3 Φεβρουαρίου χτες αλλά για μας στο νηπιαγωγείο ήταν η πρώτη μέρα γνωριμίας μας με αυτόν τον ιδιαίτερο μήνα. Τι το ιδιαίτερο έχει; Μα είναι κουτσός γι αυτό τον λέμε και κουτσοφλέβαρο. Αλλά γιατί είναι κουτσός και τι σημαίνει το ότι είναι κουτσός;
Εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των παιδιών στο ανιμιστικό στοιχείο δίνουμε μορφή στον Φεβρουάριο και τον παρουσιάζουμε σαν ένα σκανταλιάρικο νεαρό που ξεγελά τα αδέλφια του και τους πίνει το κρασί που είχαν συμφωνήσει να το μοιραστούν. Όταν οι υπόλοιποι το αντιλαμβάνονται και θέλοντας να τον τιμωρήσουν του παίρνουν μία μέρα του κι έτσι απομένει με μία λιγότερη από τους υπόλοιπους…Στη συνέχεια προσπαθούμε να αναδιηγηθούμε την ιστοριούλα και συμπληρώνουμε την κάθε εικόνα με τον αριθμό που της αντιστοιχεί.
Στη συνέχεια διαβάζουμε το παραμύθι για τον Φεβρουάριο από το βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου ” Τα παιδιά του Χειμώνα”
Σε αυτό το παραμύθι που αποτελείται απο τέσσερα βιβλία η συγγραφέας δίνει με επιδεξιότητα μορφή στο Χρόνο, τις Εποχές και τους Μήνες. Τους παρουσιάζει ως οικογένεια και ξεδιπλώνει την καθημερινή τους ζωή στα πρότυπα μιας οικογένειας με τη δομή Παππούς- Πατέρας- Μητέρα- Παιδιά – Εγγόνια- Αδέλφια.
Στο συγκεκριμένο απόσπασμα που διαβάσαμε ο ήρωας – ο Φεβρουάριος δηλαδή- είναι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Γεννήθηκε κουτσός. Αυτή η ιδιαιτερότητά του γίνεται σιγά σιγά αντιληπτή από τα άλλα μέλη της οικογένειας και τους προκαλεί διάφορα ανάμικτα συναισθήματα όπως : λύπη, ανησυχία, φόβο ,θαυμασμό , χαρά και τελικά αποδοχή. Ο Φλεβάρης παρόλο που αντιλαμβάνεται ότι έχει κάποιο πρόβλημα δεν αισθάνεται μειονεκτικά απέναντι στα αδέλφια του παρά με την εξυπνάδα του ξεπερνάει το πρόβλημά του μετατρέποντας τον οίκτο σε θαυμασμό και αποδοχή.
Τέλος φτιάξαμε το ανθρωπάκι του μήνα και στολίσαμε τον Φεβρουάριό μας με κομφετί και σερπαντίνες όπως μας βοήθησαν οι εικόνες αυτού του παραμυθιού να κάνουμε:
Free digital slideshow created with Smilebox |