The Economist

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας ζωής. Ακόμα και οι κοινωνικές επαφές, σε πολλές περιπτώσεις, γίνονται με τη βοήθεια του Διαδικτύου στις εξειδικευμένες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ομως, αν και ο κόσμος μας μεγαλώνει και τα σύνορα πέφτουν χάρη στο Ιντερνετ, όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης και πολύ περισσότερο όσοι δεν βλέπουν καθόλου νιώθουν απομονωμένοι, έξω από το πεδίο της δράσης. Τώρα, ένα νέο τεχνολογικό θαύμα θα τους επιτρέψει να ταξιδεύουν στο Ιντερνετ. Μάλιστα, χάρη στο ειδικό λογισμικό θα μπορούν να «βλέπουν» ακόμα και γραφικές παραστάσεις. Ο εφευρέτης του ελπίζει ότι με τη βοήθεια του εξελιγμένου προγράμματος άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα όρασης θα καταφέρουν να δουλέψουν σε γραφεία.

Δεκαέξι ακίδες

Το σύστημα, το οποίο κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Tactile World, χρησιμοποιεί μία μικρή συσκευή που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με κοινό ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στο επάνω μέρος της, ωστόσο, είναι διαιρεμένο σε δύο τμήματα καθένα από τα οποία διαθέτει 16 ακίδες, τοποθετημένες σε συστοιχίες τέσσερα επί τέσσερα. Το λογισμικό που παρέχεται μαζί με το ειδικό ποντίκι μεταφράζει το κείμενο που εμφανίζεται στην οθόνη σε γραφή Μπράιγ.

Στην παραδοσιακή της μορφή της συγκεκριμένης γραφής που χρησιμοποιείται από όσους δεν μπορούν να δουν, οι αριθμοί και τα γράμματα αντικαθίστανται πάνω στο χαρτί από μικρά «εξογκώματα». Τώρα οι ακίδες στο ποντίκι μπορούν να αντικαταστήσουν τα διογκωμένα σημεία στο χαρτί.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων