ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΙΟΥ-Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

λήψης

Μάνα, μητέρα, μαμά μου!

​Αγαπάμε τη μάνα…

* που μας έδωσε τη ζωή
* που στέκεται δίπλα μας ό,τι και αν κάνουμε
* που μας στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της, ακόμα και όταν έχουμε άδικο ή κάνουμε λάθη…
Ακόμα και όταν τη χάσουμε, σίγουρα κάπου είναι και μας βλέπει! Χαίρεται όταν χαιρόμαστε και πονάει μαζί μας, όταν πονάμε…

Και να θυμόμαστε όλοι! Οι μαμάδες μας αξίζουν το καλύτερο δώρο, την αγάπη μας, κάθε μέρα!
Ντύστε το πακέτο του καλύτερου αυτού δώρου ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ με το πιο γλυκό σας ΧΑΜΟΓΕΛΟ και χαρίστε το στον  άνθρωπο που σας έφερε στη ζωή και ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ…

 

 

Το Ε1 γιόρτασε στην τάξη του τη γιορτή της μητέρας!

 

.jpg

ΤΜΗΜΑ Ε1

Screenshot 8

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας
11146135 10206415878292848 204992283 n
Οι πρώτες αναφορές έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα.
Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η
 «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Πότε  καθιερώθηκε η Γιορτή       της μητέρας;


Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και συναντήσεις με το όνομα «Mothers Day Meetings», κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες, σύμφωνα με το wikipedia.
Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «peace and motherhood» με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Πότε γιορτάζει η ορθόδοξη Εκκλησία τη Γιορτή της μητέρας;

​Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία (να «σαραντίσει» όπως λέμε, μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).
Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.


Μετάβαση στο sway.office.com.