31 Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

λήψης 8

 

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο για την αποταμίευση…..διαβάστε το!

“Το ‘Αν κάθε μέρα’ είναι ένα βιβλίο δέκα μαθηματικών εξισώσεων σε ποιητική γλώσσα. Ναι! Η ποιητική γλώσσα είναι εκείνες οι απλές, εύκολες, γνωστές σε όλους λέξεις που φτιάχνουν υπέροχα νοηματικά περιεχόμενα. “Αν κάθε μέρα φυτεύω ένα δέντρο, σε μερικά χρόνια θα έχω ένα δικό μου δάσος”. Αυτές οι εξισώσεις μπορούν να ανανεώσουν την έννοια της αποταμίευσης και να της προσδώσουν διαχρονικότητα, πέρα από το χρόνο μα κυρίως πέρα και πάνω από τα χρήματα.”

Αν κάθε μέρα…..

 

Screenshot 74

Μαθαίνω στο παιδί την αποταμίευση

Η 31η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα που έχει οριστεί από το 1924 ως Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Χρήματα, οικονομική διαχείριση, αποταμίευση είναι δύσκολες έννοιες στις μέρες μας ακόμη και για μας τους ενήλικες. Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να μιλήσουμε στα παιδιά για τα χρήματα, πότε να τους δώσουμε χαρτζιλίκι και πόσο, πώς θα μεγαλώσουμε γενικά ευσυνείδητους καταναλωτές; Με αφορμή την 31η Οκτωβρίου προσπαθούμε να προσεγγίσουμε αυτές τις συχνές ερωτήσεις πολλών γονιών.

Μιλώ στο παιδί για τα χρήματα

Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα, δεν πέφτουν από τον ουρανό, ούτε έρχονται με μαγικό τρόπο στο πορτοφόλι των γονιών. Κι όμως τα παιδιά το ξέρουν! Ξέρουν ότι για να έχουμε χρήματα χρειάζεται να δουλεύουμε. Χρειάζεται να λείπουν ο μπαμπάς και η μαμά τόσες ώρες την ημέρα από το σπίτι. Πότε επομένως είναι η κατάλληλη ηλικία να μιλήσετε στα παιδιά για τα χρήματα; Από πολύ νωρίς! Ακόμη κι αν δεν έχουν χαρτζιλίκι να ξοδέψουν στην προσχολική ηλικία, ωστόσο μπορείτε να τους μιλήσετε με απλά λόγια για την διαδικασία αγοράς ενός προϊόντος και την σύγκρισή του με ένα άλλο, την επιρροή των διαφημίσεων, τον οικογενειακό υπολογισμό εσόδων – εξόδων κι άλλες “οικονομικές” έννοιες.

Χαρτζιλίκι: πότε και πόσο;

Το χαρτζιλίκι είναι μια ευκαιρία να έρθει το παιδί σε επαφή με την οικονομική διαχείριση, να μάθει να κάνει επιλογές, να μαζεύει χρήματα και να περιμένει για κάτι που επιθυμεί να αποκτήσει. Το χρηματικό ποσό που θα δώσουμε στο παιδί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του. Οι περισσότεροι γονείς ξεκινούν να δίνουν χαρτζιλίκι όταν το παιδί αρχίζει το Δημοτικό, για να μπορεί να αγοράσει κάτι από το κυλικείο. Καταγράψτε τις καθημερινές ανάγκες του στο σχολείο και έτσι θα υπολογίσετε περίπου πόσα χρήματα να του δώσετε.

Αυτό που θέλει κι αυτό που χρειάζεται

Τα παιδιά δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τις πραγματικές ανάγκες από τις επιθυμίες τους. Επιθυμούν να αγοράσουν πράγματα που τους αρέσουν, δηλαδή παιχνίδια, πράγματα που βλέπουν στις διαφημίσεις κι όχι εκείνα που έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι ευάλωτα, γιατί δεν έχουν αναπτύξει ακόμη την κρίση τους και τα φίλτρα που θα τους υποδείξουν τι είναι απαραίτητο και τι όχι. Βοηθάμε το παιδί να ξεχωρίσει τις έννοιες, πραγματικές ανάγκες από τη μία και επιθυμίες από την άλλη. Οι επιθυμίες δεν είναι κάτι κακό όταν αυτές μπαίνουν σε μια ζυγαριά.

Πώς να θέτει στόχους και να βάζει προτεραιότητες

Τι πιο σύνηθες από μία μακροσκελή λίστα αντικειμένων που ένα παιδί επιθυμεί να αγοράσει. Βοηθάμε το παιδί να βάλει σε μια σειρά τις επιθυμίες του και να διαλέξει με βάση κάποια κριτήρια ένα μόνο από όλα αυτά. Κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ; Ποιό σου χρειάζεται περισσότερο; Τα χρήματα δεν είναι ανεξάντλητα και θα πρέπει να αποφασίσει συνετά. Από τη στιγμή που ο στόχος θα τεθεί μην σπεύσετε να πάτε στο κατάστημα. Αφήστε το παιδί να συμβάλει κι εκείνο με ένα ποσό που θα καταφέρει να μαζέψει σιγά σιγά με την αποταμίευση. Στο τέλος θα νιώσει τόσο ικανό και υπερήφανο που τα κατάφερε.

Τι είναι η αποταμίευση

Είναι εύλογο τα παιδιά να αναρωτιούνται τι είναι η αποταμίευση και γιατί μας είναι χρήσιμη. Εξηγούμε με απλά λόγια τα θετικά που μας προσφέρει αυτή η συνήθεια. Η γενική ιδέα; “Αποταμίευση είναι να περιορίζουμε την κατανάλωση του σήμερα, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του αύριο”. Εκτός από το να μάθει το παιδί να διαχειρίζεται το χαρτζιλίκι του, να βάζει σε σειρά τις επιθυμίες του και να ξεχωρίζει τις πραγματικές ανάγκες θα πρέπει να μάθει και να αποταμιεύει. Αγοράστε έναν όμορφο κουμπαρά ή ακόμη καλύτερα φτιάξτε έναν μαζί! Δείτε τον δικό μας εδώ. Τα χρήματα που του δίνουν η γιαγιά κι ο παππούς στις γιορτές να τα χωρίζει ισόποσα στα δύο: τόσα για τον κουμπαρά και τόσα για το πορτοφολάκι μου. Αλλά και από το εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι ότι μένει να μπαίνει κι αυτό στην άκρη. Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι. Φανταστείτε μόνο τη χαρά ενός παιδιού όταν ανοίγει τον κουμπαρά του!

 

 

Γενναιοδωρία, ένα παράλληλο μάθημα

Επειδή δεν θέλετε το παιδί σας να γίνει ούτε υπερκαταναλωτικό, αλλά ούτε και τσιγγούνης, διδάξτε του παράλληλα την έννοια της προσφοράς και γενναιοδωρίας. Μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να γίνει με την παρότρυνσή σας να δώσει τα παλιά του παιχνίδια. Αντί να καταχωνιάζει στο κουτί ένα παιχνίδι που δεν παίζει πια, πείτε του πόση χαρά θα δώσει σε ένα άλλο παιδί που το έχει ανάγκη. Μπορείτε ακόμη να βάλετε ένα επιπλέον σνακ στο τσαντάκι με το κολατσιό, για να το μοιραστεί με κάποιον συμμαθητή που ξέχασε το φαγητό του ή με απλά με τον φίλο του. Με τη γενναιοδωρία θα μάθει να εστιάζει όχι μόνο σε όσα του δίδονται αλλά και σε όσα δίνει. Θα καταλάβει ότι κάθε τέτοια πράξη δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όχι μόνο σε αυτόν που γίνεται αποδέκτης της αλλά και σε αυτόν που την προσφέρει.

Μόνο αν προσεγγίσουμε σωστά την αποταμίευση και πάντα παράλληλα με το μάθημα της γενναιοδωρίας θα καταφέρουμε να μην μεταμορφωθεί από καλή συνήθεια σε φιλαργυρία, μιζέρια και τσιγκουνιά.

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: Η ιστορία και η σημασία της στη σύγχρονη εποχή

Από την αποθήκευση σιταριού στην αποθήκευση νομισμάτων και τις καταθέσεις σε τράπεζα, η εξασφάλιση πόρων για το μέλλον είναι κάτι που ανέκαθεν απασχολούσε την ανθρωπότητα. 

Τα χρήματα είναι πολύ σημαντική πτυχή της καθημερινότητας για όλους μας. Μεγάλο μέρος ενέργειας πάει στο πώς να τα κερδίσουμε, πώς να τα ξοδέψουμε για τις ανάγκες και τα θέλω μας, πώς να τα εξασφαλίσουμε για το μέλλον και μια πιο άνετη ζωή για εμάς και την οικογένειά μας. Η έννοια της αποταμίευσης παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. 

Η αποταμίευση είναι μια λέξη που την ακούμε από μικρή ηλικία, αλλά τι ακριβώς σημαίνει; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης θα μιλήσουμε για την έννοια αυτή, την ιστορία της, αλλά και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύουμε τα χρήματά μας στη σύγχρονη εποχή. 

Τι είναι η αποταμίευση 

H αποταμίευση είναι μια κεντρική έννοια στη διαχείριση των χρημάτων και κάτι που ακούμε από μικρή ηλικία, όταν ξεκινάμε να διαχειριζόμαστε το χαρτζιλίκι από τους γονείς και να κάνουμε τους πρώτους οικονομικούς μας στόχους. Μας ακολουθεί σε όλη τη ζωή καθώς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με τα χρήματα που έχουμε διαθέσιμα. 

Όμως η ιστορία της αποταμίευσης είναι πολύ πιο μακριά από όσο νομίζουμε.

Αρχικά, τι εννοούμε όμως με τον όρο “αποταμίευση”;

Αποταμίευση είναι ένας καθαρά οικονομικός όρος που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση αγαθών για μaελλοντική χρήση.” (Πηγή: Βικιπαίδεια)

Με βάση το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, διαχρονικά οι άνθρωποι ήθελαν να μπορούν να επιβιώνουν στις δύσκολες στιγμές και το έκαναν με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, στην αρχαιότητα η έννοια της αποταμίευσης ήταν γνωστή περισσότερο ως Πρόνοια. 

Ενδεικτικά, στην αρχαία Αίγυπτο διατηρούσαν τεράστιες αποθήκες αγαθών για χρήση σε δύσκολες περιόδους, ενώ και στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν αποθήκες φύλαξης σίτου και άλλων αγαθών. Ο Ησίοδος είναι ο αρχαιότερος που εξήρε ιδιαίτερα το πνεύμα της αποταμίευσης και τη σημασία του, τονίζοντας “Ει γαρ κεν σμικρόν κατά σμικρόν καταθείο, και θαμά τούτ΄ έρδοις, μέγα και το γένοιτο” (= αν καταθέτεις λίγα – λίγα και αυτό το κάνεις ακατάπαυστα, θα πετύχεις μέγα έργο). 

Με την εξέλιξη του νομίσματος, ως αντίκρισμα συναλλαγής, εξελίχθηκε και η αποταμίευση και οι σκοποί αυτής. Έτσι, σήμερα η έννοια της αποταμίευσης έχει περισσότερο να κάνει με την συσσώρευση χρημάτων με σκοπό μελλοντική τους αξιοποίηση. Από την αρχαιότητα και τις ανταλλαγές αγαθών στα πρώτα μεταλλικά νομίσματα κι από τα χαρτονομίσματα, τις τράπεζες και τις πιστωτικές κάρτες έως τις ψηφιακές πληρωμές και το κρυπτονόμισμα, τα χρήματα αποτελούν άλλη μία έννοια που έχει κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητά μας.

