Αιανή (Κάλιανη) και περίχωρα: ιστορία από τα κάτω

Στρατιώτης των ΛΟΚ από την Αιανή αναπαύεται σε διάλειμμα των μαχών του κυρίως Εμφυλίου Πολέμου 1946 -49

O στρατιώτης των ΛΟΚ Χρήστος Μπουμπουρέκας από την Αιανή αναπαύεται σε διάλειμμα των μαχών του κυρίως Εμφυλίου Πολέμου 1946 -49 (Ιδιωτική Συλλογή Χρήστου Μπουμπουρέκα)

Το Σχολείο του Λαού διοργανώνει συνέδριο στην Αιανή Κοζάνης την 26η και 27η Απριλίου 2014 με τίτλο “Αιανή (Κάλιανη) και περίχωρα: ιστορία από τα κάτω”.

Οι επιθυμούντες να λάβουν μέρος ως ομιλητές ας αποστείλουν μέχρι τέλος Μαρτίου 2014 λιτό βιογραφικό σημείωμα, τίτλο και περίληψη της ανακοίνωσής τους στο eaniotis@gmail.com ή στο https://www.facebook.com/thanassis.kallianiotis.

Την τελική επιλογή τους αναλαμβάνει επιτροπή του ΣτΛ με γνώμονα:

α) την ευφάνταστη πρωτοτυπία των πηγών -δεν αρκούν οι απλές μεταφράσεις ή οι αδρές συρραφές

β) την ιδιαίτερη οπτική πέραν ανίδρωτων επαναλήψεων κι ακαδημαϊκών θεωριών κοσμημένων με γριφώδεις -εξ Εσπερίας- όρους

γ) τη στερεά επεξεργασμένη διαπραγμάτευση απαλλαγμένη από συμπεφυρμένες αλληγορίες και μεταγνωστικά συνονθυλεύματα

δ) τα ρωμαλέα συμπεράσματα όπου δεν έχουν θέση ευλύγιστα παιχνίδια λέξεων

Συμπληρωματικός επί της συμμετοχής παράγοντας κρίνεται η σαφήνεια εκάστου ομιλητή, ώστε να χρησιμεύσει η ανακοίνωση ως παράδειγμα εξόδου από το επιπολάζον οικονομικό, κοινωνικό, διοικητικό και πνευματικό τέλμα –η καλλιέργεια του πνεύματος λογίζεται ως αναγκαιότατη πράξη, επειδή είναι απίθανο να χαλιναγωγηθεί αυτό από τους ηνίοχους της (δια)φθοράς.

Περιττεύει προφανώς η υπόμνηση πως η πρόσκληση απευθύνεται σε αυτεξούσιους νέους στην ηλικία ή τη σκέψη ερευνητές κι όχι σε υπεξούσιους διανοούμενους-κατόχους τίτλων ή αξιωμάτων. Τα τελευταία δίδονται σήμερα εύκολα κατόπιν υποκλίσεως και τίτλοι αγοράζονται χωρίς δυσκολία από το εμπόριο. Εξάλλου ουδαμώς προσιδιάζει το έργο μίας ψευδεπίγραφης πνευματικής ιεραρχίας στη Ζώσα Ιστορία.

Τα όρια του συνεδρίου είναι γεωγραφικώς ακαθόριστα, αφού τόσο την Κάλιανη (Αιανή) όσο και τα περίχωρά της (αλήθεια έως πού εκτείνονται;) ο καθείς τα φέρει μέσα του ακόμη κι αν ζει και κινείται εκτός αυτής ή αυτών. Ούτε ο ιστορικός χρόνος εγκιβωτίζεται αριθμητικώς, καθώς στην Επιστήμη ανήκουν το παρελθόν με τις μακρινές αναμνήσεις, το παρόν με τη βραχεία μνήμη και τα έντονα χρώματα, και φυσικά το μέλλον, το οποίο διεξερχόμενο πραγματιστικά κι όχι με πληρωμένες υποσχέσεις ή ψευδή λόγια παρηγοριάς, φαντάζει απολύτως πιστευτό.

Ο υπότιτλος “ιστορία από τα κάτω” δηλώνει τόσο τη μεθοδολογία όσο και τη θεματική του συνεδρίου. Είναι επιθυμητή η αφήγηση στιγμών της καθημερινής ζωής, αξεδιάλυτα αν αυτές ενώνουν ή διαχωρίζουν, αν είναι φωτεινές ή σκοτεινές, στερεότυπες ή μεταβλητές. Στιγμές προσιτές στη ζωή μας γεμάτες ονόματα και τόπους, χαρές και λύπες, φιλίες κι έχθη, προτιμήσεις κι αποστροφές, εν ολίγοις κείμενα εν αρμονία με την πραγματικότητα. Οι θεωρητικές πιρουέτες με σκοπό την αναβάθμιση ή κατάληψη υπαλληλικών θέσεων και το γέμισμα σελίδων με έννοιες και σχήματα ανώφελα για τη ζωή μας δεν έχουν χώρο ανάπτυξης εδώ.

Η δημοσίευση των ανακοινώσεων και των πρακτικών στο διαδίκτυο (αργότερα κι εντύπως αν υπάρξουν πόροι) είναι η τελευταία απαραίτητη μεταβλητή. Για να προσφερθούν δωρεάν στον υπνωτισμένο γυμνητεύοντα λαό και στους αναγνώστες ολόκληρης της υφηλίου χειροπιαστές ευκαιρίες για προβληματισμό και υποστήριξη μαχητικών στάσεων ζωής και ιδεών.

Δημοσιεύθηκε στην ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση