9083617_type11495.jpgΟλο και περισσότερες συσκευές έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Με δεδομένη τη στροφή στο «cloud computing» είναι προφανές ότι ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα και στις εφαρμογές του από οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκεται. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι μπορεί να το κάνει από οποιαδήποτε συσκευή. Αρκεί αυτή να διαθέτει ένα πρόγραμμα πλοήγησης στο Web (browser). Οπότε στο κοντινό μέλλον τον φορητό υπολογιστή μας μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone). Οι περιορισμοί των κινητών όμως σε οθόνη και πληκτρολόγιο ίσως οδηγήσουν πολλούς χρήστες σε συσκευές όπως το Apple iPad ή το HP Slate.

Επίσης μειώνονται οι απαιτήσεις όσον αφορά τις δυνατότητες της συσκευής. Οι επεξεργαστές δεν είναι απαραίτητο να είναι εξαιρετικά γρήγοροι, ούτε απαιτείται μεγάλη χωρητικότητα στον σκληρό δίσκο, αφού τα πάντα θα είναι online.

Κάθε εργα­ζό­μενος θα έχει τον υπολο­γιστή που επιθυμεί
Μία ενδιαφέρουσα αλλαγή που αναμένεται σύντομα να προχωρήσει σχετίζεται με τους εταιρικούς υπολογιστές. Η σημερινή τακτική, όπου μια εταιρεία παρέχει στους εργαζομένους της έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με συγκεκριμένες προδιαγραφές και από συγκεκριμένο κατασκευαστή, αρχίζει και αλλάζει, με τους εργαζομένους να μπορούν να έχουν όποιο μηχάνημα επιθυμούν και την εταιρεία να επιδοτεί τη συντήρησή του.

Πολλές εφαρμογές θα «τρέχουν» μέσω browser
Η στροφή στο «cloud computing» οδηγεί σε αλλαγές και στα λειτουρ­γικά συστήματα, τα οποία δεν θα είναι απαραίτητο να διαθέτουν τις σημερινές δυνατότητές τους. Σύμφωνα με μία άποψη, ο browser θα είναι το λειτουργικό σύστημα του μέλλοντος, αν και τα πράγματα μάλλον δεν είναι και τόσο απλά.

Για αρκετές συσκευές, πάντως, τα περίπλοκα και «βαριά» λειτουργικά συστήματα δεν είναι απαραίτητα, οπότε είτε θα χρησιμοποιούν πιο «ελαφριές» εκδόσεις είτε λειτουρ­γικά συστήματα για κινητά (π.χ. Symbian, Android ή iPhone OS) είτε νέα λειτουργικά. Στην τελευ­ταία κατηγορία εμπίπτει το Chrome OS της Google, το οποίο αναμένε­ται να καταφθάσει προς το τέλος του 2010.

Και, σύμφωνα με τις υπάρ­χουσες πληροφορίες, πρόκει­ται για ένα «ελαφρύ» λειτουρ­γικό σύστημα, στο οποίο η συ­ντρι­­πτι­κή πλειονότητα των λει­τουργιών γίνεται μέσω του browser και του Διαδικτύου. Το συγκεκρι­μένο λει­τουργικό σύστημα προο­­­­ρί­­ζεται ακρι­βώς για όλες αυτές τις νέες φορητές συσκευές που αναμένεται να υποκαταστή­σουν σε κάποιο βαθ­μό τους σημερινούς υπολογιστές.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων