«

»

Αυγ 18

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Υγιεινή των χεριών

Γενικά

Η υγιεινή των χεριών είναι πιθανώς ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης και πρόληψης της εξάπλωσης των μικροβίων. Σε πολυπληθή και κλειστά περιβάλλοντα (όπως το σχολείο ή άλλες κοινωνικές ομάδες) τα επιβλαβή μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα και γρήγορα, από παιδί σε παιδί μέσω άμεσης επαφής ή μέσω επιφανειών. Το πλύσιμο των χεριών μας με σαπούνι και νερό σε συγκεκριμένες καταστάσεις μειώνει τον αριθμό των τυχόν επιβλαβών μικροβίων που υπάρχουν στα χέρια μας από την αλληλεπίδραση μας με το περιβάλλον μας.

Γιατί χρειάζεται σαπούνι για αποτελεσματικό πλύσιμο στο χέρι;

Τα χέρια μας καλύπτονται φυσικά από χρήσιμα βακτήρια – συνήθως αυτά είναι βακτήρια του γένους Staphylococcus. επίσης το δέρμα μας εκκρίνει φυσικά έλαια που βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του και το εμποδίζουν να αφυδατωθεί. Βοηθούν επίσης την ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροβίων του δέρματος μας. Αυτό τα έλαια, ωστόσο, είναι το ιδανικό μέρος για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν και βλαβερά μικρόβια «κολλώντας» στο δέρμα μας. Πολλά επιβλαβή μικρόβια, εκτός του Staphylococcus aureus, δεν αναπτύσσονται συνήθως στο δέρμα μας, αλλά τα έλαια τα βοηθούν να κολλήσουν στο δέρμα μας.

Το πλύσιμο των χεριών μόνο με νερό, χωρίς σαπούνι, θα εξαλείψει την ορατή βρωμιά αλλά θα παραμείνουν στο δέρμα αόρατα βλαβερά μικρόβια. Το σαπούνι βοηθά στη διάσπαση των ελαίων στην επιφάνεια των χεριών που παγιδεύουν τα μικρόβια. Παράλληλα το σαπούνι έχει περιορισμένη δράση θανάτωσης των μικροβίων. Έτσι το ξέπλυμα των χεριών με τρεχούμενο νερό είναι εξίσου σημαντικό για την απομάκρυνση των μικροβίων από τα χέρια.

Βασικές στιγμές για το πλύσιμο των χεριών

  • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας
  • Μετά την έκθεση σε ζώα ή απόβλητα ζώων
  • Μετά από βήχα ή φτάρνισμα

Πηγές: BSAC, e-bug.eu

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/vasvour/archives/847

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων