Σχολικές συμπράξεις Comenius

«Δεν είμαι Αθηναίος ούτε Έλληνας πολίτης, αλλά πολίτης του κόσμου»
Τα λόγια αυτά του Σωκράτη, γραμμένα στα ελληνικά είναι μια επιγραφή σε μία στάση του μετρό στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας και είναι το πρώτο πράγμα που επιβεβαιώνω καθημερινά με την ενασχόλησή μου με τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ανακοινώθηκαν διαδικτυακά τα αποτελέσματα του ΙΚΥ σχετικά με τις αιτήσεις χρηματοδότησης για τη συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης Comenius σχολικές συμπράξεις. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία. Με τη συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα προετοιμάζουμε τους μαθητές μας για την αγορά εργασίας με την ευρύτερη έννοιάς της και όλοι μαζί, μαθητές και εκπαιδευτικοί αποκτούν μια κοινωνική δικτύωση με μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα. Είναι άλλωστε γενικώς αναγνωρισμένο σαν ανεκτίμητο εφόδιο του μαθητή η γνώση και η εμπειρία που αποκτιέται με την επαφή με την ξένη χώρα. Αυτός ο μαθητής που θα συμμετάσχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα είναι προετοιμασμένος καλύτερα να γίνει ο αυριανός πολίτης του κόσμου.
Όσοι επιλεγήκαν είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι στη γνώση στην εμπειρία και όχι μόνο! Οι υπόλοιποι αλλά και όσοι αποφασίσουν φέτος να ασχοληθούν, καλούνται να συνεχίσουν να έχουν ιδέες για προγράμματα και ευχόμαστε να τις υλοποιήσουν την επόμενη χρονιά!
Αρκετή δουλειά περιμένει τους επιτυχόντες.
• Αρχικά, ενημερώστε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη!) τους εταίρους σας στο εξωτερικό για την επιτυχή έκβαση της αίτησης στη χώρα μας. Ενημερωθείτε και για τα δικά τους αποτελέσματα. Οι συμπράξεις που θα συνεχίσουν χωρίς όλους τους αρχικούς εταίρους έχουν να σκεφθούν τις τροποποιήσεις που θα πρέπει να κάνουν.
• Εν συνεχεία ξαναδιαβάστε και θυμηθείτε την πρόταση σας. Εκτυπώστε την και κρατήστε την για οδηγό όλη τη διετία. Καλή ιδέα είναι να μεταφράσετε στα Ελληνικά τα ακόλουθα:
1. την περίληψη
2. τους στόχους
3. το πρόγραμμα εργασίας
4. τα προϊόντα
Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε ευκολότερα κοινωνούς στο έργο σας περισσότερα άτομα. (Σίγουρα γράψατε στην διάδοση των αποτελεσμάτων ότι θέλετε να το διαδώσετε και έχετε και δραστηριότητες γιαυτό!)
• Συζητήστε για την πρώτη συνάντηση και τοποθετήστε την σε απόσταση ασφαλείας! Τα ελληνικά δεδομένα γραφειοκρατίας δε σας επιτρέπουν να μετακινηθείτε πριν το τέλος Οκτωβρίου! –και νωρίς λέω….
Σύντομα θα λάβετε ταχυδρομικά την έγκρισή σας με οδηγίες από το ΙΚΥ και τη σύμβαση για υπογραφή.
• Μόλις ανοίξουν τα σχολεία, το Σεπτέμβριο θα κάνετε πρακτικό συλλόγου για την αποδοχή της πρότασης, τον ορισμό υπεύθυνου επικοινωνίας και τη συγκρότηση της παιδαγωγικής ομάδας. Κατόπιν με την παιδαγωγική ομάδα συζητήστε τα κριτήρια επιλογής για την ομάδα των μαθητών πιθανόν να έχετε περισσότερες αιτήσεις από όσες μπορείτε να ικανοποιήσετε.
• Ανοίξτε λογαριασμό στην τράπεζα (συνήθως ο διευθυντής με τον υπεύθυνο)
Και τώρα είστε έτοιμοι να συμπληρώσετε την σύμβαση.
Υπογράψτε, σφραγίστε κρατήστε ένα αντίγραφο και στείλτην στο ΙΚΥ. Περιμένετε να επιστραφεί υπογεγραμμένη από το διευθυντή του ΙΚΥ.
• Αυτή τη σύμβαση φυλάξτε τη στο βασικό σας οικονομικό φάκελο. Μαζί με την έγκριση του ΙΚΥ είναι τα πρώτα έγγραφα που χρειάζεστε.
• Όταν ανοίξουν τα σχολεία και για τους μαθητές, ενημερώστε το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Ανακοινώστε ότι έχετε εγκεκριμένο πρόγραμμα και καλέστε όποιον μαθητή επιθυμεί να συμμετάσχει να σας το δηλώσει επίσημα με αίτηση. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε ενδεχόμενες παρεξηγήσεις.
• Για την έγκριση μετακίνησης συμβουλευθείτε τις αποφάσεις του υπουργείου με μεγάλη προσοχή. Εν συντομία σας λέω ότι μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά θέλει και πρόσκληση και πρόγραμμα από το σχολείο υποδοχής. Αυτά μπορείτε να τα εξασφαλίσετε άμεσα με την επισημοποίηση της πρώτης συνάντησης.
• Ενημερώστε τοπικές αρχές, δημόσιους φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, και όποιον μπορεί να σχετιστεί με το πρόγραμμα σας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος και ιδιαίτερα στη διάρκεια της υποδοχής θα τους χρειαστείτε. Θυμηθείτε ότι με τη συμμετοχή σας αυτή αποκτά η πόλη σας μια θέση στο χάρτη!
• Κρατήστε ημερολόγιο χειρόγραφο για ότι κάνετε. Θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να συμπληρώσετε την τελική έκθεση και τότε η μνήμη σας δε θα σας βοηθά. Μην αμελείτε τη συνεχή αξιολόγηση της δουλειά σας. Πέρα από το γεγονός ότι στο τέλος σας ρωτάνε πως την κάνατε, είναι απαραίτητη για εσάς και αν γίνει σωστά θα είναι και εποικοδομητική.
Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος σας προτείνω να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας. Μπορείτε να το κάνετε και το έχει ανάγκη η χώρα μας. Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας άλλοτε μια ανησυχία των ξένων για την κρίση-λες και είναι μόνο δική μας!- άλλοτε μια λύπηση και στο τέλος ελπίζουμε να κερδίσετε ξανά το σεβασμό και την αναγνώριση ότι η Ελλάδα αξίζει τη θετική σκέψη όλων μας.

Σχετικά με Βασιλική Ν. Τασούλα

Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ 87, ΠΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΗΠΕΙΡΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δια βίου Μάθησης. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

4 Responses to Σχολικές συμπράξεις Comenius

  1. Ο/Η Costas Daoultzis λέει:

    Αγαμένη μας Σιντυ,
    Για μια ακόμη φορά θα πρέπει να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μας για την άοκνη προσπάθειά σας και την ανεκτίμητη βοήθεια που μας προσφέρετε. Όλη η ομάδα και εσύ ιδιαίτερα. Θυμάμαι εποχές όπου για εβδομάδες προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε με το ΙΚΥ και δεν τα καταφέρναμε! Έχετε κάνει πολλά και μεγάλα βήματα και ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας στην ανάληψη αυτών των προγραμμάτων στα σχολεία μας οφείλεται σε εσάς.
    Καλό καλοκαίρι και καλή συνέχεια.
    Συναδελφικά
    Κώστας Δαουλτζής

    • Αγαπητέ Κώστα,
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που βοηθώ. Κοινός τόπος όλων μας είναι να υλοποιούμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έτσι να λαμβάνουμε και τον μεγαλύτερο αντίκτυπο όλοι, μαθητές -πρωτίστως, εκπαιδευτικοί, το σχολείο και η ευρύτερη κοινότητα.
      Καλό καλοκαίρι και συνεχίστε να είστε δημιουργικοί
      Φιλικά
      Σίντυ Τασούλα

  2. Ο/Η ΜΑΓΔΑ ΘΩΜΑ λέει:

    AΓΑΠΗΤΗ ΣΙΝΤΥ
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΙς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΩ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ COMENIUS ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΩ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ COMENIUS MULTIBILATERAL ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΥ ΟΤΙ ΒΓΗΚΕ Η ΦΟΡΜΑ ΣΤΙΣ 28/7/2012 ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ LINK ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΑΣΩ ΟΥΤΕ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΩ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
    ΦΙΛΙΚΑ
    ΜΑΓΔΑ ΘΩΜΑ

    • Αγαπητή Μάγδα
      Ευχαριστώ για το μήνυμα σου. Η ιστοσελίδα του ΙΚΥ είχε ένα πρόβλημα και θα ανοίξει σύντομα (πιθανότατα την επόμενη Τρίτη)
      Σου στέλνω στο μαιλ σου τη φόρμα
      Επίσης το τηλεφωνικό κέντρο του ΙΚΥ άνοιξε και μπορείς να επικοινωνείς και μαζί τους
      Φιλικά
      Σίντυ Τασούλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *