no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 17 ( Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ )

Συγγραφέας: | 4 Ιουνίου 2012
| 233 σχόλια |

Ένας  ελληνικής  καταγωγής  Ρώσος  κοσμοναύτης….Φιοντόρ Νικολάγιεβιτς Γιουρτσίχιν

Γεννήθηκε στο Βατούμι της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας. Τελειώνοντας το σχολείο στο Βατούμι το 1976, ο Γιουρτσίχιν ξεκίνησε σπουδές στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως Μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα. Από το 1983 έως το 1997 εργάστηκε για την Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος Energia

Τον Οκτώβριο του 2002 ο Γιουρτσίχιν συμμετείχε ως μέλος του πληρώματος του Διαστημικού Λεωφορείου “Ατλαντίς” στην αποστολή STS-112. Παρέμεινε στο διάστημα επί 10 μέρες, 19 ώρες και 58 λεπτά.

Στις 7 Μαΐου 2006 επιλέχτηκε για την αποστολή Soyuz TMA-10 και στις 7 Απριλίου 2007 ξεκίνησε με προορισμό τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS, όπου παρέμεινε επί 196 μέρες.

Οι γονείς του Γιουρτσίχιν διαμένουν μόνιμα στη Σίνδο (Έδρα του Δήμου Εχεδώρου) Θεσσαλονίκης και είχαν πολλά χρόνια να συναντηθούν με τον γιο τους που κατοικεί με την οικογένειά του στη Ρωσία. Ο Δήμαρχος Εχεδώρου και το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας ανακήρυξε τον κοσμοναύτη κ. Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Επίτιμο Δημότη του Δήμου Εχεδώρου.

Την 9η Ιουλίου 2008 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε τα διάσημα του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος στον ποντιακής καταγωγής πιλότο – αστροναύτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Θεόδωρο Γιουρτσίχιν. Βραβεύσεις έχει δεχθεί από πολλούς φορείς, συλλόγους, πολιτικούς αλλά και απλούς πολίτες.

The first Pontian Cosmonaut

Πηγή : αποσπάσματα Εγκύκλιος Παιδεία

κάτω από: ΓΛΩΣΣΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Κατηγορίες