Κι έφαγαν αυτοί καλύτερα …..16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού – Υποσιτισμός

Το 1980, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., θέσπισε και καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού (ημερομηνία που ιδρύθηκε το 1945 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας FAO) με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

nana_icon13

Ο FAO (Food and Agriculture Organization – Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) του ΟΗΕ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (World Food Day) κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου για να τιμήσει την ίδρυση του Οργανισμού το 1945. Οι πολυάριθμες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται με αφορμή την ημέρα αυτή, στοχεύουν στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση αναφορικά με την ανάγκη για εξασφάλιση μιας υγιεινής διατροφής για όλους.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού-Διατροφής 2021  είναι:
«Οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας – Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή»

  • Κάντε διατροφικές επιλογές σκεπτόμενοι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων που καταναλώνετε. Επιλέξτε εποχικά και τοπικά προϊόντα και τρόφιμα που απαιτούν λιγότερο νερό ή άλλους φυσικούς πόρους για την παραγωγή τους, χρησιμοποιώντας βιώσιμες μεθόδους.
  • Υποστηρίξτε τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων. Οι μικρές τοπικές αγροτικές αγορές συχνά προωθούν τις τοπικές ποικιλίες και τη βιοποικιλότητα και καθιστούν ορισμένα μοναδικά τρόφιμα και προϊόντα ευρύτερα διαθέσιμα.
    • Μάθετε πώς να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες των τροφίμων για να επιλέξετε με σύνεση. Η ποικιλία τροφών, εκτός του ότι συμβάλει στην ισορροπημένη διατροφή, υποστηρίζει και τη βιοποικιλότητα.
    • Μειώστε τα απορρίμματα τροφίμων. Αποφύγετε τρόφιμα με υπερβολική συσκευασία. Αγοράστε μόνο ότι χρειάζεστε και χρησιμοποιήστε το όλο. Η απόρριψη τροφίμων συνεπάγεται σπατάλη νερού και ενέργειας.
    • Ανακυκλώστε όπως η φύση. Ξαναχρησιμοποιήσετε το νερό στο σπίτι (ποτίστε τα φυτά σας με νερό που μένει από το μαγείρεμα ή βρόχινο νερό), επιστρέψτε τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος (κομποστοποίηση ωμών ή μαγειρεμένων τροφών που δεν μπορείτε πλέον να φάτε).
    • Ντυθείτε βιώσιμα. Τα αγροδιατροφικά συστήματα δεν παράγουν μόνο τρόφιμα. Παράγουν ίνες όπως το βαμβάκι και το μαλλί. Πριν αγοράσετε ερευνήστε και υποστηρίξτε τη μόδα και τα εμπορικά σήματα που είναι κοινωνικά υπεύθυνα.

wfd2021 t shirt en

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού,  θα μάθουμε για τον υποσιτισμό : τί είναι , ποιές είναι οι αιτίες του  και ποια συμπτώματα εχει.

ΟΡΙΣΜΟΣ:
Ο υποσιτισμός είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν υπάρχει μια ανεπάρκεια ορισμένων ζωτικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή ενός ατόμου . Η ανεπάρκεια αποτυγχάνει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του σώματος που οδηγεί σε επιδράσεις στην ανάπτυξη , τη σωματική υγεία , τη διάθεση , τη συμπεριφορά και άλλες λειτουργίες του σώματος. Ο υποσιτισμός πλήττει συνήθως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους . Ο υποσιτισμός μαστίζει έντονα περιοχές της Αφρικής και της Νότιας Ασίας.
ΑΙΤΙΕΣ:
 Ο υποσιτισμός είναι αποτέλεσμα της φτώχειας ή της σιτοδείας που υπάρχει στις περιόδους πολέμουξηρασίας κλπ. Σε πολλές περιπτώσεις, το φαινόμενο του υποσιτισμού είναι πιθανό να εμφανίζεται και σε χώρες αναπτυγμένες, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα τροφής. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω κακών διατροφικών συνηθειών, είτε λόγω διαιτητικών προγραμμάτων που προκαλούν εξάντληση.
  • Μεταξύ των παιδιών η έλλειψη γνώσης της επαρκούς διατροφής των γονέων αποτελεί την κύρια αιτία υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο.
  • Πρόωρα βρέφη είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο υποσιτισμού, όπως είναι τα βρέφη κατά τη στιγμή του απογαλακτισμού.
    • Παραμελημένα παιδια, ορφανά και όσοι ζουν σε οίκους κοινωνικής πρόνοιας είναι σε κίνδυνο υποσιτισμού.
    ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
     Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι μια αξιοσημείωτη απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, όσοι έχουν χάσει περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους κατά τη διάρκεια των τριών μηνών και δεν κάνουν δίαιτα θα μπορούσε να υποσιτίζονται.

    Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Αδυναμία των μυών και κόπωσηΟι μύες του σώματος φαίνεται να χάνονται και μπορεί να μην υπάρχει επαρκής δύναμη για να φέρουν σε πέρας καθημερινές δραστηριότητες.Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για κούραση όλη την ημέρα και  έλλειψη ενέργειας. Αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στην αναιμία που προκαλείται από υποσιτισμό.
  • Αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.Η καθυστερημένη και παρατεταμένη θεραπεία ακόμη και οι μικρές πληγές και κοψίματα.
  • Ευερεθιστότητα και ζάλη
  • Δέρμα και τα μαλλιά γίνονται ξηρά.το Δέρμα μπορεί να φαίνεται στεγνό, και προβληματικό και τα μαλλιά μπορεί να γινουν ξηρά, και θαμπά.
  • Τα Νύχια μπορεί να γινουν εύθραυστα και να σπάνε εύκολα.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το 1945

    Με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή από το 1945, οπότε ιδρύθηκε ο ΟΗΕ είναι αντιμέτωπη η παγκόσμια κοινότητα, προειδοποιεί ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του οργανισμού Στίβεν Ο’ Μπράιεν, αναφερόμενος στον λιμό που απειλεί 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και τη Νιγηρία.

    Ο Ο’ Μπράιεν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «χωρίς συντονισμένες και κοινές παγκόσμιες προσπάθειες, οι άνθρωποι απλώς θα πεθάνουν από την πείνα» και «πολλοί περισσότεροι θα υποφέρουν και θα πεθάνουν από τις ασθένειες».

    «Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας», τόνισε.Χωρίς σημαντική χρηματοδότηση τα παιδιά σε αυτές τις τέσσερις χώρες κινδυνεύουν από οξύ υποσιτισμό και δεν θα είναι σε θέση να πάνε σχολείο, θα αντιστραφούν τυχόν πρόοδοι στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών και «θα χαθούν περιουσίες, το μέλλον και η ελπίδα».

    Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από τη φτώχεια, ενώ 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

    paidi skoupidia

    Ο ΟΗΕ ορίζει τον λιμό όταν περισσότερο από το 30% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και η θνησιμότητα είναι δύο ή περισσότεροι θάνατοι ημερησίως ανά 10.000 ανθρώπους.

    «Τώρα περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε τέσσερις χώρες είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τον λιμό», προειδοποίησε ο Ο’ Μπράιεν.

    Η Υεμένη είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, όπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού, 18,8 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται βοήθεια και περισσότερα από 7 εκατομμύρια πεινάνε και δεν γνωρίζουν πότε θα είναι το επόμενο γεύμα τους.

    cebbceb9cebccebfcf821

    Η Κατάσταση των Παιδιών και των Νέων στην Ελλάδα 2021

    Στη σημερινή Ελλάδα υπάρχουν παιδιά που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ώστε η ζωή τους να θυμίζει εκείνη των παιδιών της εποχής του Ντίκενς, του συγγραφέα των φτωχών, των ανήμπορων και των αδικημένων.

    paidi.klaei

    Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο ως προς την πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, υπάρχουν αρκετές σημαντικές εκκρεμότητες προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης πραγμάτωση αυτών των δικαιωμάτων όπως προβλέπονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΣΔΠ). Το πρώτο επίσημο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της UNICEF και της Ελλάδας παρέχει μια νέα πλατφόρμα συνεργίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα συστημικά εμπόδια που συνεχίζουν να αφήνουν παιδιά εκτός προόδου.

Η Έκθεση της Κατάστασης των Παιδιών και των Νέων στην Ελλάδα

Λήψη αρχείου

Κάποιες στιγμές σιωπής μπροστά σ’ αυτούς τους αδυσώπητους, ισοπεδωτικούς αριθμούς, αυτό ας προσπαθήσουμε, και λίγες λέξεις ποιητικές, μήπως και οι εσωτερικές μας διαδρομές μάς οδηγήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο…

Γιάννης Ρίτσος, «Για το παιδί»:

Τα παιδιά θέλουν παπούτσια

τα παιδιά θέλουν ψωμί

θέλουνε και φάρμακα

δούλεψε και συ

Γέλα κλαίγε κι όλο λέγε

το παιδί: ζωή.

Τίποτ’ άλλο, Ζωή.

Ζύμωνε στη σκάφη

πρώτο σου ζυμάρι, πρώτο σου ψωμί

ένα καλυβάκι μια μικρούλα αυλή

για το παιδί.

Ζύμωνε το χώμα

με το δάκρυ δάκρυ

φτιάξε ένα χωμάτινο πουλί

να πετάει τη νύχτα

και να κελαηδεί

για το παιδί.

Τούτη είναι η ζωή μας

τούτο το μεγάλο, τίποτ’ άλλο

γέλα κλάψε, πες ό,τι θες

Το παιδί ζωή: ζωή

τίποτ’ άλλο.

Στο παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα video παρακολουθήστε τη «φτώχεια που λέει παραμύθια»

Η ζωή των πλουσίων συναντά τη ζωή των φτωχών,ενα μηνυμα ανθρωπιας και αγαπης σε ενα βιντεο 2 λεπτων!!

Το βίντεο που ακολουθεί μπορεί να βρίσκεται στο διαδίκτυο περισσότερο από ένα χρόνο, ωστόσο, αποτελεί μία καλή ευκαιρία, να δραπετεύσουμε για λίγο από το καβούκι μας, να σηκώσουμε το κεφάλι από τις οθόνες των ακριβών κινητών μας, να στρέψουμε το βλέμμα μας γύρω μας, για να δούμε μία άλλη πραγματικότητα πέρα από τον μικρόκοσμό μας.Μέσα σε περίπου 2′ αποτυπώνονται στην κάμερα θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ φτωχών και πλουσίων του κόσμου, γεννώντας ωστόσο στο τέλος ένα αίσθημα δικαιοσύνης αλλά και ελπίδας.Γιατί άλλωστε πάνω από όλα, θέλουμε να είμαστε… Άνθρωποι