bn_facebook-logo.jpgΣύμφωνα με τα διοικητικά στελέχη του Facebook, που διαθέτει 80 εκατομμύρια συνδρομητές ανά τον κόσμο, διπλασίασε τους μεγαλύτερους από 35 ετών χρήστες και ταυτόχρονα τριπλασίασε τους συνδρομητές της ηλικιακής ομάδας από 35 έως 54 ετών. Μέχρι το 2006, το Facebook δεν ήταν παρά κτήμα του φοιτητόκοσμου. Κάποιος, όμως, άνοιξε την πόρτα και στους μεσήλικες.

Οι «αμφισβητίες» κοροϊδεύουν το Facebook ως ένα είδος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με φωτογραφίες. Μην υποτιμάτε, όμως, την αξία της φωτογραφίας, γιατί αν μας απεικονίζει ελκυστικούς βοηθάει τους τρίτους να μας προσθέσουν στη λίστα των «φίλων». Αν, ο άνθρωπος που σας ζητάει να τον κάνετε φίλο είναι «φίλος» με τρεις ακόμα «φίλους» σας, δεν σας φαίνεται αυτονόητο ότι θα έπρεπε να τον κάνετε και εσείς «φίλο»;

Πιστεύω ότι το Facebook αποτελεί μία τομή, ένα κοινό πεδίο ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και την αναψυχή. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα είδος MySpace για ανθρώπους που έχουν περάσει τα εφηβικά τους χρόνια ή για LinkedIn που αποτείνεται σε επαγγελματίες που άργησαν να προσαρμοστούν στην νέα τους ιδιότητα. Το Facebook, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι δημιουργήθηκε όταν φοιτητές του Χάρβαρντ προσπάθησαν να βρουν ένα τρόπο για να διατηρήσουν την επαφή μεταξύ τους, απλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο το 2004 και σιγά σιγά τον κατέκτησε.

Άρθρο των ΝΥ Times στην Καθημερινή

3 Σχόλια “Facebook, χαρά κι εργασία”
 1. Προς Terra Computerata
  Όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσω του Facebook ,βλέπε «φιλία», διαπιστώνω τη μοναξιά και απομόνωση πολλών ανθρώπων , όλων των ηλικιών που ασχολούνται με το «σπορ» αυτό!
  Πως γίνεται να έχεις 5.000 «φίλους» στο Facebook , αλλά κανέναν δίπλα σου με σάρκα και οστά, να τον βλέπεις ,να τον αγγίζεις , να πας μια βόλτα μαζί του ,όταν τον έχεις ανάγκη; Τι ευχαρίστηση σου παρέχει το Facebook; Δεν είναι σαν να ζεις σε εικονική πραγματικότητα; Νομίζεις ότι διασκεδάζεις.
  Τέλος , για να μην καταχραστώ το χώρο σου, λυπάμαι για το κακό που κάνει η τεχνολογία στον «άνθρωπο» γενικά , σε αντίθεση με τη θετική επίδραση που έχει στην επιχειρηματικότητα.

 2. Ο/Η terracomputerata λέει:

  Τι να σου πω… μέχρι στιγμής, δεν έχω διασυρθεί στο facebook. Δεν κυνηγάω τη συλλογή φίλων- εδώ λίγους έχω και τρομάζω να συντηρήσω τη σχέσημας- παρατηρώ το δικτυακό φαινόμενο. Με έχει βοηθήσει να εντοπίσω μαθητές μου που έχουν σπαρθεί στα πέντε σημεία του ορίζοντα. Οι περισσότεροι φίλοι μου στο facebook είναι τέως (γράφε κακοποιημένοι) μαθητές. Βλέπω τι γράφουν ως σύντομο σχόλιο στο τι κάνουν τώρα κι αυτό μου δίνει μία αίσθηση συνέχισης αυτής της σχέσης. Είδα τις φωτογραφίες του γάμου τους, τώρα βάζουν και τα βλαστάρια τους…
  Θυμίζω τη ρήση: δεν είναι η τεχνολογία που φταίει αλλά η χρήση που της επιβάλλουμε. Οπως και η πυρίτιδα. Στην Κίνα για χρόνια έφτιαχναν πυροτεχνήματα. Μόλις την ανακάλυψε η Δύση κόντεψε να ανατινάξει όλο τον τότε γνωστό κόσμο.
  Άλλοι στο διαδίκτυο ψάχνουν για την Πάρις Χίλτον άλλοι για εκπαιδευτικές εφαρμογές. Είναι η βλάβη που έχει ο καθένας…

 3. Προς Terra Computerata,

  Έχεις απόλυτο δίκαιο.Όμως, εξακολουθώ να πιστεύω , οτι ένα μικρό ποσοστό χρηστών των νέων τεχνολογιών, κάνει «ορθή» χρήση αυτών. Οι περισσότεροι έχουν εθιστεί σε αυτές.

 4.  

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων