ΓΕ.Λ. Κρεστένων: ερμηνευτική ανάλυση της Ωδής εις το Έαρ και απόδοση στη Νέα Ελληνική

Το ΓΕ.Λ. Κρεστένων ασχολήθηκε με την ερμηνευτική ανάλυση του ποιήματος: «Η Ωδή εις το έαρ». Αρχικά, έγινε αναφορά στα βιογραφικά στοιχεία του Κ.-Α. Νικολόπουλου και  εντάχθηκε το ποίημα στο ιστορικό του πλαίσιο. Στη συνέχεια, έγινε η μετάφραση του κειμένου, ώστε να είναι εύκολη η ερμηνευτική προσέγγισή του από τους μαθητές όλων των συνεργαζόμενων σχολείων. Εντοπίστηκε το θέμα που είναι το ΄Εαρ, η Άνοιξη και αναλύοντας το ύφος οι μαθητές διαπίστωσαν ότι αυτό είναι λυρικό με ύφος υψηλό που προκύπτει από τα πολλά σχήματα λόγου  και ότι πρόκειται για ένα βαθιά  συμβολικό ποίημα με το οποίο ο δημιουργός του εξέφραζε την έντονη επιθυμία του για την απελευθέρωση του υπόδουλου γένους, που μέσα από τα δικά του μάτια θα ερχόταν  και με τη συνδρομή του Ι. Καποδίστρια στον οποίο αφιέρωνε το ποίημα. Τέλος, οι μαθητές από τα σχήματα λόγου εστίασαν στις εικόνες, τις οποίες αποτύπωσαν και εικαστικά.

Με την ερμηνευτική ανάλυση του ποιήματος ασχολήθηκαν οι μαθητές: Αθανασουλοπούλου Αικ., Αλεξανδρόπουλος Σωτ., Αργυροπούλου Ελένη, Γιαννίκου Άννα, Γκότση Κων., Δημητρακόπουλος Φώτιος, Δρακοπούλου Ευσταθία, Ζουμπάκης Δημ., Καλκανά Γεωργία, Καλογερόπουλος Ευάγγελος, Κοπανιτσάνος Αγαμέμνων, Κουτσοπούλου Μαρηλία, Μάργαρης Γεώργιος, Μπαχούρου Νεφέλη-Γεωργία, Μπράνου Αικ., Μπρίβηδα Γρηγορία, Νικολακοπούλου Ιωάννα, Νικολοπούλου Ιωάννα-Λυδία, Παναγιωτοπούλου Πολυξένη-Μαρία, Παναγόπουλος Νικόλαος, Πανταζόπουλος Ιωάννης, Παπαδημητρακοπούλου Σπυριδούλα, Σπυρογιαννοπούλου Παναγιώτα, Φεφλέ Γεωργία και Χατζή Σπυριδούλα

Τις εικόνες αποτύπωσαν εικαστικά οι μαθητές: Αργυροπούλου Ελένη, Μάργαρης Γεώργιος, Γκότση Κων/να, Δημητρακόπουλος Φώτιος, Δρακοπούλου Ευσταθία.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καούκη Μαρία ΠΕ02 και Νέλλου Μαρία.

Αφηγείται ο Δρ. Ανδρέας Θανασούλας (Εξωτερικός Συνεργάτης):

 



Λήψη αρχείου