ccrime.jpgΣτις ημερίδες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο που παρακολουθούν γονείς, χρησιμοποιώ μεταφορές, για να τους δείξω τι πόρτα έχουν αφήσει ανοικτή σπίτι τους: “Είναι σα να έχετε αφήσει βόλτα τα παιδιά σας, μόνα τη νύχτα. Και όχι στη γειτονιά σας. Αλλά στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης”. Συνηθίζω να λέω. Μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσω. Η πιο κακόφημη γειτονιά του διαδικτύου είναι το εξωτικό Τοκελάου. Αμα δείτε domain .tk, που αντιστοιχεί στο Τοκελάου αρχίστε να κουμπώνεστε. Στην πραγματικότητα, το Τοκελάου είναι ένα μικρό νησί στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με πληθυσμό περίπου 1.500 κατοίκων. Μα όλοι οι κακοποιοί εκεί μαζεύτηκαν; Δεν είναι ακριβώς έτσι. Domain αποκτάς και χωρίς τη φυσική σου παρουσία σε έναν τόπο. Όμως “οι καιροί ου μενετοί” και η ρευστότητα είναι ίδιον του διαδικτύου. Η McAfee έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση που περιγράφει αναλυτικά τα πιο επικίνδυνα domains στο Διαδίκτυο. Στην κορυφή της λίστας επικινδυνότητας για αυτό το έτος βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ, δηλαδή οι ιστοσελίδες με κατάληξη. hk, ενώ ακολουθεί το domain. cn της Κίνας. Όπως εξηγεί ο Τζεφ Γκριν, αντιπρόεδρος της McAfee, “ιστοσελίδες που είναι ασφαλείς φέτος, σε ένα χρόνο μπορεί να είναι επικίνδυνες. Η πλοήγηση στο Διαδίκτυο με μόνο κριτήριο την συμβατική γνώση δεν θεωρείται ασφαλής”.

Στην πρώτη πεντάδα των πιο επικίνδυνων domain περιλαμβάνονται η Ρουμανία (.ro), η Ρωσία (.ru) με ποσοστά 6,75% και 6% αντίστοιχα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση επικινδυνότητας των Φιλιππίνων κατά 270%.

Τα ύποπτα και επικίνδυνα domains δεν προέρχονται όμως μόνο από χώρες. Το domain. info βρίσκεται στην τρίτη θέση επικινδυνότητας με ποσοστό 11,8%. Σε γενικές γραμμές, από τα domains που δεν αντιστοιχούν σε κάποια χώρα, ασφαλέστερο είναι το. gov, ενώ το πιο δημοφιλές απ’ όλα, το. com, βρίσκεται στην ένατη θέση επικινδυνότητας.

Φυσικά η Φιλανδία θα μας τσακίσει πάλι τα νεύρα. Γιατί εκτός του ότι έχει το τέλειο εκπαιδευτικό σύστημα που “ουκ εά με καθεύδειν”  πήρε τα πρωτεία από την Ιρλανδία ως το πιο ασφαλές domain, με μόνο 0,5% των ιστοσελίδων με την κατάληξη. fi να θεωρούνται επικίνδυνες.

McAfee Virtual criminology report

Πηγή: Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων