Πριν από κάποια χρόνια ο ρόλος του μουσείου στην Ελλάδα για ενα παιδί είχε περισσότερο «ακαδημαϊκό» χαρακτήρα και καθόλου ψυχαγωγικό. Σύμφωνα με το paidorama.com αν ρωτούσες τότε τι σκεφτόταν ένα παιδί για ένα μουσείο το πιθανότερο θα ήταν να απαντήσει ότι είναι κάτι βαρετό! Αλλά ακόμα και αν κατάφερνες να βαλεις ένα παιδί σε κάποιο μουσείο σίγουρα θα έβγαινε χωρίς να έχει καταλάβει τι έχει δει και γιατί το έχει δει. Με το πέρασμα του χρόνου κατανοήθηκε πως σημαντικό δεν είναι το «πόσα» θα δουν τα παιδιά, αλλά ο τρόπος και το «αποτύπωμα» που θα αφήσει το κάθε έκθεμα στην ψυχή και στο μυαλό τους.
Στις μέρες μας, η αντίληψη απέναντι στα μουσεία αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο, αφού βέβαια έγιναν και οι αντίστοιχες κινήσεις προσέγγισης της νεαρής ηλικίας. Σε πολλούς χώρους πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδικές ομάδες, που συνδυάζουν την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία σε σχέση με τα εκθέματα που υπάρχουν στο εκάστοτε μουσείο.
Ιδρύθηκε το 1987 από μια ομάδα νέων επιστημόνων. Σκοπός του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση. Υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για παιδιά προσχολικής ηλικίας (βρίσκεται στο ισόγειο του μουσείου και κάθε χρονιά ανανεώνει την θεματολογία του! Το μότο του μουσείου: “Ακούω και ξεχνώ , βλέπω και θυμάμαι, κάνω και καταλαβαίνω ! “
Διάλεξε ένα νομό που θα ήθελες να βρίσκεσαι και ψάξε να βρεις για να γνωρίσεις τα μουσεία του.
Ποιο θα ήθελες να επισκεφτείς και γιατί ; —->>>> ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Από το θεματικό κατάλογο, διάλεξε τομουσείο που προτιμάςΤι είναι αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή σου σε αυτό; ΚΛΙΚ ΕΔΩ