21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ

«Αποκατάσταση Δασών: Μια πορεία προς την ανάκαμψη και την ευημερία»

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) επέλεξε την πρώτη ημέρα της άνοιξης, η οποία συμπίπτει και με την έναρξη της εαρινής ισημερίας, ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αξία των δασικών οικοσυστημάτων.  Η 21η Μαρτίου, πρώτη ημέρα της άνοιξης, επιλέχθηκε για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών.

Η «Διεθνής Ημέρα των Δασών», προσπαθεί κάθε χρόνο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για την χρησιμότητα των δασών, να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι απαραίτητο να καταστρέφονται τα δάση για να παράγονται περισσότερα τρόφιμα, και να κατανοήσουμε τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους τα δάση συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια και άλλες βασικές ανθρώπινες ανάγκες.

Η αξία του δάσους

environmental protection 326923 640 opt 4

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να μάθετε περισσότερα

τίτλο 80

IMG 0001 Αντίγραφο 3

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ “ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ”

Λήψη αρχείου

Μαθαίνουμε από το διαδίκτυο το τραγούδι «Το δέντρο»

Στίχοι :
Το δέντρο που φυτέψαμε στου κήπου τη γωνιά
μεγάλωσε κι απάνω του φωλιάζουνε πουλιά
Παπαρούνες, κρίνα, πανσέδες, γιασεμιά
μαργαρίτες, ρόδα, ανθίζουν στα κλαριά…
Μας κοροϊδεύει αυτός, κι αντί για τα πουλιά
μας αραδιάζει λουλούδια με φτερά !!
Το δέντρο που φυτέψαμε στου κήπου τη γωνιά
μεγάλωσε κι απάνω του φωλιάζουνε πουλιά
Καλαμάρια, μύδια, τσιπούρες και σαργοί καραβίδες,
στρείδια, γαρίδες κι αστακοί…
Μα πού τα βρήκε αυτός, τόσα θαλασσινά
και μες στον κήπο θα φτιάξει κακαβιά !!
Το δέντρο που φυτέψαμε στου κήπου τη γωνιά
μεγάλωσε κι απάνω του φωλιάζουνε πουλιά
Αλεπούδες, τίγρεις, λιοντάρια τρομερά
αντιλόπες, ζέβρες, αρκούδες κι ερπετά…
Τα άγρια ζωα τα πήρε για πουλιά,
κι έφτιαξε ζούγκλα στου κήπου τη γωνιά !!
Ραταρα ρατατα ρατατα ραραρα
Το δέντρο που φυτέψαμε στου κήπου τη γωνιά
μεγάλωσε κι απάνω του φωλιάζουνε πουλιά
Χελιδόνια, αηδόνια, σπουργίτια κι αετοί
πελαργοί, κοτσύφια και τσαλαπετεινοί…
Ναι, τώρα μάλιστα, μας μίλησε σωστά
και κελαϊδούνε στο δέντρο τα πουλιά !!!
Ραταρα ρατατα ρατατα ραραρα

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Δασών είναι: «Αποκατάσταση Δασών: Μια πορεία προς την ανάκαμψη και την ευημερία» και  εντάσσεται στην προσπάθεια του ΟΗΕ για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος μέσα σε μια δεκαετία (2021 – 2030), η οποία αποτελεί μία ουσιαστική έκκληση στην ανθρωπότητα για την προστασία και την αναβίωση των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο.

Υγιή δάση σημαίνουν υγιείς ανθρώπους.

λήψης 1 2

Τα δάση παρέχουν σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία παγκόσμια, όπως καθαρό αέρα και νερό, θρεπτικά τρόφιμα και χώρους αναψυχής. Στις αναπτυγμένες χώρες, έως και το 25% όλων των φαρμακευτικών ουσιών είναι φυτικής προέλευσης, ενώ στις αναπτυσσόμενες το ποσοστό τους ανέρχεται στο 80%.

ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ Σελίδα 1

ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ Σελίδα 2

ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ Σελίδα 3

Τα δασικά τρόφιμα συμβάλλουν στην υγιεινή διατροφή.

Οι αυτόχθονες κοινότητες καταναλώνουν συνήθως περισσότερους από 100 διαφορετικούς τύπους άγριων τροφίμων, πολλοί από τους οποίους συλλέγονται σε δάση. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αφρική, η διατροφική ποικιλία των παιδιών που εκτίθενται σε δάση είναι τουλάχιστον 25% υψηλότερη από εκείνη των υπόλοιπων παιδιών. Αντιθέτως, η καταστροφή των δασών σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Σχεδόν μία στις τρεις εξάρσεις των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών συνδέεται με αλλαγές στις χρήσεις γης, όπως αποψιλώσεις δασών.

Η αποκατάσταση των δασών θα βελτιώσει το περιβάλλον μας.

Ο πλανήτης μας «χάνει» κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια εκτάρια δάσους – περίπου το μέγεθος της Ισλανδίας – και η υποβάθμιση της γης επηρεάζει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια εκτάρια, μια περιοχή μεγαλύτερη από τη Νότια Αμερική. Η απώλεια και η υποβάθμιση των δασών ευθύνεται για την εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου, ενώ τουλάχιστον το 8% των δασικών φυτών και το 5% των δασικών ζώων διατρέχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Η αποκατάσταση και η βιώσιμη διαχείριση των δασών είναι η «απάντηση» για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας, εξασφαλίζοντας παράλληλα αγαθά και υπηρεσίες που απαιτούνται για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η βιώσιμη δασοκομία μπορεί να δημιουργήσει εκατομμύρια πράσινες θέσεις εργασίας.

Τα δάση παρέχουν περισσότερες από 86 εκατομμύρια πράσινες θέσεις εργασίας και υποστηρίζουν τη διαβίωση πολλών περισσότερων ανθρώπων. Από την παραγωγή χαρτιού έως την κατασκευή μεγάλων κτηρίων, η ξυλεία που προέρχεται από βιώσιμα διαχειριζόμενα δάση αποτελεί την πρώτη ύλη για έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών βιομηχανιών. Οι επενδύσεις στην αποκατάσταση των δασών, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης, θα βοηθήσουν τις οικονομίες παγκόσμια να ανακάμψουν από την πανδημία.

Η μεγάλης κλίμακας αποκατάσταση υποβαθμισμένων εκτάσεων είναι δυνατή.

Το «Μεγάλο Πράσινο Τείχος για τη Σαχάρα και το Σαχέλ», μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης που ξεκίνησε το 2007 με επικεφαλής την Αφρικανική Ένωση, αποτελεί το πιο φιλόδοξο εγχείρημα για την προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρασινίζοντας τοπία σε μία ζώνη 8.000 χλμ. που εκτείνεται κατά πλάτος της Αφρικής, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αποκατάσταση 100 εκατομμυρίων εκταρίων υποβαθμισμένης γης, στη δέσμευση 250 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα και στη δημιουργία 10 εκατομμυρίων πράσινων θέσεων εργασίας έως το 2030. Η εφαρμογή ανάλογων δράσεων αποκατάστασης σε μεγάλες εκτάσεις υποβαθμισμένης γης διαφορετικών περιοχών, με την αξιοποίηση ειδών της τοπικής χλωρίδας, θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην ανάκτηση της παραγωγικότητάς τους.

Κάθε δέντρο έχει αξία.

Μικρής κλίμακας έργα φύτευσης και αποκατάστασης του φυσικού τοπίου μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές. Το πρασίνισμα των πόλεων καθαρίζει τον αέρα, δημιουργεί πιο όμορφους χώρους και προσφέρει τεράστια οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία των κατοίκων τους. Εκτιμάται ότι η οικονομική αξία των οφελών που παρέχουν τα δέντρα στις μεγάλες πόλεις, συμβάλλοντας στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην ψύξη των κτηρίων κ.ά., ανέρχεται σε 0,5 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ ή και περισσότερο κάθε χρόνο.

environmental protection 326923 640 opt 5

environmental protection 326923 640 opt 2

Άσκηση ταξινόμησης με θέμα τους κινδύνους που απειλούν τα δάση.

Σκοπός της άσκησης είναι η ομαδοποίηση των παραγόντων από τους οποίους κινδυνεύουν τα δάση, ανάλογα με το αν πρόκειται για ανθρώπινες ενέργειες από λάθος, ανθρώπινες ενέργειες από πρόθεση ή φυσικές αιτίες, και η δημιουργία των κατάλληλων συνδέσεων.

Δημιουργός: Σαλονικίδης Γιάννης

Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανοίξει η εφαρμογή σε νέο παράθυρο

τίτλο 82

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ

Το τροπικό δάσος (κοινώς ζούγκλα) είναι μια δασική έκταση αποτελούμενη από ψηλά, πλατύφυλλα, αειθαλή δέντρα, που απαντάται συνήθως στις υγρές περιοχές γύρω σπό τον Ισημερινό και είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου. Από τα τροπικά δάση εξαρτάται το 20% του οξυγόνου που αναπνέουμε και για το γλυκό νερό που πίνουμε. Απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, σταθεροποιούν τα κλιματικά πρότυπα και φιλοξενούν τα μισά φυτικά και ζωικά είδη του κόσμου.

environmental protection 326923 640 opt 3

Ωστόσο, κάθε λεπτό, χάνονται εκτάσεις τροπικών δασών που ισοδυναμούν με 40 ποδοσφαιρικά γήπεδα, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιοποικιλότητα του πλανήτη Γη και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων. Η αποψίλωση των δασών προκαλεί το 15% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή, περισσότερο από όλα τα αυτοκίνητα των ΗΠΑ και της Κίνας μαζί. Οι φυσικές λύσεις για το κλίμα, όπως η προστασία και η αποκατάσταση των δασών, θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τις παγκόσμιες εκπομπές κατά το ένα τρίτο.
Σύμφωνα με την Rainforest Partnership, «η Παγκόσμια Ημέρα για τα Τροπικά Δάση είναι μια ευκαιρία να γιορτάζουμε κάθε χρόνο αυτό το πολύτιμο φυσικό πόρο και να αναλάβουμε δράση για τη διαφύλαξή του.

Η δέσμευση και η ενδυνάμωση των ανθρώπων για τη βιώσιμη χρήση των δασών αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη μιας θετικής αλλαγής.

Ένα υγιές περιβάλλον προϋποθέτει τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων, των τοπικών κοινωνιών, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, έτσι ώστε να μπορούν να ορίζουν και να διαχειρίζονται καλύτερα το περιβάλλον από το οποίο εξαρτώνται. Η ενδυνάμωση των κοινοτήτων συμβάλλει στην προώθηση τοπικών λύσεων και ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Έχουμε την επιλογή να «ξαναχτίσουμε» δασικά τοπία παραγωγικά και με ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες τους για όλους, να αποτρέψουμε τους κινδύνους που ενέχει η καταστροφή τους για τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους.

Μπορούμε να ανακάμψουμε από την πλανητική υγειονομική και οικονομική κρίση. Ας αποκαταστήσουμε τον πλανήτη αυτή τη δεκαετία.

Η επένδυση στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων θα ευνοήσει τα άτομα, τις κοινότητες και το περιβάλλον. Ο Στόχος της «Δεκαετίας του ΟΗΕ για την Αποκατάσταση του Οικοσυστήματος 2021-2030» αφορά στην πρόληψη, αναστολή και αναστροφή της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων παγκόσμια. Στο πλαίσιο του στόχου, προωθείται η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων δασικών τοπίων σε ευρεία κλίμακα, ο εμπλουτισμός τους με δέντρα ξανά, η ενίσχυση της οικολογικής ανθεκτικότητας και παραγωγικότητάς τους. Με κατάλληλο σχεδιασμό, η αποκατάσταση των δασών αποτελεί μία λύση βασισμένη στη φύση, μία επιλογή πρωταρχικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, του μέλλοντος που επιθυμούμε.

1. Τα δάση καλύπτουν το ένα τρίτο της έκτασης γης παγκόσμια και στην καρδιά τους

φιλοξενούν περισσότερα από τα μισά χερσαία είδη φυτών και ζώων.

2. Το ένα τέταρτο της ποσότητας των σύγχρονων φαρμάκων προέρχεται από φυτά των τροπικών δασών και ανάμεσα σε αυτά προσμετρώνται τα δύο τρίτα όλων των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά του καρκίνου. Αν κανείς θελήσει να μεταφράσει σε οικονομικά μεγέθη τη συμβολή των φαρμακευτικών αυτών φυτών στην υγεία των ανθρώπων, τότε έρχεται αντιμέτωπος με το καταπληκτικό νούμερο των εκατόν οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.

3. Τα δάση προσφέρουν σε αφθονία τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας. Καρποί, φρούτα, σπόροι ακόμη και… έντομα (θεωρούνται η πρωτεϊνούχα τροφή του μέλλοντος που θα αντικαταστήσει το κρέας) πλούσια σε πρωτεΐνη και σημαντικά μέταλλα, όπως είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος. Αυτά τα φυσικά προϊόντα βοηθούν όχι μόνο τις κοινότητες των ανθρώπων που ζουν σε δάση ή εξαρτώνται άμεσα από αυτά, αλλά και εκατομμύρια άλλους να παραμείνουν υγιείς.

4. Τα δέντρα στα δάση λειτουργούν ως φυσικές δεξαμενές νερού, αναδιανέμοντας το 95% του νερού, που απορροφούν, εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαίο. Αποτρέπουν τη διάβρωση των εδαφών, καθώς συγκρατούν το νερό είτε με το ριζικό τους σύστημα είτε με την υπέργεια βλάστηση και, μέσω φυσικών διαδικασιών, σε σύντομο χρόνο, το επαναπροωθούν πίσω στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας έτσι φυσικό δροσισμό στην περιοχή.

5. Τα δέντρα λειτουργούν σαν ένας τεράστιος απορροφητήρας άνθρακα, αφού τα δάση που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο απορροφούν, βάσει εκτιμήσεων, 2,1 γιγατόνους διοξείδιο του άνθρακα τον χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι μας απαλλάσσουν από 2,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Για αυτή τους την ικανότητα και μόνο, αποτελούν το κυριότερο όπλο ενάντια στην κλιματική αλλαγή, αφού παίζουν τον ρόλο του ισορροπιστή στον παγκόσμιο κύκλο παραγωγής άνθρακα.

6. Σχεδόν εννιακόσια εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, ασχολούνται ή εμπλέκονται με την παραγωγή ξυλοκάρβουνου ή ξυλάνθρακα. Περίπου 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή ένας στους τρεις, χρησιμοποιούν ξύλα για να ετοιμάσουν το γεύμα τους, αναδεικνύοντας έτσι την ενέργεια που προέρχεται από ξύλα στον κυριότερο παράγοντα εξασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής. Η παραγωγή ενέργειας που προέρχεται από προϊόντα ξυλείας, κατέχει σήμερα το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας -ποσοστό που αντιστοιχεί στο σύνολο των ποσοστών της ηλιακής, υδροηλεκτρικής και από ανεμογεννήτριες παροχή ενέργειας. Το ποσοστό αναμένεται να εμφανίσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, καθώς η ζήτηση για βιοενέργεια συνεχώς αυξάνεται.

7.Ο άνθρωπος στάθηκε ανέκαθεν απέναντι στα δάση φίλος και εχθρός, προστάτης και εκμεταλλευτής.
Ο άνθρωπος με αφορμή διάφορες ανάγκες ή από άλλες αιτίες, με τις διάφορες καταστρεπτικές του επεμβάσεις υποβάθμιζε και περιόριζε συνεχώς τα δάση.
Η φύση όμως αντιστέκεται. Τα δάση αγωνίζονται να διατηρηθούν και ο αγώνας συνεχίζεται. Ο κίνδυνος καταστροφής των δασών μας συνεχίζεται κυρίως από τις πυρκαγιές. Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες στρέμματα πολύτιμων δασών μας καίγονται.

Τα δάση μας κινδυνεύουν

environmental protection 326923 640 opt
Ο κόσμος μας σήμερα γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της απώλειας, ετήσια, 3,3 εκατομμυρίων εκταρίων δασικής γης, απώλεια γης που αντιστοιχεί σε μέγεθος μιας χώρας όπως η Μολδαβία.

Αιτίες των πυρκαγιών

Οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες είτε από αμέλεια είτε από εμπρησμό.

Οι πιο πολλές πυρκαγιές από αμέλεια οφείλονται σε :

  • Πέταμα αναμμένων τσιγάρων και  σπίρτων
  • Άναμμα απρόσεκτα και εγκατάλειψη εστιών φωτιάς μέσα ή κοντά στα δάση
  • Καθάρισμα χωραφιών (κάψιμο καλαμιών , χόρτων κ.λ.π.)
  • Κάψιμο βοσκοτόπων
  • Κάψιμο σκουπιδιών
  • Σπινθήρες μηχανημάτων κ.λ.π.

Με τις πυρκαγιές :

  •    Υποβαθμίζεται το περιβάλλον, οι οικολογικές συνθήκες χειροτερεύουν και μπορεί να μη δημιουργηθεί και πάλι το δάσος οπότε διαταράσσεται επικίνδυνα η βιολογική ισορροπία.
  •     Τα εδάφη διαβρώνονται από τις βροχές και παρασύρονται προς τη θάλασσα .
  •     Δημιουργούνται χείμαρροι και ενισχύονται οι πλημμύρες.
  •      Δε συγκρατούνται τα νερά των βροχών, δεν εμπλουτίζονται τα υπόγεια νερά , οι πηγές  , τα ποτάμια  με αποτέλεσμα τη λειψυδρία.
  •     Στερούμαστε την πολύτιμη  ξυλεία κα τα άλλα δασικά προϊόντα για πολλά χρόνια μέχρι να ξαναγίνει το δάσος –αν ξαναγίνει- όπως ήταν πριν καεί.
  •     Δημιουργούνται προβλήματα κοινωνικά , υγείας , εργασίας , αναψυχής κ.λ.π.
  •     Επιβαρύνεται η οικονομία με τις τεράστιες δαπάνες κατάσβεσης και τις ανυπολόγιστες επίσης δαπάνες αποκατάστασης των ζημιών.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να διαβάσετε περισσότερα

environmental protection 326923 640 opt 1

Παρ’ όλη την καταστροφή, περισσότερες από είκοσι αναπτυσσόμενες χώρες καλυτέρευσαν το επίπεδο της επισιτιστικής τους ασφάλειας, καθώς κατάφεραν να διατηρήσουν ανέπαφες ή ακόμα και να αυξήσουν τις δασικές τους εκτάσεις. Μέσω αυτού του γεγονότος, αυτόματα γίνεται αντιληπτό ότι δεν χρειάζεται να κόβουμε τα δέντρα, να αποψιλώνουμε τα δάση και να μετατρέπουμε τη γη από δασική σε αγροτική για να μειώσουμε την πείνα που μαστίζει εκατομμύρια ανθρώπους. Ακριβώς το αντίθετο. Χρειαζόμαστε τα δάση και η διαχείρισή τους πρέπει να γίνεται με βιώσιμο τρόπο, έτσι ώστε να παραμένουν υγιή και να μπορούν να παρέχουν την ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών που προσφέρουν. Γιατί τα υγιή δασικά οικοσυστήματα μπορούν να υποστηρίξουν ακόμη και την αγροτική, κτηνοτροφική, αλλά και την αλιευτική δραστηριότητα.

8. Η βιώσιμη διαχείριση των δασών μάς παρέχει την πρωτογενή πρώτη ύλη για το χαρτί, το οποίο είναι ανανεώσιμο και ένα από τα περισσότερο ανακυκλωμένα υλικά στον κόσμο. Περίπου 55% ή αλλιώς 225 εκατομμύρια τόνοι όλων των ειδών ινών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτιού, στις μέρες μας, προέρχονται από ανακτημένο χαρτί, δηλαδή από χαρτί που έφτασε στην ανακύκλωση και ξαναμπήκε -μετά την επεξεργασία του- στη γραμμή παραγωγής.

9. Το δέντρο Hevea brasiliensis, που φύεται στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, είναι μια εξαιρετική πηγή φυσικού καουτσούκ. Κάνοντας μια τομή ακριβείας στον φλοιό του δένδρου, που ονομάζεται «tapping», μπορούμε να συγκομίσουμε το λάτεξ, χωρίς να τραυματίσουμε ανεπανόρθωτα το δέντρο.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα και μάθετε πως να προφυλαχθείτε..

τίτλο 81

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Λήψη αρχείου

Περισσότερο υλικό στο παρακάτω άρθρο

Δάσος _Ας το πλησιάσουμε και ας μάθουμε από αυτό

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων