μια σειρά από συμβουλές θέλοντας να  εξασφαλίσει την ασφαλή παρουσία σας στην δικτυακή κοινωνία, την καλή χρήση των υπηρεσιών του διαδικτύου και την αποτροπή ανεπίτρεπτων συμπεριφορών. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να σας βοηθήσουμε στην εποπτεία και καθοδήγηση των παιδιών σας στην δικτυακή κοινωνία. Οι προτάσεις μας και η εφαρμογή τους αφήνονται στην δημιουργική κριτική των γονέων.

Οι γονείς θα πρέπει :

  •  Να δημιουργήσουν μια συμφωνία σε οικογενειακό επίπεδο για την χρήση του Internet.
  • Να δημιουργήσουν τη δική τους λίστα με τις προτεινόμενες παιδικές σελίδες και να συμπεριλάβουν μηχανές αναζήτησης φιλικές στη χρήση τους για παιδιά
  • Να διδάξουν τα παιδιά τους να μην δίνουν ποτέ προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες
  • Να βάζουν τους υπολογιστές με σύνδεση στο Internet σε ένα συχνά χρησιμοποιούμενο χώρο του σπιτιού
  • Να ελέγχουν τα Αγαπημένα (bookmarks)  και το Ιστορικό (History) του προγράμματος φυλλομετρητή ιστοσελίδων (browser) για να δουν ποιες σελίδες έχουν επισκεφτεί τα παιδιά τους.Οι γονείς έχουν δικαίωμα να επιβλέπουν και να φιλτράρουν το περιεχόμενο του διαδικτύου ώστε να ελέγχουν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που είναι επιβλαβές. Καλό θα ήταν να ενημερωθούν για  λογισμικό το οποίο είναι διαθέσιμο για τον έλεγχο του περιεχομένου και να εξετάσουν την  δυνατότητα εφαρμογής κάποιου στους υπολογιστές του σπιτιού.Καλούμε τους γονείς να συστρατευτούν στην καταπολέμηση του   παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο

Για την καλύτερη προστασία των παιδιών σας μπορείτε να εγκαταστήσετε ειδικά προγράμματα τα οποία ελέγχουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις τις οποίες μπορείτε να κάνετε εσείς. Μπορείτε να βρείτε μια ενδεικτική αξιολόγηση ενός μέρους του συνόλου αυτών των προγραμμάτων.

Πηγές  www.sch.gr,   http://www.safeline.gr/

Βίντεο animation του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, με πρακτικές συμβουλές για μικρούς και μεγάλους, για μια ασφαλέστερη περιήγηση στο διαδίκτυο, και με πληροφορίες για την προστασία μας.

 

Οδηγίες από την Ελληνική Αστυνομία για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο.

 Συμβουλές σε γονείς  δίνει η Ελληνική Αστυνομία για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Ειδικότερα:

  • Μην απαγορεύετε στα παιδιά σας την πλοήγηση στο διαδίκτυο από τον υπολογιστή σας. Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό από υπολογιστές φίλων, Ίντερνετ καφέ, ακόμη και από το σχολείο τους.
  • Ενημερωθείτε για τη χρήση του διαδικτύου, τα οφέλη και τους κινδύνους του. Δώστε έμφαση στην ανακάλυψη ιστοσελίδων με ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό περιεχόμενο και δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.
  • Να τοποθετήσετε τον Η/Υ σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού (πχ. σαλόνι) και όχι σε υπνοδωμάτια.
  • Να κάνετε την πλοήγηση στο διαδίκτυο μια οικογενειακή δραστηριότητα. Δεν είναι κακό να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν μερικά πράγματα.
  • Να συζητήσετε με τα παιδιά σας:
    Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα chatrooms .
    Για θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
  • Να συμβουλέψετε τα παιδιά σας:
    Να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, καθώς και λοιπές προσωπικές πληροφορίες σε άγνωστα άτομα.
    Να αρνούνται συναντήσεις με άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου. Να τους εξηγήσετε ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνα άτομα.
    Να μην απαντούν σε δυσάρεστα ή επικίνδυνα μηνύματα που λαμβάνουν από το διαδίκτυο και να σας αναφέρουν αμέσως το περιστατικό.
  • Να αφήσετε τα παιδιά να σας δείξουν τι μπορούν να κάνουν στο διαδίκτυο και να επισκεφτούν τις αγαπημένες σελίδες τους.
  • Οι λογαριασμοί σύνδεσης με το διαδίκτυο πρέπει να είναι στο όνομά σας και να ελέγχετε οι ίδιοι τους κωδικούς πρόσβασης (username, password).
  • Να συζητήστε με τα παιδιά σας, που κάνουν χρήση του διαδικτύου εάν βλέπουν κάτι που τους προκαλεί αίσθηση, φόβο, ανησυχία ή σύγχυση. Δείξτε τους πώς να κλείσουν την σύνδεση και τον υπολογιστή και ενημερώστε τα ότι δεν είναι δικό τους λάθος. Υπενθυμίστε στα παιδιά να ενημερώνουν πάντα έναν ενήλικα που εμπιστεύονται εάν δουν κάτι που τους ενοχλεί στο διαδίκτυο.
  • Να χρησιμοποιείτε προγράμματα-φίλτρα γονικής προστασίας, που διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο και τα οποία απαγορεύουν τη σύνδεση σε ιστοσελίδες με κακόβουλο περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, ενώ παράλληλα καταγράφουν τη διαδικτυακή κίνηση του υπολογιστή.
  • Να ελέγχετε το οπτικοακουστικό υλικό ( cds κλπ.) που κατέχουν τα παιδιά σας.
  • Να απευθύνεστε στα Τμήματα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικήςκαι Θεσσαλονίκης για την παροχή συμβουλών, καθώς και για την καταγγελία ύποπτων περιστατικών.

Πηγή : Ελληνική Αστυνομία

 

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΩΡΑ

Σήμερα γιορτάζουν:

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

European Radio Logo

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων