recycle1.jpgΌταν με τα πολλά έπεισα τη φίλη και συνάδελφο ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου κι έπρεπε πλέον να ξεφορτωθεί την παλαιάς (ιουρασικής) τεχνολογίας οθόνη της και να μπει στον κόσμο των TFT, ανέκυψε το θέμα της ορθής απόρριψης της συσκευής. Βλέπετε η συνάδελφος διακατέχεται από μία τύπτουσα οικολογική συνείδηση, είχε δει κι ένα ντοκυμαντέρ για τα ηλεκτρονικά απόβλητα και ζούσαμε ένα δράμα.
Θυμήθηκα που είχα αναφερθεί και από το blog μου στην υπηρεσία electrocycle και στο πι και φι βρήκαμε το τηλέφωνο της αρμόδιας  υπηρεσίας της περιοχής μας. Ο υπάλληλος μας υποσχέθηκε ότι φυσικά και θα περάσει αυτοκίνητο συλλογής, πλην όμως αυτό δεν έγινε ούτε σε τρία τέρμινα. Στο πέμπτο τηλεφώνημα αποφασίσαμε να την πάμε εμείς.
Πήραμε λοιπόν για να μάθουμε τι ώρες δέχονται. Ο υπάλληλος: “να σας πω… δεν τη βγάζετε στο πεζοδρόμιο, όλο και κάποιος θα περάσει” “εννοείτε τους αθίγγανους; απαντάει η φίλη μου πάντα politically correct, δηλαδή συνεργάζεστε;” Ακολούθησε μία αμήχανη σιωπή.
Ε-λλα -δά- ρα , ο-μα-δά-ρα.
Κι έτσι συνάγεται το συμπέρασμα ότι μπορεί η Ευρωπαική ένωση να θέτει στόχους, να ορίζει πρωτοβουλίες και προγράμματα αλλά εμείς πάντα ξέρουμε καλύτερα.
Κι ευτυχώς που πέρασε τελικά ο γυρολόγος και την πήρε τη ρημάδα την οθόνη, αλλιώς ακόμη στολισμένη θα την είχαμε…

3 σχόλια στο “Ανακύκλωση made in Greece”
  1. Προς terracomputerata ,

    Άπαιχτος όπως πάντα ο Έλληνας. Στην ανακύκλωση θα κολλήσει; Ανθεί το επάγγελμα του του παλιατζή στην γειτονιά μου. «Καθαρίζω το χώρο σας , μαζεύω ό,τι άχρηστο έχετε , όλα τα παλιά μαζεύω, ο Παλιατζήηηηηηηηηηης» φωνάζει κάθε τρεις και λίγο.Αν νομίζουμε οτι η Ευρωπαική ένωση θα μας βάλλει σε τάξη , ζήτω που καήκαμε!

  2. Ελπίζω ο γυρολόγος της γειτονιάς σας να έχει την απαραίτητη περιβαλλοντική ευαισθησία…

    Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες είμαστε λίαν επιεικώς πανάσχετοι στο θέμα της ανακύκλωσης ή έστω ορθής διαχείρισης των ΑΗΗΗ (αποβλήτων ηλεκτρικού & ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αγγλιστί weee).

    Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει (επειδή κανείς δεν μας έχει πείσει, επειδή δεν μας βολεύει και επειδή αυτοί που πρέπει να ξέρουν, δεν ξέρουν), την επικυνδυνότητα (τοξικότητα) αρκετών συστατικών που περιέχονται σε αυτά. Πχ, το 1 ως 1,5 κιλό μολύβδου που περιέχεται στην οθόνη που πέταξε η φίλη και συνάδελφος της Τερέζας (και τι άλλο μπορούσε να κανει, η electrocycle έχει ξανακάνει τα ίδια, ίσως η δημοτική αρχή), το κάδμιο, το (εξασθενές) χρώμιο κλπ…

    Και, ναι, η μόνη λύση που διαφαίνεται, είναι από την Ε.Ε.

    Περισσότερα ίσως, στα
    http://exandas.ert.gr/psifiaka-nekrotafeia/pou-paei-o-i-i-otan-pethainei-/ta-dilitiria-enos-ipologisti.htm
    και
    http://library.tee.gr/digital/m2045/m2045_koltsakis.pdf
    και
    http://www.youtube.com/watch?v=DRZwBwgLvA4
    ( Με την ευκαιρία: γκουκλάρετε τη λέξη minamata για κάτι ενδιαφέρον και σχετικό)

  3. Ο/Η terracomputerata λέει:

    Αυτό ήταν το ντοκυμαντερ στο οποίο αναφερόμουν. Ευχαριστούμε για τους συνδέσμους, λίαν επιμορφωτικοί.

  4.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων