parrot_icon2.jpg…μα φυσικά όπως και η προπαραλήγουσα αν συμφωνήσουμε με τα γραπτά των  φοιτητών του φιλολογικού τμήματος. Οι πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι φρικιούν… Καλά να πάθουν, όταν μας είχανε στα έδρανα μας λοιδορούσαν νυχθημερόν. Ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Βοσκός αναφέρεται στις εξετάσεις των αρχαίων όπου είχε αφαιρέσει δύο γραμμές από το κείμενο. Κατά τη διόρθωση των γραπτών βρέθηκαν φοιτητές που είχαν γράψει άψογα την μετάφραση αυτούσιου του κειμένου μαζί με τις γραμμές που είχε αφαιρέσει ο καθηγητής. Ο λόγος; Διότι την είχαν μάθει παπαγαλία και δεν αντιλήφθηκαν ότι έλειπαν δύο γραμμές, που δεν έπρεπε να μεταφραστούν. Έτσι έμαθαν να κάνουν για να περάσουν στο πανεπιστήμιο έτσι συνεχίζουν…

«Η παπαγαλία που υιοθετούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση έχει στοιχειώσει τα παιδιά. Το γυμνάσιο και το λύκειο τα έχουν καταστρέψει. Οι μαθητές δεν μπορούν να σκεφτούν, δεν μπορούν να συνδυάσουν τις πληροφορίες κριτικά. Απλώς παίρνουν μηχανιστικά γνώσεις», παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ» η πανεπιστημιακός στο Βιολογικό Αθηνών κ. Σόνια Τσιτίλου.

«Πρωκυμαίνου…». Ναι, πρόκειται για το γνωστό «προκειμένου», όπως το έγραψε (μάλλον μη αστειευόμενη) στην κόλλα των εξετάσεων φοιτήτρια τμήματος κεντρικού πανεπιστημίου, και μάλιστα περιζήτητου, άρα υψηλόβαθμου.

Προκειμένου να μην αποκτούμε τρικυμία εν κρανίω, ίσως να ξεκινούσαμε επιτέλους έναν ουσιαστικό διάλογο για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Με δύο ώρες νεοελληνική γλώσσα την εβδομάδα, το οποίον μεταφράζεται σε 45 το χρόνο, δε γεφυρώνεται το χάσμα το απύθμενο…

Εισάγονται στα ΑΕΙ με… «πτυχίο παπαγαλίας»

Ένα σχόλιο στο “Περισπάται το ε;”
  1. Το “έγκλημα” έχει προγενέστερη αφετηρία. Πριν μερικά χρόνια, όταν μετριότατης επίδοσης μαθητής μου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων μου δήλωνε “κύριε, θα είμαστε συνάδελφοι” (κυρτώνοντας κατάτι και το αριστερό φρύδι του) κάθισα και μέτρησα τους εισακτέους σε κάθε λογής “φιλοσοφικοειδείς” Πανεπιστημιακές σχολές. Ο αριθμός, λοιπόν, αυτός υπερέβαινε τους 4200 ανά έτος! Βέβαια, ο εν λόγω φοιτητής είχε εισαχθεί με 10,8 Λατινικά και κάτω από τη βάση (γύρω στο 9,5) Αρχαία Ελληνικά! Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι η βάση του 10 αποκατέστησε τα πράγματα. Όμως άλλες πανεπιστημιακές σχολές (π.χ. Νομική) συντήρησαν έναν αριθμό εισακτέων που, αν μη τι άλλο, δεν επέτρεψαν να χαμηλώσει και το επίπεδο σπουδών. Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι άλλης κατηγορίας θέμα. Όμως το σύνθημα “κάθε πόλη και το ΤΕΙ της” μεταλλάχθηκε σε “κάθε πόλη και …τη Φιλοσοφική της”.

  2.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων