Όταν με τα πολλά έπεισα τη φίλη και συνάδελφο ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου κι έπρεπε πλέον να ξεφορτωθεί την παλαιάς (ιουρασικής) τεχνολογίας οθόνη της και να μπει στον κόσμο των TFT, ανέκυψε το θέμα της ορθής απόρριψης της συσκευής. Βλέπετε η συνάδελφος διακατέχεται από μία τύπτουσα οικολογική συνείδηση, είχε δει κι ένα ντοκυμαντέρ για τα ηλεκτρονικά απόβλητα και ζούσαμε ένα δράμα.
Θυμήθηκα που είχα αναφερθεί και από το blog μου στην υπηρεσία electrocycle και στο πι και φι βρήκαμε το τηλέφωνο της αρμόδιας υπηρεσίας της περιοχής μας. Ο υπάλληλος μας υποσχέθηκε ότι φυσικά και θα περάσει αυτοκίνητο συλλογής, πλην όμως αυτό δεν έγινε ούτε σε τρία τέρμινα. Στο πέμπτο τηλεφώνημα αποφασίσαμε να την πάμε εμείς.
Πήραμε λοιπόν για να μάθουμε τι ώρες δέχονται. Ο υπάλληλος: “να σας πω… δεν τη βγάζετε στο πεζοδρόμιο, όλο και κάποιος θα περάσει” “εννοείτε τους αθίγγανους; απαντάει η φίλη μου πάντα politically correct, δηλαδή συνεργάζεστε;” Ακολούθησε μία αμήχανη σιωπή.
Ε-λλα -δά- ρα , ο-μα-δά-ρα.
Κι έτσι συνάγεται το συμπέρασμα ότι μπορεί η Ευρωπαική ένωση να θέτει στόχους, να ορίζει πρωτοβουλίες και προγράμματα αλλά εμείς πάντα ξέρουμε καλύτερα.
Κι ευτυχώς που πέρασε τελικά ο γυρολόγος και την πήρε τη ρημάδα την οθόνη, αλλιώς ακόμη στολισμένη θα την είχαμε…
Ιούλ
30
2008
![]() ![]() Ανακύκλωση made in GreeceΑναρτήθηκε από terracomputerata στο Ελλάδα, με ετικέτες: Made in Greece, ανακύκλωση
3 σχόλια στο “Ανακύκλωση made in Greece”
Αφήστε μια απάντησηΓια να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε. |
Προς terracomputerata ,
Άπαιχτος όπως πάντα ο Έλληνας. Στην ανακύκλωση θα κολλήσει; Ανθεί το επάγγελμα του του παλιατζή στην γειτονιά μου. «Καθαρίζω το χώρο σας , μαζεύω ό,τι άχρηστο έχετε , όλα τα παλιά μαζεύω, ο Παλιατζήηηηηηηηηηης» φωνάζει κάθε τρεις και λίγο.Αν νομίζουμε οτι η Ευρωπαική ένωση θα μας βάλλει σε τάξη , ζήτω που καήκαμε!
Ελπίζω ο γυρολόγος της γειτονιάς σας να έχει την απαραίτητη περιβαλλοντική ευαισθησία…
Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες είμαστε λίαν επιεικώς πανάσχετοι στο θέμα της ανακύκλωσης ή έστω ορθής διαχείρισης των ΑΗΗΗ (αποβλήτων ηλεκτρικού & ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αγγλιστί weee).
Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει (επειδή κανείς δεν μας έχει πείσει, επειδή δεν μας βολεύει και επειδή αυτοί που πρέπει να ξέρουν, δεν ξέρουν), την επικυνδυνότητα (τοξικότητα) αρκετών συστατικών που περιέχονται σε αυτά. Πχ, το 1 ως 1,5 κιλό μολύβδου που περιέχεται στην οθόνη που πέταξε η φίλη και συνάδελφος της Τερέζας (και τι άλλο μπορούσε να κανει, η electrocycle έχει ξανακάνει τα ίδια, ίσως η δημοτική αρχή), το κάδμιο, το (εξασθενές) χρώμιο κλπ…
Και, ναι, η μόνη λύση που διαφαίνεται, είναι από την Ε.Ε.
Περισσότερα ίσως, στα
http://exandas.ert.gr/psifiaka-nekrotafeia/pou-paei-o-i-i-otan-pethainei-/ta-dilitiria-enos-ipologisti.htm
και
http://library.tee.gr/digital/m2045/m2045_koltsakis.pdf
και
http://www.youtube.com/watch?v=DRZwBwgLvA4
( Με την ευκαιρία: γκουκλάρετε τη λέξη minamata για κάτι ενδιαφέρον και σχετικό)
Αυτό ήταν το ντοκυμαντερ στο οποίο αναφερόμουν. Ευχαριστούμε για τους συνδέσμους, λίαν επιμορφωτικοί.