 

Η εξέλιξη της αποταμίευσης στην μοντέρνα εποχή 

Η αποταμίευση αρχικά ξεκίνησε από τα κράτη και είχε στόχο να προστατεύσει τους πολίτες από απρόοπτα όπως η στέρηση τροφής. Με τα χρόνια βλέπουμε στην αρχαία Ρώμη, να συσσωρεύει το κράτος χρήματα με σκοπό να αποδώσει σύνταξη στους αποστραυτευμένους εκατόνταρχους. 

Το 1602, η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικής Ινδίας κυκλοφόρησε μετοχές στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, καθιστώντας την, την πρώτη δημόσια εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο. Οι μετοχές και τα ομόλογα εκδόθηκαν σε επενδυτές, δίνοντάς τους δικαίωμα σε ένα ποσοστό κερδών. 

Στη Μεγάλη Βρετανία, από τον 15ο αιώνα οι άνθρωποι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν πήλινα δοχεία για να αποθηκεύουν κέρματα (πρόγονος του γνωστού μας κουμπαρά). 

  • Το 1694 ιδρύθηκε η Τράπεζα της Αγγλίας, παρόλο που οι τραπεζικοί λογαριασμοί εκείνη την εποχή ήταν μια πολυτέλεια μόνο για τους πλούσιους. Κύρια λειτουργία της ήταν η συλλογή (δανεισμός) χρημάτων από τους καταθέτες/ επενδυτές με σκοπό τη χρηματοδότηση του πολέμου εναντίων των Γάλλων.
  • To 1775 εμφανίστηκαν οι Building Societies (θα μπορούσαμε να τις πούμε ως Στεγαστικές Τράπεζες) ως ένας τρόπος να βοηθούν οι άνθρωποι ο ένας τον άλλον να αγοράζουν ακίνητα.
  • H αποταμίευση στην τράπεζα επεκτάθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα και μετά, αν και οι τράπεζες ήταν πιο πολύ πεδίο ανδρικής δραστηριότητας. Για πολλά χρόνια οι γυναίκες αποθήκευαν τα χρήματά τους μέσα σε κάλτσες καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό. 
  • Το 1810, ο Σκωτσέζος υπουργός Henry Duncan, γιος κληρικού, ίδρυσε την Κοινωνία Φίλων και Αποταμίευσης (Savings & Friendly Society) στην Σκωτία, με στόχο να ενθαρρύνει φτωχούς ανθρώπους να ξεκινήσουν αποταμίευση. Οι κοινωνίες φίλων (friendly societies) ήταν μία διαδεδομένη μορφή συλλογικής συσσώρευσης χρημάτων, στην Αγγλία κατά τον 19ο αιώνα, με σκοπούς ασφαλιστικούς, συνταξιοδοτικούς ή αποταμιευτικούς. Μέσα σε 5 χρόνια, ο θεσμός της προσωπικής αποταμίευσης και επακολούθως η ίδρυση ταμιευτηρίων είχε διαδοθεί σε όλο τον δυτικό κόσμο. 

Την πατρότητα των ταμιευτηρίων διεκδικεί και η Γαλλία, στηριζόμενη στην ίδρυση ταμιευτηρίου το 1765 στην πόλη Brumath της Βορειοανατολικής Γαλλίας. Λέγεται ωστόσο, ότι η ίδρυσή του προτάθηκε από την Αγγλία το 1697. Παράλληλα, ιδρύθηκε ταμιευτήριο στην Γερμανία το 1778 στο Αμβούργο και στην Ελβετία το 1787.  Στην Αγγλία, το πρώτο ταμιευτήριο ιδρύθηκε το 1799. 

Στην Ελλάδα, το πρώτο ταμιευτήριο ιδρύθηκε το 1900 και ήταν το γνωστό σε όλους Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ιδρύθηκε στην αυτόνομη Κρητική Πολιτεία με την υπογραφή του Πρίγκιπα Γεώργιου και 7 υπουργών της Κρητικής Πολιτείας. Το 1914 μεταφέρεται στην Αθήνα.

Σε κάποιες κουλτούρες η αποταμίευση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα και αποτελεί κεντρική πτυχή της οικονομικής παιδείας, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Οι Γερμανοί έχουν μια κουλτούρα αποταμίευσης πολύ βαθιά ριζωμένη στον συλλογικό τους χαρακτήρα, από την εποχή της εκβιομηχάνισης. Με την αύξηση του πληθυσμού και της φτώχειας εμφανίστηκαν οι τράπεζες ως ιδρύματα αρωγοί στους αδύναμους. Την εποχή εκείνοι  οι εργάτες που κατέθεταν τα χρήματά τους στις τράπεζες θεωρούνταν ηθικά υπέρτεροι εκείνων που τα σπαταλούσαν αμέσως (Πηγή: Deutsche Welle)

Στη χώρα μας, το έτος 1961 αποτελεί τη χρυσή εποχή της αποταμίευσης, σύμφωνα με στοιχεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Έκτοτε, η προσωπική αποταμίευση γνώρισε καλές εποχές, με το 1970 να σημειώνεται ρεκόρ αποταμιεύσεων για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, και κακές όπως με την κρίση των τελευταίων ετών. Από το 2008 ξεκίνησε να σημειώνεται μεγάλη πτώση η οποία, παρά τις μικρές ανακάμψεις, διήρκησε μέχρι το 2016. Όπου από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα, παρατηρείται συνεχώς αυξητική πορεία. 

 

Φαίνεται πως η πανδημία έφερε μια αναπάντεχη αύξηση στις αποταμιεύσεις, δημιουργώντας επιπλέον καταθέσεις αξίας 20 δισ. ευρώ για το 2020. Οι λόγοι για αυτή την αύξηση είναι κυρίως δύο: αρχικά η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας ώθησε τα νοικοκυριά να αποταμιεύσουν περισσότερο – στη συνέχεια τα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν σε μείωση των δαπανών και κατ’ επέκταση αύξηση των καταθέσεων. 

 

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης 

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η αξία της αποταμίευσης και να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να εμπιστευτεί τις τράπεζες και να ανοίξει λογαριασμούς για τα χρήματά του, αντί να τα κρατά κρυμμένα κάτω από το στρώμα.

Είχαν ήδη υπάρξει κάποιες προσπάθειες για τη σύνδεση της αποταμίευσης χρημάτων με καλύτερη ποιότητα ζωής σε συνδυασμό με προστασία της οικονομίας, ενώ σε κάποιες χώρες όπως η Γερμανία, χρειαζόταν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων προς τις τράπεζες καθώς είχαν χάσει τις οικονομίες τους με την οικονομική μεταρρύθμιση του 1923.  

Έτσι, στις 31 Οκτωβρίου του 1924, σχεδόν 100 χρόνια πριν, καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο της Ιταλίας. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να παρέχει πληροφόρηση στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σχετικά με την αξία της αποταμίευσης και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ του 1955 και του 1970, αποτελώντας παράδοση σε κάποιες χώρες. 

Η αποταμίευση σήμερα 

Με την πλούσια ιστορία της, η αποταμίευση έχει διανύσει πολύ δρόμο από την εποχή που οι άνθρωποι έβαζαν στην άκρη μερικά κέρματα σε πήλινα δοχεία. Σήμερα υπάρχουν πολλοί λόγοι και τρόποι να αποταμιεύσει κανείς τα χρήματά του, με τον πιο δημοφιλή να είναι εκείνος του αποταμιευτικού λογαριασμού στην τράπεζα. 

Όμως αυτή η μέθοδος έχει τις προκλήσεις της και ίσως να μην είναι πια όσο προσοδοφόρα ήταν στο παρελθόν. Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός είναι μια δύναμη που μακροπρόθεσμα απομειώνει τα αποταμιευμένα χρήματα. Αν ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 3%, μπορούμε να δούμε τι επιπτώσεις έχει αυτό σε ένα χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ με την πάροδο των χρόνων, με βάση το παρακάτω γράφημα.