Ο ΜΑΓΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ
‘Ενα μαγνήτη όσες φορές και να τον διαιρέσουμε πάντα θα βρίσκουμε ένα βόρειο και ένα νότιο πόλο. Δεν μπορούμε να απομονώσουμε έναν και μόνο πόλο του. Κάθε μαγνήτης όσο μικρός και αν είναι έχει δυο πόλους. Ακόμη και αν κόψουμε ένα μαγνήτη σε μικρότερα κομμάτια κάθε κομμάτι του θα είναι ένας νέος μαγνήτης με δυο πόλους. Είπαμε επίσης ότι οι ομώνυμοι πόλοι απωθούνται ενώ οι ετερώνυμοι έλκονται.
Εάν τώρα κρεμάσουμε ένα ραβδόμορφο μαγνήτη από ένα σχοινί και τον αφήσουμε να αιωρηθεί, ύστερα από λίγο θα παρατηρήσουμε ότι ο ένας πόλος του δείχνει τον βορρά κι ο άλλος τον νότο. Και αν τον κουνήσουμε και περιμένουμε να σταματήσει, θα δούμε ότι πάλι θα σταματήσει στην ίδια θέση.
Επειδή αυτό συμβαίνει σε όλους τους μαγνήτες οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η γη συμπεριφέρεται σαν ένας τεράστιος μαγνήτης με άκρα τον βόρειο και τον νότιο πόλο. Έτσι έλκει τους άλλους μαγνήτες οι οποίοι προσανατολίζονται με τον ίδιο τρόπο στο μαγνητικό της πεδίο.
Ο πόλος που δείχνει τον γεωγραφικό βορρά της Γης ονομάζεται βόρειος πόλος του μαγνήτη και ο πόλος που δείχνει τον γεωγραφικό νότο της Γης ονομάζεται νότιος πόλος του μαγνήτη.
Ευκαιρία να το διαπιστώσουμε και διαδραστικά. ———–>>> ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Ο πλανήτης μας είναι ένας τεράστιος μαγνήτης!
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ – ΤΕΤΡ. ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΚΠ. ΒΙΝΤΕΟ