Δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και αυτή την Κυριακή γιορτάζει ένα σημαντικό πρόσωπο! Γιορτάζει η μαμά! Ποια μαμά; Η δική μου, η δική σου, του φίλου, του γείτονα…
ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ σε ολόκληρο τον κόσμο!
Η μητέρα μας, το αγαπημένο μας πρόσωπο…
Ένα πρόσωπο που μας εμπνέει τόσα συναισθήματα…
Αγάπη, φροντίδα, ζεστασιά, αγκαλιά…αξία ανεκτίμητη!
Μα γιατί να γιορτάζει η μαμά, η μητέρα, η μανούλα… αφού γιορτάζει όταν έχει γενέθλια… ή στην ονομαστική της εορτή… Αλήθεια είναι αυτό. Όμως, η μητέρα είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή όλων μας. Η μέρα λοιπόν αυτή είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας.
Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.
Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.
Η εορτασμοί προς τιμήν των μαμάδων έχουν ακόμα μεγαλύτερη ιστορία όμως. Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα, μέσα από τη λατρεία της θεάς Κυβέλης, η οποία, σύμφωνα με τον Πίνδαρο, ήταν η μητέρα των θεών της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Η Γιορτή της Μητέρας θεωρείται ένας καλός λόγος για εκδηλώσεις ειλικρίνειας για την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφουμε προς το πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή.
Η συγκεκριμένη ημέρα ωστόσο σύμφωνα με το National Geographic, έχει πιο μελαγχολικές ρίζες.
(Βάλτε την αυτόματη μετάφραση από τις ρυθμίσεις)
Η Γιορτή της Μητέρας, ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους, και γενναίους στρατιώτες στον πόλεμο, υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας μέχρι την ειρήνη είναι μακρύς. Όταν η επέτειος άρχισε να εμπορευματοποιείται, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια της ιδέας, Anna Jarvis εναντιώθηκε με όλα τα μέσα, καταλήγοντας να πεθάνει μόνη και χωρίς χρήματα σε ένα σανατόριο.
Η ιστορία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1850, όταν με διοργανώτρια την μητέρα της Anna, μια εθελοντική ομάδα γυναικών από τη δυτική Βιρτζίνια πρωτοστατούσε για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής, την προσπάθεια μείωσης της παιδικής θνησιμότητας και τον περιορισμό μόλυνσης του γάλακτος, σύμφωνα με την ιστορικό του Wesleyan College, Katharine Antolini. Μέλημα των γυναικών ήταν παράλληλα η φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών και από τα δύο μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου, (1861- 1865).
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον πόλεμο, η Jarvis και οι υπόλοιπες γυναίκες οργάνωναν πικνίκ “Φιλίας” και πραγματοποιούσαν συμβολικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενεργό πολιτική δράση του γυναικείου πληθυσμού για την προώθηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση των δύο πλευρών. Με στόχο ακριβώς έναν ενεργό πολιτικό ρόλο από την πλευρά των γυναικών, πέρα από τη μητέρα της Anna που είχε συνθέσει “Ύμνο μάχης για τη Δημοκρατία” και είχε συντάξει τη Διακήρυξη για τη Γιορτή της Μητέρας, η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε κυρίως, από την κόρη της, Anna.
Ομαδικές συγκεντρώσεις μητέρων
Η ίδια οργάνωσε τον πρώτο εορτασμό της Γιορτής της Μητέρας το 1908 καθώς είχε επηρεαστεί έντονα από τον θάνατο της μητέρας της το 1905. Στις 10 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στον τόπο όπου είχε γεννηθεί η Jarvis, στο Grafton της δυτικής Βιρτζίνια.
Μια εκκλησία μάλιστα ανάμεσα στα μέρη που έγιναν οι εκδηλώσεις, τώρα έχει μετονομαστεί σε Διεθνή Βωμό της Ημέρας της Γυναίκας. Μέσω των προσπαθειών της Jarvis, η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γιορτάζεται σε περισσότερες πόλεις. To 1914 o πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα την δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings. Σε αυτές τις συναντήσεις οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων. Το σλόγκαν ήταν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.
Η ημέρα της μητέρας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό.
Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.
Η Γιορτή της Μητέρας είναι λοιπόν μια «κατασκευασμένη γιορτή » του δυτικού κόσμου, αλλά, παρ’ όλα αυτά, τόσο τρυφερή και ανθρώπινη.
Δείτε εδώ ακόμη ένα ωραίο τραγούδι για τη μητέρα από τις όμορφες παιδικές φωνές της χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου. “Η Μανούλα” σε μουσική του Σπύρου Λάμπρου και στίχους της Αγγελικής Καψάσκη:
Αυτή την Κυριακή λοιπόν ας της δώσουμε την πιο σφιχτή αγκαλιά και το πιο γλυκό φιλί! Γιατί μας έδωσε ζωή, είναι πάντα δίπλα μας, ξενυχτάει μαζί μας όταν είμαστε άρρωστοι ή βλέπουμε άσχημα όνειρα, μοιράζεται μαζί μας το κρεβάτι της, μας μαγειρεύει, μας ετοιμάζει τα ρούχα μας, παίζει μαζί μας και άλλα τόσα πράγματα που κάνει καθημερινά για μας!
Αποφθέγματα για την μητέρα
- Ο Θεός έφτιαξε τις μανάδες γιατί δεν μπορούσε να είναι παντού, παροιμία των Γίντις
- Ορισμένες φορές η δύναμη της μητρότητας είναι μεγαλύτερη και από τους νόμους της Φύσης, Barbara Kingslover, Αμερικανίδα ποιήτρια
- Μητρότητα: Όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί, Robert Browning, Άγγλος ποιητής
- Τίποτα δε θα σε κάνει τόσο χαρούμενη ή τόσο λυπημένη, τόσο περήφανη ή τόσο κουρασμένη, όσο η μητρότητα, Ella Parsons, ηθοποιός
- Μητέρα ήταν η τράπεζα στην οποία καταθέταμε όλους μας τους πόνους και τις ανησυχίες, T. DeWitt Talmage, Ιεροκήρυκας
Η Μητέρα μέσα από εικόνες
Η Μητέρα του Σήμερα
Μητέρες του Κόσμου
“Η Καρδιά της μάνας” από τον Π. Θαλασσινό μελοποιημένο παραμύθι, βασισμένο στο ποίημα του Ζαν Ρισπέν.
Η μητέρα στην ….. μουσική
“Της Μάνας μου το πρωινό φιλί” σε μουσική Γ. Μαρκόπουλου Μια αφήγηση πολύ συγκινητική με λόγια γεμάτα εικόνες και αγάπη μητρική!
Από την παράσταση “Ο Τζακ και η Φασολιά” Ένα τραγούδι τρυφερό από τη μαμά προς το γιο
Ράλλια Χρηστίδου~Μαμά
Φοβάσαι πώς θα ζήσω στην ζωή να ευτυχήσω
να χω τύχη και αγάπη να μην κάνω τα δικά σου λάθη.
Μαμά, σου λέω όλα καλά μη φοβάσαι άλλο πια
μεγάλωσα και έμαθα πολλά χάρη στη δική σου ζεστασιά.
Σου λέω ντύθηκα καλά έξω κάνει κρύο, παγωνιά μη φοβάσαι
δεν λέω εγώ πολλά κι η καρδιά μου δεν τη δείχνω πουθενά.
Μαμά σου λέω όλα καλά μη φοβάσαι άλλο πια
μεγάλωσα και έμαθα πολλά χάρη στη δική σου ζεστασιά
Κι άλλα τραγούδια για τη μητέρα………
Μια απίστευτη συλλογή ΕΔΩ
ή πατήστε στην παρακάτω εικόνα
Φύλλα εργασίας “Μαμαδίστικα “
Βρείτε εδώ ένα πολύ όμορφο φύλλο εργασίας για την Μητέρα από την εξαιρετική συνάδελφο Κίτσιου Σωτηρία:
Άλλο ένα όμορφο φύλλο εργασίας για μικρές τάξεις από τον εκπαιδευτικό ιστοχώρο teachers2be (https://www.teachers2be.com/)
Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη του παρακάτω αρχείου:
Έργα τέχνης σε puzzle
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να επισκεφθείτε το Υλικό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ -Column
Ένα τραγούδι του Ζακ Στεφάνου από τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Στο Διάστημα Δραπέτες”.
Δημιουργία βίντεο από την εξαιρετική εκπαιδευτικό Σωτηρία Κίτσιου
Παραμύθι για την μαμά
Πόσα ποιήματα, τραγούδια, κείμενα δεν έχουν γραφτεί για αυτό το πρόσωπο… ;
Η μητέρα μας είναι ο άγγελος που μας προστατεύει εδώ στη γη…
Ας δούμε παρακάτω ένα πολύ ωραίο υλικό από την Εκπαιδευτικό Κωσταρά Ευσταθία
Αποφθέγματα για την πιο γλυκιά γιορτή
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε Δωρεάν
εκτυπώσιμα διπλώματα για την καλύτερη μαμά
Pop up κάρτα για την γιορτή της μητέρας. Δείτε το βίντεο!
Γιατί να φτιάξω κάρτα για τη γιορτή της μητέρας;
Από το να πάρεις μια έτοιμη αγοραστή, σίγουρα θα είναι πιο όμορφο να αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο για τη μαμά σου. Τόσο χρόνο αφιερώνει και εκείνη άλλωστε σε σένα! Αν πάλι είσαι μαμά ή μπαμπάς και θέλεις να περάσεις ένα δημιουργικό απόγευμα ή και πρωινό με το παιδί σου, η κατασκευή κάρτας είναι ότι πρέπει!
Τι υλικά θα χρειαστώ για την κάρτα;
Για το βασικό μέρος της κάρτας:
- Ροζ χαρτόνι
- Ανακυκλωμένο άσπρο χαρτί
- Ψαλίδι, κόλλα στικ και στρογγυλο χάρακα (θα δεις τι εννοώ στο βίντεο)
Αν θέλεις να κάνεις και τη διακόσμηση που προτείνεται στο βίντεο τότε χρειάζεσαι και:
- Κόκκινο, πορτοκαλί, γαλάζιο, πράσινο και καφέ χαρτί (ρετάλια)
- Υφασμάτινο λουλούδι
- Κορδέλα μωβ
- Πιστόλι σιλικόνης η κόλλα υφάσματος
Τι να προσέξω για τη συγκεκριμένη κάρτα;
- Επειδή στην κάρτα υπάρχει ουσιαστικά αυτός ο “μηχανισμός”, θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά πως κολλάω τα λουλούδια στο βίντεο.
- Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι να περιμένουμε να στεγνώσει πολύ καλά η κόλλα στικ.
- Αν ζωγραφίζουμε πάνω σε τραπέζι που δεν καθαρίζει εύκολα, καλό είναι κάτω απο τα λουλούδια να βάλουμε ένα προστατευτικό χαρτί.
Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να το δεις και να το κατασκευάσεις
Ας δούμε παρακάτω ένα μέρος από το αφιέρωμα της Free Sunday για την Ημέρα της Μητέρας σε μορφή PDF
Εκτυπώσιμα Φύλλα Δραστηριοτήτων
για τη γιορτή της Μητέρας
Δείτε επιπλέον υλικό για την Γιορτή της μητέρας
από τον Ιστότοπο ” Όλα εν…τάξη!!! ” της Σωτηρίας Κίτσιου
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
ΤΑΠΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
( 2η Κυριακή του Μάη)
από τον ιστότοπο “Εκπαιδεύοντας … χαρούμενα παιδιά!”
της εκπαιδευτικού Σωτηρίας Κίτσιου
Οι τάπες της Σωτηρίας ( οι “Τάπες της ησυχίας”, όπως τις ονομάζει) αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο για να μετατρέψετε τη ζωηρή ομάδα της τάξης σας σε πιο συνεργάσιμη παρέα, που θα πειθαρχεί στους κανόνες και θα προσπαθεί να τα πάει τουλάχιστον“Καλύτερα!”
Πρόκειται για μια όμορφη κατηγορία τάπας . Δεν περιέχει κείμενο επιβράβευσης, αλλά κείμενο για να ευχηθούμε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
https://blogs.sch.gr/mtsaousid/files/2022/05/ΤΑΠΕΣ-ΓΙΟΡΤΗ-ΤΗΣ-ΜΗΤΕΡΑΣ.pdf
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο Σύστημα επιβράβευσης αλλά και να ανακαλύψετε τάπες με μεγαλύτερη θεματολογία επισκεφθείτε την εκπαιδευτική ιστοσελίδα της συναδέλφου πατώντας στην παρακάτω εικόνα:
Δείτε περισσότερο υλικό στην παρακάτω διαδραστική εικόνα
Είναι κάτι μαμάδες… ζώα!
Ένα μωρό μετά τη γέννησή του χρειάζεται τη μητέρα του. Είναι το πρόσωπο που το φέρνει στον κόσμο. Αυτό δεν ισχύει μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα.
Οι ανεξίτηλοι δεσμοί της οικογένειας, Μητέρα και παιδί…. Όλα όσα μαρτυρούν τη δύναμη και την ανιδιοτέλεια της φυσικής αγάπης βρίσκουν τον πιο αθώο εκφραστή τους στο βασίλειο των ζώων….. Εκεί, όπου μπορεί να λείπει η ομιλία και η ανθρώπινη σκέψη, όμως περισσεύουν τα πιο μεγαλειώδη συναισθήματα αγάπης που εκφράζονται τόσο μα τόσο μοναδικά και τρυφερά…
Μοναδική και ευαίσθητη και η ματιά της συναδέλφου Σωτηρίας Κίτσιου, μέσα σε αυτό τον κόσμο….
Οι άλλες μαμάδες
Το ίδιο γλυκιές , τρυφερές και προστατευτικές είναι και οι μανούλες του Ζωικού βασιλείου…
“Ζώα είναι, δεν αισθάνονται όπως εμείς”
Πού το ξέρεις; Πώς είσαι τόσο σίγουρος, άνθρωπε; Κι επειδή η μητρότητα είναι ίσως το κορυφαίο από τα συναισθήματα, για να δούμε σε τι είναι κατώτερες από εμάς κάποιες άλλες μανούλες. Τι νιώθουμε εμείς που εκείνες δεν νιώθουν;
Στο παρακάτω βίντεο που θα παρακολουθήσετε, θα δείτε αξιολάτρευτα νεογέννητα ζωάκια με τις μητέρες τους. Δείτε πόσο τρυφερές μαμάδες είναι η αρκούδα, η τίγρης, η καμηλοπάρδαλη, η λύκαινα, η γάτα αλλά και πολλά άγρια ζώα! Όσο για τα παιδάκια τους; Αυτά δεν αποχωρίζονται λεπτό τη μανούλα τους και για αυτήν την ημέρα το δώρο τους προς εκείνη, είναι μία μεγάλη αγκαλιά! Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου κι είναι εξαιρετικά αφιερωμένο για τη Γιορτή της Μητέρας. Δεν τη γιορτάζουμε μόνο εμείς, αλλά και τα ζωάκια μας.
Ποια μάνα δεν αναγνωρίζει τον πόνο της ελεφαντίνας που αρνείται για μέρες να αφήσει το νεκρό ελεφαντάκι της;
Ποια μάνα δεν έχει νιώσει την άγρια αποφασιστικότητα της λέαινας, όταν προστατεύει τα μικρά της;
Ποια δεν μοιράζεται την αγαλλίαση της δελφινούλας που ανεβάζει με τη μύτη το νεογέννητο στην επιφάνεια για να πάρει την πρώτη του ανάσα;
Αν κάποιοι μπορούν να καταλάβουν ότι, ναι, τα ζώα έχουν αισθήματα και συναισθήματα, είναι οι μαμάδες. Ναι, είναι και ένστικτο η προστασία των απογόνων, σε όλα τα είδη του πλανήτη. Όταν μπαίνει το δίλημμα : Η ζωή σου ή η ζωή του παιδιού σου, οι περισσότερες μαμάδες ΟΛΩΝ των ειδών διαλέγουν χωρίς δεύτερη σκέψη να θυσιαστούν για τα παιδιά τους.
Είναι γεγονός ότι οι λύκοι έχουν αδικηθεί πολύ από τα παιδικά παραμύθια, που κλασσικά τους παρουσιάζουν σαν αιμοβόρους δολοφόνους. Καμία σχέση. Τα κοινωνικά και πανέξυπνα αυτά πλάσματα παλεύουν στο χείλος της εξαφάνισης για την επιβίωση. Και η Άλφα λύκαινα, με τη βοήθεια της αγέλης θα κάνει τα πάντα για την επόμενη γενιά, τα λυκόπουλα του κυρίαρχου ζευγαριού. Το μέλλον της αγέλης κρέμεται στις εύθραυστες ζωούλες τους. Και οι εχθροί είναι πολλοί.
Masai Mara (Κένυα) η συμπεριφορά της προς τα μικρά της είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέλειας μητρότητας. Περνά όλη την ημέρα προσπαθώντας να κρατήσει τα μικρά της ασφαλή. Αφού μια λέαινα σκότωσε ένα από τα μικρά της, μένει με πέντε μικρά. (Φωτογραφία Mohammed Yousef/Sony World Photography Awards)
Καλές μαμάδες υπάρχουν σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και… είδη!
Αν νομίζετε, λοιπόν, ότι γίνεστε πιεστική με το φαγητό, σκεφτείτε ότι οι γορίλες θηλάζουν μέχρι τα μικρά τους να φτάσουν 3 ετών. Κι αν νομίζετε ότι είστε αυστηρή σε βαθμό… ασπλαχνίας, θυμηθείτε ότι τα τσιτάχ κρύβουν επίτηδες το φαγητό από τα μικρά τους! Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στις πιο στοργικές, προστατευτικές και απαιτητικές μαμάδες του ζωικού βασιλείου.
Δελφίνια: Μέχρι να του γίνει μάθημα
Εκτός από ευφυέστατα, τα δελφίνια είναι επίσης πολύ καλοί δάσκαλοι. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μικρό της, η μητέρα το βοηθά αμέσως να βγει στον αέρα για να πάρει την πρώτη του αναπνοή. Στη συνέχεια συγχρονίζει την αναπνοή της με αυτήν του μικρού έτσι ώστε να μάθει πότε θα ανεβαίνει στην επιφάνεια για αέρα. Κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους, τα μωρά εκπαιδεύονται στο κολύμπι. Η μητέρα τους τα διδάσκει πώς να αναποδογυρίζουν, για να αποφύγουν κάποιον κίνδυνο και τους μαθαίνει πώς να στέκονται πλάι και κάτω από τη μητέρα.
Γατόπαρδοι: Αν δεν είσαι πρώτος, είσαι τελευταίος
Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για ένα τσιτάχ. Η μητέρα τσιτάχ θα ξοδέψει 2 χρόνια εκπαιδεύοντας το μικρό της πώς να κρύβεται, να παρακολουθεί, να κυνηγά και να αρπάζει το θήραμά του και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την τελειότητα. Τα μικρά τσιτάχ επαναλαμβάνουν αυτά τα μαθήματα μέχρι να τα εμπεδώσουν. Η μητέρα, μπορεί ακόμα και να κρύψει φαγητό σε ψηλά δέντρα, έτσι ώστε να μάθουν τα μικρά να κρύβουν την τροφή τους. Θα τα υπερασπιστεί, όμως, με θάρρος και δεν θα δείξει έλεος σε όποιον τολμήσει τα απειλήσει.
Πολικές αρκούδες: Οι καλύτερες single μητέρες
Μετά από ένα πολύ σύντομο φλερτ (η ανθρώπινη κοινωνία θα το αποκαλούσε one night stand) την άνοιξη, οι αρσενικές πολικές αρκούδες φεύγουν και αφήνουν τη θηλυκή μόνη της. Η μέλλουσα μητέρα, έχοντας ήδη το πολύ μεγάλο βάρος της εγκυμοσύνης (κουβαλά 180 κιλά επιπλέον), πρέπει να φτιάξει ένα κρησφύγετο στα χιόνια. Ευτυχώς, οι πολικές αρκούδες έχουν από τους πιο εύκολους τοκετούς του ζωικού βασιλείου, αφού μπορούν να γεννήσουν ακόμα και την ώρα που κοιμούνται. Τα νεογέννητα αρκουδάκια τους είναι ανήμπορα, τυφλά, χωρίς δόντια και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τα 2 πρώτα χρόνια. Περνούν 2-3μήνες μέχρι να πάρουν αρκετό βάρος για να επιβιώσουν έξω από το κρησφύγετο. Και ακόμα και τότε, η μητέρα αρκούδα πρέπει να τα κρατά ζεστά, να αναζητά τροφή και να κρατά μακριά τις αρσενικές.
Ελέφαντες: Η «Ελληνίδα» μάνα
Οι αρσενικοί ελέφαντες εγκαταλείπουν την οικογένειά τους ύστερα από 14 περίπου χρόνια. Οι θηλυκοί, όμως, είναι από τις πιο αφοσιωμένες μάνες του ζωικού βασιλείου αφού δεν εγκαταλείπουν τα παιδιά τους… ποτέ! Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πολύ ισχυροί, ενώ στην κεφαλή της οικογένειας βρίσκεται μία από τις γηραιότερες ελεφαντίνες. Μέχρι το πρώτο τους έτος, τα μικρά μένουν πολύ κοντά στις μητέρες τους, οι οποίες τα φροντίζουν συνεχώς. Εάν κάποιο χαθεί, τότε η αγέλη στέλνει μια ελεφαντίνα για να το βρει. Μητέρα και κόρη κρατούν γερούς δεσμούς μέχρι και 50 χρόνια.
Καγκουρό: Οργάνωση πάνω απ’ όλα
Οι μαμάδες καγκουρό είναι διάσημες για την οργανωτικότητά τους. Η εγκυμοσύνη κρατά μόλις 36 ημέρες. Μόλις το μικρό γεννηθεί ,μπαίνει αμέσως σε ένα ζεστό, ασφαλές και άνετο περιβάλλον, τον μάρσιπο. Εκεί, το μικρό βρίσκει δύο θηλές. Συνδέεται με τη μία και μένει εκεί έως ότου απογαλακτιστεί, σε ηλικία περίπου 18 μηνών. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, η μητέρα παράγει διαφορετικά είδη γάλακτος, έτσι ώστε να προσφέρει στο μικρό της ποικίλες πρωτεΐνες. Ένα καγκουρό μπορεί να είναι έγκυος και παράλληλα να έχει ένα μωρό στο μάρσιπο και ακόμη ένα να την ακολουθεί.
Γορίλες: Αυτό θα πει παρατεταμένος θηλασμός
Οι θηλυκοί γορίλες δεν ξέρουν τι θα πει απογαλακτισμός. Θηλάζουν τα μικρά τους έως ότου φτάσουν 3 ετών. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 μηνών της ζωής τους, τα μικρά δεν αποχωρίζονται καθόλου τη μαμά τους. Μετακινούνται είτε στην αγκαλιά της είτε πάνω στην πλάτη της, ακόμα και τα δίδυμα. Μόλις μεγαλώσουν αρκετά, ώστε να μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, οι μητέρες τους συχνά μεταναστεύσουν σε άλλες ομάδες για να αποφευχθεί η ενδογαμία.
Καναρίνια: Θα το φας όλο το φαΐ σου
Δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και αυτή την Κυριακή γιορτάζει ένα σημαντικό πρόσωπο! Γιορτάζει η μαμά! Ποια μαμά; Η δική μου, η δική σου, του φίλου, του γείτονα…
ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ σε ολόκληρο τον κόσμο!
Η μητέρα μας, το αγαπημένο μας πρόσωπο…
Ένα πρόσωπο που μας εμπνέει τόσα συναισθήματα…
Αγάπη, φροντίδα, ζεστασιά, αγκαλιά…αξία ανεκτίμητη!
Μα γιατί να γιορτάζει η μαμά, η μητέρα, η μανούλα… αφού γιορτάζει όταν έχει γενέθλια… ή στην ονομαστική της εορτή… Αλήθεια είναι αυτό. Όμως, η μητέρα είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή όλων μας. Η μέρα λοιπόν αυτή είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας.
Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.
Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.
Η εορτασμοί προς τιμήν των μαμάδων έχουν ακόμα μεγαλύτερη ιστορία όμως. Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα, μέσα από τη λατρεία της θεάς Κυβέλης, η οποία, σύμφωνα με τον Πίνδαρο, ήταν η μητέρα των θεών της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Η Γιορτή της Μητέρας θεωρείται ένας καλός λόγος για εκδηλώσεις ειλικρίνειας για την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφουμε προς το πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή.
Η συγκεκριμένη ημέρα ωστόσο σύμφωνα με το National Geographic, έχει πιο μελαγχολικές ρίζες.
(Βάλτε την αυτόματη μετάφραση από τις ρυθμίσεις)
Η Γιορτή της Μητέρας, ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους, και γενναίους στρατιώτες στον πόλεμο, υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας μέχρι την ειρήνη είναι μακρύς. Όταν η επέτειος άρχισε να εμπορευματοποιείται, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια της ιδέας, Anna Jarvis εναντιώθηκε με όλα τα μέσα, καταλήγοντας να πεθάνει μόνη και χωρίς χρήματα σε ένα σανατόριο.
Η ιστορία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1850, όταν με διοργανώτρια την μητέρα της Anna, μια εθελοντική ομάδα γυναικών από τη δυτική Βιρτζίνια πρωτοστατούσε για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής, την προσπάθεια μείωσης της παιδικής θνησιμότητας και τον περιορισμό μόλυνσης του γάλακτος, σύμφωνα με την ιστορικό του Wesleyan College, Katharine Antolini. Μέλημα των γυναικών ήταν παράλληλα η φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών και από τα δύο μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου, (1861- 1865).
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον πόλεμο, η Jarvis και οι υπόλοιπες γυναίκες οργάνωναν πικνίκ “Φιλίας” και πραγματοποιούσαν συμβολικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενεργό πολιτική δράση του γυναικείου πληθυσμού για την προώθηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση των δύο πλευρών. Με στόχο ακριβώς έναν ενεργό πολιτικό ρόλο από την πλευρά των γυναικών, πέρα από τη μητέρα της Anna που είχε συνθέσει “Ύμνο μάχης για τη Δημοκρατία” και είχε συντάξει τη Διακήρυξη για τη Γιορτή της Μητέρας, η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε κυρίως, από την κόρη της, Anna.
Ομαδικές συγκεντρώσεις μητέρων
Η ίδια οργάνωσε τον πρώτο εορτασμό της Γιορτής της Μητέρας το 1908 καθώς είχε επηρεαστεί έντονα από τον θάνατο της μητέρας της το 1905. Στις 10 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στον τόπο όπου είχε γεννηθεί η Jarvis, στο Grafton της δυτικής Βιρτζίνια.
Μια εκκλησία μάλιστα ανάμεσα στα μέρη που έγιναν οι εκδηλώσεις, τώρα έχει μετονομαστεί σε Διεθνή Βωμό της Ημέρας της Γυναίκας. Μέσω των προσπαθειών της Jarvis, η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γιορτάζεται σε περισσότερες πόλεις. To 1914 o πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα την δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings. Σε αυτές τις συναντήσεις οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων. Το σλόγκαν ήταν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.
Η ημέρα της μητέρας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό.
Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.
Η Γιορτή της Μητέρας είναι λοιπόν μια «κατασκευασμένη γιορτή » του δυτικού κόσμου, αλλά, παρ’ όλα αυτά, τόσο τρυφερή και ανθρώπινη.
Δείτε εδώ ακόμη ένα ωραίο τραγούδι για τη μητέρα από τις όμορφες παιδικές φωνές της χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου. “Η Μανούλα” σε μουσική του Σπύρου Λάμπρου και στίχους της Αγγελικής Καψάσκη:
Αυτή την Κυριακή λοιπόν ας της δώσουμε την πιο σφιχτή αγκαλιά και το πιο γλυκό φιλί! Γιατί μας έδωσε ζωή, είναι πάντα δίπλα μας, ξενυχτάει μαζί μας όταν είμαστε άρρωστοι ή βλέπουμε άσχημα όνειρα, μοιράζεται μαζί μας το κρεβάτι της, μας μαγειρεύει, μας ετοιμάζει τα ρούχα μας, παίζει μαζί μας και άλλα τόσα πράγματα που κάνει καθημερινά για μας!
Αποφθέγματα για την μητέρα
- Ο Θεός έφτιαξε τις μανάδες γιατί δεν μπορούσε να είναι παντού, παροιμία των Γίντις
- Ορισμένες φορές η δύναμη της μητρότητας είναι μεγαλύτερη και από τους νόμους της Φύσης, Barbara Kingslover, Αμερικανίδα ποιήτρια
- Μητρότητα: Όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί, Robert Browning, Άγγλος ποιητής
- Τίποτα δε θα σε κάνει τόσο χαρούμενη ή τόσο λυπημένη, τόσο περήφανη ή τόσο κουρασμένη, όσο η μητρότητα, Ella Parsons, ηθοποιός
- Μητέρα ήταν η τράπεζα στην οποία καταθέταμε όλους μας τους πόνους και τις ανησυχίες, T. DeWitt Talmage, Ιεροκήρυκας
Η Μητέρα μέσα από εικόνες
Η Μητέρα του Σήμερα
Μητέρες του Κόσμου
“Η Καρδιά της μάνας” από τον Π. Θαλασσινό μελοποιημένο παραμύθι, βασισμένο στο ποίημα του Ζαν Ρισπέν.
Η μητέρα στην ….. μουσική
“Της Μάνας μου το πρωινό φιλί” σε μουσική Γ. Μαρκόπουλου Μια αφήγηση πολύ συγκινητική με λόγια γεμάτα εικόνες και αγάπη μητρική!
Από την παράσταση “Ο Τζακ και η Φασολιά” Ένα τραγούδι τρυφερό από τη μαμά προς το γιο
Ράλλια Χρηστίδου~Μαμά
Φοβάσαι πώς θα ζήσω στην ζωή να ευτυχήσω
να χω τύχη και αγάπη να μην κάνω τα δικά σου λάθη.
Μαμά, σου λέω όλα καλά μη φοβάσαι άλλο πια
μεγάλωσα και έμαθα πολλά χάρη στη δική σου ζεστασιά.
Σου λέω ντύθηκα καλά έξω κάνει κρύο, παγωνιά μη φοβάσαι
δεν λέω εγώ πολλά κι η καρδιά μου δεν τη δείχνω πουθενά.
Μαμά σου λέω όλα καλά μη φοβάσαι άλλο πια
μεγάλωσα και έμαθα πολλά χάρη στη δική σου ζεστασιά
Κι άλλα τραγούδια για τη μητέρα………
Μια απίστευτη συλλογή ΕΔΩ
ή πατήστε στην παρακάτω εικόνα
Φύλλα εργασίας “Μαμαδίστικα “
Βρείτε εδώ ένα πολύ όμορφο φύλλο εργασίας για την Μητέρα από την εξαιρετική συνάδελφο Κίτσιου Σωτηρία:
Άλλο ένα όμορφο φύλλο εργασίας για μικρές τάξεις από τον εκπαιδευτικό ιστοχώρο teachers2be (https://www.teachers2be.com/)
Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη του παρακάτω αρχείου:
Έργα τέχνης σε puzzle
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να επισκεφθείτε το Υλικό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ -Column
Ένα τραγούδι του Ζακ Στεφάνου από τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Στο Διάστημα Δραπέτες”.
Δημιουργία βίντεο από την εξαιρετική εκπαιδευτικό Σωτηρία Κίτσιου
Παραμύθι για την μαμά
Πόσα ποιήματα, τραγούδια, κείμενα δεν έχουν γραφτεί για αυτό το πρόσωπο… ;
Η μητέρα μας είναι ο άγγελος που μας προστατεύει εδώ στη γη…
Ας δούμε παρακάτω ένα πολύ ωραίο υλικό από την Εκπαιδευτικό Κωσταρά Ευσταθία
Αποφθέγματα για την πιο γλυκιά γιορτή
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε Δωρεάν
εκτυπώσιμα διπλώματα για την καλύτερη μαμά
Pop up κάρτα για την γιορτή της μητέρας. Δείτε το βίντεο!
Γιατί να φτιάξω κάρτα για τη γιορτή της μητέρας;
Από το να πάρεις μια έτοιμη αγοραστή, σίγουρα θα είναι πιο όμορφο να αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο για τη μαμά σου. Τόσο χρόνο αφιερώνει και εκείνη άλλωστε σε σένα! Αν πάλι είσαι μαμά ή μπαμπάς και θέλεις να περάσεις ένα δημιουργικό απόγευμα ή και πρωινό με το παιδί σου, η κατασκευή κάρτας είναι ότι πρέπει!
Τι υλικά θα χρειαστώ για την κάρτα;
Για το βασικό μέρος της κάρτας:
- Ροζ χαρτόνι
- Ανακυκλωμένο άσπρο χαρτί
- Ψαλίδι, κόλλα στικ και στρογγυλο χάρακα (θα δεις τι εννοώ στο βίντεο)
Αν θέλεις να κάνεις και τη διακόσμηση που προτείνεται στο βίντεο τότε χρειάζεσαι και:
- Κόκκινο, πορτοκαλί, γαλάζιο, πράσινο και καφέ χαρτί (ρετάλια)
- Υφασμάτινο λουλούδι
- Κορδέλα μωβ
- Πιστόλι σιλικόνης η κόλλα υφάσματος
Τι να προσέξω για τη συγκεκριμένη κάρτα;
- Επειδή στην κάρτα υπάρχει ουσιαστικά αυτός ο “μηχανισμός”, θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά πως κολλάω τα λουλούδια στο βίντεο.
- Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι να περιμένουμε να στεγνώσει πολύ καλά η κόλλα στικ.
- Αν ζωγραφίζουμε πάνω σε τραπέζι που δεν καθαρίζει εύκολα, καλό είναι κάτω απο τα λουλούδια να βάλουμε ένα προστατευτικό χαρτί.
Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να το δεις και να το κατασκευάσεις
Ας δούμε παρακάτω ένα μέρος από το αφιέρωμα της Free Sunday για την Ημέρα της Μητέρας σε μορφή PDF
Εκτυπώσιμα Φύλλα Δραστηριοτήτων
για τη γιορτή της Μητέρας
Δείτε επιπλέον υλικό για την Γιορτή της μητέρας
από τον Ιστότοπο ” Όλα εν…τάξη!!! ” της Σωτηρίας Κίτσιου
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
ΤΑΠΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
( 2η Κυριακή του Μάη)
από τον ιστότοπο “Εκπαιδεύοντας … χαρούμενα παιδιά!”
της εκπαιδευτικού Σωτηρίας Κίτσιου
Οι τάπες της Σωτηρίας ( οι “Τάπες της ησυχίας”, όπως τις ονομάζει) αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο για να μετατρέψετε τη ζωηρή ομάδα της τάξης σας σε πιο συνεργάσιμη παρέα, που θα πειθαρχεί στους κανόνες και θα προσπαθεί να τα πάει τουλάχιστον“Καλύτερα!”
Πρόκειται για μια όμορφη κατηγορία τάπας . Δεν περιέχει κείμενο επιβράβευσης, αλλά κείμενο για να ευχηθούμε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
https://blogs.sch.gr/mtsaousid/files/2022/05/ΤΑΠΕΣ-ΓΙΟΡΤΗ-ΤΗΣ-ΜΗΤΕΡΑΣ.pdf
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο Σύστημα επιβράβευσης αλλά και να ανακαλύψετε τάπες με μεγαλύτερη θεματολογία επισκεφθείτε την εκπαιδευτική ιστοσελίδα της συναδέλφου πατώντας στην παρακάτω εικόνα:
Δείτε περισσότερο υλικό στην παρακάτω διαδραστική εικόνα
Είναι κάτι μαμάδες… ζώα!
Ένα μωρό μετά τη γέννησή του χρειάζεται τη μητέρα του. Είναι το πρόσωπο που το φέρνει στον κόσμο. Αυτό δεν ισχύει μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα.
Οι ανεξίτηλοι δεσμοί της οικογένειας, Μητέρα και παιδί…. Όλα όσα μαρτυρούν τη δύναμη και την ανιδιοτέλεια της φυσικής αγάπης βρίσκουν τον πιο αθώο εκφραστή τους στο βασίλειο των ζώων….. Εκεί, όπου μπορεί να λείπει η ομιλία και η ανθρώπινη σκέψη, όμως περισσεύουν τα πιο μεγαλειώδη συναισθήματα αγάπης που εκφράζονται τόσο μα τόσο μοναδικά και τρυφερά…
Μοναδική και ευαίσθητη και η ματιά της συναδέλφου Σωτηρίας Κίτσιου, μέσα σε αυτό τον κόσμο….
Οι άλλες μαμάδες
Το ίδιο γλυκιές , τρυφερές και προστατευτικές είναι και οι μανούλες του Ζωικού βασιλείου…
“Ζώα είναι, δεν αισθάνονται όπως εμείς”
Πού το ξέρεις; Πώς είσαι τόσο σίγουρος, άνθρωπε; Κι επειδή η μητρότητα είναι ίσως το κορυφαίο από τα συναισθήματα, για να δούμε σε τι είναι κατώτερες από εμάς κάποιες άλλες μανούλες. Τι νιώθουμε εμείς που εκείνες δεν νιώθουν;
Στο παρακάτω βίντεο που θα παρακολουθήσετε, θα δείτε αξιολάτρευτα νεογέννητα ζωάκια με τις μητέρες τους. Δείτε πόσο τρυφερές μαμάδες είναι η αρκούδα, η τίγρης, η καμηλοπάρδαλη, η λύκαινα, η γάτα αλλά και πολλά άγρια ζώα! Όσο για τα παιδάκια τους; Αυτά δεν αποχωρίζονται λεπτό τη μανούλα τους και για αυτήν την ημέρα το δώρο τους προς εκείνη, είναι μία μεγάλη αγκαλιά! Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου κι είναι εξαιρετικά αφιερωμένο για τη Γιορτή της Μητέρας. Δεν τη γιορτάζουμε μόνο εμείς, αλλά και τα ζωάκια μας.
Ποια μάνα δεν αναγνωρίζει τον πόνο της ελεφαντίνας που αρνείται για μέρες να αφήσει το νεκρό ελεφαντάκι της;
Ποια μάνα δεν έχει νιώσει την άγρια αποφασιστικότητα της λέαινας, όταν προστατεύει τα μικρά της;
Ποια δεν μοιράζεται την αγαλλίαση της δελφινούλας που ανεβάζει με τη μύτη το νεογέννητο στην επιφάνεια για να πάρει την πρώτη του ανάσα;
Αν κάποιοι μπορούν να καταλάβουν ότι, ναι, τα ζώα έχουν αισθήματα και συναισθήματα, είναι οι μαμάδες. Ναι, είναι και ένστικτο η προστασία των απογόνων, σε όλα τα είδη του πλανήτη. Όταν μπαίνει το δίλημμα : Η ζωή σου ή η ζωή του παιδιού σου, οι περισσότερες μαμάδες ΟΛΩΝ των ειδών διαλέγουν χωρίς δεύτερη σκέψη να θυσιαστούν για τα παιδιά τους.
Είναι γεγονός ότι οι λύκοι έχουν αδικηθεί πολύ από τα παιδικά παραμύθια, που κλασσικά τους παρουσιάζουν σαν αιμοβόρους δολοφόνους. Καμία σχέση. Τα κοινωνικά και πανέξυπνα αυτά πλάσματα παλεύουν στο χείλος της εξαφάνισης για την επιβίωση. Και η Άλφα λύκαινα, με τη βοήθεια της αγέλης θα κάνει τα πάντα για την επόμενη γενιά, τα λυκόπουλα του κυρίαρχου ζευγαριού. Το μέλλον της αγέλης κρέμεται στις εύθραυστες ζωούλες τους. Και οι εχθροί είναι πολλοί.
Masai Mara (Κένυα) η συμπεριφορά της προς τα μικρά της είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέλειας μητρότητας. Περνά όλη την ημέρα προσπαθώντας να κρατήσει τα μικρά της ασφαλή. Αφού μια λέαινα σκότωσε ένα από τα μικρά της, μένει με πέντε μικρά. (Φωτογραφία Mohammed Yousef/Sony World Photography Awards)
Καλές μαμάδες υπάρχουν σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και… είδη!
Αν νομίζετε, λοιπόν, ότι γίνεστε πιεστική με το φαγητό, σκεφτείτε ότι οι γορίλες θηλάζουν μέχρι τα μικρά τους να φτάσουν 3 ετών. Κι αν νομίζετε ότι είστε αυστηρή σε βαθμό… ασπλαχνίας, θυμηθείτε ότι τα τσιτάχ κρύβουν επίτηδες το φαγητό από τα μικρά τους! Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στις πιο στοργικές, προστατευτικές και απαιτητικές μαμάδες του ζωικού βασιλείου.
Δελφίνια: Μέχρι να του γίνει μάθημα
Εκτός από ευφυέστατα, τα δελφίνια είναι επίσης πολύ καλοί δάσκαλοι. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μικρό της, η μητέρα το βοηθά αμέσως να βγει στον αέρα για να πάρει την πρώτη του αναπνοή. Στη συνέχεια συγχρονίζει την αναπνοή της με αυτήν του μικρού έτσι ώστε να μάθει πότε θα ανεβαίνει στην επιφάνεια για αέρα. Κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους, τα μωρά εκπαιδεύονται στο κολύμπι. Η μητέρα τους τα διδάσκει πώς να αναποδογυρίζουν, για να αποφύγουν κάποιον κίνδυνο και τους μαθαίνει πώς να στέκονται πλάι και κάτω από τη μητέρα.
Γατόπαρδοι: Αν δεν είσαι πρώτος, είσαι τελευταίος
Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για ένα τσιτάχ. Η μητέρα τσιτάχ θα ξοδέψει 2 χρόνια εκπαιδεύοντας το μικρό της πώς να κρύβεται, να παρακολουθεί, να κυνηγά και να αρπάζει το θήραμά του και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την τελειότητα. Τα μικρά τσιτάχ επαναλαμβάνουν αυτά τα μαθήματα μέχρι να τα εμπεδώσουν. Η μητέρα, μπορεί ακόμα και να κρύψει φαγητό σε ψηλά δέντρα, έτσι ώστε να μάθουν τα μικρά να κρύβουν την τροφή τους. Θα τα υπερασπιστεί, όμως, με θάρρος και δεν θα δείξει έλεος σε όποιον τολμήσει τα απειλήσει.
Πολικές αρκούδες: Οι καλύτερες single μητέρες
Μετά από ένα πολύ σύντομο φλερτ (η ανθρώπινη κοινωνία θα το αποκαλούσε one night stand) την άνοιξη, οι αρσενικές πολικές αρκούδες φεύγουν και αφήνουν τη θηλυκή μόνη της. Η μέλλουσα μητέρα, έχοντας ήδη το πολύ μεγάλο βάρος της εγκυμοσύνης (κουβαλά 180 κιλά επιπλέον), πρέπει να φτιάξει ένα κρησφύγετο στα χιόνια. Ευτυχώς, οι πολικές αρκούδες έχουν από τους πιο εύκολους τοκετούς του ζωικού βασιλείου, αφού μπορούν να γεννήσουν ακόμα και την ώρα που κοιμούνται. Τα νεογέννητα αρκουδάκια τους είναι ανήμπορα, τυφλά, χωρίς δόντια και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τα 2 πρώτα χρόνια. Περνούν 2-3μήνες μέχρι να πάρουν αρκετό βάρος για να επιβιώσουν έξω από το κρησφύγετο. Και ακόμα και τότε, η μητέρα αρκούδα πρέπει να τα κρατά ζεστά, να αναζητά τροφή και να κρατά μακριά τις αρσενικές.
Ελέφαντες: Η «Ελληνίδα» μάνα
Οι αρσενικοί ελέφαντες εγκαταλείπουν την οικογένειά τους ύστερα από 14 περίπου χρόνια. Οι θηλυκοί, όμως, είναι από τις πιο αφοσιωμένες μάνες του ζωικού βασιλείου αφού δεν εγκαταλείπουν τα παιδιά τους… ποτέ! Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πολύ ισχυροί, ενώ στην κεφαλή της οικογένειας βρίσκεται μία από τις γηραιότερες ελεφαντίνες. Μέχρι το πρώτο τους έτος, τα μικρά μένουν πολύ κοντά στις μητέρες τους, οι οποίες τα φροντίζουν συνεχώς. Εάν κάποιο χαθεί, τότε η αγέλη στέλνει μια ελεφαντίνα για να το βρει. Μητέρα και κόρη κρατούν γερούς δεσμούς μέχρι και 50 χρόνια.
Καγκουρό: Οργάνωση πάνω απ’ όλα
Οι μαμάδες καγκουρό είναι διάσημες για την οργανωτικότητά τους. Η εγκυμοσύνη κρατά μόλις 36 ημέρες. Μόλις το μικρό γεννηθεί ,μπαίνει αμέσως σε ένα ζεστό, ασφαλές και άνετο περιβάλλον, τον μάρσιπο. Εκεί, το μικρό βρίσκει δύο θηλές. Συνδέεται με τη μία και μένει εκεί έως ότου απογαλακτιστεί, σε ηλικία περίπου 18 μηνών. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, η μητέρα παράγει διαφορετικά είδη γάλακτος, έτσι ώστε να προσφέρει στο μικρό της ποικίλες πρωτεΐνες. Ένα καγκουρό μπορεί να είναι έγκυος και παράλληλα να έχει ένα μωρό στο μάρσιπο και ακόμη ένα να την ακολουθεί.
Γορίλες: Αυτό θα πει παρατεταμένος θηλασμός
Οι θηλυκοί γορίλες δεν ξέρουν τι θα πει απογαλακτισμός. Θηλάζουν τα μικρά τους έως ότου φτάσουν 3 ετών. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 μηνών της ζωής τους, τα μικρά δεν αποχωρίζονται καθόλου τη μαμά τους. Μετακινούνται είτε στην αγκαλιά της είτε πάνω στην πλάτη της, ακόμα και τα δίδυμα. Μόλις μεγαλώσουν αρκετά, ώστε να μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, οι μητέρες τους συχνά μεταναστεύσουν σε άλλες ομάδες για να αποφευχθεί η ενδογαμία.
Καναρίνια: Θα το φας όλο το φαΐ σου
Δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και αυτή την Κυριακή γιορτάζει ένα σημαντικό πρόσωπο! Γιορτάζει η μαμά! Ποια μαμά; Η δική μου, η δική σου, του φίλου, του γείτονα…
ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ σε ολόκληρο τον κόσμο!
Η μητέρα μας, το αγαπημένο μας πρόσωπο…
Ένα πρόσωπο που μας εμπνέει τόσα συναισθήματα…
Αγάπη, φροντίδα, ζεστασιά, αγκαλιά…αξία ανεκτίμητη!
Μα γιατί να γιορτάζει η μαμά, η μητέρα, η μανούλα… αφού γιορτάζει όταν έχει γενέθλια… ή στην ονομαστική της εορτή… Αλήθεια είναι αυτό. Όμως, η μητέρα είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή όλων μας. Η μέρα λοιπόν αυτή είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας.
Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.
Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.
Η εορτασμοί προς τιμήν των μαμάδων έχουν ακόμα μεγαλύτερη ιστορία όμως. Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα, μέσα από τη λατρεία της θεάς Κυβέλης, η οποία, σύμφωνα με τον Πίνδαρο, ήταν η μητέρα των θεών της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Η Γιορτή της Μητέρας θεωρείται ένας καλός λόγος για εκδηλώσεις ειλικρίνειας για την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφουμε προς το πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή.
Η συγκεκριμένη ημέρα ωστόσο σύμφωνα με το National Geographic, έχει πιο μελαγχολικές ρίζες.
(Βάλτε την αυτόματη μετάφραση από τις ρυθμίσεις)
Η Γιορτή της Μητέρας, ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους, και γενναίους στρατιώτες στον πόλεμο, υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας μέχρι την ειρήνη είναι μακρύς. Όταν η επέτειος άρχισε να εμπορευματοποιείται, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια της ιδέας, Anna Jarvis εναντιώθηκε με όλα τα μέσα, καταλήγοντας να πεθάνει μόνη και χωρίς χρήματα σε ένα σανατόριο.
Η ιστορία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1850, όταν με διοργανώτρια την μητέρα της Anna, μια εθελοντική ομάδα γυναικών από τη δυτική Βιρτζίνια πρωτοστατούσε για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής, την προσπάθεια μείωσης της παιδικής θνησιμότητας και τον περιορισμό μόλυνσης του γάλακτος, σύμφωνα με την ιστορικό του Wesleyan College, Katharine Antolini. Μέλημα των γυναικών ήταν παράλληλα η φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών και από τα δύο μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου, (1861- 1865).
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον πόλεμο, η Jarvis και οι υπόλοιπες γυναίκες οργάνωναν πικνίκ “Φιλίας” και πραγματοποιούσαν συμβολικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενεργό πολιτική δράση του γυναικείου πληθυσμού για την προώθηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση των δύο πλευρών. Με στόχο ακριβώς έναν ενεργό πολιτικό ρόλο από την πλευρά των γυναικών, πέρα από τη μητέρα της Anna που είχε συνθέσει “Ύμνο μάχης για τη Δημοκρατία” και είχε συντάξει τη Διακήρυξη για τη Γιορτή της Μητέρας, η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε κυρίως, από την κόρη της, Anna.
Ομαδικές συγκεντρώσεις μητέρων
Η ίδια οργάνωσε τον πρώτο εορτασμό της Γιορτής της Μητέρας το 1908 καθώς είχε επηρεαστεί έντονα από τον θάνατο της μητέρας της το 1905. Στις 10 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στον τόπο όπου είχε γεννηθεί η Jarvis, στο Grafton της δυτικής Βιρτζίνια.
Μια εκκλησία μάλιστα ανάμεσα στα μέρη που έγιναν οι εκδηλώσεις, τώρα έχει μετονομαστεί σε Διεθνή Βωμό της Ημέρας της Γυναίκας. Μέσω των προσπαθειών της Jarvis, η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γιορτάζεται σε περισσότερες πόλεις. To 1914 o πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα την δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings. Σε αυτές τις συναντήσεις οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων. Το σλόγκαν ήταν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.
Η ημέρα της μητέρας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό.
Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.
Η Γιορτή της Μητέρας είναι λοιπόν μια «κατασκευασμένη γιορτή » του δυτικού κόσμου, αλλά, παρ’ όλα αυτά, τόσο τρυφερή και ανθρώπινη.
Δείτε εδώ ακόμη ένα ωραίο τραγούδι για τη μητέρα από τις όμορφες παιδικές φωνές της χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου. “Η Μανούλα” σε μουσική του Σπύρου Λάμπρου και στίχους της Αγγελικής Καψάσκη:
Αυτή την Κυριακή λοιπόν ας της δώσουμε την πιο σφιχτή αγκαλιά και το πιο γλυκό φιλί! Γιατί μας έδωσε ζωή, είναι πάντα δίπλα μας, ξενυχτάει μαζί μας όταν είμαστε άρρωστοι ή βλέπουμε άσχημα όνειρα, μοιράζεται μαζί μας το κρεβάτι της, μας μαγειρεύει, μας ετοιμάζει τα ρούχα μας, παίζει μαζί μας και άλλα τόσα πράγματα που κάνει καθημερινά για μας!
Αποφθέγματα για την μητέρα
- Ο Θεός έφτιαξε τις μανάδες γιατί δεν μπορούσε να είναι παντού, παροιμία των Γίντις
- Ορισμένες φορές η δύναμη της μητρότητας είναι μεγαλύτερη και από τους νόμους της Φύσης, Barbara Kingslover, Αμερικανίδα ποιήτρια
- Μητρότητα: Όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί, Robert Browning, Άγγλος ποιητής
- Τίποτα δε θα σε κάνει τόσο χαρούμενη ή τόσο λυπημένη, τόσο περήφανη ή τόσο κουρασμένη, όσο η μητρότητα, Ella Parsons, ηθοποιός
- Μητέρα ήταν η τράπεζα στην οποία καταθέταμε όλους μας τους πόνους και τις ανησυχίες, T. DeWitt Talmage, Ιεροκήρυκας
Η Μητέρα μέσα από εικόνες
Η Μητέρα του Σήμερα
Μητέρες του Κόσμου
“Η Καρδιά της μάνας”από τον Π. Θαλασσινό μελοποιημένο παραμύθι, βασισμένο στο ποίημα του Ζαν Ρισπέν.
Η μητέρα στην ….. μουσική
“Της Μάνας μου το πρωινό φιλί” σε μουσική Γ. Μαρκόπουλου Μια αφήγηση πολύ συγκινητική με λόγια γεμάτα εικόνες και αγάπη μητρική!
Από την παράσταση “Ο Τζακ και η Φασολιά” Ένα τραγούδι τρυφερό από τη μαμά προς το γιο
Ράλλια Χρηστίδου~Μαμά
Φοβάσαι πώς θα ζήσω στην ζωή να ευτυχήσω
να χω τύχη και αγάπη να μην κάνω τα δικά σου λάθη.
Μαμά, σου λέω όλα καλά μη φοβάσαι άλλο πια
μεγάλωσα και έμαθα πολλά χάρη στη δική σου ζεστασιά.
Σου λέω ντύθηκα καλά έξω κάνει κρύο, παγωνιά μη φοβάσαι
δεν λέω εγώ πολλά κι η καρδιά μου δεν τη δείχνω πουθενά.
Μαμά σου λέω όλα καλά μη φοβάσαι άλλο πια
μεγάλωσα και έμαθα πολλά χάρη στη δική σου ζεστασιά
Κι άλλα τραγούδια για τη μητέρα………
Μια απίστευτη συλλογή ΕΔΩ
ή πατήστε στην παρακάτω εικόνα
Φύλλα εργασίας “Μαμαδίστικα “
Βρείτε εδώ ένα πολύ όμορφο φύλλο εργασίας για την Μητέρα από την εξαιρετική συνάδελφο Κίτσιου Σωτηρία:
Άλλο ένα όμορφο φύλλο εργασίας για μικρές τάξεις από τον εκπαιδευτικό ιστοχώρο teachers2be (https://www.teachers2be.com/)
Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη του παρακάτω αρχείου:
Έργα τέχνης σε puzzle
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να επισκεφθείτε το Υλικό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ -Column
Ένα τραγούδι του Ζακ Στεφάνου από τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Στο Διάστημα Δραπέτες”.
Δημιουργία βίντεο από την εξαιρετική εκπαιδευτικό Σωτηρία Κίτσιου
Παραμύθι για την μαμά
Πόσα ποιήματα, τραγούδια, κείμενα δεν έχουν γραφτεί για αυτό το πρόσωπο… ;
Η μητέρα μας είναι ο άγγελος που μας προστατεύει εδώ στη γη…
Ας δούμε παρακάτω ένα πολύ ωραίο υλικό από την Εκπαιδευτικό Κωσταρά Ευσταθία
Αποφθέγματα για την πιο γλυκιά γιορτή
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε Δωρεάν
εκτυπώσιμα διπλώματα για την καλύτερη μαμά
Pop up κάρτα για την γιορτή της μητέρας. Δείτε το βίντεο!
Γιατί να φτιάξω κάρτα για τη γιορτή της μητέρας;
Από το να πάρεις μια έτοιμη αγοραστή, σίγουρα θα είναι πιο όμορφο να αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο για τη μαμά σου. Τόσο χρόνο αφιερώνει και εκείνη άλλωστε σε σένα! Αν πάλι είσαι μαμά ή μπαμπάς και θέλεις να περάσεις ένα δημιουργικό απόγευμα ή και πρωινό με το παιδί σου, η κατασκευή κάρτας είναι ότι πρέπει!
Τι υλικά θα χρειαστώ για την κάρτα;
Για το βασικό μέρος της κάρτας:
- Ροζ χαρτόνι
- Ανακυκλωμένο άσπρο χαρτί
- Ψαλίδι, κόλλα στικ και στρογγυλο χάρακα (θα δεις τι εννοώ στο βίντεο)
Αν θέλεις να κάνεις και τη διακόσμηση που προτείνεται στο βίντεο τότε χρειάζεσαι και:
- Κόκκινο, πορτοκαλί, γαλάζιο, πράσινο και καφέ χαρτί (ρετάλια)
- Υφασμάτινο λουλούδι
- Κορδέλα μωβ
- Πιστόλι σιλικόνης η κόλλα υφάσματος
Τι να προσέξω για τη συγκεκριμένη κάρτα;
- Επειδή στην κάρτα υπάρχει ουσιαστικά αυτός ο “μηχανισμός”, θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά πως κολλάω τα λουλούδια στο βίντεο.
- Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι να περιμένουμε να στεγνώσει πολύ καλά η κόλλα στικ.
- Αν ζωγραφίζουμε πάνω σε τραπέζι που δεν καθαρίζει εύκολα, καλό είναι κάτω απο τα λουλούδια να βάλουμε ένα προστατευτικό χαρτί.
Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να το δεις και να το κατασκευάσεις
Ας δούμε παρακάτω ένα μέρος από το αφιέρωμα της Free Sunday για την Ημέρα της Μητέρας σε μορφή PDF
Εκτυπώσιμα Φύλλα Δραστηριοτήτων
για τη γιορτή της Μητέρας
Δείτε επιπλέον υλικό για την Γιορτή της μητέρας
από τον Ιστότοπο ” Όλα εν…τάξη!!! ” της Σωτηρίας Κίτσιου
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
ΤΑΠΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
( 2η Κυριακή του Μάη)
από τον ιστότοπο “Εκπαιδεύοντας … χαρούμενα παιδιά!”
της εκπαιδευτικού Σωτηρίας Κίτσιου
Οι τάπες της Σωτηρίας ( οι “Τάπες της ησυχίας”, όπως τις ονομάζει) αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο για να μετατρέψετε τη ζωηρή ομάδα της τάξης σας σε πιο συνεργάσιμη παρέα, που θα πειθαρχεί στους κανόνες και θα προσπαθεί να τα πάει τουλάχιστον“Καλύτερα!”
Πρόκειται για μια όμορφη κατηγορία τάπας . Δεν περιέχει κείμενο επιβράβευσης, αλλά κείμενο για να ευχηθούμε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
https://blogs.sch.gr/mtsaousid/files/2022/05/ΤΑΠΕΣ-ΓΙΟΡΤΗ-ΤΗΣ-ΜΗΤΕΡΑΣ.pdf
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο Σύστημα επιβράβευσης αλλά και να ανακαλύψετε τάπες με μεγαλύτερη θεματολογία επισκεφθείτε την εκπαιδευτική ιστοσελίδα της συναδέλφου πατώντας στην παρακάτω εικόνα:
Δείτε περισσότερο υλικό στην παρακάτω διαδραστική εικόνα
Είναι κάτι μαμάδες… ζώα!
Ένα μωρό μετά τη γέννησή του χρειάζεται τη μητέρα του. Είναι το πρόσωπο που το φέρνει στον κόσμο. Αυτό δεν ισχύει μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα.
Οι ανεξίτηλοι δεσμοί της οικογένειας, Μητέρα και παιδί…. Όλα όσα μαρτυρούν τη δύναμη και την ανιδιοτέλεια της φυσικής αγάπης βρίσκουν τον πιο αθώο εκφραστή τους στο βασίλειο των ζώων….. Εκεί, όπου μπορεί να λείπει η ομιλία και η ανθρώπινη σκέψη, όμως περισσεύουν τα πιο μεγαλειώδη συναισθήματα αγάπης που εκφράζονται τόσο μα τόσο μοναδικά και τρυφερά…
Μοναδική και ευαίσθητη και η ματιά της συναδέλφου Σωτηρίας Κίτσιου, μέσα σε αυτό τον κόσμο….
Οι άλλες μαμάδες
Το ίδιο γλυκιές , τρυφερές και προστατευτικές είναι και οι μανούλες του Ζωικού βασιλείου…
“Ζώα είναι, δεν αισθάνονται όπως εμείς”
Πού το ξέρεις; Πώς είσαι τόσο σίγουρος, άνθρωπε; Κι επειδή η μητρότητα είναι ίσως το κορυφαίο από τα συναισθήματα, για να δούμε σε τι είναι κατώτερες από εμάς κάποιες άλλες μανούλες. Τι νιώθουμε εμείς που εκείνες δεν νιώθουν;
Στο παρακάτω βίντεο που θα παρακολουθήσετε, θα δείτε αξιολάτρευτα νεογέννητα ζωάκια με τις μητέρες τους. Δείτε πόσο τρυφερές μαμάδες είναι η αρκούδα, η τίγρης, η καμηλοπάρδαλη, η λύκαινα, η γάτα αλλά και πολλά άγρια ζώα! Όσο για τα παιδάκια τους; Αυτά δεν αποχωρίζονται λεπτό τη μανούλα τους και για αυτήν την ημέρα το δώρο τους προς εκείνη, είναι μία μεγάλη αγκαλιά! Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου κι είναι εξαιρετικά αφιερωμένο για τη Γιορτή της Μητέρας. Δεν τη γιορτάζουμε μόνο εμείς, αλλά και τα ζωάκια μας.
Ποια μάνα δεν αναγνωρίζει τον πόνο της ελεφαντίνας που αρνείται για μέρες να αφήσει το νεκρό ελεφαντάκι της;
Ποια μάνα δεν έχει νιώσει την άγρια αποφασιστικότητα της λέαινας, όταν προστατεύει τα μικρά της;
Ποια δεν μοιράζεται την αγαλλίαση της δελφινούλας που ανεβάζει με τη μύτη το νεογέννητο στην επιφάνεια για να πάρει την πρώτη του ανάσα;
Αν κάποιοι μπορούν να καταλάβουν ότι, ναι, τα ζώα έχουν αισθήματα και συναισθήματα, είναι οι μαμάδες. Ναι, είναι και ένστικτο η προστασία των απογόνων, σε όλα τα είδη του πλανήτη. Όταν μπαίνει το δίλημμα : Η ζωή σου ή η ζωή του παιδιού σου, οι περισσότερες μαμάδες ΟΛΩΝ των ειδών διαλέγουν χωρίς δεύτερη σκέψη να θυσιαστούν για τα παιδιά τους.
Είναι γεγονός ότι οι λύκοι έχουν αδικηθεί πολύ από τα παιδικά παραμύθια, που κλασσικά τους παρουσιάζουν σαν αιμοβόρους δολοφόνους. Καμία σχέση. Τα κοινωνικά και πανέξυπνα αυτά πλάσματα παλεύουν στο χείλος της εξαφάνισης για την επιβίωση. Και η Άλφα λύκαινα, με τη βοήθεια της αγέλης θα κάνει τα πάντα για την επόμενη γενιά, τα λυκόπουλα του κυρίαρχου ζευγαριού. Το μέλλον της αγέλης κρέμεται στις εύθραυστες ζωούλες τους. Και οι εχθροί είναι πολλοί.
Masai Mara (Κένυα) η συμπεριφορά της προς τα μικρά της είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέλειας μητρότητας. Περνά όλη την ημέρα προσπαθώντας να κρατήσει τα μικρά της ασφαλή. Αφού μια λέαινα σκότωσε ένα από τα μικρά της, μένει με πέντε μικρά. (Φωτογραφία Mohammed Yousef/Sony World Photography Awards)
Καλές μαμάδες υπάρχουν σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και… είδη!
Αν νομίζετε, λοιπόν, ότι γίνεστε πιεστική με το φαγητό, σκεφτείτε ότι οι γορίλες θηλάζουν μέχρι τα μικρά τους να φτάσουν 3 ετών. Κι αν νομίζετε ότι είστε αυστηρή σε βαθμό… ασπλαχνίας, θυμηθείτε ότι τα τσιτάχ κρύβουν επίτηδες το φαγητό από τα μικρά τους! Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στις πιο στοργικές, προστατευτικές και απαιτητικές μαμάδες του ζωικού βασιλείου.
Δελφίνια: Μέχρι να του γίνει μάθημα
Εκτός από ευφυέστατα, τα δελφίνια είναι επίσης πολύ καλοί δάσκαλοι. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μικρό της, η μητέρα το βοηθά αμέσως να βγει στον αέρα για να πάρει την πρώτη του αναπνοή. Στη συνέχεια συγχρονίζει την αναπνοή της με αυτήν του μικρού έτσι ώστε να μάθει πότε θα ανεβαίνει στην επιφάνεια για αέρα. Κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους, τα μωρά εκπαιδεύονται στο κολύμπι. Η μητέρα τους τα διδάσκει πώς να αναποδογυρίζουν, για να αποφύγουν κάποιον κίνδυνο και τους μαθαίνει πώς να στέκονται πλάι και κάτω από τη μητέρα.
Γατόπαρδοι: Αν δεν είσαι πρώτος, είσαι τελευταίος
Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για ένα τσιτάχ. Η μητέρα τσιτάχ θα ξοδέψει 2 χρόνια εκπαιδεύοντας το μικρό της πώς να κρύβεται, να παρακολουθεί, να κυνηγά και να αρπάζει το θήραμά του και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την τελειότητα. Τα μικρά τσιτάχ επαναλαμβάνουν αυτά τα μαθήματα μέχρι να τα εμπεδώσουν. Η μητέρα, μπορεί ακόμα και να κρύψει φαγητό σε ψηλά δέντρα, έτσι ώστε να μάθουν τα μικρά να κρύβουν την τροφή τους. Θα τα υπερασπιστεί, όμως, με θάρρος και δεν θα δείξει έλεος σε όποιον τολμήσει τα απειλήσει.
Πολικές αρκούδες: Οι καλύτερες single μητέρες
Μετά από ένα πολύ σύντομο φλερτ (η ανθρώπινη κοινωνία θα το αποκαλούσε one night stand) την άνοιξη, οι αρσενικές πολικές αρκούδες φεύγουν και αφήνουν τη θηλυκή μόνη της. Η μέλλουσα μητέρα, έχοντας ήδη το πολύ μεγάλο βάρος της εγκυμοσύνης (κουβαλά 180 κιλά επιπλέον), πρέπει να φτιάξει ένα κρησφύγετο στα χιόνια. Ευτυχώς, οι πολικές αρκούδες έχουν από τους πιο εύκολους τοκετούς του ζωικού βασιλείου, αφού μπορούν να γεννήσουν ακόμα και την ώρα που κοιμούνται. Τα νεογέννητα αρκουδάκια τους είναι ανήμπορα, τυφλά, χωρίς δόντια και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τα 2 πρώτα χρόνια. Περνούν 2-3μήνες μέχρι να πάρουν αρκετό βάρος για να επιβιώσουν έξω από το κρησφύγετο. Και ακόμα και τότε, η μητέρα αρκούδα πρέπει να τα κρατά ζεστά, να αναζητά τροφή και να κρατά μακριά τις αρσενικές.
Ελέφαντες: Η «Ελληνίδα» μάνα
Οι αρσενικοί ελέφαντες εγκαταλείπουν την οικογένειά τους ύστερα από 14 περίπου χρόνια. Οι θηλυκοί, όμως, είναι από τις πιο αφοσιωμένες μάνες του ζωικού βασιλείου αφού δεν εγκαταλείπουν τα παιδιά τους… ποτέ! Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πολύ ισχυροί, ενώ στην κεφαλή της οικογένειας βρίσκεται μία από τις γηραιότερες ελεφαντίνες. Μέχρι το πρώτο τους έτος, τα μικρά μένουν πολύ κοντά στις μητέρες τους, οι οποίες τα φροντίζουν συνεχώς. Εάν κάποιο χαθεί, τότε η αγέλη στέλνει μια ελεφαντίνα για να το βρει. Μητέρα και κόρη κρατούν γερούς δεσμούς μέχρι και 50 χρόνια.
Καγκουρό: Οργάνωση πάνω απ’ όλα
Οι μαμάδες καγκουρό είναι διάσημες για την οργανωτικότητά τους. Η εγκυμοσύνη κρατά μόλις 36 ημέρες. Μόλις το μικρό γεννηθεί ,μπαίνει αμέσως σε ένα ζεστό, ασφαλές και άνετο περιβάλλον, τον μάρσιπο. Εκεί, το μικρό βρίσκει δύο θηλές. Συνδέεται με τη μία και μένει εκεί έως ότου απογαλακτιστεί, σε ηλικία περίπου 18 μηνών. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, η μητέρα παράγει διαφορετικά είδη γάλακτος, έτσι ώστε να προσφέρει στο μικρό της ποικίλες πρωτεΐνες. Ένα καγκουρό μπορεί να είναι έγκυος και παράλληλα να έχει ένα μωρό στο μάρσιπο και ακόμη ένα να την ακολουθεί.
Γορίλες: Αυτό θα πει παρατεταμένος θηλασμός
Οι θηλυκοί γορίλες δεν ξέρουν τι θα πει απογαλακτισμός. Θηλάζουν τα μικρά τους έως ότου φτάσουν 3 ετών. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 μηνών της ζωής τους, τα μικρά δεν αποχωρίζονται καθόλου τη μαμά τους. Μετακινούνται είτε στην αγκαλιά της είτε πάνω στην πλάτη της, ακόμα και τα δίδυμα. Μόλις μεγαλώσουν αρκετά, ώστε να μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, οι μητέρες τους συχνά μεταναστεύσουν σε άλλες ομάδες για να αποφευχθεί η ενδογαμία.
Καναρίνια: Θα το φας όλο το φαΐ σου