Αποκάλυψη! σε αναζήτηση στο youtube το πρώτο video που εμφανίζεται με τον όρο greek museums είναι το εικονιζόμενο. Αν ήμουν υπουργός πολιτισμού θα κοκκίνιζα!

Το μπλογκ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας, το Μπενάκη μιλάει άπταιστα ισπανικά και το Κυκλαδικής Τέχνης μπήκε στο facebook. Και ενώ η Εθνική Πινακοθήκη ξαφνιάζει με την πρόσφατα ανανεωμένη ιστοσελίδα της, αυτή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκεται ακόμα στα σχέδια.

 Εδώ και αρκετά χρόνια, ολοένα και πιο πολλές υπηρεσίες και οργανισμοί καλούνται να δημιουργήσουν μια έντονη παρουσία στο Διαδίκτυο. Τα μουσεία δεν εξαιρούνται από τον κανόνα. Οι ιστοσελίδες των μουσείων στο εξωτερικό, και όχι μόνο των μεγάλων ονομάτων όπως του Μητροπολιτικού της Νέας Υόρκης ή της Τέιτ Μόντερν στο Λονδίνο, προσφέρουν ψηφιακές εκθέσεις επιμελημένες ειδικά για το Διαδίκτυο, πλήρεις καταλόγους των συλλογών τους με φωτογραφικά αρχεία και λεπτομερείς βιβλιογραφίες, διεξοδικά ενημερωμένα μπλογκ για τρέχοντα ζητήματα και εργασίες. Η διαχείριση της διαδικτυακής τους παρουσίας ενισχύει την ιδέα του εγκυκλοπαιδικού και διδακτικού οργανισμού, η οποία γεννήθηκε την εποχή του Διαφωτισμού και αποτέλεσε τη βάση της λειτουργίας του μουσείου που γνωρίζουμε σήμερα.

Στην Ελλάδα, μια χώρα πλούσια σε μουσεία και εξαγώγιμο πολιτισμό, η ανάπτυξη διαδικτυακών τόπων για την προβολή και επίσκεψη των μουσείων άργησε πολύ να εξελιχθεί αλλά έχει κάνει σημαντικά βήματα. Και ενώ υπάρχουν παραδειγματικές προσπάθειες όπως αυτές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, δεν λείπουν και περιπτώσεις όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ακόμη τον δικό του διαδικτυακό τόπο.

Άρθρο της Νελλης Αμπραβανελ στην Καθημερινή

Ένα σχόλιο στο “Ελληνικά Μουσεία στο Διαδίκτυο”
  1. Υποπτεύομαι πως οι Υπουργοί Πολιτισμού δεν βγαίνουν σε κόκκινο ντροπαλί…. Εδώ με το ζόρι φέτος προσλάβανε το εποχιακό τους προσωπικό ώστε να μένουν ανοικτά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι μέχρι το απόγευμα και να μην κλείνουν στις 3. Είναι αστεία η παρουσία των μουσείων στο ίντερνετ περισσότερο από έλλειψη ενδιαφέροντος και πρωτοβουλίας και όχι έλλειψη χρημάτων. Το να στήσει κανείς ένα blog ή έστω έναν απλό δικτυακό τόπο δεν είναι πλέον τόσο απαιτητικό τεχνικά όσο ήταν πριν από λίγα χρόνια, υπάρχουν τόσες έτοιμες εφαρμογές. Είναι ντροπή τα μεγάλα μουσεία στη χώρα να μην έχουν μια σωστή δικτυακή παρουσία με περισσότερο υλικό από απλές αναφορές! Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον όσον αφορά αυτά τα οποία έχουν και ψηφιακές εκθέσεις (π.χ. Μουσείο της Ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, http://www.amilla.gr/) να μπορέσουν να αναρτήσουν κάποιο από το υλικό τους στο διαδίκτυο μόλις λειτουργήσουν και επίσημα και να βγούμε επιτέλους από την ιουρασσική περίοδο των παρουσιάσεων.

  2.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων