Οκτ 09
20

ΣΥΛΛΟΓΟΣ αγωνιστικός, η πρόταση του ΠΑΜΕ στο ΔΣ

Κάτω από (Σχ. Χρονιά 2009-10) από στις 20-10-2009

Μέσα στο καλοκαίρι τρέχαμε στα γραφεία και το ΠΥΣΠΕ και ζητούσαμε να μάθουμε τις ανάγκες των σχολείων σε προσωπικό και οι προϊστάμενοι έκρυβαν την πραγματικότητα για να προφυλάξουν την κυβέρνηση από τις πιέσεις και να ξεπεραστεί η κρίση …κάνοντας οικονομία στην εκπαίδευση!
Προκηρύχτηκαν οι εκλογές και η Αχαϊα είδε …ύστερα από χρόνια αναπληρωτές να φτάνουν στα σχολεία για τις στοιχειώδεις ανάγκες.
Τώρα μιλούν για κάλυψη των αναγκών παρόλο που και πριν βεβαίωναν στα ΜΜΕ ότι όλα λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Όμως ξεχάσαμε τι σχολείο ονειρευτήκαμε και τι σχολείο …κατάντησε.
Δεν το συγκρίνουμε πια μ’ αυτό που αξίζει αυτός ο λαός, μ’ αυτό που έχει ανάγκη. Αρκούμαστε στο τεχνοκρατικό ισοζύγιο των αριθμών:
Ονειρευτήκαμε το Νηπιαγωγείο με τα 15 παιδιά στο τμήμα, με τη νηπιαγωγό και τη βοηθό της, σε ευρύχωρο κτίριο και χαρούμενη αυλή, κι έχουμε τα νοικιασμένα νηπιαγωγεία του δρόμου όπου καταπιέζονται τα όνειρα των παιδιών και η ψυχή της νηπιαγωγού. Οι αριθμοί ωστόσο ευημερούν!
Ονειρευτήκαμε το σχολείο με τα μικρά τμήματα, τα εργαστήρια, όπου θα γίνεται αντισταθμιστική αγωγή και για τους πιο αδικημένους κοινωνικά, και φτάσαμε στο σημείο να έχει καταργηθεί η ενισχυτική διδασκαλία και η παιδαγωγική της ένταξης να μένει μια μοντέρνα προσέγγιση μόνο για την από καθέδρας  διδασκαλία και τις επίσημες διαλέξεις. Ωστόσο, παρουσιάζεται πως δε λείπει κανένας δάσκαλος!
Ονειρευτήκαμε το γενικευμένο ΟΛΟΗΜΕΡΟ όπου θα ολοκληρώνεται η ημερήσια εκπαίδευση, με ποικίλες αθλητικές, καλλιτεχνικές και μορφωτικές δραστηριότητες και το παιδί θα φεύγει ευχαριστημένο, ολοκληρωμένο χωρίς τα βιβλία και χωρίς να έχει ανάγκη το φροντιστήριο της ξένης γλώσσας. ΕΛΕΥΘΕΡΟ! Και κατάντησε πάρκιν που κάνει τους γονείς να διαγράφουν τα παιδιά τους.
Για το δάσκαλο το ζητούμενο, εδώ τοπικά, παραμένει ακόμη η δικαιοσύνη στις αποσπάσεις κι αυτό φέτος δοκιμάστηκε και με ευθύνη των αιρετών του ΠΥΣΠΕ. Έχουμε κραυγαλέα στοιχεία και ερωτήματα να θέσουμε. Οι πελατειακές σχέσεις θα τελειώσουν. Θα μπουν όροι σε κάθε πράξη.

Το ΠΑΜΕ λοιπόν, μ’ αυτές τις σκέψεις και τις θέσεις, κατέθεσε στο ΔΣ του Συλλόγου μας, την 8-10-2009, ΠΡΟΤΑΣΗ για τη λειτουργία και δράση του ως διεκδικητικού συνδικαλιστικού οργάνου:
Ο Σύλλογος δεν είναι υπηρεσία για να εξαντλείται η δράση του στις επισκέψεις και την αλληλογραφία. Εμείς δε θα δεχτούμε να εξαντλήσουμε το ρόλο μας στο ΔΣ μόνο μ’ αυτές τις μορφές διεκδίκησης, σαν να είμαστε υπάλληλοι.
Δε θα κάνουμε «εκπτώσεις» στα οράματα του κλάδου, δε θα αρκεστούμε στην ικανοποίηση που δηλώνει η διοίκηση για τη φετινή κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των σχολείων σε προσωπικό. Θα διεκδικήσουμε το ποιοτικό δημόσιο σχολείο, το πλούσιο, το ελκυστικό που θα υπερακοντίζει το ιδιωτικό, θα υπερέχει στη σύγκριση και θα το προτιμούν οι γονείς!
Η κάλυψη των τμημάτων με εκπαιδευτικούς που έλειπαν ικανοποίησε βασικές ανάγκες αλλά η ποιότητα του δημόσιου σχολείου απαιτεί ακόμα:
Επαναλειτουργία και γενίκευση οργανωμένης ενισχυτικής διδασκαλίας.
Λειτουργία όλων των τμημάτων νηπιαγωγείου με αριθμό μέχρι 15 νήπια και του δημοτικού μέχρι 20 μαθητές.
Εδική μέριμνα για περιπτώσεις σχολείων με μαθητές ΑΜΕΑ, τσιγγανόπαιδα και μετανάστες.
Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού ρόλου του Ολοήμερου.
Εξάλειψη του αίσχους των ενοικιαζόμενων νηπιαγωγείων με άμεσο προγραμματισμό αγοράς ή κατασκευής κατάλληλων κτιρίων που θα εξυπηρετούν και τις ανάγκες ενός σωστού Ολοήμερου.
Οργανωμένη μελέτη και σύντομος προγραμματισμός από το Δήμο για ανάπλαση των αύλειων χώρων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων.

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων το  ΠΑΜΕ πρότεινε στο ΔΣ πλαίσιο ΑΜΕΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ με ορισμένο χρονοδιάγραμμα:
22-10-09, ώρα 7, στο 25ο ΔΣ, ανοιχτό ΔΣ, με θέματα τις αποσπάσεις και τις τοποθετήσεις αναπληρωτών και την κατάσταση στα σχολεία. (Την πρόταση ψήφισε ομόφωνα το ΔΣ).
23-10-09, ώρα 1. Συγκέντρωση Νηπιαγωγών στο γραφείο του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης και παράσταση του ΔΣ και Νηπιαγωγών με τα αιτήματα.
27-10-09, ώρα 12. Συγκέντρωση δασκάλων και νηπιαγωγών στο γραφείο του Δημάρχου και παράσταση με τα αιτήματα που αφορούν το Δήμο.
2-11-09, ώρα 9. Συγκέντρωση όλων των μελών του Συλλόγου στην Περιφέρεια και παράσταση με τα αιτήματά μας. Αμέσως μετά πραγματοποίηση της ΓΣ στο Εργατικό Κέντρο.

Το ΠΑΜΕ προτείνει στο ΔΣ να γίνει από τα μέλη του πανεξόρμηση στα σχολεία για να καταγραφεί η κατάσταση και να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι.
Ήδη το ΠΑΜΕ επισκέπτεται τα σχολεία, έχει καταγράψει και παραδώσει κατάσταση αναγκών τους στο ΠΥΣΠΕ και συνεχίζει καθημερινά αυτή την πολύ χρήσιμη επικοινωνία.
To ΠΑΜΕ γνωρίζει ότι ΠΑΝΤΑ αλλά ΚΑΙ ΤΩΡΑ με τη νέα κυβέρνηση, που υπόσχεται, μόνο η αγωνιστική διεκδίκηση οδηγεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων και γι’ αυτό συνεχίζει τον αγώνα του με συνέπεια. Η υπεράσπιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ έχει προοπτική μόνο όταν είμαστε σε ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΛΗΣ.

Πάτρα, Οκτώβρης 2009



Αφήστε μια απάντηση