tafos.jpgΤο 2000, το καλοκαίρι ο πατέρας μου αποφάσισε να αφήσει το μάταιο τούτο κόσμο. Βρισκόμασταν σε διακοπές στη Σύρο κι αποφασίσαμε με τη μητέρα μου ότι θα ταλαιπωρούσαμε το νεκρό, αν αρχίζαμε διαδικασίες μεταφοράς του στην Αθήνα. Έτσι κανονίσαμε να ενταφιαστεί στην Ερμούπολη. Προκειμένου να μην έχω πάλι την εμπειρία μίας ανακομιδής, αγόρασα τον τάφο. Πρόκειται, όπως ελπίζω να μη γνωρίσετε ποτέ, για ειδεχθή διαδικασία. Τότε δεν το ήξερα, αλλά αγόραζα ένα μνημείο. Στη μελέτη των Π. Γαβαλά και Ε. Γαρέζου: “Τα γλυπτά μνημεία του κοιμητηρίου Αγ. Γεωργίου” βρήκα όλα τα στοιχεία του προκατόχου και τη λεπτομερή περιγραφή: “τις τέσσερεις πλευρές περιθέει εγχάρακτη γραμμή, η οποία απολήγει σε σχηματοποιημένα ανθέμια, επί της επιτύμβιας πλάκας υπάρχει γλυπτός ανισοσκελής σταυρός”. Σε λίγο άρχιζαν και τα σχολεία κι γύρισα στην Αθήνα. Όταν όμως επισκέφθηκα εκ νέου τον τάφο, έμεινα σύξυλη καθώς επί της επιτύμβιας πλάκας είχε χαραχθεί με μεγάλα μαύρα γράμματα το όνομά μου. Το όνομα του πατέρα μου υπήρχε στην κάθετη στήλη με πιο διακριτικά γράμματα. Φανερό είναι ότι ακόμα και στη νεκρόπολη η ιδιοκτησία βαραίνει περισσότερο. Έμαθα μάλιστα ότι η ιδιοκτησία μου ισχύει για 99 χρόνια. Φαίνεται κανένας δεν πιστεύει ότι μπορώ να τα εκατοστήσω. Οχι ότι θα το ήθελα, λέμε τώρα.

Έμεινα για λίγο να σκέφτομαι τη ματαιότητα των εγκοσμίων. Χους ει και εις χουν απελεύσει και τα τοιαύτα. Ομολογώ ότι μου αρέσει περισσότερο το dust to dust, ashes to ashes, έχει μία βαρύνουσα μουσικότητα. Αποχώρισα ενώ στο μυαλό μου παιάνιζε το dies ira. Τα τελευταία χρόνια έχω πάει σε πολλές κηδείες αγαπημένων φίλων. Σταμάτησα να ενημερώνω την ατζέντα μου, δεν μπορώ να σβήνω τόσα ονόματα. Κάθε φορά μετά το σοκ, η τελετή έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, να σου θυμίσει τις προτεραιότητες. Ακριβώς όπως το να ατενίζεις την ταφόπλακα με το όνομά σου.

6 σχόλια στο “Ατενίζοντας…”
  1. Προς terracomputerata ,

    Πλάκα κάνεις; Πόσο μακάβριο είναι! Καλά θα αφήσεις το όνομά σου έτσι;

  2. Ο/Η terracomputerata λέει:

    Το έχω αφήσει 8 χρόνια και δεν με έχει βλάψει. Ισα-ίσα σου δίνει μία προοπτική των πραγμάτων.Memento, mori Ματαιότης , ματαιοτήτων, κτλ. Άλλωστε μία προετοιμασία δεν βλάπτει… με αυτά που διαβάζω για την αντιστροφή των πόλων το 2012 ποτέ δε ξέρεις…

  3. Προς terracomputerata ,

    Πολύ cool σε βρίσκω!!! Για πες , τι είναι η αντιστροφή των πόλων; Μου αρέσει να μαθαίνω και δεν έχω complex να πω οτι δεν ξέρω κάτι.Θα μπορούσα να ψάξω ,αλλά αφού είσαι ενημερωμένη , δωσ΄μου τα φώτα σου.
    🙂

  4. Ο/Η terracomputerata λέει:

    Ας μιλήσουν οι ειδικοί: http://www.physics4u.gr/news/2002/scnews732.html
    Υπάρχουν αρκετοί καταστροφολόγοι – και το ημερολόγιο των Μάγια – που υποστηρίζουν ότι η επόμενη αντιστροφή πόλων στη Γη θα συμβεί το 2012. Αν τη γλιτώσαμε από το millenium το 2012 είναι κοντά.

  5. Ο/Η terracomputerata λέει:

    A και για να μη ξεφεύγουμε από το κλίμα της θανατολαγνείας , ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στο θέμα του θανάτου: http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=60061792

  6. Προς terracomputerata ,

    Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου. Θα τις ψάξω με προσοχή!

  7.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων