O Ελπήνωρ, ο νεότερος από τους συντρόφους του Οδυσσέα, είχε έναν αντιηρωικό θάνατο. Την παραμονή της αναχώρησής τους από το νησί της Κίρκης, μισομεθυσμένος, κοιμήθηκε στη στέγη του ανακτόρου της μάγισσας. Το πρωί που ξύπνησε, ξεχνώντας ότι βρισκόταν ψηλά, έπεσε κάτω και σκοτώθηκε. Ο Ελπήνωρ ήταν η πρώτη «σκιά» που ο Οδυσσέας συνάντησε στο ταξίδι του στον Αδη. Για να ησυχάσει η ψυχή του ζήτησε μια κανονική κηδεία- όπερ και εγένετο. Μόλις ο Οδυσσέας επέστρεψε στον πάνω κόσμο τον έθαψε σημαδεύοντας τον τάφο του με ένα κουπί του πλοίου του.

Είναι αυτός, ο «Ηδονικός Ελπήνωρ», που δίνει τον τίτλο της νέας έκθεσης του Γιάννη Ψυχοπαίδη, η οποία εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο στον Πόρο. Τίποτα, βεβαίως, δεν είναι τυχαίο. Η έκθεση αναφέρεται στο δεύτερο και μεσαίο μέρος του ποιήματος «Κίχλη», το οποίο έγραψε ο Σεφέρης το 1946 στον Πόρο, στη βίλα «Γαλήνη», ακριβώς απέναντι από την γκαλερί Citronne όπου ο καλλιτέχνης εκθέτει τη νέα του δουλειά. «Πρόκειται επί της ουσίας για ένα “ξαναδιάβασμα” του Σεφέρη» μας λέει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης. «Πριν από ακριβώς 20 χρόνια, όταν ζούσα στις Βρυξέλλες, είχα πρωτοσυνομιλήσει με τους στίχους του ποιητή δημιουργώντας τις σειρές “Αγγελικό και μαύρο φως” και “Ανθη της πέτρας”, οι οποίες παρουσιάστηκανμάλιστααπό τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Σήμερα, 20 έτη μετά, που λέει και ο Δουμάς, η ευκαιρία είναι μοναδική να δω πώς μετέφρασα τότε αυτά τα έργα και πώς η νέα πραγματικότητα μου δημιουργεί διαφορετικούς τρόπουςέκφρασης».

Τι διαπιστώνει ο κατά δύο δεκαετίες ωριμότερος σήμερα καλλιτέχνης; «Οτι μπορεί ο πυρήνας της έμπνευσης να παραμένει ο ίδιος, πολλά όμως έχουν αλλάξει. Διαπιστώνω βασικές διαφορές στον εαυτό μου τότε σε σχέση με τώρα, μια και η καινούργια μου δουλειά δίνει μια ευκαιρία για ένα εσωτερικό ξανακοίταγμα, μια αποκαλυπτική ενδοσκόπηση. O Σεφέρης, βλέπετε, είναι μεταξύ όσων επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους καλλιτέχνες της γενιάς μου. Και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το έργο του είναι δηλωτικός για εμάς τους ίδιους». Για τον Γιάννη Ψυχοπαίδη μοιάζει γοητευτικό το πώς εμπλέκονται στον Πόρο ο πραγματικός και ο ποιητικός χρόνος. «Το σπίτι υπάρχει, βρίσκεται απέναντί μας, είναι τόσο ζωντανό» λέει. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν τον προσέγγισαν οι άνθρωποι της γκαλερί, αναρωτήθηκε τι θα μπορούσε να εκθέσει στο νησί. «Οταν ξεκαθάρισα μέσα μου ότι το αντικείμενο πρέπει να είναι αυτό, ξεκίνησα και πάλι την ανάγνωση. Αποτέλεσμα, 45 έργα (ακουαρέλες και χρωματιστά μολύβια στο χαρτί) που “μεταφράζουν” τον σεφερικό Ελπήνορα».

Η συλλογή του 2010 αποτελεί συνέχεια της προ εικοσαετίας δουλειάς του Ψυχοπαίδη πάνω στο ίδιο θέμα, με την έννοια ότι δίνει την ευκαιρία στον θεατή να δει πώς πραγματεύεται ο καλλιτέχνης την ίδια θεματολογία δύο δεκαετίες αργότερα. Γι΄ αυτό και οι δύο διαφορετικές συλλογές λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Γκαλερί Citronne, Παραλία Πόρου, τηλ. 2298022.401, www. citronne. com η Από 3 Ιουλίου έως 5 Σεπτεμβρίου
www.tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων