ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

14.jpg

 

Το μήνα Μάρτιο επισκέφτηκα 30 φορές τα Σχολεία του νομού, ορισμένα ως πρόεδρος της Επιτροπής Σχολικών Δραστηριοτήτων. Δύο τα νέα: η αλλαγή του γραφείου μου και η παρακολούθηση τριών εορτών της 25ης Μαρτίου.

Στην αρχή του μηνός ανέλπιστοι πάγοι και χιόνια στα ορεινά. Ένα πρωί στην Ανθρακιά νιφάδες ρίπιζαν το πρόσωπο έξω από το Σχολείο. Ορισμένα μάλιστα Σχολεία, ιδιαίτερα τα προκατασκευασμένα, ήταν κρύα και οι μαθητές, όσοι δεν ήταν γριπιασμένοι κι απόντες, φορούσαν μέσα στο μάθημα τους επενδύτες των.

Ομίχλες στον Αλιάκμονα, βροχές, χιόνια στη Μπνάσια και τα γύρω υψηλότερα βουνά. Αργότερα όμως η φύση βαφόταν μέρα με την ημέρα με έντονα χρώματα. Το πράσινο των χωραφιών, εκτυφλωτικό έπειτα από τη βροχή, συμπλέκονταν με το χρυσαφί των δρυών. Χείμαρροι και καταρράκτες αρκετοί. Φωνήματα πτηνών και δροσερός πρωινός άνεμος. Συστάδες λουλουδιών κάτω, ανθισμένες αμυγδαλιές δίπλα και πέρα. Ο Αλιάκμονας, ο Βενέτικος, ο Γρεβενίτης, η Σιούτσα στις δόξες τους από νερά.

Την προϊσταμένη μας αρχή, την Περιφερειακή δηλαδή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κοζάνης, επισκεφτήκαμε δυάκις για υπηρεσιακά θέματα. Περισσότερες φορές βρέθηκα στο ΚΕΔΔΥ Γρεβενών συζητώντας για τη δημιουργία Τμημάτων Ένταξης στα χωριά της υπαίθρου και στην πόλη των Γρεβενών.

Μετακόμισα στο 379 γραφείο της Νομαρχίας όπου συγκατοικώ με το συνάδελφό μου της Προσχολικής Αγωγής. Ο Νομάρχης μας πρόσφερε αμέσως ένα τηλέφωνο, δύο γραφεία με συρταριέρες και τα ΙΡ του δικτύου (σύζευξις) της Νομαρχίας. Από το υπόγειο έλαβα λαθραίως καρέκλες και μπάνερς, ενώ δάσκαλος των Χασίων με εγχείρισε αναλώσιμα υλικά γραφείου. Απομένουν προς εύρεσιν μία βιβλιοθήκη, ένας Η/Υ κι ορισμένα απλά επίλοιπα.

Πρόεδρος ων της Επιτροπής Σχολικών Δραστηριοτήτων συγκάλεσα τα μέλη της στο μάλλον ασφυκτικό για πολλά άτομα γραφείο μας. Συζητήσαμε αδρομερώς την πορεία των καινοτόμων προγραμμάτων. Οι επόμενες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σε άλλα μέρη κι όχι στο Γραφείο των ΣΣ, για λόγους στενότητας.

Συναντήσεις με διάφορους γονείς με σχετικά θέματα συζήτησης τους μαθητές, τους δασκάλους, τα στελέχη. Άκουγα χωρίς να διακόπτω. Έπειτα απαντούσα πριμοδοτώντας τους μάχιμους δασκάλους.

Συνάντηση με τη διευθύντρια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μας είχε προσκαλέσει σε εκδήλωση, αλλά δυστυχώς ειδοποιηθήκαμε απελπιστικά αργά και δεν δυνηθήκαμε να πάμε. Μας πρόσφερε τελικώς ως δώρο ημερολόγια κι ατζέντες.

Σε δύο Σχολεία έλυσα προβλήματα υπολογιστών (ίντερνετ και άουτλουκ εξπρές), με τις μικρές μου γνώσεις. Ακόμη έθεσα εαυτόν στη διάθεση των δασκάλων του 1ου ΔΣ Γρεβενών κατασκευάζοντας και παρουσιάζοντας πάουερ πόιντ κατά τη διάρκεια της σχολικής εορτής της 24ης Μαρτίου. Ο Θανάσης Ζέρβας του ΚΕΠΛΗΝΕΤ προσέφερε την αρωγή του προσωπικά: προσφέρεται πάντα με ευγένεια περισσή!

Με δημάρχους, το Νομάρχη και το βουλευτή του νομού συναντήθηκα προς συζήτησιν διάφορων θεμάτων. Με τους διευθυντές των Σχολείων και τους δασκάλους ευρίσκομαι συνεχώς, μέσα κι έξω από το Σχολείο. Αυτό που με προβληματίζει είναι το πώς μας βλέπουν, δηλαδή με ποια ποσοστά ως πρόσωπα και ποία ως θεσμό, κάπως σαν το δίλημμα εκλεκτός ή εκλεγμένος.

Δίδαξα Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Θρησκευτικά σε Παλιουριά, Τρικοκκιά, Φελλί, Αγίους Θεοδώρους και Γρεβενά (1ο ΔΣ), πάντα μαζί με το δάσκαλο. Ήταν πολύ ενδιαφέρον για τους μαθητές να τους ομιλούν δύο, αντί για τον κλασικό έναν. Εντυπωσιακή οικειότητα απέκτησα πάντως με τη Δ2 τάξη του 1ου ΔΣ της πόλης και με τους μαθητές του Φελλίου επίσης, αλλά περισσότερο μάλλον προβληματισμό, καθώς αγωνιώ να είμαι αντάξιος των προσδοκιών τους!

Παρακολούθησα τρεις σχολικές εορτές για την 25η Μαρτίου- ήμουν καλεσμένος σε περισσότερες, αλλά αδυνατούσα. Στη Δεσκάτη η εορτή του 2ου Δημοτικού είχε έντονο μουσικό άρωμα Βυζαντίου και αξιοσημείωτα θεατρικά δρώμενα. Η χροιά της εορτής στο 1ο ΔΣ Γρεβενών ήταν άψογη κι επαγγελματική. Στο 7ο της πόλης που πήγα έπειτα τρέχοντας η εορτή απέπνεε μία διάχυτη απλότητα.

Έκγονο παρερμηνείας είναι το άκουσμα ότι προτίθεμαι να λογοκρίνω τις σχολικές ομιλίες! Μα δε χρειάζεται, διότι ήδη υπάρχουν σταθερές μεταβλητές περί αυτών, η κοινή π.χ. λογική. Θεωρητικά έκαστος είναι ελεύθερος να ομιλεί χωρίς έρκος οδόντων, πρακτικά όμως πώς θα εκληφθεί αν ένας ομιλητής την 25η Μαρτίου ομιλήσει αποκλειστικά για την εξέγερση των Μπόερς στη Νότια Αφρική; Προφανώς η πλειονότητα θα πουν ότι είναι εκτός θέματος, θέτοντας έτσι κανόνες ως προς το περιεχόμενο, κρίνεται δηλαδή ο λόγος.

 

Σε ανοικτές εορτές παρευρέθηκα στην κατάθεση μαθητικών στεφάνων την 24η Μαρτίου στην πλατεία της πόλης.

 

Την επομένη ημέρα μετά τη δοξολογία παρακολούθησα κάτω από αλεξιβρόχιο νέα κατάθεση στεφάνων. Την καθιερωμένη ησυχία της στιγμής, κατά την οποία παιάνιζε η ορχήστρα του Δήμου και παρουσίαζαν όπλα στρατιώτες και στρατιωτίνες, έσπασε προς στιγμήν ένας πρεσβύτης από το Μοναχίτι, που καταφερόταν εναντίον παρισταμένου συνομηλίκου του που φορούσε δίκοχο του ΕΛΑΣ αποκαλώντας ο πρώτος τον τελευταίο «κομουνιστή!». Τελικώς η παρέλαση αναβλήθηκε λόγω βροχής και πήγαμε στη Νομαρχία προς δεξίωσιν. 

Κατηγορίες: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση