Δηλαδή υπάρχει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο κόσμος παγκοσμίως που δεν ξέρει να βράσει ένα αβγό; Και άλλες διακόσιες τόσες χιλιάδες που δεν ξέρουν να δέσουν τον κόμπο στη γραβάτα τους και τρέχουν πανικόβλητοι να μάθουν το πώς και το γιατί;
ΟΚ, όσοι εξ ημών έχουμε κάνει φοιτητές σε πόλη μακριά απ’ τη μαμά κάποια στιγμή τα λύσαμε τα προβλήματα και με τις γραβάτες, και με τα αβγά, και με τα μακαρόνια, ακόμη και με αυτό το καταραμένο πράγμα που το λένε σιδέρωμα. Αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από την ανώτερη γνώση που επιτρέπει την αποκρυπτογράφηση, για παράδειγμα, μιας ακτινογραφίας θώρακος. Μην πω τώρα για τη διάνοιξη ορύγματος και το στρώσιμο τσιμέντου στο πάτωμα, γιατί εκεί πια δεν είναι μόνο η επιστήμη που σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Η λύση; Υπάρχει στο Διαδίκτυο και δέχεται πάνω από 20.000.000 διακριτές επισκέψεις τον μήνα! Την ιστοσελίδα τη λένε wikiHow και προσφέρει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα του είδους «πώς γίνεται αυτό;» Από τα πιο απλά (το ανωτέρω αβγό) έως τα πιο δύσκολα (τι θα λέγατε για διαφορικές εξισώσεις;), για όλα υπάρχει μια εξήγηση που την προσφέρουν οι ειδικοί εθελοντές της γνώσης. Και οι επισκέψεις αυξάνονται (και από την Ελλάδα) μέρα με την ημέρα. Πώς γίνεται αυτό; Την απορία λύνει ο Τζακ Χέρικ, ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη wikiHow και τη διευθύνει ακόμη και σήμερα:
*Πώς προέκυψε η wikiHow;
-Μου προέκυψε γιατί πάντοτε με ενέπνεε η ιδέα ενός «φτιάξ’ το μόνος σου» εγχειριδίου. Πιστεύω ότι είναι πολύ σπουδαίο πράγμα να προσφέρεις στον κόσμο τα εργαλεία για να κατασκευάσει, να επιδιορθώσει, να φέρει εις πέρας κάτι. Οπως ξέρουμε, η γνώση είναι δύναμη και μέσω του wikiHow γινόμαστε όλοι μας λιγάκι πιο δυνατοί. Το μοντέλο της Wikipedia με συγκίνησε, τόσο για την ποιότητα όσο και για το εύρος των λημμάτων της. Οπότε, αποφάσισα να το ακολουθήσω και να οικοδομήσω την wikiHow, προσφέροντας ένα εγχειρίδιο από τη μία απλό στη χρήση και από την άλλη υψηλού κύρους.
*Την επιτυχία την περίμενες;
-Πώς να την περιμένω; Οταν ξεκινήσαμε, τον Ιανουάριο 2005, καταγράψαμε μόλις 2.500 επισκέπτες μέσα σε έναν μήνα. Οσο για τους «συντάκτες» των σελίδων μας, δεν είχαν ξεπεράσει τους δέκα. Ακόμη και τότε ωστόσο, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές μας, δεν κάναμε πίσω. Θέλαμε να οικοδομήσουμε το καλύτερο εγχειρίδιο «φτιάξ’ το μόνος σου» σε όλο τον κόσμο. Και ξέραμε από τότε ότι, αν το οικοδομούσαμε σωστά, θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε εκατομμύρια κυβερνοναύτες από όλη την υφήλιο. Ετσι φτάσαμε μέσα στο 2009 να μας διαβάζουν 177.227.479 άνθρωποι από 241 χώρες!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.